Hemma hos familjen Stenseke

Äntligen jul i den lantliga villan i sekelskiftesstil

Fram till februari 2020 bodde Anna och Wictor i en lägenhet i Vårgårda, men båda hade alltid drömt om att bo på landet. I år var det äntligen dags att flytta ut på landet då deras nybyggda hus stod klart. De påbörjade processen under 2018 när de började se sig om efter en tomt att bygga på, men de behövde inte leta länge.

Det vackra huset i sekelskiftesstil omringas av en idyllisk miljö som består av både öppna ängar, skogsdungar, en slingrande landsväg, gärdsgårdar och tät skog. Den lantliga stilen som Anna och Wictor valt på sitt hus skapar känslan av att huset alltid har stått här. Anledningen till att huset placerades just här finns precis bakom krönet, där bor nämligen Annas föräldrar.

Här bor Wictor och Anna Stenseke med barnen Olle och Emil.

“Mina föräldrar har en del mark och när vi under 2018 bestämde oss för att bygga hus kom vi att tänka på en plats som pappa nämnt i förbifarten, det var säkert 10 år sedan. Pappa hade då tagit ner en del träd på denna platsen och sa att det skulle vara ett fint läge för ett hus, och nu kändes det helt rätt att bygga just här. När vi satte igång såg tomten helt annorlunda ut än vad den gör nu, marken sluttade och var täckt av både träd och enormt mycket stora stenar.” berättar Anna.

Ungefär ett år gick åt till planering. Huset ritades och beställdes, bygglov och startbesked söktes, marken och grunden förbereddes. I maj 2019 restes stommen och arbetet gick in i nästa fas. Fram till februari 2020 arbetade snickarna från firman Marinders Bygg AB med att färdigställa huset.

En rymlig farstukvist som välkomnar både julen och gästerna.

Det som Anna och Wictor valde att göra själva var markarbetet inför bygget och att göra slutstrykningen av hela huset utvändigt samt grundmåla invändigt. Utöver det valde de att ta hjälp med resterande delar under byggprocessen.

Under 2018 föddes Anna och Wictors andra barn så det var fullt upp med barnen, jobb och husbygge. När vi besöker familjen i den nybyggda villan en frostbiten vintermorgon ska Olle snart fira sin 3 årsdag och lillebror Emil är 1,5 år. Idag är paret glada att de tog så mycket hjälp och de har bara positiva känslor när de ser tillbaka på husbygget och processen.

Baksidan har en rymlig altan och utsikt över åkrar och vackra träddungar.

“Ibland kan vi stanna upp och ställa oss frågan hur sjutton vi fick ihop allt!? Allt har gått så bra och nu står vi här i vårt hus som blev precis som vi ville ha det. Det är tack vare att vi haft Alingsås Huspaket som hållit oss i handen, att vi har haft fantastiska snickare från Marinders Bygg AB och att vi har fått otroligt mycket hjälp av både min och Annas familj.” säger Wictor.

Den vackra kakelugnen är nyproduktion i gammal stil och kommer från Gabriel Kakelugnar.

Julen närmar sig och det är julstämning i hela huset. Det svänger in en bil på gården och ut kliver mormor som ska vara barnvakt. Här märks det att familjen är viktig och Anna berättar precis att det kommer att bli små familjekalas i helgen för att fira Olles födelsedag. Huset är anpassat för att ha stora kalas och middagar med många personer, så nu längtar familjen efter en tid då ingen pandemi hindrar att man träffas i stora sällskap eller samlar ihop hela familjen.

För Anna och Wictor var det självklart att välja Alingsås Huspaket som husleverantör, de hade hört mycket gott om företaget och kände till många som valt att bygga sitt hus med just Alingsås Huspaket. När de startade upp processen tillsammans med sin säljare hade Anna och Wictor en ganska klar bild framför sig hur de ville att huset skulle se ut.

I direkt anslutning till hallen ligger en gästtoalett.

Instagram och Pinterest har varit stora inspirationskällor men framförallt gjorde paret en husturné, som de själva kallar det. De besökte många olika hus, gamla som nya för att få en uppfattning om olika storlekar på rum, smarta lösningar och vad de personligen tycker om. Det gjorde att de kunde börja arbeta fram sin egen planlösning. Detta är några av punkterna som var viktiga i huset:

  • Två plan.
  • Att se rakt genom huset när man kliver in i hallen.
  • 4 rum på ovanvåningen.
  • Balkong på övervåningen.
  • Sekelskiftesstil.

Vardagsrum med vacker utsikt över åkrar och träd. Här behövs ingen tv!

Anna och Wictor verkar ha varit rörande överens under hela processen. Nu står här en genomtänkt tvåplansvilla på 200 kvadratmeter med en träpanel med två bryt. I hallen välkomnas man med en inblick i det mysiga vardagsrummet och stora fönster med fantastisk vy över åkrarna. I anslutning till vardagsrummet finns det stora köket som sträcker sig längst med hela husets kortsida.

Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.

Köket var i princip det enda som ändrades efter att ritaren på Alingsås Huspaket skapat den första planlösningen utifrån parets önskemål. Köket på den första ritningen blev för trångt och de fick värdefull hjälp med att hitta ett sätt att få ett rymligare kök. Slutresultatet blev en enda lång köksbänk med inbyggd sittbänk och ett högskåp som avslut på bänken, istället för en köksbänk i vinkel som var tanken från början.

Anna, som har öga för inredning, gillar att skapa vackra bordsdukningar och dekorationer.

“Wictor var lite skeptisk till att göra ett så stort kök och planera in köket längst med hela gaveln på huset, men idag är köket i sin helhet något av det som vi är mest nöjda med. Köket är både mitt och Wictors favoritrum och det är här vi spenderar mest tid. En annan ändring vi är glada över är att vi gjorde öppningen mellan köket och vardagsrummet större. Det ger oss möjlighet att vrida matbordet in i vardagsrummet när vi behöver förlänga det för att skapa sittplatser till fler gäster.” säger Anna.

I den rymliga hallen har de valt att placera en liten garderob i utrymmet under trappan.

Anna och Wictor följde Alingsås Huspakets checklista och tog alla beslut kring huset innan den slutgiltiga beställningen genomfördes, bortsett från val av väggfärg och tapeter. När bygget väl var igång kunde de följa arbetet utan att det dök upp oväntade situationer där nya beslut skulle tas. Detta gjorde att arbetet flöt på bra, och paret upplever att de fått en behagligare byggprocess på grund av detta.

Man slås direkt av rymden i stora rummet när man kommer upp på övervåningen.

Anna och Wictor visste redan från början att de ville bygga ett hus i lantlig stil vilket har underlättat deras process. Stilen gjorde att de fick ramar att förhålla sig till och de upplever att det gjorde alla val enklare.

Ett rymligt och stilrent badrum på övervåningen.

“Det var så smidigt att gå runt i Alingsås Huspakets showroom i Bergstena för att kunna se och känna på olika material och göra våra val. Där fanns det till exempel ett trappräcke som vi fastnade för direkt. Alingsås Huspaket har ett interiörpaket med detaljer i lantlig stil. För det mesta höll vi oss inom det paketet och då blev det enklare att välja.” säger Wictor.

Anna och Wictors sovrum har härligt ljusinsläpp och här inne går inredningen i lugna och sköna toner. De valde även att göra plats för en walk-in-closet som göms bakom en praktisk skjutdörr.

I detta mysiga krypin bor Olle. Eftersom familjen valt att placera ett lekrum på nedervåningen, där de alla oftast vistas, blir det inte lika mycket leksaker och stök i barnens sovrum här uppe.

Tvättstugan (in till vänster) fick hamna i ett eget rum för att vara praktiskt separerad från hallen.

Något annat som Anna och Wictor är nöjda med är deras groventré och tvättstuga. Från början var tanken att ha ett stort rum där entré och tvättstuga kombinerades, men efter att ha sett en smart lösning på sin husturné ändrade de sina tankar. Istället valde de att dela upp utrymmet så att man kommer in i en hall med förvaring för skor och jackor längst med väggarna. Därifrån leder en dörr ut till den stora hallen och en dörr leder in i tvättstugan. På så sätt blir det enkelt att hålla tvätten och de leriga stövlarna separerade.

Våra bästa tips!

  1. Åk på husturné. Besök så många hus du kan, ta med dig en tumstock för att mäta väggarna och känn efter vilken känsla du får av olika storlekar på rummen.
  2. Välj snickare med omsorg. Vi kände till de företaget vi valde sedan innan och blev även rekommenderade att kontakta dem.
  3. Bygg in ett belysningssystem, det är mycket lättare att göra det när du bygger nytt än att sätta in det i efterhand. Sedan kan du koppla ihop alla dina lampor och tända och släcka från mobilen. Vi använder ett system som heter Plejd som vi är väldigt nöjda med.
  4. Tänk igenom olika typer av uttag som lamputtag, eluttag och nätverksuttag i god tid. Fundera också på hur dina behov kan se ut i framtiden, det är alltid smidigare att förbereda för detta redan när du bygger.
  5. Vi tyckte det var svårt att bestämma väggfärger, speciellt när allt var en byggarbetsplats. Därför tog vi hjälp av ett proffs och det kan vi också rekommendera.

Korta fakta:

  • Hustyp: Tvåplanshus
  • Storlek: 200 kvm
  • Antal rum: 6 rum och kök
  • Plats: Vårgårda
  • Byggtid: Maj 2019 – februari 2020.
  • Inflyttning: Februari 2020
  • Snickare: Marinders Bygg AB
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter och ange vilken dag du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ