Modernt hus på 113 kvm med stor rymd

Hemma hos familjen Langwagen

“Ett hus är bara ett hus!”

Marie och Henrik Langwagen har bott i hus de senaste 30 åren. Man skulle kunna tro att de med den erfarenheten nu hade planerat hur deras nästa hus skulle se ut in i minsta detalj. Istället gick de in i detta husprojektet med inställningen att det blir bra oavsett hur det blir. En skön och avslappnande känsla som resulterade i ett modernt och inspirerande hus på 113 kvm intill sjön Mjörn i Alingsås.

Det första man slås av när man kommer fram till dörren hos Marie och Henrik är den härliga doften av tjärvitriol från husets träfasad. Doften påminner oss om havet och känslan förstärks dessutom av den vackra sjöutsikten. Väl inne i hallen möts man av en imponerande takhöjd och en välkomnande planlösning. Här känns de välplanerade kvadratmetrarna redan inbodda och inredningen är väl genomtänkt trots att de precis flyttat in.

Marie och Henrik gillar den moderna och minimalistiska stilen i huset som är raka motsatsen till hur deras förra hus såg ut.

“Ett hus är bara ett hus!” säger Marie lättsamt och fortsätter. “Jag tycker inte att det är huset i sig som skapar en känsla, utan vad man fyller det med. Det är människorna som bor och lever i huset som gör det till ett hem. Vi har under våra liv varit med om förluster av nära och kära som gjort att vi insett vad vi tycker är viktigt i livet. Små detaljer spelar inte så stor roll, ett nybyggt hus kommer bli nytt och fräscht oavsett vilka småval vi gör. Så länge de grundläggande funktionerna finns så kommer det bli bra. Vi lade inte så mycket tid på själva valen till huset, utan tog hjälp av experter som fick göra det som de är bäst på. Det sättet passade bäst för oss och vi är supernöjda med allt.” säger Marie.

Fasaden, som är målad med tjärvitriol, valde de att måla själva innan den sattes upp av snickarna.

Marie och Henriks avslappnade inställning har varit genomgående under hela husbygget. Det har gjort att varje beslut gått snabbt och att huset stod färdigt 3 månader innan utsatt tid. Däremot är det inget som känns slarvigt eller förhastat. Den första experten som hjälpte paret i processen var ritaren Simon Qvint på Alingsås Huspaket. Han hade i princip fria händer när han fick i uppdrag att rita huset.

Från hallen möts man av en öppen planlösning där kök, matplats och vardagsrum har utsikt mot sjön.

“Vi gav Simon tre bilder på hus vi gillade och sa att vi önskade något åt det hållet. Simon hade också möjlighet att följa med ut och titta på tomten så att han kunde skapa sig en uppfattning om tomtens förutsättningar. Utöver det hade vi några punkter som vi ville uppfylla i huset.” säger Henrik.

  • Bra umgängesytor.
  • Mycket fönster.
  • Högt till tak.
  • 1-planshus så att det är enkelt att gå runt med rullator när man blir gammal.
  • En glasvägg med svarta spröjs någonstans i huset.
  • Vårt piano och ett stort gammalt skåp skulle få plats.

De grå tonerna från köket återkommer även på lampor och detaljer vid matplatsen vilket skapar en helhet i den öppna planlösningen.

Att flytta från det hus där familjen bodde tidigare i har funnits i tankarna till och från under 20 års tid, men det var först efter att alla deras tre döttrar flyttade hemifrån som tankarna dök upp på allvar. Under en middag med vänner slängde Henrik spontant ur sig frågan om de hade koll på om någon tomt var till salu i närheten. Helt oväntat fanns det faktiskt en som kunde vara intressant och idag står parets nya villa här, precis intill Skårs Ängar vid sjön Mjörn i Alingsås.

Ett av husets tre sovrum som idag används som ett litet bibliotek.

“Vi spanade faktiskt efter tomter i detta området för 15-20 år sedan men då räknades detta nästan som landsbygden och det fanns mestadels sommarstugor här. Jag tyckte att detta var rena ödemarken och kunde inte tänka mig att bo här! Sedan dess har mycket bebyggelse tillkommit här omkring och nu upplever jag faktiskt att det är närmare stan, nu känns det jättebra.” säger Marie.

På baksidan kommer det byggas ett trädäck med utsikt mot sjön. Vid den gjutna uteplatsen kommer de bygga en pergola och senare även ett attefallshus.

Simon kommer tillbaka med en ritning på huset, och det enda som justeras är att ett fönster i ett av sovrummen förkortas för att minska insyn. Huset blir 113 kvm med öppet i nock, stora fönster mot sjöutsikten och tre sovrum. Alingsås Huspaket förespråkar att tänka på framtiden när man bygger och därför blev paret rekommenderade att inför en eventuell framtida försäljning förbereda huset med tre sovrum istället för två.

Stora fönster skapar ljusinsläpp från flera håll och bidrar till en ljus och luftig känsla i hela huset.

Hjärtat i huset är köket och matplatsen som hänger ihop med vardagsrummet, en perfekt yta för umgänge när hela familjen är på besök. Den glasvägg som Marie och Henrik önskade placerades mellan vardagsrummet och sovrummet, och blir en vacker inredningsdetalj som fångar ögat. Ett av badrummen når man via det stora sovrummet, och intill hallen placeras det andra badrummet. Det ryms även en separat tvättstuga på husets totala 113 kvm.

Paret visste att de vill ha plats för sitt gamla piano och därför ritades detta in på ritningen från början.

Huset där familjen bodde tidigare byggdes på 1930-talet. När barnen flyttat hemifrån och börjat skaffa sig egna familjer var ytorna inte längre disponerade på ett sätt som passade familjens nya behov. Sovrummen stod tomma medan kök och vardagsrum var för litet när barn och barnbarn kom på besök.

Tidslinje:

  • I oktober 2019 skrevs kontrakt på den nya tomten.
  • I slutet av november hade Simon ritat upp huset.
  • Bygglovet var klart i februari 2020.
  • Slutgiltig beställning från Alingsås Huspaket skedde i slutet av april.
  • Inflyttning beräknades till mars 2021 men huset stod istället klart för inflytt tre månader tidigare, i december 2020.

Det gamla serveringsskåpet har suttit i en sekelskifteslägenhet i Göteborg. En färgklick och härlig detalj i kontrast till det moderna köket.

“Som Alingsåsare känner vi till Alingsås Huspaket väl och det var en självklarhet att bygga med dem. Hade vi inte haft Alingsås Huspaket som en trygghet i projektet hade vi kanske inte kunnat vara så avslappnade. Jag och Marie har tagit alla beslut så snart vi har kunnat för att ingen part ska behöva vänta på oss. På det sättet har projektet flutit på riktigt bra.” säger Henrik.

I hallen blir vindsstegen en fin del av inredningen där den står lutad mot väggen.

Marie och Henrik tyckte det var skönt att bygga ett hus i modern stil eftersom det inte innebär lika många val som till exempel en villa med snickarglädje och detaljer i allmoge. Om golvlisterna är 5, 7 eller 9 cm tycker inte paret är viktigt, och när kakel och klinkers för hall och badrum skulle väljas tog besöket i butiken inte mer än 20 minuter. Marie får bland annat inspiration från sin mamma som har samma avslappnade inställning.

Marie och Henriks sovrum har ett eget badrum vilket de själva tycker känns väldigt lyxigt.

“Mamma har flyttat till flera nyproduktioner och hon påminner alltid om att standard är bra nog. Det enda som är viktigt för henne är att man minimerar utrymme som bara samlar damm, som att låta köksskåpen gå ända upp till taket. Så det har vi faktiskt gjort här också. När man gått igenom saker i livet inser man vad man tycker är viktigt på riktigt, och för oss är det att få tid med varandra, familj och vänner.” säger Marie.

För att göra det så enkelt och smidigt som möjligt så valde de samma kakel, klinker och detaljer till husets båda badrum.

Paret har anlitat en lokal snickerifirma vid namn Marab som de är mycket nöjda med. Eftersom att Marab byggde flera villor i området under samma period flöt arbetet på smidigt. Marie och Henrik är som ni förstått flexibla, och utöver den tid som var avsatt för Langwagens hus kunde snickarna även vara på plats när andra projekt i området av olika anledningar hade stannat upp för en stund. Det var en faktor till att huset blev färdigt tidigare än förväntat.

Härligt ljusinsläpp i sovrummet tack vare glasväggen. Mörkläggningsgardinerna kommer väl till pass på sommarhalvåret.

“Jag tycker det är viktigt att fylla på fikakontot till snickarna! Det är så enkelt för mig att ta reda på när snickarna har rast och åka hit med fika. Det kan vara semlor, tårta eller något annat till kaffet. Det är en liten gest från oss men det blir väldigt uppskattat.” säger Henrik som varit ansvarig för fikakontot.

Köket ingår i serien Kust Design och kommer från Sentens. Färgen heter “Mörkgrå”.

Paret hade letat inspiration till köket och visste att de ville ha ett mörkt kök, men när de besökte köksutställningen fanns ingen lucka som de fastnade för i sortimentet. Erik Cullberg, butikschef på Electrolux Home i Alingsås, hade dock koll på att en helt ny färg var på väg in i sortimentet. Efter att ha avvaktat någon månad kunde de tillslut beställa luckan i den helt nya färgen “mörkgrå” som var precis den färg de tänkt sig. De är också lite extra nöjda med sin bänkskiva som är i underhållsfri laminat. Samma material har använts på väggen bakom diskbänken i köket.

Glasväggarna sätter stämningen för hela rummet och passar fint ihop med många andra svarta detaljer i huset.

“Den detalj som vi är mest nöjda med i huset är nog glasväggen i vardagsrummet. Om vi däremot skulle ändra på något i huset skulle det vara luckan till förrådet som är placerad ovanför köket och det ena sovrummet. Den är lite smal så det blir svårt att komma in med större saker där. Den luckan kanske vi fixar till i framtiden, eller så gör vi inte det.” säger Henrik och ler.

Utrymmet ovanför ett av sovrummen utnyttjas till ett rymligt förråd.

Våra bästa tips!

  1. Krångla inte till det, det är bara ett hus. När man bygger nytt blir det alltid fräscht.
  2. Ta hjälp om du har möjlighet. Låt också snickarna sköta sitt, det är dom som är proffsen så det blir bäst när man inte lägger sig i för mycket.
  3. Det är däremot bra att fylla på med mycket fika till snickarna!
  4. Ett annat tips är de smarta dörrlåsen från Yale. Nu är vi helt nyckelfria och det är skönt.

Korta fakta:

  • Hustyp: 1-planshus
  • Storlek: 113 kvm
  • Antal rum: 3 rum och kök
  • Plats: Alingsås
  • Byggtid: Juni – december 2020.
  • Inflyttning: December 2020
  • Snickare: Marab Bygg & Fastighetsservice AB

Vill du också bygga hus i Alingsås?

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ