De två ladhusen möts i ljuset av en breezeway

I ett helt nytt bostadsområde i Herrljunga ligger Johannas och Emils moderna husdröm precis intill skogen. Två ladhus ligger strategiskt placerade i vinkel mot varandra med en inglasad gång som förbinder de båda byggnaderna. En så kallad breezeway. Parets gemensamma intresse för färg och form märks redan innan man kliver in genom glasdörrarna. Välkomna hem till familjen Ericsson/Hjalmarsson!

Svart hus och gräsmatta
Husets stilrena siluett med det korta takutsprånget bryter vackert mot talltopparna.

Två separata ladhus och en glasgång

Det första man möts av när man svänger in på den lilla gatan är en vacker svart fasad från två ladhus i vinkel. Huskropparna binds samman av en breezeway med glasdörrar från två håll. Det skapar ett fantastiskt ljusinsläpp till den stilrena och minimalistiska hallen. I övrigt finns det inte många fönster på husets norra sida som vetter ut mot gatan. Det har varit ett aktivt val att för att minimera insynen. Husets stora fönsterpartier och dörrar är istället placerade på husets södersida, in mot trädgården.

En breezeway mellan två ladhus
Den stilrena hallen blir som navet i huset med ett fantastiskt ljusinsläpp från två håll.

Drömmen om en breezeway

När man kliver in genom glasdörren hemma hos familjen Ericsson/Hjalmarsson slås man av ljuset från trädgården på andra sidan. Här möts ute och inne i en härlig breezeway med fri sikt rakt genom huset. Den minimalistiska hallen och de ljusa väggarna bryts av med kontrastrika svarta detaljer. Huset består av två olika delar: en umgängesdel och en privat del med sovrum, badrum och tvättstuga. Johanna och Emil var redan från start inställda på att de ville ha en glasgång i sitt nya hus. Att det skulle finnas en privat och en umgängesdel var också viktiga delar i deras husdröm. De lade därför stor vikt vid att komma fram till en riktigt bra planlösning.

Familjen står i köket
Välkomna hem till Johanna, Emil och barnen Duni (4 år) och Devin (6 år).

Ett gemensamt intresse

Trots att det bara är några månader sedan familjen flyttade in i sitt nya lösvirkeshus så känns huset redan färdiginrett, ombonat och harmoniskt. “Vi flyttade in och inredde allt på direkten. Vi hade en ganska klar bild framför oss hur vi ville ha möbleringen eftersom vi ritat huset själva och haft med möbler i planen redan från början. Men vi har såklart testat att möblera om en gång redan”, skrattar Johanna.

vardagsrum och vinställ
Det gamla vinstället, som Johanna hittat på blocket, är ett av hennes favoritfynd.

Det märks helt klart att det är personer med känsla för detaljer som bor här. Ingenting har lämnats åt slumpen. “Vi har varit väldigt noga med alla detaljer för att kunna skapa en genomgående helhet för huset”, berättar Johanna. “Snickarna märkte ganska snabbt hur petiga vi är med detaljer. Våra hantverkare och snickare på Malmbergs har varit jättebra och lyhörda. De har frågat exakt hur vi vill ha det innan de börjat med olika moment för att det ska bli precis som vi har tänkt”, säger hon.


Den första huskroppen har en helt öppen planlösning som rymmer kök, matplats och vardagsrum.

Johanna och Emil träffades för 15 år sedan och deras gemensamma intresse för design, färg och form har präglat deras olika hem sedan dess. Innan de fick barn så åkte de gärna och ofta till loppisar och antikaffärer tillsammans. Idag är det lite glesare mellan loppisrundorna, men när det väl blir av åker gärna hela familjen med. “Johanna och jag har växt i och ur stilar tillsammans de senaste 15 åren. Vi gillar samma saker och tänker likadant. Det underlättar verkligen när man ska bygga hus tillsammans. Vi har nog varit eniga i det mesta i hela husprocessen”, säger Emil.

Vardagsrum med tv
Vardagsrum och kök
Köket kommer från JKE Design. Bänkskivan är en dektonskiva som är extremt reptålig.


En dröm blir sann

Johanna och Emil har länge drömt om att få rita och bygga sitt eget hus. “Vi hade egentligen planer och drömmar på att hitta en tomt och bygga hus redan innan vi köpte vårt förra hus. Sedan dök vårt förra hus upp och det blev att vi köpte det och gjorde om det till vårt. Även om vi trivdes väldigt bra där så kunde vi inte släppa tanken på att bygga nytt. Men allt sker nog av en anledning, för det känns väldigt bra att vi väntade några år och landade här tillslut”, berättar Johanna.

Emil är utbildad planarkitekt och har ritat många områden, miljöer och trädgårdar genom åren. Sedan 2021 jobbar han som samhällsbyggnadschef i Herrljunga kommun och har bland annat ritat detaljplanen för just det nya bostadsområdet där de själva nu valt att köpa en tomt. När de 45 tomterna släpptes ringde de direkt in till kommunen för att anmäla sitt intresse och sätta upp sig i kön.

Vardagsrum med tv

Betongplatta med märke från ett löv
Under gjutningen av plattan landade det ett litet löv i betongen. En detalj som de både älskar idag.

Sålde huset i god tid

Under hösten 2021 sålde Johanna och Emil huset och flyttade tillsammans med barnen in i en hyresrätt i Herrljunga. “När vi fick besked om att vi hade fått en tomt bestämde vi oss för att sälja huset ganska omgående. Det var ett bra beslut. Jag kan verkligen rekommendera att bo i hyresrätt under byggtiden. När det gamla huset var sålt behövde vi inte bekymra oss över någon trädgård eller underhåll utan kunde lägga vår lediga tid på utflykter med familjen och husbygget”, berättar Emil.

Byrå med tavla

Soffbord och vinställ


Ett slipat mjukt betonggolv

Utöver breezeway, ryggåstak och en noga genomtänkt planlösning så var betonggolvet den viktigaste detaljen i huset. Via Instagram hittade Emil en entreprenör som var duktig på just den här typen av jobb och han åkte hela vägen från Uppsala för att slipa plattan. “Vi var helt enade om att vi skulle ha en slipad betongplatta även om ingen kan garantera hur slutresultatet blir. Vi var såklart nervösa under gjutningsprocessen eftersom allt är så väderberoende men vi hade tur! Vi är otroligt nöjda med både jobbet och slutresultatet. Vi älskar att inte ha några trösklar mellan rummen. Golvet flyter liksom mjukt mellan rummen”, säger Johanna. Den gjutna betongplattan har genomgått en bronsslipning vilket innebär att den fått en mjuk och fin yta utan synliga stenar.

Allrum med tavla och röd stol

Barnens rum
Barnen har fått välja färger i sina rum helt själva och intill finns ett allrum med tv som är barnens egen hörna.

Gick på rekommendationer

Från början tog Johanna och Emil in offerter från många olika husleverantörer och de hade nästan bestämt sig för en av dem. De visste vilken typ av hus de var ute efter men hade svårt att hitta en husmodell som uppfyllde alla deras krav. “Det var egentligen Emils pappa som tjatade på oss att besöka Alingsås Huspaket innan vi bestämde oss”, säger Johanna. “Han hade hört så mycket gott om dem från sina kontakter”. Sagt och gjort så bokade vi in ett möte med Svante på Alingsås Huspaket som berättade om konceptet och visade oss runt i deras showroom och produktion. Det räckte med ett enda möte för att valet skulle kännas givet för oss”, säger hon.

Tavla och röd stol
Allrum med tv
Från allrummet finns en korridor till tvättstuga, barnens badrum och parets sovrum.

Johanna och Emil hade en ganska klar bild över hur de ville att planlösningen skulle se ut. “Vi tog med våra idéer och ritningar till Alingsås Huspaket och utformade sedan den färdiga planlösningen tillsammans med dem. De har väldigt bra erfarenheter och kom med kloka tips och råd som vi tog till oss. Det blev några mindre, men väldigt bra grejer som vi ändrade”, säger Emil. Genom sitt jobb har Emil full koll på bygglovsprocesser vilket har varit till stor hjälp under byggets gång. “Jag har ju koll på alla kostnader för bygglov och andra utgifter som kommer från kommunens håll. Ett tips är att man kan ringa till kommunen och fråga om vilka avgifter som tillkommer vid ett nybygge. Då kan man lägga med det i kalkylen redan från början”, säger Emil.

Badrum med badkar

Tvättstuga med torktumlare och tvättmaskin
Från allrummet finns en korridor till tvättstuga, barnens badrum och parets sovrum.

En noga planerad tomt och trädgård

Även om familjen kommit otroligt långt med att komma till rätta i huset så finns det fortfarande många projekt som är planerade framöver. Framför allt när det kommer till trädgården. Emil har designat många trädgårdar genom åren och var redan från början noga med att planera in var dagvatten- och avloppsbrunnar skulle hamna. “Vi har valt att placera brunnar och rabatter på samma ställen i trädgården. På så sätt göms allt bland växterna och vi slipper ha brunnslock synliga mitt på gräsmattan”, berättar han.

Runt huset kommer det byggas en altan med sol från morgon till kväll. Entrén ska få en trappa av betongblock som just nu tillverkas i fabrik och det planeras för ett förråd och carport i direkt anslutning till tvättstugan som är som deras vardagsingång.

Tavelvägg och säng

Badrum, dusch och spegel
Från allrummet finns en korridor till tvättstuga, barnens badrum och parets sovrum.

En röd tråd genom hela huset

Alla färgval är noga genomtänkta för att få en sammanhängande känsla genom hela huset. Tavelväggar ligger dem varmt om hjärtat och bakom den pampiga väggen i parets sovrum finns en öppen walk-in-closet och ett eget badrum med dusch. Målet var att skapa en lyxig hotellrumskänsla för denna delen av huset och det har de verkligen lyckats med. Här finns en glasdörr ut till den delen av altanen med bästa morgonsolen. Alla färger kommer från Jotun och Johanna har fått tips och råd från deras experter för att alla färger i huset ska fungera tillsammans.

Ladhus med fin trädgård
Taket kommer från Benders och heter Piano. Fasaden är målad med Alcro Bestå Arkitekt.

“Skulle jag bygga ett nytt hus i morgon så skulle jag välja Alingsås Huspaket igen alla gånger. Det har varit en så rolig resa och har inte funnits någonting vi känt varit jobbigt under processen. De har varit lätta att få tag på och alltid hjälpsamma när vi har hört av oss om det varit något. Rekommenderar varmt”, säger Johanna.

Än finns det projekt att hugga tag i med en planerad carport och att bygga upp trädgården från grunden. Emil skämtar om att det finns en liten oro med att bo i ett nybyggt hus. “Man är ju lite rädd för att det ska ta slut med grejer att göra nu när allt är nytt”. Johanna är snabb på att fylla i med ett skratt. “Brist på nya projekt kommer nog inte vara ett problem!”

Ladhus med entrédörr i glas
Gatan kommer kantas av rabatter med växtlighet och en pampig betongtrappa kommer leda upp till entrén.

Våra bästa tips:

 1. Planera noga.
 2. Våga fråga andra som har byggt hus. De är oftast väldigt hjälpsamma.
 3. Budget och kalkyler är nummer ett! Vad är viktigast? Ha koll på stora utgifter. Alingsås Huspaket kan hjälpa till, men googla även mycket själv. Ring till kommunen och fråga vilka kostnader som tillkommer från deras sida.

Kortfakta:

 • Hustyp: 1-planshus
 • Storlek: 165 kvm
 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Plats: Herrljunga
 • Byggtid: 6 månader
 • Inflyttning: Maj 2023
 • Instagram: @industrial_living
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ