Byggde sitt drömhus i en lantlig idyll

Hemma hos familjen Ekfjäll

Familjen Ekfjäll består av Olof som är takläggare och Emma som är plattsättare, och deras två barn Cornelia och Valdemar. Detta är inte det första huset som paret lagt tid och kärlek på. De har tidigare renoverat en hel gård och därefter en villa innan de hittade den perfekta tomten i Långared. I denna lantliga idyll vajar nu vimpeln i flaggstången och katterna smyger omkring på gården. Här har Emma och Olof byggt sitt drömhus precis så som de önskat och har skapat en trygg plats för barnen att växa upp på.

Entén till huset med grå dörr.

Här bor Olof och Emma med deras två barn Cornelia och Valdemar.

När familjen började spana efter tomter att bygga hus på var det en enda sak som stod i fokus, solläget. Visst hade familjen andra önskemål, men om solen inte nådde in på tomten under största delen av dygnet letade Olof och Emma vidare. Efter ett tips från Emmas kollega ringde de på en annons på en fredag, och redan dagen efter gick de på visning av tomten. Vid denna tidpunkt såg man nästan inte tomten för alla träd, men genom att titta på omgivningen förstod man att denna plats kunde nås av sol hela dagen om träden togs ner. Som om inte det vore nog hade platsen också sjöutsikt över sjön Anten i väster.

Hall med svängd trappa.

I hallen möts man av en hemtrevlig och välkomnande känsla.

Det var under 2019 som Olof och Emma bestämde sig för att boka tomten i Långared utanför Alingsås, och under det kommande året arbetade markägaren med att färdigställa allt kring försäljningen. Under det året passade Olof och Emma på att planera själva huset. De kände till Alingsås Huspaket sedan tidigare och det som familjen fastnade för var konceptet att man kan få sitt hus precis som man själv vill ha det, och att ingenting är omöjligt.

Trappan i hallen. Man ser in till köket från hallen.

Familjen står vid köksön.

Cornelia, Olof, Valdemar och Emma trivs med att bo på landet. Precis bakom tomten går ett elljusspår in till det lilla samhället Långared.

“Det kändes bra att välja en lokal husleverantör, vår säljare Svante är också härifrån Långared. Vi har känt oss trygga med Alingsås Huspaket hela vägen och det har verkligen känts som att de vill vårt bästa. Vi visste ungefär hur vi ville ha vårt hus när vi kom till Alingsås Huspaket så Svante lät oss säga vad vi ville ha, och sedan ritade hans kollegor upp ett förslag till oss.” säger Emma.

Matplats i öppen planlösning.

Nedervåningen har en härlig öppen planlösning mellan kök, matplats och vardagsrum.

Det var på hösten 2020 som tomten blev deras, och ungefär samtidigt skickade familjen in sin bygglovsansökan. De förhandsbesked som fanns över tomten visade ett förslag med framfartsväg, gårdsplan och garage framför huset, och burspråk samt altan på baksidan av huset mot skogen. För många hade detta varit en naturlig lösning, men Olof och Emma hade andra tankar om vad som skulle fungera bäst för deras familj.

Vitt lantligt hus med flaggstång.

Att färdigställa trädgård och altan blir familjens nästa projekt under 2023.

När man kör till familjen Ekfjäll möts man av den vackra vita villan i förgrunden. Där bakom finns gårdsplanen och garaget, och hit kommer man via grusvägen som går vid sidan av huset. Genom att ha husets entré på baksidan som vetter mot skogen, och burspråket mot framsidan får familjen en stor gräsyta i anslutning till altanen som ska byggas i framtiden, och från allrummet på ovanvåningen kan de dessutom njuta av sjöutsikten.

Förråd under trappan.

Under trappan har de placerat ett praktiskt förråd och via den andra dörren kommer man till groventrén.

“Vi har läst många andra hemma-hos-reportage från Alingsås Huspaket och där var det ett hus som vi fastnade mycket för. Vi utgick från våran vision och matchade ihop det med den planlösningen. Det vi gjort annorlunda är bland annat att vi ändrat från ett 2-planshus till ett 1,5-planshus med förhöjt väggliv. För oss var det viktigt med en genomtänkt groventré som passar vår vardag, annars står det alltid tusen saker i hallen. I groventrén prioriterade vi att få plats med ett eget kapprum samt en förvaringsvägg för skor och vantar.” säger Olof.

Groventré till tvättstugan.

Groventrén har praktisk förvaring och tvättstugan har fått ett eget litet rum med arbetsbänk.

Familjen Ekfjälls genomtänkta groventré består av en stor yta med bra förvaring, och en separat tvättstuga som man når via groventrén. Tvättstugan har fått ett eget rum som man kan stänga dörren till, för att hålla isär smutsiga ytterkläder med den rena tvätten. Andra saker som Olof och Emma önskade sig i det nya huset var ett skafferi att gå in i, en walk-in-closet, dubbeldörrar vid entrén, en kamin och en öppen planlösning på nedervåningen vilket de saknat i tidigare hus.

Badrum på övervåningen med mörkgrå klinker och kakel. Högt i tak i badrummet.

Badrummet på övervåningen har högt i tak och inger en lugn känsla när man kliver in.

Eftersom att Emma är plattsättare ville hon göra badrummen själv. Därför var badrummen och dess inredning något som familjen valde bort från beställningen från Alingsås Huspaket. “Vi är väldigt glada över att Alingsås Huspaket och snickarna var så flexibla att vi kunde göra badrummen själva. Det var också skönt att mitt uppdrag var begränsat till badrummen så att jag kunde hålla mig där inne och inte vara ivägen för snickarna. Under bygget var vi på plats ofta och fick en bra relation med snickarna. Då bodde vi hos Olofs mamma som bor i närheten, så det var enkelt att åka hit och kolla läget.” säger Emma.

Allrum på övervåningen.

På övervåningen ligger ett allrum, ett badrum samt tre stora sovrum. Från Emmas och Olofs sovrum har de varsin stor walk-in-closet.

Det var i mars 2021 som bygglovet var godkänt och markarbetet kunde påbörjas. Med en bra grävmaskinist fick de hjälp att lösa utmaningar kring den sluttande tomten, och fick en perfekt pulkabacke på köpet. Under sommaren väntade familjen på att snickarna skulle påbörja sitt arbete med huset, så för att ta vara på tiden passade Olof och Emma på att genomföra andra projekt. De hann med att bygga både garage och lekplats på tomten.

Vardagsrummet, färger med dova toner

Även vardagsrummet går i dova toner. Emma tipsar om att använda sig av färgleverantörernas färgkollektioner där man kan hitta färger till de olika rummen som är gjorda att passa tillsammans.

“Vi kunde beställa materialet till garaget från Alingsås Huspaket, och det levererades som en byggsats precis som med husen. Det gjorde att jag och Emma kunde bygga hela garaget själva. Stommen var väldigt enkel att få upp, bara man har ett vattenpass och en skruvdragare löser man det. Förutom plats för verkstad och bilar rymmer garaget ett teknikrum och ett rum där barnen kunde hänga under bygget. Nu kommer vi kanske göra det rummet till spelrum eller gästrum. Det var en fördel att garaget var färdigt innan huset påbörjades, då kunde vi även förvara material här inne.” säger Olof.

Burspråk med kamin. Korgstolar och hampamatta.

I burspråket har de inrett med sköna korgstolar där man kan njuta av värmen från kaminen.

Att paret har renoverat två hus tidigare underlättade resan mot ett nytt hus. De visste vad de har saknat och vad de ville förverkliga i nya huset. De vet också hur den andra fungerar och med tiden har de fått samma tycke och smak. Emma berättar att hon testat flera olika inredningsstilar genom åren, och att deras nya hus är en perfekt version av den stilen som hon och Olof har landat i och uppskattar just nu. Precis som många av Alingsås Huspakets kunder nämner paret showroomet i Bergstena som ett bra verktyg för att ta flera av de beslut som behöver tas.

Köksö med barstolar

Kök med smefspis och fläkt i rostfritt.

I köket spenderar både Emma och Olof gärna sin tid.

“Det var väldigt smidigt att gå runt i Alingsås Huspakets showroom där allt är uppsatt, det är ett väldigt bra upplägg. Ett tag funderade vi till exempel på om vi skulle ha en öppen trappa, eller om vi skulle ha stängda steg. Då var det skönt att kunna kolla i showroomet. En sak jag ändrade mig kring när vi kom till showroomet var ytterpanelen. Vi hade tänkt ha liggande panel först men vi ändrade oss till stående. Sedan kunde vi inte bestämma oss för om vi skulle ha midjebräda eller inte så vi åkte runt och kollade på andra hus. Vi hittade ingen som hade det så vi struntade i midjebräda. Vi upplevde det också som att huset såg större ut utan midjebräda.” säger Emma.

Skafferi och en sittbänk i köket

Ett skafferi och en sittbänk i köket var något som både Emma och Olof gärna ville ha.

Våra bästa tips!

  1. Fokusera lite extra på det som inte går att ändra i efterhand. Köket går att byta i framtiden, med huset går till exempel inte att vrida på.
  2. Titta på så många hus som möjligt för att samla inspiration innan ni börjar planera.
  3. Även Instagram är en härlig källa till inspiration, ett tips är att följa andra huskonton där.
  4. Något vi gjorde när vi valde färger till ovanvåningen var att först bestämma oss för en mindre färgkarta där en färgleverantör redan valt ut kulörer som passade ihop. Sedan valde vi ut kulörer därifrån, då visste vi att de skulle fungera bra ihop.

Lantligt hus med stående vit panel.

 

Kortfakta:

  • Hustyp: 1,5-planshus
  • Storlek: 213 kvm + garage på 100 kvm.
  • Antal rum: 5 rum + kök
  • Plats: Långared
  • Byggtid: 6 månader
  • Snickare: Malmbergs bygg
  • Inflyttning: Maj 2022

Dubbelgarage i lantlig stil.

Familjens dubbelgarage har även ett extra rum i anslutning som går att göra om till lägenhet i framtiden om de önskar.
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ