New Englandhus med utsikt över åkrar och ängar

Hemma hos familjen Åkerblad/Ingelberg

På ängen i Nygård står drömhuset i New Englandstil

När sonen Liam var fyra dagar och familjen var kvar på BB fick Matilda och Andreas ett samtal om att det var en tomt ledig med frågan om de ville köpa den. På den tomten ligger nu familjens nya villa i New Englandstil, omgiven av ängar och vida vyer som sträcker sig flera kilometer.

“Han som vi köpte tomten av styckade av tre tomter och ville ha köpare han kände till sedan tidigare, därför fick vi frågan. När vi var här och tittade var det som att tomten sålde in sig själv. Det var frostigt, solen lyste och platsen var jättevacker! Vi trodde inte att vi skulle bo så här lantligt men när vi hade vant oss vid tanken så kändes tomten helt rätt.” säger Andreas Åkerblad som är uppväxt en liten bit bort här i Nygård.

Andreas och Matilda med sonen Liam, 2,5 år.

Matilda Ingelberg är däremot uppväxt vid havet i Skåne och hamnade här för kärleken. Det var i december 2020 som villan stod färdig och familjen flyttade in, men två år innan det började processen mot drömhuset. Trots den berg- och dalbana det innebär att bygga hus har Matilda och Andreas varit överens och tyckt likadant under hela processen.

De gillar stilen New England och började med att ta fram bilder på hus som de tyckte om. Dessa bilder användes som utgångspunkt vid första mötet med Alingsås Huspaket där familjen berättade om sina behov och hur många rum de ville ha. Utifrån det tog Alingsås Huspaket fram ett förslag på husets planlösning, skissen justerades lite och blev sedan det slutgiltiga resultatet.

Hallen är målad i mörkt grått och från den leds man direkt in i det stora öppna rummet där kök och matplats breder ut sig.

“Vår granne intill har också byggt sitt hus med Alingsås Huspaket. De låg före oss i processen så vi ställde mycket frågor och kunde även gå in och titta på olika lösningar i deras hus. Det underlättade mycket för oss. Vi ringde till deras säljare på Alingsås Huspaket och frågade om han kunde sälja ett hus till oss också, vi funderade aldrig på något annat alternativ.” säger Andreas.

Nedervåningen har en öppen planlösning mellan kök och matplats med vacker utsikt över åkrar och ängar.

Utifrån den planlösning som Matilda och Andreas fastnade för gjordes en del ändringar. Fönster flyttades, väggar togs bort och hela huset spegelvändes för att få en naturlig entré på framsidan och för att anpassas till solen och väderstrecken. Nu är de stora fönsterpartierna med dubbeldörrar i både kök och vardagsrum vända mot söder. Här kommer familjen att bygga en härlig terrass som solen når under hela dagen. Det är dock inte beslutat om vad som egentligen har högst prioritet. Är det altanen eller är det garaget?

“Mattias på Alingsås Huspaket hjälpte oss massor när vi formade huset. Eftersom vi inte har byggt hus tidigare visste vi ju inte vad man bör tänka på, men vi fick värdefull hjälp och därför gick det ganska snabbt att utforma huset. Alingsås Huspaket gjorde en skiss som vi justerade lite och sedan körde vi på det.” säger Matilda.

Mysigt TV-rum med pardörrar så det går att stänga till om man önskar.

Det stora huset i New Englandstil är på 217 kvm uppdelat på två våningar. På bottenplan finns bland annat ett rejält kök och stora ytor för umgänge, ett TV-rum som kan göras om till ett master bedroom, ett badrum med altandörr ut till en framtida jacuzzi, ett gästrum och en gästtoalett.

Master bedroom med mjuk heltäckningsmatta och skjutdörr in till en stor walk-in-closet.

Det övre planet är husets mer privata del med tre sovrum, ett allrum och ett badrum. Huset har bra utrymme för förvaring och dessa tre sovrum har alla en klädkammare i varje rum, ett val som paret är nöjda med att de gjorde. I det stora sovrummet fungerar klädkammaren som en walk-in-closet med garderober på båda långsidorna.

Alla sovrum har fått en inbyggd garderob vilket skapar väldigt bra förvaring.

“När vi hade beslutat oss för hur huset skulle se ut var det dags att välja alla detaljer, det var då det svåra började. Eftersom Alingsås Huspakets koncept innebär att allt är möjligt hade vi ju så otroligt mycket att välja mellan. Jag ville ha allt!” säger Matilda.

Stora badrummet på nedervåningen med altandörr ut till framtida altan med jacuzzi.

Köket och badrummen valde familjen ut genom att besöka en köksutställning hos Alingsås Huspakets samarbetspartner. Där fick de hjälp med att rita upp sitt kök och de kunde se alla materialen i verkligheten. Det var under 2019 som dessa val gjordes, och ca ett år senare byggdes köket upp i familjens nya hus.

Det ljusa och fräscha köket har en praktisk köksö.

“Vi hade nästan glömt vad vi hade valt, det var så roligt när köket kom på plats för det blev ännu bättre i verkligheten än vad vi kunde tro. Det gäller hela huset, det var så svårt att visualisera hur resultatet skulle bli, och sedan blev det ju otroligt bra när det var klart. Det var roligt att vara här under själva bygget och se varje detalj växa fram. Vi har verkligen fått det som vi vill ha det!” säger Matilda

Badrummet på övervåningen har tvättstället placerat vid ett fönster med härlig utsikt över ängarna.

Innan snickarna började gjuta grunden i april 2020 hade Andreas själv gjort allt markarbete tillsammans med sin pappa som varit till stor hjälp under hela processen. Samtidigt som Andreas och Matilda byggde sitt drömhus, gjorde markarbetet själva och tog stora beslut lade de mycket tid på sina jobb och hade nyss fått sitt första barn. Det var minst sagt omvälvande tider.

Vy från hallen där man smidigt når både tvättstuga, gästtoalett och ett mindre gästrum.

Snickerifirman som familjen tog hjälp av är Nyström och Alesjö Byggnads AB. De hade en bra dialog med snickarna som var engagerade och kom med många tips. Att Matilda och Andreas var på plats under bygget gjorde att de tillsammans med snickarna kunde komma fram till de bästa lösningarna längst vägen, som att utesluta taklister vilket ger en modernare känsla som passar huset. Det var sedan målarens idé att fortsätta med takets vita färg några cm ner på väggen för att få ett snyggt avslut där vägg och tak möter varandra.

När man kommer upp för trappan möts man av ett rymligt allrum.

För att underlätta den mest intensiva perioden och sprida ut besluten avvaktade paret så länge som möjligt med att välja kakel, klinkers och golv. När husets stomme var på plats var det lättare att se framför sig hur resultatet skulle bli. Då kunde även snickarna bidra med bra tips att tänka på.

Möbler och detaljer i naturfärger går hand i hand med det vackra golvet.

Några av de sakerna som familjen är extra nöjda med är golvet som ligger i köket och vardagsrummet. Det är ett verklighetstroget vinylgolv från Kährs i fiskbensmönster som ger liv till hela huset och fångar ljuset som faller in genom fönstret på ett vackert sätt. “Golvet är väldigt slittåligt vilket kändes viktigt för oss då vi har barn som leker och kommer slita mycket på golven”, berättar Matilda. Spotlighten i fönstersmygarna var inte tilltänkta från början, detta var något av det som grannen var mest nöjd över i sitt hus och tipsade Matilda och Andreas om.

“Det är så skönt att vi har fått huset precis som vi ville, det är vi väldigt nöjda över. Den bästa platsen är egentligen hela undervåningen, den är en enda stor sällskapsyta. Utsikten mot söder, de stora fönstren och allt härligt ljus som kommer in är också något av det bästa med huset. Och den öppna spisen som är Andreas favorit, för honom är den öppna spisen som garderoben är för mig, det viktigaste med huset.” säger Matilda och skrattar.

Våra bästa tips!

 1. Ha en tydlig plan över hur du vill att insidan av huset ska se ut. Det gör det i alla fall lite mindre svårt att ta beslut.
 2. Ha koll på budgeten. Försök ta reda på så mycket som möjligt innan kring vad saker kostar, och skriv ner alla utgifter under tiden när det tillkommer fler.
 3. Ha inte för bråttom utan försök låta det växa fram. Det är bättre att tänka en gång för mycket än en gång för lite, du ska trivas i många år i ditt nya hus.
 4. Prata med personer som byggt hus tidigare och ställ alla dina frågor.

Korta fakta:

 • Hustyp: Tvåplanshus
 • Storlek: 217 kvm
 • Antal rum: 7 rum och kök
 • Plats: Nygård
 • Byggtid: April – december 2020.
 • Inflyttning: December 2020
 • Snickare: Nyström och Alesjö Byggnads AB

Vidare läsning

Läs mer om att bygga hus i Kungälv.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ