Tips när du ska välja fönster

Stort fönsterparti och rottingmöbler
Fönsterserien “Retro” hemma i skärgårdshuset.

Oavsett om man bygger nytt hus eller renoverar så är fönster ett av de viktigaste områdena att tänka igenom ordentligt. Genom att göra aktiva och genomtänkta val för stil, placering, material och olika funktioner kan man höja hela husets arkitektoniska uttryck och samtidigt förenkla livet i vardagen. Här kommer våra bästa tips när du ska välja fönster!

Fönster är en komplex produkt som omfattar både väsentliga funktioner som att hålla huset tätt, släppa in dagsljus, skapa utsikt, möjliggöra vädring samt isolera mot både kyla och värme. Valet av fönster påverkar hela husets uttryck, både exteriört i kombination med husets stil och fasad men även interiört till husets olika rum. Genom att vara medveten om hur olika val påverkar form, funktion, pris och kvalitet är det lättare att väga för- och nackdelar mot varandra när det är dags att fatta beslut.

Sidohängt fönster

Sidohängt fönster i serien Retro från Elitfönster hemma hos familjen Jonsson/Ottosson och hemma hos familjen Blomster.

Fönster: Funktioner och modeller

Alla fönsterleverantörer har olika serier och modeller att välja mellan. Vi på Alingsås Huspaket sätter alltid valfrihet och kvalitet i främsta rummet och samarbetar med en stabil skara av noga utvalda leverantörer. På fönstersidan samarbetar vi med Elitfönster och Westcoast Windows som båda har en mängd olika stilar, modeller, färger och tillval att välja mellan. Elitfönsters serie “Elit Retro” med sidohängda fönster har länge varit populär bland våra kunder. Vridfönstret “Elit Original Alu” är också en väldigt populär modell som våra kunder ofta väljer.

Fasta fönster – Går inte att öppna. Är lite billigare än öppningsbara. Sätts med fördel på ställen där man ändå inte kommer åt att öppna fönstret, t.ex. högt upp i en trappa. Alla fönster i ett rum behöver inte vara öppningsbara, men tänk igenom så det alltid finns någon vädringsmöjlighet i rummet.

Vridfönster – En vanlig modell som öppnas i nederkant. Denna modell har en praktisk inbyggd säkerhetsspärr och kan vara öppet även om det regnar ute.

Sidohängt fönster – En populär modell på hus i gammaldags stil. Vacker och klassisk modell. Inte gjorda för att stå öppna vid regn och har ingen inbyggd barnsäkerhetsspärr.

Underkants- och överkantshängt fönster – Vanligt på mindre rektangulära fönster som placeras högre upp på väggen eller ovanför ett annat fast fönster. Praktiskt i sovrum eller badrum där man vill minimera insyn men ändå få bra ljusinsläpp, utsikt och skapa vädringsmöjligheter.

Takfönster – Finns både fasta och öppningsbara. Ger fantastiskt ljusinsläpp men kan även skapa större rymd i badrum med snedtak.

Tips! Vill du kombinera fasta fönster med öppningsbara fönster är det bra att vara medveten om att tjockleken på karmen skiljer sig på grund av fönstrets funktioner. Försök att sätta likvärdiga fönster intill varandra för att få ett enhetligt uttryck på fasaden.

Klassiska fönster ses utifrån i serien Original ALu från elitfönster

Klassiska fönster ses innifrån i serien Original ALu från elitfönster

I sekelskifteshuset hemma hos familjen Ekfjäll sitter klassiska vridfönster i serien “Original Alu” från Elitfönster. I denna modell finns en inbyggd säkerhetsanordning som gör att fönstren endast öppnas ca 10 cm om man inte trycker in en säkerhetsspärr. Denna funktion är en extra trygghet om det finns barn i hushållet. Eftersom fönstret öppnas nedifrån och utåt möjliggör det även att man kan ha fönstren öppna även när det regnar.

Materialval på fönsterbågar

Materialet på dina nya fönster påverkar både design, hållbarhet, pris och underhåll. De vanligaste materialen för fönsterbågar är aluminium, trä/aluminium och plast (PVC). Vi rekommenderar oftast våra kunder att utvändigt välja aluminiumbeklädda fönster på grund av den långa livslängden och att de i princip är underhållsfria.

Färgval till dina fönster

Anpassa dina fönster helt efter tycke och smak för insida och utsida. De allra flesta fönstermodeller går att få i valfri RAL-kulör där insida och utsida går att lackera i olika färger om så önskas. Detsamma gäller för spröjs.

Skjutdörrar från Westcoast Windows

Fönster och detaljbild på fönster från Westcoast WIndows

Fönster och skjutdörrar hemma hos familjen Jokela/Ivarsson kommer från Westcoast Windows och ingår i serien Design. Exteriört har de valt aluminium lackerat i den gröna kulören RAL 6009 som skapar en mjuk känsla med koppling till naturen som familjen velat uppnå i kombination med husets träfasad. Invändigt föll valet på träkarmar lackerade i vitt som smälter fint ihop med övrig inredning i hemmet.

Sätt stilen med hjälp av spröjs

Spröjs är ett enkelt sätt att förändra stilen på huset och sätta pricken över i för husets exteriör. Även här finns det flera olika varianter att välja mellan som både ger olika uttryck men även har olika funktioner. För att få ett harmoniskt helhetsintryck är det viktigt att fönster och spröjs linjerar på husets fasad.

Utanpåliggande spröjs – Ligger på fönstrets utsida och är löstagbara vilket underlättar vid fönsterputsning. Spröjs av aluminium som är tåligt och kräver minimalt med underhåll.

Mellanglasspröjs – ligger inuti fönstret vilket gör att man enkelt kan putsa rutorna både invändigt och utvändigt.

Fast delande post – Är en del av fönstrets stomme och delar in fönstret i flera mindre glasrutor. Går att få trä rakt igenom eller med aluminiumbeklädd utsida för minimalt med underhåll. Ger ett gediget och lyxigare uttryck. Fler rutor vid fönsterputsning.

Utanpåliggande i kombination med fast spröjs – De olika varianterna av spröjs går ofta att kombinera på ett och samma fönster. Till Elitfönsters fönstermodell Retro finns “Retrospröjs” där man får en fast spröjs i trä på insidan av fönstret och en avtagbar aluminiumspröjs på utsidan av fönstret. Snyggt och praktiskt i en smidig kombinationslösning.

Burspråk visas utifrån med fasta fönster från Westcoast Windows

Burspråk visas inifrån med fasta fönster från Westcoast Windows

I burspråket hemma hos familjen Olsson har man valt fasta fönster från Westcoast Windows i serien Classic med en genomgående fast spröjs i kombination med mellanglasspröjs som underlättar vid fönsterputsning.

Fönsterglas: U-värde

Dagens 3-glasfönster har väldigt hög isoleringsförmåga. Det bidrar till att vi kan bygga allt mer energieffektiva hus och att vi kan välja större fönster jämfört med vad vi kunde förr i tiden. Ett fönsters isoleringsförmåga mäts genom ett så kallat U-värde. Ju lägre U-värde ett fönster har desto bättre är dess värmeisoleringsförmåga. Ett välisolerat fönster dämpar även ljudnivåer både inifrån och utifrån. Alla fönster hos våra leverantörer håller en hög standard med fina U-värden.

Altan med räcke och fasta fönster i serien Retro från Elitfönster

Utsikt genom fasta fönster i serien Retro från Elitfönster

Fasta fönster i serien Retro från Elitfönster hemma hos familjen Granlund på Härmanö.

Fönsterglas med UV-skydd

Stora fönsterpartier har blivit allt vanligare genom åren. Men större fönster innebär också större ytor där solen får chans att värma upp inomhustemperaturen. Många husbyggare väljer att lägga till UV-skydd i sina fönsterglas för att minska risken för höjda temperaturer under sommarhalvåret. Fönsterglas med UV-filter dämpar även starkt solljus och skyddar bladen på dina krukväxter från att bli brända av solen.

Stora fönster på ett svart hus

Vardagsrum med stora fönster med mycket ljusinsläpp
Hemma hos familjen Ericsson har man valt stora fönster med mycket ljusinsläpp i serien Original Alu hos Elitfönster. Utvändigt är fönstren klädda i aluminium för att bli så underhållsfria som möjligt. Även inomhus föll valet på svarta karmar som ramar in utsikten likt stora tavlor.

Fönstrets placering

Det är viktigt att placera fönstret på en bra höjd i förhållande till golv och tak. Mycket handlar om tycke och smak men det finns vissa regler man behöver förhålla sig till när man placerar sina fönster. Bland annat krävs det att fönster som sitter lägre än 0,6 meter från golvet är utrustade med säkerhetsglas för att det inte ska splittras om det går sönder. Ett tips är att höja husets takhöjd för att kunna välja ett högre fönster. Det skapar en pampig känsla i huset och ger mer ljusinsläpp till rummen.

Hoppas du kunnat hitta både inspiration och hjälp när du ska välja fönster till ditt nya hus! Varmt välkommen in till vårt showroom för att titta på olika fönstermodeller och höra mer om hur det fungerar att bygga hus med oss på Alingsås Huspaket. Hoppas vi ses!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ