Arkitektritad villa byggd i tre etage

Hemma hos Familjen Engelin/Larsson

Arkitekten fick fria händer och skapade huset i tre etage

Detta är inte ett vanligt hus med fyra väggar och ett tak. Här gjöts tre plattor som inne i huset bildade olika etage, och på dessa byggdes tre sammankopplade moduler som ger huset en personlighet och skapar väl genomtänkta ytor. Alla moduler har var sitt tak som alla är vinklade åt olika håll.

Jennie och Magnus är båda personer som gärna utgår från att ta en sak i taget. Jennie är den som tycker att man ska stå fast vid ett beslut för att sedan gå vidare till nästa, medan Magnus ofta vill fundera en extra gång och gå tillbaka för att finjustera beslut som redan är tagna. Hans filosofi är att det alltid kan bli lite bättre. Idag är det ca tre år sedan de påbörjade processen mot att bygga nytt hus och sommaren 2020 stod det klart för att flytta in.

För 6 månader sedan flyttade Jennie Larsson och Magnus Engelin från sin lägenhet i Majorna i centrala Göteborg till det nya huset i Onsala, och idag är de tacksamma över sina olika egenskaper som kompletterade varandra under husprojektet. I början hade paret ingen bild över hur de ville att huset skulle se ut och vägen har bitvis varit krokig, men nu är de mycket nöjda med resultatet.

Området i Onsala där denna häftiga villa är placerad är ett gammalt sommarstugeområde 10 minuter från havet med cykel. I början av mars 2018 låg en av de sista kvarvarande sommarstugorna i området ute till försäljning, Jennie och Magnus la ett bud och vann budgivningen.


I framtiden kommer Jennie och Magnus att göra en altan intill huset i samma värmebehandlade furu som husets fasad.

De visste att de ville bygga ett eget hus men inte så mycket mer. Magnus har tidigare arbetat som elektriker och efter att ha besökt många hus och nybyggnationer hade han fått med sig tips och idéer på hur han själv skulle vilja ha det, men utöver det hade paret ingen bild över hur de ville ha sitt hus.


Ytterdörren kommer från Diplomat och skapar en häftig kontrast mot träfasaden.

För att få ett genomtänkt och välplanerat hus helt anpassat efter den sluttande marken var det en självklarhet för paret att anlita en arkitekt. Efter att ha varit i kontakt med några olika företag valde de att gå vidare med arkitekten Markus Andersson. Arkitekten fick fria händer och det han behövde förhålla sig till var tomtens utmaningar och detaljplanen som bland annat inte tillät 2-planshus.


I hallen välkomnas man både av katten Bobbie och av ett vackert klinkergolv lagt i fiskbensmönster.

Slutresultatet räknas som ett 1-planhus trots nivåskillnaderna och den totala ytan landade på 150 kvm. Entréplanet består av ett tv-rum, två sovrum, tvättstuga, badrum och en hall med trappa upp till nästa etage. Husets mellersta modul är en stor umgängesyta med sammanhängande kök och vardagsrum.


Vardagsrummet har en takhöjd på 4 meter.

Ett stort fönsterparti med dubbeldörrar leder ut till uteplatsen där paret kommer att bygga en trall i framtiden. En trappa från vardagsrummet leder till taket på den lägre modulen där en takterrass ska byggas. I den tredje och högst placerade modulen finns ett större sovrum, badrum och en bastu. Från den lilla hallen på de tredje etaget finns en altandörr ut till en insynsskyddad uteplats.

När ritningarna av huset var klara skickades bygglovsansökan in och när Jennie och Magnus fått bygglovet beviljat under våren 2019 var det dags att undersöka vilken husleverantör som skulle leverera huset. Efter att flera i familjen hade bra erfarenheter av att bygga med Alingsås Huspaket blev detta ett av alternativen.


Just nu är taket svartmålat, men över detta kommer ribbor i trä att sättas upp som förutom att vara en fin detalj skapar en skön akustik i rummet.

“Vi fick en bra känsla av Alingsås Huspaket direkt när vi träffade dem, och eftersom vi hade hört gott om företaget valde vi att använda oss av dem. De fungerade som en trygg punkt som var med oss under hela bygget och vi gillar deras upplägg att de skickar ut lite material åt gången. Det jag såg som en nackdel hos andra husleverantörer var att man får allt material levererat på en och samma gång, då avslutas kontakten och man får klara sig själv.” säger Magnus.

På våren 2019 revs sommarstugan och efter semestern började markarbetet. Veckan efter nyår restes stommen och fram till juli lades otroligt mycket tid på att färdigställa huset. Allt gick inte enligt planen och för att bli färdiga gjorde Magnus och Jennie plus händiga familjemedlemmar stora delar av insidan av huset själva vilket inte var tänkt från början.


Panelen i värmebehandlad furu skiftar i färg beroende på väder, vid regn blir till exempel panelen väldigt brun.

Att arbetet tog längre tid än vad Jennie och Magnus räknat med berodde bland annat på att de valt en ytterpanel som tar tre gånger så lång tid att sätta jämfört med en traditionell panel. Panelen är i värmebehandlad furu som har ett bra rötskydd och är underhållsfritt, den har dessutom ett vackert utseende. Virket förborras innan det spikas, och rostfri spik används för att undvika att rost bildar fula märken på panelen i framtiden.


Detaljer som trappor och fönsterbrädor är i ek.

“Vi var ganska svävande under processen och tog det lite som det kom. Kontakten med Alingsås Huspaket har varit väldigt enkel och vår säljare Mattias har varit så bra att prata med. Vi fick veta att om vi behövde ändra på något så går det alltid att lösa, och det blev också så att vi ändrade oss väldigt många gånger under processen. Mattias var säkert hyfsat trött på oss i slutet.” säger Jennie och skrattar.

Jennie och Magnus satte upp en budget i början av projektet som de kallar för en drömsiffra. Den siffra som skulle innebära ett ultimat scenario när projektet var klart, som skulle göra att de inte behövde ändra något i sin befintliga livsstil. Att hålla sig inom denna budget såg de som en rolig utmaning och letade alternativa lösningar för att nå det önskade resultatet som inte alltid låg inom budget.


Badrummet i husets tredje etage har inom kort en rymlig och härlig bastu.

De var medvetna om att varje ändring kan innebära en kostnad, och att när projektet drar ut på tiden betyder det också en ökad kostnad. Jennie och Magnus valde ändå att noga tänka igenom vissa beslut på nytt för att vara helt säkra på att rätt känsla skulle skapas och att de skulle nå det resultat de ville åt. Även om Magnus var drivande i dessa ändringar är Jennie glad över att de lade extra tid på dessa val. Ytterdörr, trappräcken, dörrhandtag och stuprör är några av de detaljer som paret haft svårt att besluta sig om och ändrat längs vägen.

Både Jennie och Magnus gillar färg och var överens om att inte lämna väggarna vita. De tog hjälp av en målare med att välja kulörer och det var många gipsskivor som provmålades. Det var en kulör som paret fastnade för direkt och den hamnade på både väggar och tak i det större sovrummet. Kulören heter Jotun Adventure och kombineras med en heltäckningsmatta i ljusare nyans.

I köket har de två väggarna med köksskåp markerats med en mörkgrå nyans, medan matplatsen och vardagsrummet har en ljusare dov grön nyans. Alla väggar är målade med matt väggfärg med undantag för kök och badrum där väggfärgen har en högre glans för att lättare kunna torkas av.


Jennie delar gärna med sig av färgkoderna till dig som blir nyfiken. Köket är målat med S6502-G och matplats samt vardagsrum med S4005-G80Y.

“Ljuset i vardagsrummet är väldigt härligt, vi är nöjda med detta stora ljusinsläpp och att vi valde att lägga till ett fönsterparti ovanför dörrarna. Dessa fönster vetter mot sydväst så färgerna från solnedgången kommer in här och speglar sig på ett vackert sätt i väggfärgerna om kvällarna.” säger Magnus.


Ett hörn i köket som sätter känslan för hela våningsplanet.

Köket och vardagsrummet är Jennie och Magnus favoritrum där den största delen av tiden hemma spenderas. En specifik detalj som de är extra nöjda med är det stora hörnfönstret i vinkel som vetter ut mot vägen. På detta våningsplan finns ingen TV. Sedan paret flyttade in i huset har de inte tittat på TV utan spenderat kvällarna med att njuta av huset och den rofyllda omgivningen på landet.


Badrummet på första plan som även kommer få ett badkar i framtiden.

Våra bästa tips!

    1. Sluta inte drömma. Om det inte går att hitta mindre kostsamma lösningar för att nå det resultatet man vill åt kanske det går att vänta med just detta till efter inflytt. Man behöver inte göra allt på en gång, men det kan vara bra att förbereda för de lösningar man vill ha i framtiden.
    2. Vi som varit ganska svävande skulle rekommendera andra att vara mer förberedda från start för att underlätta i processen, och att ha en bättre bild över vad man är ute efter för att göra alla val enklare.
    3. Vi skulle också säga att det är en fördel om man vågar ha en längre tidsplan och kan rucka på den under processen. Det lönar sig att inte behöva stressa i processen.
    4. Smart belysningsstyrning från Plejd är också ett tips från Magnus. Att dessutom bygga in skenor i taket som man sedan fäster spotlights eller valfria taklampor i ger stor flexibilitet. Det gör att man enkelt kan byta ut och flytta runt belysningen.

Korta fakta:

  • Hustyp: Enplanshus i tre etage
  • Storlek: 150 kvm
  • Antal rum: 5 rum och kök
  • Plats: Onsala
  • Byggtid: Jan – juli 2020
  • Inflyttning: Juli 2020

Vidare läsning

Läs mer om att bygga hus i Kungsbacka.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ