7 tips när du ska planera tvättstugan

Tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare

De allra flesta, och barnfamiljer i synnerhet, kan nog hålla med om att husets “mittpunkt” sällan ligger i mitten av huset. Snarare i något av ytterhörnen. Vi talar såklart om navet i familjelivet: Tvättstugan! Oavsett om du tillhör lägret som ser tvätt som ett onödigt ont eller om du får lyckopirr av en nystruken skjorta, så underlättar en välplanerad tvättstuga helt klart i vardagen. Här kommer 7 smarta tips till dig som ska planera tvättstugan!

Tvätta, hänga, vika, sortera, bära… Även om vi är många som spenderar åtskilliga timmar i veckan på att hantera familjens tvätt så är det ofta tvättstugan som prioriteras ner i budgeten när man bygger nytt hus. Vi vill vända den trenden och slå ett slag för den välplanerade och härliga tvättstugan! Att skapa en smart planlösning och ett praktiskt arbetsflöde behöver nämligen inte kosta mer pengar. Inte om du bygger ditt hus med oss. Alla våra hus ritas från ett blankt papper, vilket innebär att du har möjlighet att planera och utforma husets alla rum in i minsta detalj utan några extra kostnader eller avgifter. Såklart även tvättstugan.

Tvättstuga i groventré

Familjen Ekfjäll har valt att skapa ett separat rum i sin groventré för tvättmaskin och torktumlare. Här inne har de även en praktisk arbetsbänk, förvaring och torkmöjligheter. Väldigt praktiskt att kunna stänga till dörren.

1. Planlösning i tvättstugan

När det kommer till tvättstugan, som är ett av rummen i huset som kräver väldigt specifika funktioner, gäller det att planera flödet i rummet på ett bra sätt. Behövs det mer yta för att få plats med en torkställning på väggen? Inga problem, då breddar vi huset med 20 cm! Allt är möjligt! Vi hjälper dig att utnyttja flexibiliteten i vårt koncept när vi tillsammans tar fram planlösningen för ditt drömhus. Precis som när man planerar ett nytt kök, är det smart att utgå från vilket arbetsflöde man kommer ha i tvättstugan. Tänk igenom så flödet från tvättkorgen till tvättmaskinen blir logiskt. Se även till att torkställningen finns nära till hands i nästa steg och att det finns praktiska ytor att ta hand om tvätten när den torkat.

2. Slipp springa med tvätten

Har du två våningar i huset är det perfekt med ett tvättnedkast på övervåningen som leder direkt ner i en tvättkorg eller ett skåp i tvättstugan. Önskar man detta bör det nämligen tas med i beräkningarna redan när planlösningen görs så luckan hamnar på ett lämpligt ställe både på övervåningen och i tvättstugan på nedervåningen.

Vissa av våra kunder väljer att placera sin tvättstuga på övervåningen i anslutning till sovrummen. På så sätt slipper man springa upp och ner med tvätten mellan våningarna.

Tvättstuga med vägg mot hallen

Familjen Flodén har valt att separera groventrén från tvättstugan med en praktisk skiljevägg.

3. Förvaring av tvätt

Ett enkelt sätt att skapa en lugn känsla i tvättstugan är att använda sig av skåp och lådor till förvaring av smutstvätt. Planera redan från början in var tvättkorgarna ska vara så det finns gott om plats att kunna sortera dem efter gradantal och kulör. Att ha uttagbara förvaringskorgar eller tygpåsar inuti skåp eller lådor gör det även smidigare att förflytta tvätten till maskinen.

Förvaring under tvättmaskin
Familjen Ericsson/Hjalmarsson har stommar från JKE Design i sin tvättstuga. Under maskinerna har de lådor med ett extra hyllplan inuti där man kan ställa tvättkorgen. Hyllplanet går att skjuta in när man inte använder det och i lådorna förvarar de smutstvätt.

4. Upphöjda tvättmaskiner

Ett tips som inte bara är praktiskt, utan framförallt ergonomiskt är att höja upp tvättmaskin och torktumlare till en bekväm arbetshöjd. Det underlättar när man ska fylla och tömma maskinen och genom att ha lådor både under och över maskinerna skapar man extra förvaring. För att få till en sådan här lösning är det viktigt att planera för ytan som krävs redan när man gör planlösningen för huset. Storlek och placering av fönster i tvättstugan spelar stor roll när man vill frigöra väggyta för högskåp.

Upphängning av tvätt ovanför bänkskiva

Familjen Taal/Johansson planerade för att kunna hänga tvätten på väggen ovanför den praktiska arbetsbänken. På så sätt blir bänken ett praktiskt mellansteg både när man ska hänga och vika tvätten.

5. Plats att hänga tvätten

Alla känner nog igen irritationen över den klassiska hopfällbara torkställningen som alltid står uppfälld full med tvätt i något rum där hemma. Planerar du klokt har du nu chans att bli av med den för gott! Utnyttja istället väggarna i tvättstugan för att hänga tvätten. Det finns många olika lösningar på marknaden för vägghängda torkställningar med olika funktioner och design. En bra utgångspunkt när du planerar din tvättstuga är att se till att det finns lediga väggytor som motsvarar torkställningarnas standardmått.

Arbetsytor i tvättstugan

Familjen Cronholm har ett lågt liggande fönster i sin tvättstuga som ger ett bra dagsljus in över arbetsbänken.

6. Praktiska arbetsytor

En rymlig bänkyta är väl investerade kvadratmeter i din tvättstuga. Se till att det finns utrymme att både sortera och vika tvätten här. Förutom att bänken blir en naturlig avlastningsyta så skapar det även utrymme för klädvård, t.ex. vid fläckborttagning eller rengöring av kläder, men även för att tvätta och torka av ytterkläder så som jackor och skor. Se till att planera för hyllor, skåp eller lådor där tvättmedel och andra klädvårdsprodukter finns lättillgängligt i tvättstugan. Var sak på sin plats gör arbetet både lättare och snabbare.

Tvättstuga med praktisk förvaring

Familjen Larsson valde att platsbygga ett skåp runt sin värmepump för att få en stilren känsla i sin tvättstuga.

7. Sortering av ren tvätt

Är man många i familjen blir det ofta mycket tvätt att vika, sortera och lägga in i respektive garderob. Ett tips är att ge varje familjemedlem varsin låda eller plastback i tvättstugan där den rena tvätten placeras. Sedan kan var och en hämta sin färdiga låda och själva lägga in i sin garderob. Det är ett enkelt sätt att delegera ut några av hushållsuppgifterna till fler i familjen.

Några fler snabba tips!

 • Strykbräda: Glöm inte skapa en lättillgänglig plats för strykbrädan och strykjärnet i tvättstugan. Det finns lösningar där man kan fälla ut strykbrädan
 • Eluttag: Se till att det finns flera eluttag på lämpliga ställen för strykjärn eller olika laddare.
 • Belysning: Prioritera bra med belysning över arbetsbänken för att till exempel kunna se fläckar på kläder ordentligt.

Lycka till med din nya tvättstuga! Om du har några frågor eller om du blev nyfiken på hur det fungerar att bygga hus med oss på Alingsås Huspaket är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi berättar gärna mer och visar runt i vårt fina showroom och i vår husfabrik! Hoppas vi ses!

 

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ