Modernt ladhus med plåttak och betonggolv

Hemma hos familjen Taal/Johansson

Ladhus från husleverantören Alingsås huspaket

Drömmen om ett ladhus med betonggolv och plåttak

Det första man slås av när man kommer innanför dörren i ladhuset hos Kristin och Calle är känslan av lugn och harmoni. I Villa Berg-sjö-dal går färgskalan i dämpade toner med svart som kontrast och här får man verkligen känslan av att ha klivit rakt in i ett inredningsmagasin!

Regnet och åskan hänger i luften när vi kör in på uppfarten till ladhuset Villa Berg-sjö-dal och ljuset gör den bruna träfasaden om möjligt ännu vackrare. Kristin möter oss glatt samtidigt som lilla Lou dyker upp bakom henne i famnen på pappa Calle. Huset som Kristin Taal och Carl Johansson valt att döpa till Villa Berg-sjö-dal ligger i Västra Bodarna strax utanför Alingsås. Det är ett vackert ladhus med plåttak och betonggolv där fasaden är målad med tjärvitriol.

Familjen i köket

Kristin, Carl och dottern Lou som precis fyllt 1 år.

Kristin jobbar som hudterapeut och är delägare i en skönhetssalong i Alingsås och Calle jobbar som originalare på ett profiltryckeri i Partille. Att bygga hus har länge varit en dröm för Kristin och när hon träffade Calle 2018 blev den drömmen snabbt till en gemensam verklighet. Marken som huset ligger på har länge tillhört Calles familj. Redan innan han och Kristin träffades hade han ett förhandsbesked om att få bygga.

Ladhus med stående panel. Plåttak.

Kristin och Calle ville ha så lite takutsprång som möjligt på sitt ladhus.

“Det var nog snarare tomten som fick Kristin på fall än jag som person!” skrattar Calle. “Skämt åsido, vi ville ju bygga hus båda två och eftersom förhandsbeskedet höll på att gå ut så var det ganska självklart att vi skulle köra trots att vi bara hade varit tillsammans i ett år. När det är rätt så är det rätt!”

Hall med ljusinsläpp.

När man kommer in i hallen möts man av det fina ljusinsläppet från fönstret på motsatt sida.

Bygglovet skickades in under 2019 och när det blivit godkänt i januari 2020 styckades marken av och tomten skrevs över till Calle och Kristin. Själva husbygget tog ungefär sex månader. “Vi frågade vår snickare Åke lite försiktigt om han trodde det skulle vara möjligt att flytta in i huset till jul. Han svarade då att han hade tänkt bygga klart huset innan semestern. Då fick vi helt plötsligt eld i baken att få klart alla färgval och detaljer!” berättar Kristin.

Fönster i köket.

Snickaren och målaren samarbetade för att få till stilrena fönsternischer utan fönsterbräda som ändå är lätta att torka av.

“Vi har varit extremt nöjda med våra hantverkare. Vi kan varmt rekommendera Åke Öberg på VB Bygg och Inredning. Allt har gått smidigt, snabbt och blivit riktigt riktigt snyggt gjort.” berättar Calle. “De lämnar inget åt slumpen utan gör det där lilla extra för att slutresultatet ska bli så fint som möjligt. När man själv har mycket i huvudet är det även skönt att ha en snickare som ifrågasätter eller dubbelkollar om något ser konstigt ut istället för att bara göra som det står på pappret. Det har räddat flera snedsteg och är något vi är tacksamma för! Dahls måleri har målat allt invändigt och de har också varit superbra att jobba med.” säger han.

ytterpanel med rostfri spik.

Både små och stora detaljer är noggrant gjorda av snickarna. Ett exempel är den rostfria spiken i panelen som sitter på millimetern i prydliga rader.

“Eftersom jag var gravid och Lou var väntad i juli så skojade hantverkarna om att hon säkert kommer födas tidigare, på samma dag som huset blir färdigt. Vattnet gick såklart samma dag som vi fick godkänt på att flytta in och hon föddes några dagar senare. Vi flyttade in samma dag som vi kom hem från BB och första natten hade vi inte ens lakan i huset och fick sova med filtar. Men det gick ju bra ändå!” skrattar hon.

Barnrum med vagga.

Kristin säger att de har mycket inredning kvar att lösa innan de känner sig helt färdiga i huset. Oavsett så blir allt vackert mot den stilrena basen de valt.

En av anledningarna till att husbygget gick så snabbt var att de fick tillåtelse att börja med markarbetet redan innan bygglovet var klart. Det tog 24 veckor för bygglovsansökan att bli godkänd och då hann man förbereda allt markarbete under tiden. Det gick åt 150 lass med fylle för att få marken plan eftersom tomten sluttade så mycket.

Stilrent och modernt vardagsrum med matsalsbord.

Vardagsrum, matplats och kök har öppen planlösning där inredningen skapar tydliga rumsindelningar.

Calle hade tänkt mycket på att bygga hus här redan innan han och Kristin träffades. “Från början var jag inne på ett 1,5-planshus i skärgårdsstil men när jag träffade Kristin tänkte vi om lite. Vi har nog kollat igenom 40 kataloger från olika husleverantörer och letat inspiration överallt.” säger Calle. Ladhus-stilen var något han fastnade för tidigt i processen. “Kristin var mer inne på ett arkitektritat hus med stora fönster men efter fyra månader lyckades jag tillslut få med henne på att ett ladhus skulle bli riktigt bra!” fortsätter han.

Ljus toalett.

Badrummet och en walk-in-closet ligger i direkt anslutning till Kristin och Calles sovrum.

“När vi kände att vi hade letat igenom allt som finns på marknaden så gick vi tillbaka till början och insåg att en av de första stilarna Calle hittade faktiskt var den vi gillade bäst.” berättar Kristin och fortsätter. “Vi var hos flera olika husleverantörer innan vi bestämde oss för att välja Alingsås Huspaket. Vi trodde att våra önskemål var ganska standardgrejer men vi insåg snabbt att det var otroligt många ändringar vi ville göra i alla kataloghus. Det skulle bli både dyrt om omständigt att ändra och det var då vi bestämde oss för att bygga ett lösvirkeshus istället”.

Ljusbeige väggfärg.

Färgen som de valt på alla väggar i huset heter Space och kommer från Jotun.

Valet av husleverantör föll tillslut på Alingsås Huspaket. “Min morbror kände en som jobbar där och rekommenderade dem till oss. Vi hade även hört ryktet ‘Man behöver inte såga en enda bräda!’ vilket ju lät lite häftigt. De har haft ett gott rykte när vi frågat runt och det levde de verkligen upp till de höga förväntningarna när vi ser det såhär i efterhand. Vi är väldigt nöjda hela vägen, med allt från produkter till bemötande och service.” säger Calle.

Hall, kök/matsal och vardagsrum. Ladhus från husleverantören Alingsås huspaket.

Höga skiljeväggarna delar in hall, kök/matsal och vardagsrum på ett diskret men effektfullt sätt.

Ladhuset är ett enplanshus på 140 kvm där kök, matplats och vardagsrum har en öppen planlösning med öppet upp till nock. Resten av huset består av tre separata rum, två badrum och en tvättstuga. “Jag fick hjälp av en vän som är inredningskonsult och stylist som tipsade om att sätta en stil för hela huset och sedan hålla oss till den.” säger Kristin.

Svart fläkt i köket. Köksfläkt.

De svarta detaljerna går som en röd tråd genom hela huset och skapar en tyngd och ett lugn.

Förutom en enhetlig färgskala tipsar Kristin om att antingen välja matta eller blanka detaljer på fasta ytor. Att köra på samma överallt hjälper till att hålla den röda tråden genom hela huset. “Vi valde genomgående matta ytskikt då vi tycker det är snyggast. Det mesta här hemma är mer snyggt än praktiskt.” skrattar hon och syftar bland annat på att matta väggar inte är de enklaste att torka av när man har små barn.

Modernt badrum med badkar.

I anslutning till hallen ligger ett rymligt badrum med badkar.

Kristin ville först inte ha några golvlister i huset men efter att ha fått tipset om att väggarna lätt blir kantstötta av dammsugare eller barn med gåstolar som slår i så valde de ändå att sätta golvlister i huset. Det blev tillslut en variant som är lite lägre än standard. Kristin har alltid haft ett stort inredningsintresse. “När jag bodde i Stockholm hade jag en helt annan stil än den vi har i huset nu. Då köpte jag mycket loppismöbler och målade dem vita. Nu gillar jag detta istället. Man påverkas ju av trender!” ler hon.

Fönster som går hela vägen ner till golvet.

Kristin tipsar om att fönster som går hela vägen ner till golvet skapar känslan av att ute och inne möts.

Alla golv i huset är slipade betonggolv, förutom i badrummen där de valt att lägga klinker. “Vi hade sett många fina bilder på Pinterest av betonggolv och kände att vi gärna ville ha det i hela huset. Vi fick dock rådet att fundera en extra gång eftersom det är många som inte blir nöjda med slutresultatet.” säger Calle.

Kök med ljusinsläpp.

Köket har ett härligt ljusinsläpp från flera håll.

Det är ofta svårt att styra hur slutresultatet på ett gjutet betonggolv blir. Med den metod Kristin och Calle använde så slipas ytan på den gjutna bottenplattan. Både råvaran, gjutningen och tiden då betongen torkar avgör hur slutfinishen på golvet blir. Man kan inte heller bestämma om golvet ska få en kall eller varm färg eftersom färgen beror på vilken sand som används i betongen.

Ladhus med öppet upp till nock.

Denna delen av huset har öppet upp till nock medan den andra delen har en takhöjd på 2,50 meter.

“För oss började det regna på slutet av gjutningen vilket gjorde att golvet är mer flammigt i sovrummen jämfört med i vardagsrummet men det är inget vi stör oss nämnvärt på. Någon av katterna hade även hunnit promenera över betongen innan den var helt torr så nu har vi gjutna kattspår i golvet utanför vårt sovrum.” suckar Kristin och fortsätter sedan “Men jag väljer att tänka att det är någon av mina gamla katter som tittat förbi och satt sina spår där i betongen. Det är ju lite fint.”

Mysig sovhörna.

Mysig sovhörna i Lous rum.

När vi frågar Kristin vad hon är mest nöjd med i huset svarar hon: “Får man svara något så tråkigt som helheten? Det är ju ett jättetråkigt svar men det är nog så. Jag är också väldigt nöjd med att vi i sista sekund bytte från vita strömbrytare till svarta i hela huset.” Calles favoritdetaljer på huset hittar man istället på utsidan. “Fasaden med tjärvitriol ihop med plåttaket och det näst intill obefintliga takutsprånget blir riktigt snyggt tillsammans”. säger han.

Tvättstuga med beiga väggar.

Även tvättstugan går i samma stil med färger och kontraster som i övriga huset.

Att bygga hus är för de allra flesta en intensiv process som kan sätta både tålamodet och förhållandet på prov. Calle och Kristin tycker att husbygget varit något positivt som fört dem närmare varandra. “Man får lära sig att lyssna på varandra och tänka över vad båda tycker och sedan har vi funderat och tillslut kommit överens. Vi har även kommit närmare varandra i vår stil under byggets gång.” säger Calle.

Uteplats med både middagsbord och loungeavdelning. Altan med parasoll.

Uteplatsen bjuder in till härligt umgänge med både middagsbord och loungeavdelning.

Inom den närmaste tiden planerar Kristin och Calle att plantera mer träd och buskar i trädgården. Runt altanen kommer de anlägga en böljande rabatt med corténkanter och på baksidan kommer det byggas en altan som binder ihop fram och baksida mer. Deras dröm är att med åren bygga upp en lummig trädgård runt huset.

Ladhus framifrån.

Gräsmattan är precis nyanlagd och i framtiden drömmer de om att utöka sin odling och bygga upp en lummig trädgård runt huset.

“Vi trivs jättebra i huset. Men det är kanske inte så svårt att göra det i ett hus där man har valt allt själv! säger Kristin och ler. När vi frågar om de kan tänka sig att bygga hus igen svarar de lika på frågan. “Dyker det upp en drömtomt vid en sjö någonstans så kan vi nog tänka oss att bygga ett hus till. Men det är bara om det är en tomt med bättre läge än den vi har nu. Vi trivs ju så bra här!”

Garage i modern stil bredvid ladhuset. Garage i samma stil som huset

Paret valde att bygga ett garage i samma stil som huset.

Våra bästa tips!

 1. Man kan aldrig vara ute i för god tid! Kolla, på kakel, kök och andra detaljer direkt när ni bestämt er för att bygga hus.
 2. Ta ut svängarna! Våga tänka lite utanför det klassiska. Vi funderade på att sätta ribbor eller måla taket i någon annan färg än vitt men vågade inte riktigt. Nu önskar vi att vi hade varit mer modiga. Våga göra det som du drömmer om. Tröttnar man kan man alltid göra om det.
 3. Våga ta in lite hjälp! Vi hade några vänner som är duktiga på inredning som vi fått många bra tips från.
 4. Våga knacka på hemma hos dem som bor i dina drömmars hus för att fråga om tips och råd! Hos oss var det en tjej som hade knackat på när vi inte var hemma men som lämnade ett vykort till oss på trappan. Vi blev såklart jätteglada att hon kontaktade oss. Våga fråga! Folk blir bara glada!
 5. Se till att ha ett bra samarbete med snickaren och välj hantverkare som ni klickar med.

Blomlådor i cortén som kommer bli vackert rostiga.

Blomlådor i cortén som kommer bli vackert rostiga med tiden.

Korta fakta:

 • Hustyp: Enplans Ladhus
 • Storlek: 140 kvm
 • Antal rum: 6 rum och kök
 • Plats: Västra Bodarna, Alingsås
 • Byggtid: 6 månader
 • Inflyttning: Juni 2020
 • Instagram: @berg_sjo_dal
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ