Suterränghus med inspiration från naturen

Lösvirkeshus suterränghus

Centralt i Göteborg ligger bostadsområdet där Lina Thomasdotter Jokela är uppvuxen. När en av grannarna i området skulle stycka av sin tomt blev Lina och hennes man Victor Jokela intresserade av att slå sig ner nära Linas föräldrar. Victor som är uppvuxen i Majorna i Göteborg trodde aldrig att han skulle bosätta sig på “fel” sida av älven, men trots det köpte familjen tomten och byggde sitt drömhus. Huset ligger nära både stad och skog, och har en svindlande utsikt ända bort till Liseberg.

Just skogen och naturen var en stor inspirationskälla när Lina och Victor utformade sitt hus. Ytterpanelen har laserats i en nyans som får träet att efterlikna drivved, och fönstren är specialbeställda i en grön nyans för att gå ton i ton med träden i bakgrunden. Huset är byggt i modern stil med flackt tak och två stora balkonger som sätter prägel på utformningen. Här bor Lina och Victor med barnen Noah 4 år och Lewin 7 år.

Victor, Lina, Noah och Lewin i deras adventsvackra suterränghus

Välkomna hem till Victor, Lina, Noah och Lewin i deras adventsvackra suterränghus.

Höjdskillnaden på tomten visade sig vara hela 18 meter. För att kunna anpassa huset efter tomten och nyttja förutsättningarna på ett optimalt sätt valde familjen ett hus i suterräng. De tog hjälp av en arkitekt de känner som ritade huset utifrån familjens önskemål och den utmanande platsen. Två saker prioriterade Lina och Victor redan från början, det var barnens rum och tvättstugan. Det var viktigt att barnen fick varsitt stort rum och att tvättstugan blev rymlig.

Fönster av varumärket Westcoast Windows gröna kulören RAL 6009.

Alla fönster är av varumärket Westcoast Windows medan dörrarna är från Diplomat. Alla beställdes i den gröna kulören RAL 6009.

Att höjdskillnaden var så stor på tomten var även utmanande för markarbetet. “Att ha en bra markentreprenör är A och O, speciellt när man har en sådan här tomt. Vi träffade tre olika företag som kom hit och tittade på platsen och sa vad de trodde behövde göras. Då fick vi en känsla för vilka personer vi skulle trivas bäst med”, berättar Lina. De kom överens om en lösning där markentreprenören först genomförde ett arbete med att ta ner alla träd och undersökte markförhållandena.

Hall med spegel

Från entrén leds man in i en innerhall där det finns utrymme för gäster att hänga av sig. Här finns även parets sovrum och en gästtoalett.

Efter det kunde markentreprenören ge ett konkret förslag på hur man skulle kunna gå vidare för att förbereda marken för husbygget. Bedömningen var att det behövdes extremt stora mängder fyllnadsmaterial för att skapa tomtens olika platåer, vilket hade kunnat äventyra hela budgeten. I samma skede fick paret reda på att det pågick ett annat markarbete på andra sidan skogen där entreprenören ville bli av med sitt fyllnadsmaterial. Lina och Victor hälsade dem att de gärna fick släppa av materialet på deras tomt. De hade turen på sin sida och fick totalt 80 lastbilslass med fyllnadsmaterial som räckte till hela tomten. Det enda de behövde betala för var transporten.

Säng med sängkläder. Blå väggar.

Bakom en skiljevägg i sovrummet har paret en gemensam walk-in-closet.

Att Lina och Victor inte behövde köpa allt fyllnadsmaterial bidrog till att de höll sin budget, och efter husbygget hade de pengar kvar att färdigställa sin tomt. “Vi hade faktiskt budgeterat för tomten också i vår husbudget. Det var väldigt skönt att kunna färdigställa ytan runt huset med bland annat gräsmatta och stenläggning. Då slapp vi balansera på en smal spång varje gång vi skulle gå in”, säger Lina.

Fri skitlinje mot hallen

Familjens arkitekt hjälpte till med siktlinjerna i huset. Från hallen ser man rakt igenom huset.

Lina berättar också att hennes trädgårdsintresserade mamma tagit sticklingar och delat växter från sin egen trädgård under hela byggprocessen, för att hjälpa till att bygga upp trädgården. Så snart huset var färdigt kom mamma dit med växter och hjälpte till att skapa grunden till en ombonad och vacker trädgård. Efter det har Lina och Victor köpt ytterligare buskar och växter för att få rabatterna kompletta.

Soffa och tavelvägg

I vardagsrummet njuter familjen gärna av utsikten genom de stora fönsterpartierna till värmen från kaminen.

Arkitekten som ritade huset hade själv byggt hus med Alingsås Huspaket och rekommenderade Lina och Victor att ta kontakt med husleverantören. “Först var vi hos Alingsås Huspaket för att få en känsla av företaget och se om de kunde hjälpa oss. När vi sedan hade bestämt oss fick vi en visning i deras produktion. Det var uppskattat att se tillverkningen och måleriet faktiskt. De visade oss runt och berättade om hur processen går till, det var skoj att se”, säger Victor.

Utsikt från huset

I söder har huset stora fönster mot dalen och utsikt över Göteborg.

Alingsås Huspaket ritade upp familjens hus i sitt ritprogram, och räknade ut vilka dimensioner som krävdes med tanke på vikter och vindlaster. Därifrån kunde Lina och Victor göra justeringar tills alla var helt nöjda. På entrévåningen är takhöjden som lägst 240 cm, och sluttar uppåt till totalt 440 cm på högsta punkten. Eftersom att ett hus i suterräng har mindre ljusinsläpp på nedervåningen valde familjen att sätta takhöjden till 270 cm för att få en rymligare känsla.

På bottenplanet har barnen varsitt stort sovrum med samma kulör på väggarna.

Innan Lina och Victor köpte sin tomt och insåg att ett suterränghus var den bästa lösningen önskade de sig ett enplanshus. De hade tankar om att ha sitt sovrum i ena änden av huset och barnens avdelning i andra änden. Nu separerade de istället avdelningarna genom att ha barnens rum och TV-rummet på nedervåningen, och sitt sovrum på entréplan. På nedervåningen finns också ett kontor, tvättstuga och ett stort badrum.

Köket med köksö

köksö och julstjärnor

Köket och matplatsen är planerat efter matlagning och trevligt umgänge.

En öppen planlösning mellan kök och vardagsrum var viktigt för Lina och Victor som gillar att ha många vänner hemma på besök. Det ska vara enkelt att umgås oavsett om man är i vardagsrummet eller står i köket och lagar mat. Lina och Victor har båda arbetat i restaurangbranschen och tycker om att ha mycket folk omkring sig. Det var så de träffades, när Victor arbetade som ordningsvakt och Lina som bartender.

Glasparti med skjutdörr

köksbord

Vid matplatsen i köket finns ett stort glasparti med skjutdörr som leder ut på den härliga balkongen med kvällssol.

Skog och natur har inte bara varit inspirationen till utsidan av huset utan även insidan. Paret var bestämda med att ingen vägg skulle målas i vitt. De ville sätta en personlig prägel på inredningen genom att välja mer färg och unika detaljer. Istället för vitt har de målat väggarna i dova kulörer, och satt tapet på en vägg i hallen och en i parets sovrum. I köket valde de gröna skåpsluckor för att plocka upp nyanser från skogen, och till badrummet på nedre plan valde de blå kommod och skåp.

sin groventré med skjutdörr och en stor och rymlig tvättstuga i anslutning.

På nedervåningen har familjen sin groventré med skjutdörr och en stor och rymlig tvättstuga i anslutning.

Det var inte självklart för familjen att bygga ett eget hus. Till en början gick paret på många husvisningar, men de insåg att ett husköp och en renovering för att få huset att bli som de önskade skulle kosta lika mycket som att bygga ett nytt hus. När de sedan fick möjlighet att köpa en tomt nära Linas föräldrahem så bestämde de sig. “Att gå på vanliga husvisningar är faktiskt ett tips till andra som ska bygga hus. Vissa husleverantörer har ju egna husvisningar, men om man väljer Alingsås Huspaket så kan ju de ändå göra huset precis som man vill. Då kan man hämta inspiration från vilket hus som helst”, säger Victor.

TV-rum på bottenplan i suterrängvillan

Badrum med förvaring

På bottenplan har de även ett tv-rum, kontor och ett större badrum där de valt att kakla in en av speglarna. En detalj som ger badrummet en lyxigare hotellkänsla.

Det var under sommaren 2019 som Lina och Victor köpte tomten här i Göteborg. På våren 2020 skickade de in sitt bygglov och på hösten kunde de dra igång markarbetet. Plattan gjöts innan vintern och sedan fick bygget vila tills det blev vår och bättre väder igen. Snickarna Walters Bygg var snabba och gjorde färdigt huset på 5 månader från stomresning och i juni 2021, en dag före midsommar, var det klart för inflyttning.

fasad och balkong

 I vissa fönster har paret valt till UV-skydd i glaset för att minska solstrålarnas uppvärmning inomhus.

“Själva beställningen från Alingsås Huspaket tänkte vi gjort i maj 2020, men vi sköt på det till september samma år. Det var nog bra för då hann vi landa i vissa beslut, och vi hann också tänka om kring vissa saker och komma på bättre lösningar”, säger Lina. Garaget med de fina gröna dubbeldörrarna byggdes i efterhand med stomme beställd genom Alingsås Huspaket. Ytterpanelen till garaget beställdes i samband med huset för att all panel skulle kunna laseras samtidigt och inte riskera att få olika nyanser.

altanens räcken har familjen valt ett rökgrått glas

Till altanens räcken har familjen valt ett rökgrått glas.

Något som ligger Lina varmt om hjärtat är belysning, det är även hennes arbete. Hon tipsar om att tänka igenom vilken funktion varje belysningspunkt ska uppfylla och sedan välja placering utifrån det. “Utomhus ska man sträva efter att placera ljuset där den fyller mest funktion. Vart går man fram till huset, hittar man till ytterdörren, till låset osv. En deI väljer även att gestalta sitt hus, som en staty, men då får man verkligen ha ett helt annat tänk. Man ska även tänka på vilken ljusfärg man väljer så att det inte upplevs för kallt, utan harmoni mellan materialval, placering och funktion”, berättar hon.

För belysning inomhus tipsar Lina även här om funktionen med många olika ljuspunkter, men även att välja vissa ljuspunkter med en högre ljusstyrka än vad man tror kommer behövas. Genom att göra all belysning dimbar har man alltid möjlighet att öka ljusstyrkan rejält när situationen kräver. “Nu för tiden finns det så mycket roliga appar med diverse tips och tricks så är man ingen expert så får man mycket hjälp den vägen”, tipsar Lina.

murar av stenar som hittades på tomten

Markentreprenören skapade vackra murar av stenar som hittades på tomten i det förberedande arbetet.

Våra bästa tips:

 1. Hitta en tomt innan ni bestämmer er för husmodell. Det är lätt att snöa in på en viss typ av hus, men sedan är det tomten som avgör vad som fungerar och inte.
 2. Leta ordentligt efter en markentreprenör som känns helt rätt. Man behöver någon som inte arbetar så fyrkantigt utan som kan se helheten och komma med bra förslag.
 3. Gå igenom planlösningen noga och försök tänka hur det kommer vara att leva i huset. Tänk i ett flöde när du går in genom ytterdörren, lägger ifrån dig telefonen på laddning, vart tror du att kaffebryggaren ska stå, och så vidare.
 4. Fastnar ni för något så kör på det! Vi fick tips om att åka runt och titta på många olika alternativ, men vi gjorde inte det. Det blir så otroligt många intryck och beslut under processen ändå. När vi väl fastnade för något så körde vi på det.
 5. Och stå på er! Många tycker och tänker, men det är ni som ska bo i huset. Ändra inte på er även om någon annan tycker något annat.

Kortfakta:

 • Hustyp: Suterränghus
 • Storlek: 186 kvm
 • Antal rum: 6 rum och kök
 • Plats: Göteborg
 • Byggtid: 4,5 månader från stomresning till inflytt
 • Inflyttning: Juni 2021

Hela huset framifrån

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ