De reste ett kolsvart fritidshus ur askan

Hemma hos familjen Olsson Löfgren

Svart fritidshus med plåttak

Den 8 juni 2021 fick Nettan och Jochum det chockerande samtalet som fick dem att släppa allt och kasta sig iväg i bilen mot Kärna. Deras nyrenoverade och älskade sommarstuga på familjens gamla släktgård stod i lågor! Chocken och sorgen var total, men redan innan röken hunnit lägga sig började paret skissa på något nytt.

Inredning utanför huset
Grusgång och trappa med räcke

När Jochum anlände till den brinnande sommarstugan var både släkt och grannar på plats och de fem brandbilarna hade redan börjat med släckningsarbetet. Under räddningstjänstens övervakning fick Jochum tillåtelse att gå in i köket, dit branden ännu inte hunnit sprida sig, för att försöka rädda det viktigaste. “Jag ringde till Nettan, som var på väg hit, och frågade vad jag skulle prioritera att rädda. Vi tänker väldigt lika för innan hon hann svara hade jag redan hunnit slita med mig ‘tjuren och tavlan’ under armen”, berättar Jochum. Mitt i chocken ser Jochum hur både grannar och släktingar hjälps åt att bära ut så mycket som möjligt innan hela huset stod i lågor.

Nettan och Jochum i sitt fritidshus

Välkomna hem till Nettan och Jochums härliga fritidshus!

Nettan och Jochum hade under fyra år lagt all sin lediga tid på att renovera hennes föräldrars gamla sommarstuga som de tagit över. De gjorde nästan allt arbete själva och blev färdiga med de sista detaljerna av renoveringen helgen innan branden bröt ut. Då hade de suttit på trappan och drömt om att få börja med trädgården nu när de äntligen var färdiga med huset.

Öppen spis som kan ses från tre håll

Parets vardagsrum har en platsbyggd öppen spis där man kan se elden från tre håll.

Branden tros ha startat i en koppling till de nyinstallerade solcellerna på taket. “När branden var släckt var det bara en rykande hög med aska kvar. Vi gick runt i förödelsen och plockade bland brända rester av alla minnen som funnits i huset. Vi hittade bland annat skärvor av min ärvda gamla Royal Copenhagen-servis som fallit ner från vinden. Den gråa lilla flodhästen som står vid kaminen där borta hade klarat sig trots lågorna. Men den var svart från början”, skrattar Nettan lite uppgivet. “Även om branden var en stor chock och sorg för alla oss i familjen så är vi oändligt tacksamma att ingen människa kom till skada”, säger hon.

Vardagsrum med stora fönster

Inredning i vardagsrummet med mjuka textilier

Vardagsrummet är varmt och ombonat med mycket mjuka textiler och noga utvalda inredningsdetaljer.

Familjen Olsson Löfgren består av Anette “Nettan”, Jochum och deras fyra vuxna barn. Till vardags bor paret i en lägenhet i centrala Göteborg där Nettan jobbar som frisör och Jochum driver eget företag. Så fort de får chansen åker de ut till lugnet i Kärna. “Vi kan ibland åka hit sent på kvällen bara för att få vakna upp i lugnet här ute. Det är det bästa vi vet”, säger Nettan.

Stora fönster och inredningsdetaljer

Genom de stora fönstren i vardagsrummet har man utsikt över åkrar och släktgården där Nettan spenderat sin barndom.

Började skissa innan röken lagt sig

Att bygga ett nytt hus på samma plats var en självklarhet för familjen. Nettan och Jochum har båda ett driv och en framåtanda som hjälpt dem navigera i de känslor som kommer efter att ha förlorat ett hus. “Vi var helt i chock. Men redan dagen efter branden började jag skissa på ett nytt hus, mest för att jag var tvungen att få något annat att tänka på”, berättar Nettan. Hon plockade fram ett rutigt papper och började skissa på en planlösning där varje ruta fick motsvara 20 cm i verkligheten. “Vi utgick lite från den gamla stugan men gjorde många förbättringar i planlösningen. Bland annat är alla sovrum mer avskilda från vardagsrum och kök nu. Jag vet precis vad jag gillar när jag ser det, men tycker det är svårt att se hur en skiss kommer bli i verkligheten. Därför kontaktade vi arkitektbyrån Archline för att få hjälp att visualisera våra idéer”, säger Nettan.

Halvvägg som skärmar av i huset
Öppen spis och hallen bakom spisen

Genom att sätta in en halvvägg i vardagsrummet skärmar man av mot sovrummen samtidigt som korridoren får in viktigt dagsljus.

När Nettan senare fick se sin vision genom Archlines 3D-ritningar kunde hon direkt se vilka ändringar hon ville göra. “Vi höll på väldigt mycket med vinklar och takhöjden i vardagsrummet. Vi valde tillslut att sänka innertaket för att det inte skulle kännas som en kyrka. Vi tog med våra färdiga ritningar till Alingsås Huspaket där vi fick träffa en superbra säljare. Vi klickade med honom direkt”, säger Nettan.

Sovrum med beiga väggar
Badrum vid master bedroom

I huset finns två mindre gästrum samt parets master bedroom med eget badrum och utgång till altan åt två håll.

I väntan på ett startbesked

Men att starta ett nybygge efter en brand är inget man gör över en natt. Eftersom det hela blivit ett försäkringsärende var det mycket som drog ut på tiden innan man kunde börja med markarbetet. “Vi fick inte röra någonting innan vi fått rivningslov, trots att inget av huset fanns kvar. För oss kändes det som en evighet att vänta på det trots att det egentligen inte tog så lång tid. Men vi ville ju bara köra igång direkt! Huset brann alltså ner i juni 2021 och vi hade ett färdigt bygglov redan i december samma år. Men på grund av lite missar från kommunen drog startbeskedet ut på tiden och bygget kunde inte starta förrän i november 2022”, berättar Jochum.

Kök med stpr köksfläkt i rostfritt stål
Fönster med spröjs i köket

Paret har ritat många kök när de renoverat lägenheter genom åren och de visste precis hur de ville ha det.

Eftersom det gamla huset brunnit var det mycket material som behövde grävas ut och forslas bort från tomten på rätt sätt. Det gamla huset hade dessutom haft en källare, så det blev mycket utfyllnad trots att det nya huset fått en liknande placering som det förra. På grund av branden fanns det heller inte längre något godkänt vatten och avlopp på tomten. Allt var tvunget att göras om. Det var tack vare försäkringsbolagets rekommendationer som Nettan och Jochum kom i kontakt med PCN i Kungälv. “Vi har varit väldigt nöjda med både försäkringsbolaget och våra snickare! Det var även PCN som rekommenderade oss att kolla upp Alingsås Huspaket. Det behövdes bara två snickare för att resa hela stommen och de gjorde ett fantastiskt jobb! Vi skrattade gott eftersom vi tagit hit en container för spillvirke som fortfarande stod tom efter att stommen var rest. Det blev ju inget spill!”, skrattar Jochum.

Vitrinskåp och olivträd
Inredningsdetaljer och en tjur i porslin som är en spargris

Tjuren är en sparbössa som paret köpt i Mexico för längesen. Det var en av detaljerna som räddades ur det brinnande huset. Köksön är ett gammalt skrivbord som de byggt om och ribborna på nedre hyllplanet är rester från ytterpanelen.

Inredningsintresset för dem samman

Redan när man kommer innanför dörren förstår man att det finns ett inredningsintresse i familjen. Alla detaljer är noga uttänkta och alla väggar är målade i samma kulör för att få en enhetlig känsla i huset. Renovering, hus och inredning är intressen som paret haft gemensamt hela livet. “Vi gillar att vara här och greja på helgerna och det gör ingenting om vi vill fixa med olika saker. Vi sammanstrålar alltid till lunchen”, säger Jochum.

“Jochum är helt fantastisk. Han säger aldrig nej till något av mina projekt och vi gör gärna så mycket vi kan själva. Renovering har varit som terapi för oss genom åren. Just nu saknar vi inte alls att renovera! Vi är väldigt tacksamma av att ha ett helt nybyggt hus nu så vi äntligen kan få fokusera på trädgården istället”, säger Nettan.

Burspråk med stora fönster
klinkergolv av tumlad kalksten från Italien

I burspråket har paret valt ett vackert golv av tumlad kalksten importerad från Italiten.

En av fördelarna med att paret har bott på platsen tidigare är att de haft väldigt bra koll på väderstreck och alla lägen på tomten. De gillar att vara utomhus och såg till att sätta in fler dörrar än vad som fanns i det tidigare huset. Alla rum, förutom de små gästrummen, har minst en utgång till någon av altanerna. Det ska vara lätt att ta sig ut och på sommaren får dörrarna gärna stå öppna.

Nettans favoritplats i huset är vardagsrummet där hon gärna kopplar av med en kopp morgonkaffe i soffan. Båda är “köksmänniskor” som gillar att laga mat och umgås med familj och vänner. För Jochum är burspråket i köket en av favoritplatserna inomhus. “Vår badtunna överlevde branden och där ute kan vi sitta i flera timmar och prata och titta på stjärnorna efter en god middag”, säger Jochum. “Vi är supernöjda med huset och nu vill jag bara vara här och njuta och greja i trädgården hela tiden. Jag har blivit precis som min mamma”, ler Nettan.

Det svarta fritidshuset sett från trädgården

Våra bästa tips:

 1. Var på plats och var närvarande i processen. Man behöver engagera sig för att det ska bli precis som man vill.
 2. Var beredd på att saker och ting kanske inte går som du tänkt dig. Men det blir oftast bra ändå!
 3. Dokumentera ditt hem! Ingen människa vill tro att man ska råka ut för en brand, men om olyckan är framme är det bra i många avseenden att ha sitt hem dokumenterat.

Husets fönster kommer från Westcoast Windows med spröjs mellan rutorna för enklare fönsterputsning

Husets fönster kommer från Westcoast Windows med spröjs mellan rutorna för enklare fönsterputsning.

Kortfakta:

 • Hustyp: Enplanshus
 • Storlek: 139 kvm
 • Antal rum: 4 rum och kök
 • Plats: Kärna, Kungälv
 • Byggtid: 7 månader (10 mån inkl. gräv, schakt och mur)
 • Inflyttning: Juni 2023

Det svarta huset sett snett ovanifrån

Vidare läsning

Läs mer om att bygga hus i Kungälv.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ