Nytt hus med inspiration från 1800-talet

Vitt hus med grön dörr

En herrgård från slutet av 1800-talet är föregångaren till Ellen och Robins nybyggda villa. Exteriört är det många detaljer som paret tagit vidare från herrgården, medan de invändigt har anpassat huset efter moderna behov. Efter att ha fått göra ett besök hos det äldre paret som bodde i herrgården samlade Ellen och Robin ihop information och bilder över hur de ville ha sitt hus, och lämnade över till Alingsås Huspaket som tog fram ett färdigt förslag.

Ellen Jonsson och Robin Aldén Ottosson kommer båda från området kring Falköping och har tillsammans sonen Melvin som är 5 år. Efter att ha gått på mängder med visningar av hus och gårdar började familjen fundera på att bygga ett nytt hus. Istället för att köpa ett befintligt hus och lägga mycket pengar på renovering skulle de kunna få ett hus färdigt att flytta in i, för ungefär lika mycket pengar. Robin som är snickare hade dessutom drömt om att någon gång bygga sitt eget hus.

Mor och son framför dörr till vitt hus
Här bor Robin och Ellen med deras son Melvin.

När familjen hade vant sig vid tanken på att bygga ett nytt hus höll de ögonen öppna efter vackra hus att inspireras av. En dag åkte de genom Varv utanför Tidaholm, och ett gult hus en bit från vägen fångade deras intresse. Ellen frågade om hon fick komma på besök, och paret som bodde i herrgården visade gärna upp bostaden som är byggd på 1800-talet. Denna herrgård blev utgångspunkten till familjen Jonsson/Aldéns nya hus i Falköping som stod klart i februari 2022.

Hall med kalkstensgolv
I hallen, där man möts av ett vackert kalkstensgolv, finns en dörr till tvättstuga/groventré och trappa med en garderob under.

Robin är uppvuxen i Påverås utanför Falköping och det var här som familjen fick hjälp med att hitta en tomt som sedan styckades av från ett större skifte. Villan i två plan med en boyta på 190 kvadratmeter har fått en naturlig placering här på tomten, med berget i bakgrunden och betesmarker till fåren precis intill. Från början var tomten igenvuxen och full av träd, och när det mesta hade röjts upp gjorde familjen plats för ett gäng betande får som hjälpte till att städa upp det sista under sommaren.

Trädgård och husfasad
I present har paret fått konsultation med en trädgårdsdesigner och bestämt sig för att i framtiden komplettera huset med två fristående flyglar och ett orangeri med utekök.

Stora delar av husets utseende är hämtat från herrgården i Varv, som de fem halvmånefönstren på långsidorna och de bredare brädorna som går parallellt med husknutarna. Så även husets storlek och fönstersättning. Herrgården som är byggd på 1800-talet har lågt till tak och många små rum inne i huset, men Ellen och Robin valde istället en takhöjd på 270 cm och förhöjt väggliv på ovanvåningen. Det gjorde att paret även ville sätta in fönster högre än standard, både för att få in mer ljus i huset och för att uppnå ett visst utseende utifrån.

Juldekorationer och grönd ytterdörr
Alla detaljer på huset är noga genomtänkta av både Robin och Ellen.

För att ytterdörrens ovankant skulle linjera med de höga fönstren kompletterades den gröna dubbeldörren med ett överljus, vilket också gav entrén ett pampigt intryck. Taket är av enkupigt lertegel och snickerierna runt fönster och dörrar har fått mycket kärlek och omsorg. Även avsaknaden av detaljer har stor påverkan, som att huset inte har något fönsterbleck i plåt över och under fönstren. För att denna lösning ska tåla vattenmängderna lade paret stor vikt vid grundarbetet och målade alla snickerier fyra gånger.

Vardagsrum i fil
Från hallen möts man sedan av en öppen yta med kök, matplats och vardagsrum i fil.

“Vi ville ha känsla i huset! Det var därför vi först ville köpa något befintligt, men vi är väldigt nöjda med hur det blev. Robin har stått för allt det praktiska och byggt hela huset, och jag har stått för utformningen och hur det ska se ut. Det har gått väldigt bra och vi har haft ett bra samarbete, Robin har haft koll på vad som behöver göras och när det ska göras. Inför varje val har han förvarnat mig kring vilka beslut jag behöver ta, och så har vi tagit det steg för steg”, säger Ellen.

Massiva innedörrar
Massiva innerdörrar och FTX-system stod på Robins önskelista när de började planera huset.

Den stora bokhyllan i vardagsrummet kom på plats under hösten och hjälper till att skapa en unik och personlig känsla i familjens hem. Bokhyllan var platsbyggd i en skola i Tidaholm som nu skulle göras om till lägenheter, och paret fick möjlighet att hämta delar av bokhyllan innan den skulle rivas. Utmaningen var att få loss den hel, och efter att ha lagt till och tagit bort delar står möbeln nu på plats i familjens vardagsrum.

Möbler från blocket, marketplace och loppisar.
Ellen hittar riktiga guldkorn till möbler och inredning på Blocket, Marketplace och på loppisar.

Det är under ett besök på en bomässa i Lidköping som familjen får upp ögonen för Alingsås Huspaket. Robin hade som önskemål att bygga huset i lösvirke, men till en början kände paret endast till husleverantörer som bygger sina hus i en fabrik och sedan levererar huset i moduler. Familjen fastnade direkt för Alingsås Huspakets koncept, och i september 2020 när de hade ett godkänt förhandsbesked tog de kontakt med säljaren Mattias för att få hjälp att komma vidare i processen.

Köket är från Electrolux och alla fönster från Elitfönster.
Köket är Electrolux kök Sentens och altandörrarna liksom alla fönster är från Elitfönsters serie Retro.

“Vi hade en väldigt tydlig specifikation över vad vi ville ha, både exteriört utifrån huset i Varv, och vilka funktioner vi behövde ha i huset. Jag ville ha ett stort öppet kök med ett avskilt vardagsrum i anslutning, tre sovrum, två badrum och ett kapprum. Det var viktigt för mig med högt till tak, jag hade egentligen velat ha 300 cm men där stoppade Robin mig. Det var jag som gasade och han som bromsade vilket gjorde att resultatet blev väldigt bra, och att vi i princip höll oss inom budget”, säger Ellen.

Katt vilar på byrå
Familjen har också två katter som också trivs bra i nya huset.

Ellen upplevde att Mattias var mycket lyhörd och lyssnade på deras önskemål och behov. När familjen fick tillbaka det första förslaget blev de väldigt nöjda och gjorde endast några mindre justeringar i ritningarna. En ändring var att Ellen och Robin inte ville ha de föreslagna pelarna från balkongen ner till marken, och då började Alingsås Huspaket titta på andra lösningar.

Balkong med stilrena konsoler
Balkongen har stilrena konsoler istället för pelare och kommer att färdigställas till våren.

“På Alingsås Huspaket gjorde de allt för att hitta lösningar som vi gillade. De fixade och grejade när vi ville ha konsoler till balkongen istället för pelare, och tillslut hittade de ett ställe där det gick att specialbeställa konsoler som skulle klara att bära upp balkongen. Mattias var så himla trevlig och hjälpsam. Han hjälpte oss till exempel att hitta sådana dörrhandtag vi önskade, det fanns inga liknande i deras showroom så Mattias letade fram ett ställe där Alingsås Huspaket kunde beställa åt oss”, säger Ellen.

Familj i vardsgsrum med en julgran i bakgrunden
Det roligaste med byggprocessen var enligt Melvin är att han själv fick vara med och bygga ibland.

Bygglovet beviljades i november 2020, och med hjälp av familj och vänner fick man klart markarbetet så att plattan kunde gjutas i april 2021. Robin ville först inte vara tjänstledig från sitt jobb som snickare, men efter att ha tänkt ett varv till på saken tog han ledigt stora delar av byggtiden för att kunna fokusera på att bygga familjens hus. Ellen ringer upp Robin som är på jobbet för att fråga om när bygget drog igång.

Barn sitter i en soffa i vardagsrummet.
Här i vardagsrummet funderar Ellen på att göra en takmålning någon gång i framtiden.

“Den 12 april reste vi stommen, den 20 april fick vi takstolarna, den 30 april lade vi tegel på taket”, säger Robin och fortsätter att rada upp exakta datum som han har nedskrivet i telefonen. Här förstår man att det är ordning och reda på grejerna! Det var i februari 2022 som huset var färdigt, och efter att ha väntat på slutsamråd fick de äntligen flytta in i huset under mars månad. Ellen jämför parets energinivå de första dagarna i huset med två säckar potatis.

Vy från kök mot vardagsrum.
Färger och tapeter i huset är anpassade för att fungera tillsammans från alla vinklar.

Ellen har stort intresse för inredning och gillar att skapa något som känns personligt och eget. För att fånga den där speciella känslan i huset ville hon ta lite mer vågade beslut än vanligt. Ellen som i vanliga fall gillar när saker går undan lät de interiöra valen få ta tid. Efter att ha bestämt sig för golv, kakel, klinkers, tapeter och färg på väggarna gjorde Ellen en helomvändning.

Katt sover i säng

Mac-skärm på skrivbord
När man kommer upp för trappan möts man av ett allrum och direkt till höger ligger parets sovrum med egen walk-in-closet bakom väggen vid sängen.

“Jag hade allting klart för mig, men en dag fick jag ett sammanbrott och de beslut jag hade tagit kändes inte alls rätt. Jag skrotade allt och tänkte om. Då hade jag tagit fram en ganska stark färgskala med klargrönt i, och när jag tog nya beslut blev det mer dämpade toner av grönt och brunt. Ytterdörren Britta från Diplomat har hela tiden varit utgångspunkten, vi tänkte först specialbeställt den i egen kulör men den gröna färgen i standardsortimentet var så lik den vi önskade”, säger Ellen.

Massiva golv i köket
Ellen är extra nöjd med att de valde massiva golv. Det är en av detaljerna som verkligen hjälper till att sätta rätta känslan i huset säger hon.

Köket är Electrolux kök Sentens och kulören på luckan kallas sand. Bänkskivan som passar otroligt fint till är av kärnask. På Ellens begäran är spiskåpan från Fjäråskupan lackad i samma NCS-kulör som köksluckan. Golvet är från Norrlandsträ och den schackrutiga klinkern i hallen är av kalksten och kommer från Dala Sten i Falköping.

Fint kök och en strosande katt
Här i köket lagar de gärna mat och bakar tillsammans.

De mönstrade tapeterna på nedervåningen har Ellen valt att placera i rum som inte ansluter till varandra, och har istället länkat ihop rummen med en lugnare, enfärgad yta på väggarna i köket, där hon kombinerar både pärlspont och texturerad tapet i samma kulör.

Tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare
Från köket finns en dörr in till tvättstugan/groventrén som också fortsätter ut i hallen vilket gör att det blir ett trevligt flöde i planlösningen.

“När jag satt med alla beslut kring interiören var Robin skeptisk till bland annat mönstrade tapeter och schackrutigt golv, han sa: Just nu känns det inte så bra, men jag vet ju att det blir bra”, berättar Ellen som också intygar att alla nu är mycket nöjda med resultatet.

Sneda dörrar sparar yta
Genom att sätta dörrarna in till rummen snett sparar man extra plats i planlösningen.

Just nu spanar Ellen efter en gammal köpmansdisk för att komplettera med här i allrummet på övervåningen. I framtiden är tanken att allrummet ska bli ett pysselrum. Övervåningen har tre sovrum med varsina walk-in-garderober samt ett större badrum med badkar.

Barnrum med rymdtapet
Det finns faktiskt ett rum i huset som Ellen inte har bestämt färger och tapeter i. Melvin älskar rymden och i sitt rum har han valt denna fina rymdtapet helt själv.

Våra bästa tips

 1. Det är viktigt att följa sitt hjärta och sin magkänsla i ett husbygge. Man kan inte bara gå in med hjärnan, då skulle man nog aldrig ge sig in i ett sådant här projekt överhuvudtaget.
 2. Det är lätt att man stressar fram ett beslut, var inställd på att det kommer ta tid och låt det göra det.
 3. Om man vill ha en smidig process bör man ha ganska bra koll på hur man vill att huset ska se ut redan innan man drar igång. Då kommer det bli enklare att ta alla beslut.
 4. Eftersom att Robin byggde huset själv var familjen oftast lediga på söndagar för att få tid med varandra. Finns det möjlighet att ta en dag ledigt i veckan kan det vara ett bra sätt för att orka längre.
 5. Ett annat tips är att vara tydliga mot sin familj och vänner att man inte måste hjälpa till med bygget. Man fick gärna komma och hjälpa Ellen och Robin men det var inget som paret tog för givet, det är de själva som tagit beslut om att bygga hus.
Två fina badrum med kakel av olika kulörer.
Både badrummet uppe och nere har samma sorts kakel fast i två olika kulörer.

Kortfakta:

 • Hustyp: 1,5-planshus med förhöjt väggliv
 • Storlek: 190 kvm
 • Antal rum: 6 rum och kök
 • Plats: Falköping
 • Byggtid: 10 månader
 • Snickare: Robin och Ellen har gjort nästan allting själva, med lite hjälp från PK-Bygg, vänner och familj. Paret vill också säga tack till Daniel Nymans el, Göteve Bygg & VVS, Åsarps Måleri och Wemmels microcement & plattsättning.
 • Inflyttning: Mars 2022
 • Instagram: @eellenjonsson
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ