Hittade sitt drömläge och byggde ett ladhus

Hemma hos familjen Cronholm

Ladhus med svart tak

Efter att ha hittat en tomt i det perfekta området kunde familjen Cronholm äntligen förverkliga sin husdröm. Det vackra och moderna ladhuset med tjärvitriol, svarta takpannor och en stor terrass i söderläge stod klart för två år sedan. Då flyttade Carina och Daniel in med döttrarna Nelli och Meia, och katterna Astrid och Inez.

Daniel och Carina bodde i Göteborg innan de flyttade till Alingsås för 12 år sedan. Carina kommer ursprungligen från Tidaholm medan Daniel är uppvuxen här i Alingsås. De trivdes väldigt bra redan från start och radhuset låg nära förskola och skola för deras två döttrar. Daniel och Carina hade alltid haft en dröm om att bygga ett nytt hus och läget var det absolut viktigaste. De älskade dock sitt bostadsområde och ville helst inte flytta därifrån. En dag fick de reda på att ett nytt villaområde började planeras i närheten av dem. När tomterna äntligen släpptes var de snabba på bollen och en intensiv period av många och långa budgivningar drog igång.

Familjen i ladhuset

Välkommen hem till Daniel, Carina, Nelli och Meia.

“Det som vi framförallt har prioriterat i detta husbygge har varit läget. Att få en bra tomt och ett läge som vi trivs med har varit det allra viktigaste. Allt annat har vi kunnat spara in på om det behövts. När vi fick reda på att elva tomter i detta område skulle bli till salu bestämde vi oss för att en av dem skulle bli vår. Kommunen som ägde tomterna släppte en i taget, det blev budgivning på alla och vi var med i fyra eller fem budgivningar innan vi till slut vann. Det var en påfrestande period”, säger Daniel.

Öppen planlösning. Tavlor och växt.

Kök och vardagsrum har öppen planlösning och familjen valde att placera trappan i mitten av huset.

Carina och Daniel var ivriga att komma igång med sin byggprocess så redan innan de hade en tomt tog de kontakt med Alingsås Huspaket och ritade upp ett enplanshus i vinkel, precis så som de ville ha sitt nya hus. När de vunnit budgivningen och fått sin drömtomt visade det sig att den kom med vissa begränsningar. Att inte bygga i två plan skulle vara oekonomiskt, och tomtens placering i förhållande till väderstrecken visade sig inte optimalt för ett hus i vinkel. När de tvingades att tänka om hittade Daniel en bild på ett ladhus och visade den för Carina. De fastnade båda två för den avskalade och industriella stilen med sadeltak utan takutsprång.

Fönster i ladhus med en katt.Växter och matplats

I alla fönstersmygar sitter en liten spotlight som ger ett mysigt sken om kvällarna.

Under processen har Daniel använt verktyget Roomsketcher för att skissa på huset. När familjen bestämt sig för att bygga ett ladhus i två plan utgick de från en befintlig planritning som Daniel ritade upp i Roomsketcher. Ritningen förändrades med tiden och resulterade i en helt annan planlösning. De tog ett möte med en ritare på Alingsås Huspaket, med full koll på byggregler och tillgänglighet, som hjälpte familjen att göra deras idéer till verklighet.

Mörkt kök

Detaljer i köket och köksfläkten

Köket går i en behaglig grå färgskala och färgen skiftar beroende på hur ljuset rör sig under dagen.

Att Alingsås Huspaket är ett lokalt företag var en fördel när Daniel och Carina skulle välja husleverantör. De använder sig gärna av lokala entreprenörer, samtidigt som det är en självklarhet för paret att göra en ordentlig research. “Enligt mig är Alingsås Huspakets stora styrka att de alltid sätter kunden i fokus! Och de sticker ut när de kommer till två saker, konstruktion och frihet. Alingsås Huspaket är riktigt bra på konstruktion, och som kund har man full frihet att få sitt hus precis som man vill ha det.” säger Daniel.

Föräldrarnas sovrum i mörka toner

Detaljbilder från sovrummet och en katt

På nedervåningen ligger Daniel och Carinas sovrum. De mörka väggarna skapar ett behagligt lugn.

När familjen Cronholm började planera sitt husbygge uppstod direkt vissa önskemål på husets utformning. De ville ha en separat avdelning för barnen som skulle ligga avskilt från föräldrarnas sovrum. Bra förvaring var också högsta prioritet och i anslutning till varje sovrum skulle det finnas en walk-in-closet. Detta och många fler önskemål har familjen nu förverkligat i sitt nya drömhus på 160 kvadratmeter, som stod klart för inflyttning i april 2021.

Matsalsbord med plats för många

Systemet Plejd är installerat i hela huset så att till exempel belysning och lås kan styras från familjens mobiler när de är på semester.

“Jag tycker inte att man behöver planera så långt in i framtiden. För två år sedan när huset stod klart var våra döttrar 10 år och 13 år, så vi planerade huset efter en vardag med tonåringar, men inte längre än så. Det viktigaste är att huset passar vår vardag som den ser ut just nu. Man vet aldrig hur framtiden ser ut, då kanske vi vill bo någon helt annanstans och har andra behov som inte går att förutspå”, säger Carina.

Badrummet på nedervåningen i mörka toner.

Badrummet på nedervåningen är ett av familjens favoritrum.

“Jag är nöjd med mycket i huset men jag skulle nog säga att jag är mest nöjd med badrummet på nedervåningen. Jag är väldigt nöjd med färgen i vardagsrummet, den hade jag kunnat ha i hela huset. Jag är också nöjd med hur kaklet, lamporna och den industriella känslan i köket blev.” säger Daniel medan Carina flikar in att just färgvalen på väggarna i alla rum var det absolut svåraste beslutet i hela huset.

Praktisk tvättstuga

Den rymliga tvättstugan har egen ingång och är både stilren och praktiskt genomtänkt.

“Jag måste nog hålla med och säga samma sak, det som jag är allra mest nöjd med i huset är badrummet på nedervåningen, även tvättstugan är jag väldigt nöjd med. Den är både praktisk, snygg och rymlig. Jag är också glad att vi tog lite större fönster i vardagsrummet och matplatsen än vad vi tänkt från början. Såhär i efterhand skulle vi vilja ha ytterligare ett fönster i vardagsrummet. De stora fönstren är härliga och släpper in ett skönt ljus.” säger Carina.

Två sovrum på övervåningen

Till höger när man kommer uppför trappan har döttrarna varsitt sovrum.

Familjen Cronholms nybyggda ladhus på 160 kvadratmeter rymmer vardagsrum, kök och matplats i öppen planlösning, hall, tvättstuga, badrum, ett stort sovrum och en walk-in-closet på entréplan. På ovanvåningen ligger döttrarna Nelli och Meias rum, ett badrum, ett kontor och gästrum, samt ett allrum som agerar TV-rum åt barnen och deras kompisar. Daniel och Carina har valt att inte ha någon dörr in till sin walk-in-closet. I Nellis och Meias rum finns det däremot en dörr att stänga till garderoben. Då gör det ingenting ifall det är oordning där inne ibland.

Trappa till övervåningen med ljusinsläpp

I trappan valde de att installera en ljustunnel som släpper in dagsljus till både trappan och övervåningen.

Något som Carina och Daniel tyckte var utmanande att få till var husets trappa. De ville inte ha den klassiska placeringen där trappan börjar i hallen, och man drar med sig grus från dörrmattan när man går mellan entréplan och övervåningen. Trappan placerades istället centralt i huset och byggdes in så att utrymmet under trappan kan nyttjas till förråd.

Fasad på ladhuset är målad med tjärvitriol.

Den vackra fasaden är målad med tjärvitriol och svarta detaljer går igen både exteriört och interiört i huset.

Från husets matplats finns en altandörr som leder ut till den stora och härliga altanen i söderläge. Att nyttja solen så mycket det går var viktigt för familjen, och väderstrecken studerades noggrant innan de beslutade om ladhusets placering. Samma sommar de flyttade in byggde Carina och Daniel själva det stora trädäcket på husets framsida. Under sommarmånaderna är detta familjens oas med loungemöbler, spabad, utedusch och en obligatorisk grill.

Utsidan av ladhuset

På baksidan av huset finns planer för att bygga vidare altanen runt huset.

Förra sommaren utökades trallen intill husets gavel och då passade paret på att bygga in odlingslådor. På att-göra-listan finns fortfarande några punkter kvar som de vill genomföra, en av dem är att bygga ut altanen ytterligare på husets baksida, mot de öppna fälten och vida vyerna. Även om budgeten för ett husbygge har en tendens att överskridas tipsar Carina och Daniel ändå om att ta med trädgårdsarbetet i budgeten redan från början. Att ta reda på vad det man vill göra kostar gör att man kan vara förberedd. Plattsättning, buskar och kantsten kostar mer än man kan tro.

Fasaden på ladhuset.

Alingsås Huspaket hjälpte familjen hur de skulle tänka kring golvhöjden och hur högt de skulle placera huset i förhållande till grannarnas hus.

Precis som att allt material till huset levereras i platta paket från Alingsås Huspaket beställde familjen även sitt garage i paket från husleverantören. Garaget byggde familjen själva över en sommar. De monterade stommen, satte panel, lade taket och isolerade garaget. Men om man vill ha lite fritid över under sommaren är detta inget som familjen rekommenderar. “Garaget är värdefull yta för förvaring av bland annat cyklar, här kommer våra bilar aldrig att komma in”, skrattar Carina.

Vardagsrummet med två tresitssoffor.

Daniel ville få plats med två stycken tresitssoffor i vardagsrummet, så det ritades in på planritningen redan från början.

“Själva byggprocessen skulle vi absolut kunna tänka oss att genomföra igen, men då skulle vi behöva hitta ett ännu bättre läge och det känns väldigt svårt. Om vi någon gång bygger ett nytt hus väljer vi absolut Alingsås Huspaket igen, och vi väljer också samma snickare, Marab Bygg. Jag har faktiskt en idé på ett hus som jag håller på att bygga i mitt huvud just nu”, säger Daniel.

Golv från italienska Mirage

Platsbyggda garderober av stommar från IKEA.

Den snygga platsbyggda garderoben i hallen byggde Daniel själv av stommar från IKEA. Det vackra golvet kommer från italienska Mirage.

Våra bästa tips:

 1. Ha med inköpen för trädgården i husbudgeten, för att vara förberedd på kostnaderna när man börjar arbetet med utemiljön.
 2. Ett tips är att läsa på om byggprocessen innan man drar igång husbygget. Även om Alingsås Huspaket är hjälpsamma under processen är det till exempel bra att själv ha koll på den kontakt som krävs med kommunen, och de avgifter som kommunen debiterar.
 3. Glöm inte att rita in förvaring! I många nybyggda hus saknas bra förvaringsmöjligheter. Att ha en walk-in-closet till varje sovrum är perfekt, och passa även på att nyttja utrymmet under trappan till förvaring.
 4. Planera huset utifrån de behov ni har just nu, och tänk inte så långt in i framtiden.

Barnens tv-hörna på andra våningen.

Barnens tv-hörna på övervåningen. Här önskar Carina att hon hade vågat måla taket på övervåningen i grönt. Kanske blir detta ett framtida projekt.

Kortfakta:

 • Hustyp: Ladhus i två plan
 • Storlek: 160 kvm
 • Antal rum: 6 rum och kök
 • Plats: Alingsås
 • Byggtid: 12 månader
 • Snickare: Marab Bygg
 • Inflyttning: April 2021
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ