Hustrenderna 2021 för dig som ska bygga nytt hus

Ett hus ska förhoppningsvis stå i minst 100 år, därför kan det vara dumt att styras av trender när man ska bygga nytt hus. Att låta bli att influeras av det vi ser i vår omgivning är däremot svårt. Trender inom arkitektur kommer och går, och här kan du inspireras av det vi kommer se mer av under 2021.

Även om du inte aktivt följer de senaste trenderna påverkas du undermedvetet av det som exponeras i tidningar, tv, sociala medier och i umgängeskretsen. Om du sedan ska bygga nytt hus tar du förmodligen med dig influenserna in i projektet, och kanske är det just den senaste trenden som du fastnat för.

Familjen Stensekes nya hem i sekelskiftesstil.

Familjen Stensekes nya hem i sekelskiftesstil från Alingsås Huspaket. Här kan du läsa mer om huset.

Vilken stil bygger Alingsås Huspaket flest hus i?

Vi på Alingsås Huspaket levererar trähus i lösvirke. Att arbeta med trähus skapar en viss stil, samtidigt som det finns oändligt med variationer och möjligheter. Bland våra kunder som ska bygga nytt hus är det just nu hög efterfrågan på en stil som är över 100 år gammal, nämligen sekelskiftesstilen. De klassiska villorna med snickarglädje och stående, liggande eller delad fasad som på bilden ovan är högt eftertraktade.

För några år sedan började fler och fler familjer bygga sekelskiftesvillor tillsammans med oss. Sedan dess har trenden ökat och vi ser att det kommer fortsätta även under 2021. Resultatet blir otroligt vackra trähus av hög kvalitet så vi hoppas att det är en trend som är här för att stanna!

Kommer vi att få se fler ladhus?

För ett par år sedan blev det modernt att bygga ladhus och detta kommer vi absolut att se mer av! Ladhusen har inspirerats av de gamla ladugårdarna med en lång och rak form. Med sitt minimalistiska uttryck och sadeltak öppet till nock är husen en skön kontrast till de klassiska trävillorna. Trenden passar familjer som söker en öppen känsla och en mer avskalad design.

Rendering av ett ladus.

En rendering över hur ett ladhus i svart kulör kan se ut.

Vilka kulörer och behandlingar är det som gäller?

Fasaden på ett ladhus har få detaljer vilket sätter den vackra träpanelen i fokus. Här är det många som väljer bort de traditionella fasadfärgerna och använder sig av andra metoder, dels för att få ett modernt uttryck och för att ta fram det vackra träet och låta det smälta in i naturen. Det kan till exempel vara järnvitriol som blivit en allt mer populär behandling, lasyr eller slamfärg.

Falu Rödfärg är det mest populära varumärket inom slamfärg i Sverige. Trots att färgen har anor från 1500-talet är färgen med sina positiva egenskaper och öppna struktur högst aktuell än idag. Falu Rödfärg Original finns idag i rött, ljusrött, grått och svart. Ska man nämna en fasadkulör som trendar bland de som ska bygga hus är det helsvart som kommer pryda flera husfasader under 2021.

Hur utvecklas den öppna planlösningen?

Vi är så vana vid den öppna planlösningen att vi inte längre kan kalla det en trend. Tidigare har fokuset varit på umgänge i kök, matsal och vardagsrum men nu börjar vi också öppna upp mot utsidan av huset, och det finns en önskan om att sudda ut gränsen mellan inne och ute.

Det kan handla om stora fönster som går hela vägen från golv till tak och skapar känslan av att naturen kommer in i hemmet, eller att kunna öppna upp mot en uteplats där man kan umgås tillsammans både ute och inne. På det sättet känns uteplatsen som ytterligare ett rum och blir en förlängning av huset.

Hur ser uteplatsen ut i nya hus 2021?

En genomtänkt uteplats eller ett uterum blir allt viktigare när man ska bygga nytt hus. Nu får utemiljön ofta fokus under hela processen vilket skapar bästa möjliga förutsättningar för en miljö att trivas i. Det finns olika lösningar på hur ett uterum kan se ut, men känslan av att sitta nära naturen och bara koppla av kan åstadkommas i de flesta uterum.

När det kommer till uteplatser är det pergolan som är den största trenden ju nu. Den har snabbt vuxit i popularitet och vi tror inte att det kommer stanna av i år. En pergola är ett enkelt sätt att skapa en ombonad uteplats på, och den är dessutom vacker att titta på.

Kök i ek.

Köket Stad i ek från Electrolux Home.

Hur trendigt är trä?

Eftersom att vi älskar trä är vi lite partiska i frågan, men faktum är att trä som också är ett av våra mest tidlösa material är inne i en trend just nu. De användningsområde där vi ser att trä trendar är i till exempel kök med trärena köksluckor, i alla typer av möbler och på innertak där vackra ribbor i trä får ta plats.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ