Sommarhuset står dit segelbåten förde dem

Hemma hos familjen Larsson

Skärgårdshus i vitt på västkusten

För två år sedan flyttade familjen Larssons in i sitt drömhus på Rörö, en del av Nordöarna i Göteborgs norra skärgård. Helena och Johan som till vardags bor i Örebro har som längst varit härifrån i tre veckor sedan huset stod klart. Med en och en halv timmes restid från Göteborg blir Rörö en avlägsen, lugn och harmonisk plats. “När vi är här vill vi inte åka härifrån”, säger Helena.

Helena och Johan Larsson ville lära sig att segla så 1998 gick de en seglarskola i Ljungskile. De skulle inte alls köpa någon egen båt, de spanade hos båtförsäljarna bara för skoj skull. Ändå slutade det med att paret köpte sig en egen båt, sjösatte den och seglade ut. Helena och Johans första tur gick till en ö i Göteborgs norra skärgård där de aldrig varit förut. De föll direkt för platsen och 22 år senare stod deras drömhus färdigt just här på Rörö.

Paret står vid havet på Rörö

Johan och Helena har besök denna stranden under 20 års tid. Nu bor de bara hundra meter härifrån.

“Man får verkligen nypa sig själv i armen för att förstå att detta är sant. Vi tog alltid båten hit till Rörö om somrarna, våra tre barn är som uppväxta här. Tänk om vi visste att vi i framtiden skulle ha ett alldeles eget hus här intill sandstranden, då vi konkande på picknickkorgar, badkläder och uppblåsta badleksaker. När vi hade små barn levde vi båtlivet, vi bytte blöjor i ruffen och lagade mat till hela familjen om fem personer på trangiakök. Nu har vi det väldigt bekvämt med toalett, dusch och ett kylskåp fullt med mat och samtidigt nära till stranden.” säger Helena.

Hall med blommig tapet

När man kommer innanför dörren möts man av en vacker blåmönstrad tapet som påminner om havet.

Dagen innan midsommar 2020 hade familjen Larsson sitt slutsamråd och fick godkänt på att flytta in, trots att de fick höra att deras hus var det mest ofärdiga som godkänts. Alla funktioner fanns på plats men vissa rum saknade takbeklädnad så att elkablarna syntes. De kommande månaderna arbetade familjen själva med att färdigställa huset. Under hösten fick de huset slutbesiktigat, och fram till sommaren 2021 pågick arbetet med att färdigställa det sista invändigt. Men det var långt innan detta som resan mot drömhuset på Rörö påbörjades.

Vardagsrum med blå soffor

Vardagsrummet har ett härligt ljusinsläpp från stora fönster och dörrpartier.

Helena och Johan letade under många år både hus och tomter på Rörö men eftersom ön bara har 250 invånare är utbudet begränsat. Att köpa ett hus för att renovera så som paret ville ha det skulle förmodligen överstiga deras budget, om något ens skulle bli till salu. För att få möjlighet att köpa någon av de tomter som kommunen ägde blev de rekommenderade att ringa till kommunen en gång i halvåret, så det var precis vad Helena gjorde. Efter många år kom två tomter ut till försäljning, och familjen Larsson budade tills en av tomterna blev deras.

Köket med blommiga tapeter

Nedervåningen har en öppen planlösning med plats för många i både kök, matplats och soffgrupp.

“Det var en utmaning att få en husleverantör att leverera och bygga här ute på ön. Vi kollade med många leverantörer och när vi väl hittade någon så föll det på andra saker, som att vi inte kunde få en takhöjd på 260 cm. Vi gick runt och pratade med andra som byggde hus här på ön och det visade sig att flera använde sig av Alingsås Huspaket så vi tog kontakt med dem. Genom att prata med andra på ön fick vi också kontakt med de snickare som sedan hjälpte oss att bygga huset”, säger Johan.

Lantligt kök med tapeter

Köket har fått en härlig blommig tapet som hjälper till att skapa en lantlig karaktär till huset som paret gillar.

Detaljplanen över området styrde familjens val av hus, de fick endast bygga 1-planshus med loft, inte högre. En sak som Helena och Johan gjorde efter att de köpt tomten var att backa in med en släpkärra, ställa en stege på släpet och klättra upp för att se om de såg havet ovanför den lummiga grönskan. Paret såg vad de hade hoppats på, så nu gällde det att försöka fånga denna utsikt från det blivande loftet.

Vyer från Rörö i Göteborgs norra skärgård

Från den franska balkongen i sovrummet kan de skymta havet som enkelt nås via en stig från tomten.

Familjen åkte runt och tittade på många olika hus för att samla inspiration till sitt egna. Det var också värdefullt för att Johan och Helena skulle förstå varandras vision, för att se vad den andre gillade, och för att bli samspelta i sin målbild. De hittade en planlösning som de båda gillade, då satte Johan direkt igång och rita i CAD och anpassa planlösningen efter familjens behov. De ville spendera mycket tid i huset och har även en dröm om att kunna bo här permanent i framtiden. Därför planerade de huset som ett åretruntboende istället för ett hus att bara vara i om somrarna.

Övervåningen med branta tak

Johan har kapat hörnen på nästan alla foder på övervåningen för att de skulle få plats mot den branta lutningen på taket.

“Det var några saker som var viktiga för oss som styrde utformningen av huset. Köket, hallen med trappan och badrummet ligger på en rad, och här fick det inte kännas trångt. Därför gjorde vi huset något bredare för att allt skulle få plats. För att övervåningen skulle räknas som ett loft kunde vi inte ha ett förhöjt väggliv, men för att få rummen att ändå kännas rymliga drog vi ut huset ytterligare 60 cm åt varje håll för att på så sätt skapa känslan av ett förhöjt väggliv på övervåningen. Det underlättade att kunna sitta i CAD och testa olika lösningar”, säger Johan som kämpade som allra mest med takvinklarna och hur dessa skulle mötas på ovanvåningen.

Tak med 48 graders lutning

Takets vinkel är 48 grader och de olika brytningarna skapar en härlig rymd på övervåningen.

När det kom till konstruktion fick Helena och Johan mycket bra hjälp av ritaren Simon på Alingsås Huspaket. Från början fanns till exempel inget badrum på övervåningen med i planeringen, men Simon kom med förslag som gjorde att ett badrum med både dusch och toalett fick plats. Med åtta stycken sängplatser och en bäddsoffa för två kan gästerna bli många, och då är det skönt med en extra toalett. Att möjliggöra vissa lösningar genom att välja skjutdörr istället för en klassisk innerdörr var också Simons idé.

Badrum

Genom att sätta in ett takfönster på övervåningen lyckades de få utrymme till en toalett med dusch trots taklutningen.

Familjen Larssons drömhus som nu står här 120 meter från sandstranden på Rörö har ett kök, matplats och vardagsrum i öppen planlösning på första våning. Här finns också ett sovrum, ett badrum och en tvättstuga. Från början var tanken att kombinera badrum och tvättstuga i samma rum, men det ändrades en bit in i projektet då det lätt kan bli rörigt i en tvättstuga. På övervåningen finns ett allrum med balkong, ett större sovrum med fransk balkong, ett badrum och två mindre sovrum.

Barnrum

De mindre sovrummen på övervåningen går i marint tema som återkopplar till alla år de bodde i segelbåten här på ön.

“Vi var lite rädda när vi skulle välja husleverantör, att hamna i en situation där man skriver under ett avtal och sedan blir lämnad och får klara sig själv. Så var det verkligen inte med Alingsås Huspaket, våra kontaktpersoner var med oss hela vägen från start till mål. Först hade vi kontakt med säljare och konstruktör, och när bygget var igång hade vi en nära dialog med en projektledare. Alla på Alingsås Huspaket var extremt trevliga”, säger Helena.

Gästrum på övervåningen

När barn och barnbarn kommer på besök är det härligt att det finns gott om sängplatser till alla.

Det var 2019 som familjen Larsson köpte tomten på Rörö. Under samma år började arbetet med att ta ner träd, schakta och förstärka den sandiga marken med pålar. I januari göts grunden och i början av februari var snickarna igång med bygget. En av Helena och Johans uppgifter var att måla foder till fasaden, en klurig uppgift mitt i vintern. De fick låna en sjöbod av en snäll fiskare på ön vilket underlättade arbetet med måleriarbetet.

Detaljer utanpå det vita huset

Johan och Helena är väldigt nöjda med alla fina detaljer på huset och fasaden.

Husets fasad i skärgårdsstil var något som snickarna slet många timmar med. Midjan och den liggande regeln längst ner på fasaden monterades först, och för att lockläkten sedan skulle passa perfekt var de tvungna att sågas på millimetern. Många detaljer på fasaden är specialbeställda, som de stora konsolerna under balkongen. Vissa delar har familjen själva beställt och vissa är genom Alingsås Huspaket.

Taklampa i guldfärg

Parets sovrum har majestätisk takhöjd med många vinklar och vrår där ljuset bryts genom takkronan.

Helena och Johan hade bra koll på sin budget och följde snickarnas arbete och hur många timmar de lagt ner. När budgeten var nådd avslutade snickarna sitt arbete, och Helena och Johan fortsatte bygget själva för att hålla nere kostnaderna och få färdigt huset. Det blev ett riktigt familjeprojekt där alla hjälptes åt med allt från att lägga golv och montera kök till att spika enorma mängder pärlspont i taken.

rymlig tvättstuga

Tvättstugan rymmer både tvättmaskin, torktumlare och värmepump. I rummet bredvid har de ett större badrum.

“Det allra roligaste är att vi har fått huset exakt så som vi vill ha det. Ingen av oss känner att vi har behövt göra avkall på något. Stilmässigt har vi kombinerat en gammaldags stil med det marina, precis så som vi gillar. Jag och Helena har haft samma målbild och det är därför vi uppnått ett så bra resultat som vi båda är nöjda med. Det var bara tapeten i hallen som jag var lite skeptisk till, men nu tycker jag att det är den snyggaste tapeten i hela huset”, säger Johan.

Blickar ut över havet från Rörö

Johan, som gärna vindsurfar, uppskattar närheten till havet och att bara kunna ta brädan under armen.

Våra bästa tips!

 1. Granska detaljplanen innan du köper en tomt så att du vet förutsättningarna och vad du får bygga på platsen. Då riskerar du inte att lägga tid på att planera för något som inte är möjligt.
 2. Samla ihop ett bra team med människor att jobba med och välj personer som känner ett ansvar. Hör dig för och gå på rekommendationer från personer som arbetat med entreprenörerna tidigare.
 3. Se till att du och din partner vet vad den andra har för målbild, och arbeta för att mötas i samma vision så att ni vet att ni vill samma sak och arbetar mot samma mål.
 4. Besök många olika hus och hälsa på andra som har byggt nytt. Då är det lättare att diskutera sig fram till vad man själv gillar och vad ens partner gillar. Även Pinterest är en bra inspirationskälla.

Skärgådshus på västkusten

Kortfakta:

 • Hustyp: 1-planshus med loft
 • Storlek: 136 kvm BOA, 154 kvm golvarea
 • Antal rum: 6 rum + kök
 • Plats: Rörö
 • Byggtid: 5 månader till inflytt, sedan färdigställdes huset med tiden.
 • Inflyttning: Juni 2020
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ