Del 1: De bygger sitt sekelskifteshus helt själva

Hemma hos Rasmus och Liza

10 minuter från Borås centrum växer Rasmus och Lizas drömhus fram. Ett ljusgrått hus med vita knutar och två olika träpaneler i genomtänkt kombination möter oss när vi kommer upp för backen. På vardagarna arbetar Rasmus som snickare och Liza i butik, och sina kvällar och helger lägger de på att bygga sitt hus. Vid midsommar hoppas de på att kunna flytta in.

Där inne hör vi att sågen går och våra knackningar bryter inte igenom ljudet. “Är det Rasmus och Liza?” frågar vi när vi vågat öppna dörren och sticker in huvudet. Ja, hörs det glatt från övervåningen, stig på! Med en fantastisk takhöjd i hallen och en öppen lösning mot övervåningen ser vi både Rasmus och Liza som grejar en trappa upp.

Strax innan vi vek av upp för backen där Rasmus och Lizas hus är placerat passerade vi på en bro över Viaredssjön. Här går en vik in i området och ger huset en rofylld sjöutsikt och badmöjligheter på sommaren. Runt om finns både skog, öppna fält och grannar med både nybyggda och äldre hus.

Rasmus ser det lantliga läget med tio minuter in till Borås som något av det bästa med huset, och Liza tillägger att möjligheten att ta en paus och bada i sjön var mycket uppskattat under förra sommaren när de målade fasaden. Det var i början av 2018 som paret tittade på denna tomten för första gången och båda kände – nu kör vi!

Förutom husets läge, hallens generösa takhöjd och matplatsens öppna planlösning är balkongen från allrummet på övervåningen en av parets favoriter.

Rasmus och Liza bor idag i en lägenhet i Borås och de har vetat länge att de vill bo i hus. De har tittat på många hus till försäljning men inte hittat något som de fastnat för. Mycket renovering skulle krävas för att få husen som de önskar, och då skulle de ändå behöva kompromissa. De bestämde sig istället för att bygga eget och hittade då denna tomten som låg ute till försäljning.

Rasmus är snickare och har varit med och byggt många hus, men inte i denna omfattningen, helt själv och som byggherre. Rasmus var ändå helt säker på att han ville göra detta själv och att de ville bygga i lösvirke. Att bygga själva gjorde också att det blev en helt annan kostnad för huset än om de hade valt att ta in en entreprenör. Nu blev det möjligt för Rasmus och Liza att få sitt drömhus inom sin budget.

“Det har varit riktigt skönt att Rasmus är snickare och har så mycket kunskap, han har haft stenkoll på det mesta under bygget. Jag har varit med under hela processen och byggt så mycket jag har kunnat, jag har lärt mig mycket under tiden och har nog blivit ganska händig.” säger Liza.

Först var Rasmus och Liza inte säkra på vilken husleverantör de skulle välja. De kollade runt hos flera olika leverantörer och fick tips om Alingsås Huspaket från en av Rasmus kompisar som tidigare byggt ett hus från Alingsås Huspaket.

“Jag blev så imponerad av att Joakim på Alingsås Huspaket kunde svara på varenda fråga vi ställde på vårt första möte, varenda liten detalj hade han koll på. Vi uppskattade också att vi fick se deras tillverkning, vi fick till och med se hur brädorna målades. Det var en familjär känsla och vi fick ett jättebra intryck på alla plan.” säger Rasmus om första besöket hos Alingsås Huspaket.

Sedan det första mötet har Rasmus rekommenderat Alingsås Huspaket till många, bland annat till sin syster som valde att bygga med samma leverantör. “Syrran använde sig av helentreprenad istället för att bygga själva så de sprang om oss i processen, de hann före oss och deras hus står redan klart.” skrattar Rasmus.

Rasmus och Liza hade sedan tidigare en bra bild av hur de ville ha sitt boende. Under lång tid hade de kollat på hus, funderat över sina behov, tittat i tidningar och på olika ritningar. Resultatet blev en kompott från många olika planritningar där de klippt och klistrat för att skapa sitt drömboende.

Endast ett par möten med Alingsås Huspaket krävdes innan den slutgiltiga beställningen kunde göras. Där fick de hjälp med till exempel anpassningskraven som de själva inte tänkt på, och med att få ihop alla mått i planlösningen.

“Det känns verkligen som att Alingsås Huspaket har varit med oss i hela processen. De hade en checklista som vi följde och de hade koll på allt. Vi var i trygga händer och vi kände att vi kan inte ha missat något. Våran projektledare David har varit fantastisk, han kan ringa bara för att kolla läget och se så att allt går bra.” säger Liza om samarbetet.

Det var i maj 2019 som stommen till huset började resas och innan det hade ett sprängningsarbete gjorts. Tomten består av berg och det var stora nivåskillnader som var tvungna att jämnas ut. Rasmus och Liza bestämde att de ville ha tomten i två nivåer, en högre upp där huset skulle ligga för att ta till vara på den vackra utsikten. En lägre nivå gjordes också för få plats med garage och gräsmatta.

Rasmus hade bestämt sig för att ta tjänstledigt från det att stommen skulle resas till att huset var helt tätt. Han räknade med 5 månader men det krävdes endast 3 månader. Under slutet av maj fram till augusti arbetade Rasmus på bygget varje dag, första tre veckorna då stommen skulle resas fick han också värdefull hjälp från en kollega.

“Det var skönt att vara två när stommen skulle resas och panelen skulle sättas, det blir tunga lyft och mycket som ska bäras. Allt gick väldigt snabbt och smidigt, eftersom att virket levereras uppsågat och uppmärkt var det som att bygga ett stort lego. Man får också med en beskrivning där det står vart varje bräda ska sitta, det gick förvånansvärt smidigt!” säger Rasmus.

Liza har ända från start vetat hur soffan i vardagsrummet ska stå och planerat delar av huset utifrån soffans placering, men just nu ligger här fönsterfoder och väntar på att kapas och målas.

“Något som var väldigt bra med Alingsås Huspaket var att vi kunde anpassa planen för leveranserna. Det blev ungefär sju större leveranser med material hit till byggplatsen, och några mindre. Eftersom att jag skulle bygga allt själv skulle de olika momenten ta längre tid jämfört med när man anlitar entreprenörer. För att slippa ha mycket material liggandes i vägen under arbetet kunde Alingsås Huspaket dra ut lite på leveransplanen. Det var skönt att allt kom i olika etapper och varenda liten spik kom i tid.” berättar Rasmus.

Lizas svar på frågan vad som är det bästa med huset blir att hon pekar rakt ner och säger “den här platsen”. Hon står där matbordet kommer placeras, i burspråket som binder ihop köket och vardagsrummet i en öppen planlösning. Takhöjden är något högre än vanligt, 260 cm och gör att rummet känns rymligt och luftigt. De stora fönstren vetter mot söder och ger rummet ett härligt ljusinsläpp hela dagen. I burspråket finns en altandörr som leder rak ut på den stora altanen som planeras i framtiden.

“Jag har fem syskon och sju syskonbarn, jag älskar att vara med familjen och lägger gärna mycket tid på det. Jag längtar tills jag får bjuda hit allihopa, fira jul här, duka upp långbord och stå i köket och laga mat med mamma.” säger Liza som drömmer sig bort på sin favoritplats i huset. Rasmus längtar också tills garaget är på plats eftersom att ett av hans största intressen är motorcyklar.

På övervåningen finns ett rymligt allrum med utgång till balkong, ett badrum, en klädkammare och tre sovrum varav ett i anslutning till praktisk walk-in-closet.

Hallen är också ett av parets favoritrum, här är det öppet till nock vilket ger ett majestätiskt första intryck av huset. Från hallen ser man ryggåstaket i allrummet på övervåningen som är inklätt med vitmålad panel. Planen var att ha en låg väg som avslut på övervåningen ned mot hallen, men för ett öppnare och ljusare intryck kommer Rasmus själva att snickra ett öppet räcke som avslut ner mot hallen.

Köket är från Vedum och köptes genom Alingsås Huspakets samarbete med köksleverantören. Utformningen och val av kök var något som Rasmus och Liza var enade om och de säger att köket var det enda valet i byggprojektet som gick snabbt. Att välja golv, tapeter och färg på väggarna har de däremot skjutit på, och där är de inte helt eniga än. En helg i färg- och tapetbutiker väntar.

Rasmus kunskaper som snickare har genomsyrat hela bygget. När paret inte hittade någon färdig snickarglädje snickrade Rasmus egna dekorationer till den pampiga verandan. Lägg också märke till fönsterfodren i allmoge som ger huset stor personlighet.

Även husknutarna och fodret runt alla dörrar hamnade under svarven och fick fina dekorationer som ger huset karaktär.

Våra bästa tips!

 1. Ha tid i planeringsstadiet, man hinner ändra sig många gånger. Var också beredd på att allt tar längre tid än vad man tror.
 2. Städa och håll ordning på byggplatsen, då blir arbetet mycket mer strukturerat och effektivt.
 3. Ta hjälp av bra underleverantörer när det kommer till el, vatten, avlopp med mera. Be om referenser och använd firmor med bra rykte, inte bara de som är billigast.
 4. Gör inget på tom mage! Och hitta en bra balans mellan arbete och vila om du bygger själv.

Korta fakta:

 • Hustyp: Tvåplanshus
 • Storlek: Boyta 165 kvm
 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Plats: Väster om Borås
 • Byggtid: Maj 2019 – pågående
 • Inflyttning: Juni 2020
 • Snickare: Rasmus och Liza har gjort allting själva
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ