Skärgårdshus i tre våningar i nyklassisk stil

Idyll i Bohusläns skärgård

Grått hus med tre våningar i Bohuslän

Båt är familjens enda sätt att ta sig från fastlandet till sommarhuset i Bohusläns skärgård. Båtarna har genom åren balanserat stora soffor och otaliga mängder matkassar sedan platsen föll i familjens ägo år 1999. Men när det nya sommarhuset skulle byggas krävdes starkare transportmedel. Utan hjälp av en helikopter hade husbygget här ute på ön inte varit möjligt. Nu står den vackra villan om tre våningar klar, signerad arkitekt Karin Wingårdh.

Här på ön är naturen lummig och rofylld. Den ståtliga villan i grått med vita knutar vetter mot öster och får en fantastisk utsikt över sundet. När du tar en promenad över till öns västra sida möts du av kargare natur och en vid blick ut över öppet hav. Parets tomt är en av få här på ön och i 25 år har de förädlat platsen. Från början låg här en kaptensvilla från 1790-talet omgiven av tät skog, och undan för undan växte drömmen om att göra om den gamla bostaden till ett nytt och modernt boende för framtiden.

Klippor och buskar omringar huset

Trädgården ramas in av gamla stengärdsgårdar, bohuslänska klippor och en häck av rhododendron.

De utmaningar som det innebär att bo och arbeta på en ö har satt sin prägel på detta husbygge, och att låta saker få ta den tid som krävs har varit den absolut viktigaste faktorn i projektet. En kaptensvilla från 1700-talet gör arbetet extra känsligt, men efter att bostadens dåliga skick blivit tydligt fanns det inget annat alternativ än att riva den gamla byggnaden. För att kunna ansöka om ett förhandsbesked och påbörja processen tog paret fram de första husskisserna redan för många år sedan.

Entrén till huset och ytterdörrardörrar av ek.

Den ståtliga entrén bärs upp av fyra träpelare och man välkomnas av vackra pardörrar i ek.

Till slut frågade paret arkitekt Karin Wingårdh om hjälp med att utveckla deras idéer och anpassa huset utifrån omgivningen och förutsättningarna på ön. Genom ett nära samarbete med både paret och Alingsås Huspaket har Karin W utformat arkitekturen och varit mycket värdefull för den kompletta känsla som infinner sig på platsen när huset nu står klart. I närhet med platsens historia har Karin W skapat en harmoni mellan både utsida och insida.

Oxöga i plåt

Den runda takkupan kallas “oxöga” och är en exklusiv detalj som klätts i plåt.

“Karin är väldigt duktig på fasader. Hon fick till vår fasad på ett jättefint sätt och skapade en symmetri i hur fönstren sitter. Balansen mellan utseendet på fasaden och hur fönstren känns i rummen gjorde Karin väldigt bra. Även trappan hjälpte hon oss mycket med, det är väldigt svårt att göra en bra trappa som lekman”, säger husets ägare som också berättar att de tillsammans med Karin W gjorde mycket research för att välja fasadens kulör.

Den pampiga ytterdörren är inte centrerad på fasaden, vilket blir en intressant och vacker detalj

Den pampiga ytterdörren är inte centrerad på fasaden, vilket blir en intressant och vacker detalj.

Inte långt från ön ligger en herrgård med anor som sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet. Från denna gård hämtades husets grå fasadfärg som kombinerades med vita knutar och en något mörkare grå nyans på fönstren. När de grå tonerna var beslutade visade det sig att Elitfönster hade valt samma grå nyans till sitt standardsortiment. Fasaden av norrländsk gran är målad med färg från Falu Vapen, som fått sina första strykningar i måleriet hos Alingsås Huspaket i Bergstena.

Hall med ytterdörr och trappa i ek

I hallen har man byggt en anslutande passage med garderober som leder in till tvättstuga och en gästtoalett.

Det är inte alla snickare och husleverantörer som kan ta sig an ett stort husbygge på en ö utan fasta förbindelser. Efter att ha gjort flera intervjuer och frågat vad de lokala snickarna rekommenderade fick paret tips om att kolla upp Alingsås Huspaket. Konceptet att leverera en exaktkapad husstomme tillsammans med flexibiliteten i att bygga med lösvirke visade sig passa projektet perfekt. Den exaktkapade stommen kommer med monteringsanvisningar och allt är kapat i exakta längder med urfräsningar och jackningar gjorda, vilket minimerar spill. Detaljer som är avgörande när man bygger på en ö. Alingsås Huspaket blev därför ett naturligt val för familjen när det var dags att bestämma husleverantör till husbygget i skärgården.

Stor murad kamin

Utöver den vackra utsikten så är en stor murad kamin det som fångar ögat när man kommer in i huset.

Paret som bor i denna idyll har vuxna barn och flera barnbarn. De kombinerar det bästa av livet som pensionärer och passionen de har för sina yrkesliv. Paret har själva varit byggledare i denna omfattande husbyggnation och hade de inte gett sig själva tid till planering, utförande och att vara på plats under byggnationen hade projektet inte blivit av. Att ge varje liten del den tiden som behövs ser paret som en investering, och det tog också längre tid än vad de kunnat tro.

Rosa soffor och ekgolv från företaget Bjelin

Golvet är ett härdat ekgolv från företaget Bjelin som är många gånger tåligare än ett traditionellt trägolv.

I april 2021 påbörjades stomresningen och efter det följde arbetet mot ett tätt hus. Ungefär fem månader om året gör vindar, snö och is det svårt att komma åt platsen. Därför var arbetet på ön alltid en kamp mot klockan. När vintern kom stängde man igen arbetsplatsen och återupptog arbetet igen i mars 2022. De lokala omständigheterna på ön påverkade hela bygget och efter brist på arbetskraft halverades styrkan med snickare. Ytterligare en vinter närmade sig och man såg att man inte skulle hinna färdigt.

Modernt kök med stor köksfläkt

Som vacker kontrast kombinerar paret gamla möbler med ett modernt och stilrent kök. Kåpan har paret specialbeställt.

Alla steg har krävt minutiös planering. Förutom att transporter och snickare ska samordnas har projektet varit beroende av att en helikopter kunnat förflytta material från fastlandet till ön. När tid för helikoptertransport var bokad gällde det att alla detaljer låg redo för avfärd, och att vädret inte bjöd på kuling. Virke, isolering, fönster, takpannor, plåt, värmepanna, stenskivor, kakelplattor, ja allt huset består av har levererats med helikopter över sundet. En resa som gjordes över hundra gånger i projektet. Efter att ha återupptagit arbetet under tidig vår 2023 kunde familjen äntligen flytta in till midsommar.

Modernt kök med mycket kontrast

De hårda kontrasterna från det vita och svarta köket bryts av med mjuka och varma detaljer i trä.

“Vi sa det senast i morse, att det känns väldigt bra att bo här och att få vakna upp här. Att dra undan gardinen i sovrummet och se denna utsikten. När man kommer över sundet så släpper all stress från stan, det är verkligen så. Det är något positivt med luften här ute”, säger de nyinflyttade. Nu kan de njuta till fullo av sina omsorgsfullt utvalda detaljer som de lagt ner själ och hjärta i. Fåtöljerna i glasverandan och balkongen är två favoritplatser i huset. När det väl händer något på ön har man full koll härifrån.

Svart bänkskiva i granit

Bänkskivan i köket är i granit från en lokal stenfirma.

Planlösningen över det 310 kvm stora huset har paret till stor del utformat själva. Redan när förhandsbesked skulle sökas påbörjades processen och sedan har flertalet lösningar växt fram, justerats och ändrats om igen. En vacker gavel på det gamla kaptenshuset hade ett proportionerligt snitt som paret gillade och hade som utgångspunkt till nya huset tillsammans med Karin Wingårdh.

Stor genomgående kamin

Den murade spisen har en genomgående kamininsats som gör att elden går att se både från köket och vardagsrummet.

Karin Wingårdh knöt ihop våningarna i huset genom sin förmåga att utforma fasaden och arbeta med ljusinsläppet och flödet i huset. Hon kom med nya tankar och hjälpte familjen till den kompletta helhetskänslan av en villa i nyklassisk stil. När ritningarna sedan skulle omvandlas till konstruktionsritningar av Alingsås Huspaket var Karin W med på flera av mötena för att förmedla sina visioner hela vägen. Att arkitekten bakom ett projekt kan prata direkt med konstruktören ökar förståelsen genom hela processen.

Fönster med spröjs och med insida av trä

Fönstren från Elitfönsters serie Elit Tradition har en insida i trä och en utsida av aluminium för att stå emot ett hårt klimat med saltstänkta vindar.

På entréplan finns den vackra glasverandan i centrum med övriga umgängesytor intill i den öppna planlösningen. I söder ligger det stora köket och matplatsen med ett gediget danskt matbord i solid ek, med plats för stora sällskap. Åt norr ligger vardagsrummet med både stora ytor och stor personlighet. Husets groventré leder in till en praktisk tvättstuga, som leder vidare genom ett öppet kapprum ut i stora entrén, och i anslutning till detta finns även en gästtoalett.

Trappa i ek och oxögats fönster

Följer man trapphuset hela vägen upp till tredje våningen är ljuset från “oxögat” det första man möts av.

Oxögat som finns både på husets fram- och baksida är ett runt fönster med kupa som sätter Karin Wingårds prägel på huset. Detaljen är tidstypisk för arkitekturen och återkommer på flera byggnader runt om i skärgården. Att klä ett oxöga med plåt är ett arbete som kräver en oerhört hög hantverksskicklighet av plåtslagarna. Ytterligare en specialkonstruktion som behövt hantverksskicklighet, finns centralt i huset. Murverket till kaminen är gjort med säckskurning som innebär att murverket putsas i tunna skikt för att struktur och en liten del sten ska synas genom putsen. En metod som är vanlig i Danmark och i södra Sverige.

Hall på övre plan och fönster med utsikt

Utanför det blå gästrummet finns en liten hall med garderob och toalett med utsikt mot parets master bedroom.

Till skillnad från den gamla kaptensvillan som hade festvåningen på andra våningen, har man nu placerat hemmets privata sovrum på detta plan. För att sängplatserna ska räcka när barn och barnbarn kommer på besök eller när gästerna blir många finns även sovrum på våning tre. Genomtänkt layout med passager och närhet till badrum från alla sovrum gör att känslan av ett hotell infinner sig. Detaljer som solida innerdörrar i ek och genomgående exklusiva val i alla badrum gör känslan än mer elegant.

Sovrum med röda väggar och kakelugn

Parets sovrum har en egen kakelugn och den lyxiga känslan förstärks av dubbla ekdörrar.

För att förstärka hotellkänslan har varje sovrum fått en egen färg. Längst upp på tredje våningen ligger det gula rummet och bordeaux-rummet. På andra våningen finns det gröna rummet, det blåa rummet och master bedroom i terracotta. I anslutning till det stora sovrummet finns en avdelande passage med garderober, ett lugnt och avskilt kontor, och ett badrum. Vid garderoberna är en tvättmaskin installerad för att enkelt kunna tvätta lakan och handdukar.

Stora fönster med spröjs

Från allrummet på övervåningen kommer man ut till balkongen via två par dubbeldörrar.

Allrummen som är mittpunkterna på alla tre våningsplanen har i kontrast till sovrummen målats i en ljus kulör med namn pepparvit. Det skapar en känsla av harmoni när du rör dig mellan de tre våningarna i huset. De otroliga kakelugnarna som stod i kaptensvillan plockades varsamt ner och har nu satts upp i det nya huset. För att dölja de två kakelugnarnas baksidor är båda inbyggda i väggen mellan allrum och master bedroom på ett smart sätt. Därav den djupa dörromfattningen i ek som i sig är en vacker detalj.

Badrum med vitt kakel

Parets eget badrum ligger i anslutning till sovrummet. Golvet är en granitkeramik som är väldigt lik kalksten, men mycket tåligare.

 

Våra bästa tips:

 1. Låt det ta tid, det är ett komplicerat spel att bygga hus! Det måste få ta tid, både för att det faktiskt ska kunna genomföras och för att det ska bli så bra som du vill.
 2. Planering är A och O! Planera i god tid och planera mycket. Det uppstår alltid frågor under genomförandet så tänk igenom så mycket som möjligt innan arbetet påbörjas.
 3. Var närvarande vid bygget. Är man inte på plats kan det hända att vissa frågor aldrig kommer upp och då tar snickaren egna beslut som kanske inte går i linje med vad du önskade.

Hög mur i sten

Muren runt poolen är en stenkällare till ett gammalt brygghus som idag fungerar som maskinrum till poolen.

 

Kortfakta:

 • Hustyp: 3-planshus
 • Storlek: 310 kvm
 • Antal rum: 8 rum och kök
 • Plats: Bohusläns skärgård
 • Byggtid: 2 år
 • Inflyttning: Juni 2023

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ