Välj ytterdörr efter din personlighet

Pardörrar i grönt

Pardörr “Britta Glas” i grönt. Bild: Diplomat.

En välkomnande ytterdörr kan hjälpa till att sätta stilen och bli pricken över i för hela ditt nybyggda hus. Man kanske tänker att “En dörr är bara en dörr” men i verkligheten är den så mycket mer. Förutom att din nya ytterdörr ska välkomna dig hem varje dag så ska den också hålla kvalitén år efter år. Valet av ytterdörr säger också mycket om dem som bor i huset. Smälta in eller sticka ut? Här kommer våra bästa tips när du ska välja ytterdörr!

För oss på Alingsås Huspaket har det alltid varit viktigt att samarbeta med leverantörer som levererar produkter av högsta kvalitet. Hållbara val ligger i vårt DNA och vi vill att alla som bygger hus med oss ska få bästa möjliga förutsättningar att göra bra och kloka val. En dörr är så mycket mer än bara en dörr. Vem önskar inte att få ett varmt och tryggt välkomnande oavsett om man är gäst en fredagskväll eller själv kommer hem trött efter en lång måndag på jobbet?

När man bygger hus med oss på Alingsås Huspaket är man helt fri att göra vilka val man vill till sitt nya drömhus. För att underlätta för våra kunder har vi dock tagit fram ett standard- och tillvalssortiment med riktigt bra produkter som vi kan stå för och rekommendera. Dörrarna från Diplomat är ett exempel på produkter som vi anser håller en hög kvalitet både när det kommer till design, funktion och hållbarhet.

Välj rätt ytterdörr

Ytterdörren “Maj Glas” ingår i våra standardval. Här syns den i svart hemma hos familjen Langwagen.

Svensk dörrproduktion i Småland

I småländska Bankeryd ligger en av Europas modernaste dörrfabriker. När många andra företag valt att flytta sin produktion utomlands, ser Diplomat istället fördelarna med att ha kvar sin produktion och bevara hantverkstraditionen i Sverige. Diplomat tillverkar årligen 25.000 högkvalitativa dörrar och erbjuder 20 års formgaranti.

Familj framför ytterdörr

Dubbeldörren “Elvira Glas” i vacker grön färg hemma hos familjen Stenseke. Detta är en populär modell bland våra kunder som också ingår som standard när man bygger hus med oss.

Välja stil – Vilken ytterdörr passar till huset?

Man står inför många olika val när man bygger nytt hus. När det kommer till ytterdörrar kan ett råd vara att hålla sig till en stil som matchar husets tidsanda och utförande för att skapa en fin helhet. Till ett modernt hus passar kanske en slät ytterdörr med stilrena snitt medan ett sekelskifteshus kan lyftas av en dörr med vackra detaljer.

Har man en mörk hall kan det vara en god idé att välja en ytterdörr med glaspartier för att få extra ljusinsläpp. Som tillval kan man även välja att placera ett fönster ovanför eller på sidorna om dörren. Vill man slippa insyn går det även att välja frostat glas, rökfärgat glas eller glas med olika struktur.

Att sätta färg på ytterdörren är ett enkelt sätt att skapa en personlig prägel på sitt hus. Vem är du? Kanske kan en gul ytterdörr pigga upp när du kommer hem i regnet? Eller vill du att dörren ska smälta in med övriga huset för att skapa en lugnare känsla? Det finns många standardfärger att välja mellan men du kan också beställa din dörr i precis vilken NCS- eller RAL-kulör du vill.

Många som bygger hus med oss väljer att ha en huvudingång samt en grovingång/tvättstuga. Ett tips kan vara att välja samma stil på alla ytterdörrar för att få en helhet. Det kan även bli snyggt att välja en garageport som matchar dörrarna på bostadshuset.

Dörr på modernt hus

Turkos ytterdörr med detaljer i mässing blir pricken över i för helheten hemma hos familjen Engelin/Larsson.

Diplomat satsar på designsamarbeten

Ytterdörren hemma hos familjen Engelin/Larsson är en specialutgåva från 2018 med detaljer och handtag i mässing. Dörren är resultatet av ett spännande samarbete mellan Diplomat och den kvinnliga designtrion Minimarket. Diplomat har utöver sitt klassiska sortiment satsat på att göra unika samarbeten med olika designers för att skapa spännande och unika ytterdörrar för den medvetna konsumenten. 

Väljer ytterdörr

Aktuellt designsamarbete med Roger Persson

Diplomats nyheter Inez och Irma är slutresultatet av ett givande designsamarbete tillsammans med industridesignern Roger Persson. I arbetet med att ta fram modellerna har Roger blickat bakåt i tiden och utgått från att skapa ett uttryck som landar någonstans mellan en klassisk ytterdörr och det avskalade moderna.

Båda dörrmodellerna har glasade partier där placeringen påminner om uttrycket hos klassiska ytterdörrar. Den i övrigt släta dörren med diskreta fönsterlister bidrar till ett modernare uttryck. För Roger var det viktigt att dörrens känsla skulle uppfattas likadant oavsett om man ser dörren inifrån eller utifrån.

Handtag och säkerhet

Handtag och låshus är viktiga komponenter till din ytterdörr för att du ska känna dig trygg hemma. Det finns olika typer av låshus och det går att välja till extra säkerhet om man önskar. Det vanligaste låshuset som installeras i svenska hem är ASSA 2002. När det kommer till dörrhandtag är det bara din egen stil och smak som avgör. Satsa på ett handtag som känns bra i handen och som går i samma stil som dörren och övriga huset.

Väljer man en dörr med kodlås slipper man tänka på nycklar och avlarmning, vilket är praktiskt i många avseenden. Många av våra kunder här på Alingsås Huspaket väljer den klassiska ytterdörren Elvira med glaspartier och oftast vill de kombinera den typen av dörr med ett handtag som passar den äldre stilen. Dagens kodlås är designade i en modernare stil vilket ibland kan krocka med dörren och entréns övriga uttryck. Ett tips om man ändå vill ha kodlås på sitt hus är att sätta det på dörren till en groventré eller tvättstuga där det inte blir lika iögonfallande.

Dessa modeller ingår just nu i våra standardval:

 • Elvira Tät
 • Elvira Glas
 • Maj Glas
 • Christine Glas
 • Rosa Tät
 • Rosa Glas
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ