Sekelskifteshuset på berget med utsikt över sjön

Hemma hos familjen Flodén

Sekelskifteshus på berg

Bakom familjen Flodéns nybyggda sekelskiftesvilla omfamnas tomten av den mjuka skogen. Framsidan bjuder istället på en vacker sjöutsikt där solen glittrar i vattnet. Det är här, högt uppe på kullen som familjen omsorgsfullt valt att placera sitt drömhus och låtit det vackra berget komma fram och bli en del av helheten.

Det var i oktober 2020 som Olivia och Simon Flodén flyttade in här med sina två barn, Sven 5 år och Stina 3 år. Sedan dess har Olivia och Simon fortsatt att utveckla sitt hem, och ingen kan ana att denna platsen var en byggarbetsplats för bara 1,5 år sedan. Gräs, grus och kantsten är omsorgsfullt genomtänkt vilket skapar ett lugn och en helhet när man kommer upp för backen till huset på höjden. Altanen är formad längs med det vackra berget och pergolan förgyller utemiljön och ramar in altanen med staketet mot granntomten.

Simon och Olivia med barnen Sven och Stina

Välkomna hem till Simon och Olivia med barnen Sven och Stina.

Det blev insidan som styrde utsidan när det var dags att välja stil på huset. Eftersom både Olivia och Simon ville åt en interiör med snickerier, allmogelister och klassiska fönsterbrädor föll valet på ett hus i sekelskiftesstil för att få en enhetlig känsla. När man kliver in hemma hos familjen Flodén möts man av dova nyanser, en vacker ljus ekparkett och ett vitlaserat innertak som ramas in av en vitlaserad taklist som fått mycket kärlek från snickaren.

I burspråket på nedervåningen får de plats med många middagsgäster

I burspråket på nedervåningen får de plats med många middagsgäster.

Olivia och Simon drömde om att bo i hus, och när de fick ett bra erbjudande på sin lägenhet i Göteborg tog de chansen att sälja den och påbörja resan mot ett nytt hus. Under tiden bodde de i ett litet torp och gick på flera visningar av både hus och tomter. När det klickade till och paret hade hittat den rätta tomten var det dags att välja husleverantör.

Pardörrar in till biblioteket

Pardörrarna in till biblioteket på nedervåningen var en av punkterna på önskelistan när de planerade huset.

“Vi stod i bagageutlämningen på Landvetter och väntade på vårt bagage. Då träffar vi på en bekant och blir presenterade för hennes man, Johannes. Han arbetar på Alingsås Huspaket så vi passade på att ställa några frågor när vi står där och väntar på bagaget, och på den vägen är det. Johannes har hjälpt oss genom hela vår resa och det har varit värdefullt”, berättar Olivia.

platsbyggda skåp samt bokhyllor runt dörröppningen

I biblioteket har Olivia och Simon smakfullt byggt platsbyggda skåp samt bokhyllor runt dörröppningen.

“Vi har vänner som byggt hus med Alingsås Huspaket och vi fastnade verkligen för konceptet att man kan välja allt fritt. Vi hade en tydlig bild framför oss över hur huset skulle se ut, det gjorde det svårt för oss att välja en vanlig husleverantör som bygger kataloghus. Hos Alingsås Huspaket kunde vi få det precis som vi ville ha det”, säger Simon.

Sittbänk, platsbyggt skafferi, diskbänk framför ett fönster och en köksö

Sittbänk, platsbyggt skafferi, diskbänk framför ett fönster och en köksö var några av drömmarna till nya köket.

Köket och tvättstugan var de viktigaste rummen för Olivia och Simon, dessa rum satte tonen för hela huset. I första skedet gjorde de många skisser själva och tog sedan med sig sina tankar till Alingsås Huspaket. Efter att ritaren på Alingsås Huspaket hade visualiserat önskemålen gjorde paret en revidering, och när tvättstugan och köket var tillräckligt rymliga hade huset växt från 170 till 215 kvm.

öppna skåp i köket

Fint att fronta sitt favoritporslin i öppna skåp i köket.

“Vi ville ha ett kök där hela familjen fick plats samtidigt, och där gäster kunde samlas runt köksön. Vi hade också bestämt oss för att satsa på en stor tvättstuga, och att separera groventrén från tvättstugan där man hanterar rena kläder. Vi är praktiska av oss så tvättstugan och köket var det viktigaste, resten av huset fick nästan bara hänga med”, säger Olivia.

Öppem spis. Inredningen i huset har en tydlig röd tråd som skapar en lugn känsla i den öppna planlösningen.

Matsalsbord

Inredningen i huset har en tydlig röd tråd som skapar en lugn känsla i den öppna planlösningen. 

Från matplatsen och köket finns en dörr ut till altanen där paret nyss byggt en pergola. Takhöjden på nedre plan är 260 cm och 240 cm i alla rum på övre plan förutom allrummet som har öppet till nock. “Hos Alingsås Huspaket är det standard med 250 cm i takhöjd istället för 240 som många andra husleverantörer har. Kostnaden för att höja takhöjden med ytterligare 10 cm på nedervåningen var relativt liten jämfört med hur mycket vi tycker att det gjort för känslan”, säger Simon.

badrummet på nedre plan

I badrummet på nedre plan har detaljer i mässing fått sätta känslan och stilen.

På första våningen är ett badrum placerat i mitten av planlösningen vilket skapar ett flöde runt hela våningsplanet. När du kliver in genom entrén är sikten fri genom huset och sjön skymtar på andra sidan. Till vänster ligger köket och på höger sida finns tvättstugan och sedan biblioteket. Mittemot entrén ligger det karaktäristiska burspråket med matplatsen som har ett fantastiskt ljusinsläpp. I burspråket kan man förutom sjöutsikten njuta av kaminen som murats upp i gammaldags stil.

groventré och tvättstuga

En välplanerad groventré och tvättstuga underlättar mycket i vardagen.

Tvättstugan och groventrén är ett av rummen som Olivia och Simon lagt mycket krut på under planeringsstadiet. Det är de väldigt nöjda med nu i efterhand då det underlättar mycket i vardagen. Här finns plats att komma in med leriga skor och hänga av sig ytterkläderna (bakom väggen i bild). Den avskiljande väggen delar praktiskt av rummet så ytterkläder och tvätt är separerade.

Loft i sekselskiftesvillan

Loftet var inte med i beräkningarna från början men har blivit en riktig favoritplats i huset för både barnen och föräldrarna.

På övervåningen har ytterligare en kamin installerats, och för att bara behöva en skorsten är de två kaminerna sammankopplande. Kaminen på övervåningen har en central plats och skapar hög mysfaktor i TV-rummet. Runt omkring finns ett badrum och fyra sovrum som fördelas på lekrum, kombinerat kontor och gästrum, ett sovrum till barnen, samt ett till föräldrarna. Dessutom finns platsen som blivit barnens favorit här uppe, loftet med heltäckningsmatta som gjorts till den mysigaste kojan för lek och vila.

Allrum på övervåningen

Allrummet på övervåningen har blivit en samlingsplats för hela familjen.

“Vi pratar ibland om hur nöjda vi är med just taket och golvet. Det gör mycket för känslan att vi inte valde ett helt vitt tak, utan att vi lät träet lysa igenom. I biblioteket har vi valt att ha ett vitt tak och det blir en skön kontrast till resten av huset. Målarna kom med förslaget att måla alla taklister i vitt, men när de väl såg listerna sa de att det skulle vara en synd att måla över det fina hantverket. Golvet som vi valt är en enstavig ekparkett som är otroligt tålig”, säger Simon.

 Till vänster: Parets gemensamma arbetsrum/gästrum. Till höger: Allrummet på övervåningen där de hänger mycket hela familjen.

Till vänster: Parets gemensamma arbetsrum/gästrum. Till höger: Allrummet på övervåningen där de hänger mycket hela familjen.

Istället för att ha en balkong ovanför burspråket på nedre våning valde familjen att låta allrummet på övervåningen fortsätta ut över burspråket. Det skapade större umgängesytor på övervåningen, och en känsla av att vara närmare sjöutsikten och naturen. Familjen valde att bygga en balkong med utgång från både allrummet och sovrummet på övervåningen.

sovrum går i dova toner och har dörr ut till balkongen samt en walk-in-closet

Olivias och Simons sovrum går i dova toner och har dörr ut till balkongen samt en walk-in-closet.

“För att ta de slutgiltiga besluten hos Alingsås Huspaket hade vi en lång sittning på säkert fyra timmar. Innan mötet hade vi fått en lista med vilka val som skulle göras, och vi hade ganska bra koll på hur vi ville ha det. När bygglovet var inskickat och alla val var gjorda trodde jag att det jobbigaste var över, men det var faktiskt många beslut som skulle tas även under byggtiden”, säger Simon.

Barnens sovrum och lekrum

Barnen trivs väldigt bra i sitt gemensamma sovrum vilket möjliggjort att de också kan ha ett eget lekrum.

Det var i slutet av 2019 som bygglovet gick igenom, och när startbeskedet kom i januari 2020 satte markentreprenören igång med markarbetet. Olivia och Simon fick höra att de gjorde tvärtom jämfört med hur andra husbyggare brukar göra. Istället för att placera huset så högt som möjligt sprängde de bort berg för att få ner huset i nivå med berget framför, och för att kunna anlägga en gräsmatta på baksidan av huset mot skogen.

Lekrum

I Stinas och Svens lekrum finns det mycket praktisk förvaring och utrymme som bjuder in till lek.

“Jag var föräldraledig under husbygget så jag var här flera dagar i veckan för att vara inblandad i varje beslut. Det är många saker som inte går att planera i förväg utan det gäller att ha en dialog med snickarna. Vi upptäckte också vissa saker under processen, som att vårt platsbyggda skafferi hade påverkat så att blandaren i köket inte var centrerad i fönstret. Då fick stommarna till köket monteras ner och vissa mått fick ändras”, säger Olivia och fortsätter, “Vi är supernöjda med resultatet, vi har verkligen byggt vårt drömhus.”

Vitt nybyggt sekelskifteshus

 

Våra bästa tips!

  1. Gå tillsammans igenom hur ni kommer att leva i huset, hur er vardag kommer se ut, och hur ni kommer att röra er i huset. Detta var ett verktyg som bekräftade för familjen att de kommer att nyttja hela huset.
  2. Fundera extra noga över de val som inte går att ändra i efterhand. Golvvärme på övervåningen är något som Olivia och Simon önskar att de lagt till från början, medan spotlights över köksbordet kan adderas i framtiden.
  3. Gör en exakt skiss över vad ni ska förvara i varje köksskåp. Får ni plats med alla krukor, vaser, plåtar, specerier och bakmaskiner som ni önskar? En skiss ger direkt svar på om förvaringsutrymmet behöver bli större.
  4. Paret tänkte mycket på eluttag, och ändå hade de kunnat tänka sig några till. Något hamnade bakom kaffebryggaren, och något mitt i blickfånget vilket nu täcks av en bok. Det tål att upprepas, välj fler eluttag än ni tror att ni kommer behöva.

Garage och carport

Garaget och carporten beställdes från Alingsås Huspaket samtidigt som huset, och byggdes av samma snickare.

Korta fakta:

  • Hustyp: 2-planshus
  • Storlek: 215 kvm
  • Antal rum: 7 rum och kök
  • Plats: Lerum
  • Byggtid: 7 månader
  • Inflyttning: Oktober 2020
  • Snickare: Marab AB

Bygga hus på bergstomt

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ