Bygga eget hus? Här är våra 5 bästa tips!

Klassiskt hus från husleverantören Alingsås huspaket.

Det är många som drömmer om att bygga nytt hus och att själva få designa och bestämma hur det ska se ut. Med en gedigen erfarenhet i branschen har vi utvecklat och finjusterat vårt sätt att bygga unika lösvirkeshus utifrån våra kunders behov och önskemål. Nu delar vi med oss av våra 5 bästa tips till dig som ska bygga hus!

För många uppstår det tusen frågor när man börjar fundera på att bygga hus. Hur går det till? Vad kostar det? Finns det några fallgropar? Hur undviker man dem? Vilka regler ska man förhålla sig till? Vilka hantverkare ska man anlita? Vi hjälper er med allt det där, om ni vill. Det ska vara tryggt och enkelt att bygga sitt drömhus. Allt är möjligt!

Att bygga nya trähus är vår specialitet och vi har under åren hunnit samla på oss många bra tips och råd både utifrån egna erfarenheter men också med hjälp och kunskap från våra kunder. Oavsett om ni vill bygga ert nya hus med oss på Alingsås Huspaket eller inte så kommer här våra 5 bästa husbyggartips!

New englandhus. Bygga eget hus från Alingsås Huspaket.

Villa Rosenö är inspirerad av amerikansk elegans med en tydlig röd tråd inifrån och ut. Här kan ni läsa hemma hos reportaget från Julia och Johannes pampiga hus.

Tips 1 – Inspiration

Förena nytta med nöje och åk på små inspirationsresor tillsammans för att kika på hus och stilar ni gillar. Man behöver inte alltid åka så långt, ibland kan det räcka med en promenad i kvarteret. Sök efter inspiration på nätet. Både Pinterest och Instagram används flitigt av många av våra kunder.

När ni hittat en stil ni gillar, försök att hålla er till den när ni gör alla val till huset. Att ha en stil att utgå ifrån gör det dessutom lättare att välja eftersom man redan har satt ramarna. Att följa en röd tråd skapar även en vacker helhet för ert nya hus och man upplever mer harmoni i hemmet.

Många av de familjer som bygger hus med oss på Alingsås Huspaket har en tydlig bild över vilken stil de vill att huset ska ha. Andra kommer hit med ett helt blankt papper. Oavsett vilken utgångspunkt ni har så kan vi hjälpa till med inspirationen och att hitta en stil ni gillar.

 

I vårt stora showroom i Bergstena visar vi stolt upp ett noga utvalt sortiment av produkter och material man kan välja mellan. Här hittar ni massor av inspiration och information när det kommer till att bygga lösvirkeshus med oss.

Sekelskifteshus. Bygga nytt hus.

Anna och Wictor inspirerades av sekelskiftesstilen när de byggde sitt fantastiska hus. Här kan ni läsa hela reportaget hemifrån familjen Stenseke.

Tips 2 – Bra hantverkare är A och O

Det ligger många hantverkstimmar bakom varje unikt hus och det är viktigt att hitta en seriös snickare som ni trivs med och som ni kan ha en bra dialog med. Förutom att gå på referenser och rekommendationer finns det några frågor man kan ställa innan man tar ett beslut och skriver kontrakt.

Hur många år har de varit i branschen? Har de byggt liknande hus tidigare? Har deras andra kunder varit nöjda? Bra referenser betyder allt. Har ni inga egna kontakter i branschen så kan vi på Alingsås Huspaket komma med rekommendationer på duktiga och seriösa hantverkare som våra kunder ofta anlitar.

Många av hantverkarna som jobbar för våra kunder har varit inblandade i flera hus där vi står som leverantör. En del av våra kunder bygger även delar av huset eller hela sitt hus själva.

Skisser och planering av att bygga nytt hus.

Vänd och vrid på detaljer och gå igenom planlösningen många gånger innan ni bestämmer er.

Tips 3 – En bra planlösning som utgår från era behov

Eftersom alla våra hus är helt unika och anpassade efter kunden har ni möjlighet att lägga upp planlösningen precis som ni vill. En bra början är att utgå ifrån vilka behov ni har, både idag och hur det kanske kommer att se ut i framtiden.

Gör en lista med alla era behov och önskemål. Behöver ni en större groventré för barnens alla kläder? En egen avdelning på huset som kan fungera som en lägenhet? Stor matplats med plats för många? Tvättnedkast? En walk-in-closet enbart för skor? Ett tv-spelsrum? Extra stort vardagsrum? En hemmabio eller en spaavdelning?

Alla familjer har olika behov och en lista över alla önskemål underlättar när ni ska ta fram en planlösning och prioritera budgeten. Listan kan även vara bra att gå tillbaka till när huset är färdigritat för att se så att det viktigaste kommit med.

Försök tänka in en helhet över möbleringen i planlösningen redan från början. Ta måtten på favoritmöblerna för att se så de kommer passa på det stället ni tänkt er. Passa på nu när ni har möjlighet att anpassa ytorna i huset så de passar just er familj.

Ladhus med röd dörr.

Maria och Fredrik har byggt ett snyggt och stilrent ladhus som verkligen smälter in i omgivningarna. Här kan ni läsa hela reportaget hemifrån dem.

Tips 4 – Gör rätt prioriteringar i budgeten

Vi har alla någon form av budget att förhålla oss till när vi bygger hus och tyvärr är prioriteringar en nödvändighet för att den ska kunna hållas. Att behöva prioritera bort något man gärna vill ha är inte det roligaste, men vårt tips är att planera och förbereda för att lägga till de där extra sakerna i framtiden. Sluta inte drömma!

Alla familjer har olika prioriteringar och behov men ett generellt råd är att lägga lite mer fokus på “basen” i hemmet, alltså sådant man kanske inte byter ut i första taget. Kakel och klinker är exempel på sådant som både blir dyrt och omständigt att byta ut i efterhand. Spara hellre in på att inte göra de dyraste valen på t.ex. blandare, garderober och inredning. Det är betydligt enklare att uppgradera i framtiden.

Vill ni i framtiden installera en kamin kan bottenplattan behöva förstärkas vilket är svårt att lösa i efterhand. El till trädgård eller framtida uthus, extra vägguttag inne eller spottar i taket kan vara bra att förbereda och dra slangar till när man ändå har elektriker eller grävare på plats.

Det som inte ryms i dagens budget kan ändå bli verklighet i framtiden. Om ni bygger hus med oss på Alingsås Huspaket tar vi med alla era drömmar i beräkningen och ser till att rätt förutsättningar finns den dagen ni får möjlighet att förverkliga drömmen. Det viktigaste är att utgå ifrån just era behov och prioritera rätt efter vad ni tycker är viktigt i ert nya hem.

Klassiskt vitt trähus.

Liza och Rasmus byggde sitt klassiska hus helt själva! Läs hela reportaget hemifrån dem här.

Tips 5 – Var tillgänglig för att ta beslut på plats

Även om det mesta kring huset och detaljer bestäms redan i förväg när man bygger hus med oss så kommer man inte undan att vissa beslut behöver tas på plats. En morgon står elektrikern i köket och behöver veta var ni ska ha eluttag och lamputtag. Det underlättar alltid att vara på plats och lättillgänglig under bygget för att kunna ta den typen av beslut. Och framförallt är det väldigt roligt att få vara en del av bygget och få se huset växa fram.

Vill man spara in på kostnaderna är det toppen att städa efter hantverkarna i slutet av dagen. Bygget behöver städas både invändigt och utvändigt och om inte ni gör det behöver hantverkarna lägga dyrbar tid på att plocka undan. Det kan ni spara mycket pengar på i längden. Att bjuda på fika till hantverkarna är också väldigt uppskattat ute på bygget. Glada hantverkare är aldrig fel!

Hoppas ni känner att ni fått några bra tips och råd på vägen mot drömhuset! Boka gärna in ett möte med någon av våra säljare för att få inspiration i vårt showroom och få veta mer om hur det skulle kunna bli för er att bygga hus med oss på Alingsås Huspaket. Varmt välkommen!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ