Trappspecial – Att tänka på när du väljer trappa

När du väljer att bygga ett 1,5-planshus eller ett 2-planshus kommer du också behöva välja en trappa. Trappans placering bestäms oftast utifrån planlösningen, och sedan är det dags att välja utseende och material. Här är några tips att tänka på när du ska välja trappa till nya huset.

Vart ska trappan placeras?

Hur en trappa är placerad kan både hjälpa och stjälpa en planlösning. Rätt placering hjälper till att skapa ett naturligt flöde i huset, och fel placering kan göra att det känns trångt och avigt. När vi på Alingsås Huspaket ritar ditt hus hjälper vi självklart till med placeringen av trappan. Kanske har du koll på hur du vill att rummen placeras, men inte vart du vill ha trappan. Då sätter vi oss ner för att tillsammans komma fram till den bästa lösningen för er.

En trappa placeras vanligtvis i anslutning till hallen. Det beror dels på att hallen ofta ligger centralt i huset vilket också är en smidig placering för en trappa, och för att det blir lätt för gäster att orientera sig. När man bygger hus idag placeras ofta umgängesytorna på nedervåningen medan familjens sovrum läggs på övervåningen. Då är trappan egentligen bara till för de som bor där och det kan bli mer naturligt att placera den längre in i huset. Tänk dock på att alltid bygga för framtiden, användningsområdena för de olika rummen kan komma att förändras.

En vacker trappa i ek med öppna steg och glasräcke hos familjen Engelin/Larssons villa i Onsala.

En vacker trappa i ek med öppna steg och glasräcke hos familjen Engelin/Larssons villa i Onsala.

Vilken form ska trappan ha?

Trappor finns i fyra former:

 • Raka trappor
 • L-trappor
 • U-trappor
 • Runda/spiralformade trappor

Spiraltrappan är den trappa som tar minst plats men väljs ofta bort i traditionella villor, den är ganska opraktisk och det är svårt att bära möbler i den. L-trappan är däremot den vanligaste formen av trappa, den tar minst plats efter spiraltrappan och det är oftast den enklaste modellen att placera i huset.

Trapphålet som krävs på övervåningen där trappan kommer upp behöver i princip vara lika stort som själva trappan, vilket gör att det kan kännas som att trappan tar upp en stor del av golvytan på övre plan. Här får man testa sig fram när man skissar på planlösningen för att hitta det alternativ som känns mest naturligt, självklart hjälper vi dig med detta när du bygger hus med oss.

Stängd eller öppen trappa?

En stängd trappa har lodräta steg som stänger till mellan planstegen, detta kallas för sättsteg. Om du har en öppen trappa finns det regler som säger att öppningen mellan planstegen får vara max 100 mm. Det är en säkerhetsåtgärd för att minska risken att barn tränger sig emellan och fastnar.

En öppen trappa ger rummet en mer öppen och luftig känsla. Nackdelen kan vara att damm och smuts från trappan virvlar ner och lägger sig under trappan. Den främsta anledningen till att många väljer en stängd variant är däremot att det möjliggör förvaring under trappan.

Klassisk trappa med stängd förvaring hemma hos familjen Stenseke i Vårgårda.

Klassisk trappa med stängd förvaring hemma hos familjen Stenseke i Vårgårda.

Hur skapar man förvaring under trappan?

Familjen Stenseke i Vårgårda har utnyttjat utrymmet under trappan på ett sätt som både är praktiskt och snyggt. Trappan har en L-form som börjar i hallen och kommer upp i allrummet på övre plan. Planlösningen gör det möjligt att få plats med en dörr i full storlek under trappan, och tack vare det fina trappräcket skapas ett luftigt intryck trots den inbyggda förvaringen. Varenda detalj är genomtänkt och passar denna villa i sekelskiftesstil perfekt, ett riktigt snyggt förråd helt enkelt!

Dold trappa i Nygård hos familjen Åkerblad/Ingelberg.

Dold trappa i Nygård hos familjen Åkerblad/Ingelberg.

Familjen Åkerblad/Ingelberg i Nygård har löst sin placering av trappa på ett annat smart sätt. Deras trappa är placerad i mitten av huset intill väggen som angränsar till tvättstugan. De har valt att placera en vägg även på andra sidan av trappan vilket döljer den från vardagsrummet och köket, samtidigt som det blir ett stilrent intryck.

På bilden ovan syns även deras öppna spis och bakom den, på väggen till höger finns en dörr som leder in till förvaringsutrymmet under trappan. Smart va? Det gör att ytan under trappan kan nyttjas för förvaring, samtidigt som det ser ut som att det är ett helt vanligt rum som döljer sig bakom dörren.

Vad ska jag tänka på när jag planerar för trappan?

 • Planera in trappan så tidigt som möjligt i processen. Om du fastnar för en planlösning innan trappan är tilltänkt är risken stor att planlösningen inte är genomförbar så som du tänkt dig.
 • Tänk på infästningen, de flesta trappor behöver fästas i en vägg.
 • På övre plan behöver trappan börja där det är full takhöjd, detta är lätt att missa.
 • Man underskattar lätt det utrymme som trappan kräver, ta höjd för alla mått när du skissar

Spaljéväggen i den raka trappan blir som ett konstverk hemma hos familjen Crozzoli i Lerum.

Spaljéväggen i den raka trappan blir som ett konstverk hemma hos familjen Crozzoli i Lerum.

Även familjen Crozzoli har placerat sin trappa mellan två väggar. Den ena väggen följer med ända upp till taket medan den andra sidan övergår i en vacker spaljé när du kommit upp på övervåningen. Spaljén är ett effektfullt alternativ till ett traditionellt trappräcke och blir som ett konstverk som släpper ner ljuset i trappan. Denna häftiga spaljé var tvungen att planeras in i stommen för att kunna komma på plats i huset.

Hur väljer jag material till min trappa?

När du bygger nytt hus är det många val som ska göras, och som du säkert vet, hos oss på Alingsås Huspaket är allt möjligt. Vi vill göra det enkelt för dig att bygga ditt drömhus och underlätta dina val, och det har vi löst genom att bygga ett showroom på 300 kvm. Du hittar det i anslutning till vårt kontor i Bergstena och det är unikt för branschen.

Här kan du se ett stort utbud med trappräcke, stolptoppar, plansteg, handledare och mycket mer. Det är alltid lättare att ta beslut när man fått se och känna på materialen i verkligheten. När du dessutom fått professionell hjälp av någon av våra säljare hoppas vi att du fått en känsla av vilken trappa som passar just dig och din familjs behov.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ