Välj växter efter stilen på ditt trähus

När ett husbygge står klart är tomten ofta uppriven och det mesta består av lera. Att anlägga en trädgård till ett nytt hus är som att börja på ett oskrivet blad. För att komma igång med planeringen kan du utgå från stilen på ditt hus och se vilka växter som passar i den miljön. Om du låter trädgården gå i samma stil som huset skapas ett genomtänkt helhetsintryck. Precis som när man bygger hus ska du ta beslut efter ditt eget tycke och smak, men ibland behövs lite inspiration på vägen.

Trähus i fyra olika stilar

Vi är en husleverantör som bygger i trä, och vi ser att vissa typer av trähus återkommer oftare än andra. För att kunna inspirera dig kring växter och blommor som passar ditt hus har vi delat upp de vanligaste hustyperna i fyra olika stilar, och vi hoppas att någon av dessa kategorier stämmer in på just ditt hus. Vi har både tittat på kulören på fasaden, men också detaljer som snickarglädje och takutsprång. Stilarna kallar vi för sekelskifte, ladhus, New England och klassiskt.

Trädgård vid sekelskifteshus

Med sittgrupper kan du skapa olika avdelningar i din sekelskiftesträdgård. Denna från Hillerstorp.

Trädgård för sekelskifteshus

För att titta på vad som gör sig allra bäst till ett sekelskifteshus behöver vi gå tillbaka drygt 100 år i tiden, till epoken i början av 1900-talet som inspirerar många att bygga hus i sekelskiftesstil. Här ser vi en romantisk grönska som blivit symbol för svensk sommar. Från att främst ha bestått av ätbara nyttoväxter blev trädgårdarna i början av 1900-talet en plats för umgänge. En grusgård med pompösa rabatter och en rondell framför huset är tidstypiskt för sekelskiftet, medan det på baksidan av huset fanns mer privata ytor för umgänge.

Nyttoväxterna följde fortfarande med, så fruktträd och bärbuskar som hallon och krusbär är inte ovanligt i dessa trädgårdar. Det kunde också finnas en avdelning för grönsaker som var avskärmad med en häck eller spjälstaket. Skapa en bas av gröna växter som ger dig den där lummiga volymen. Du kan skapa dynamik i trädgården genom att göra olika avdelningar att vila ögonen på. Variera mellan öppna och slutna ytor, och använd utemöbler eller spaljéer för att skapa avdelningar. Du kan till exempel ha en sittgrupp i morgonsolen, och en sittgrupp där kvällssolen når.

  • Mycket växter som bäddar in huset i grönska.
  • Välkomnande rabatter vid entrén.
  • Ett par rejäla krukor i gjutjärn.
  • Berså av bok eller syrén för att skapa skugga och lä.
  • Har du ett trästaket kan du låta syrén eller buskros klä insidan.
  • Plymspirea och schersmin var vanliga redan vid sekelskiftet.
  • Undvik betong och trätrall, och välj hellre natursten. Ett tvättat och slipat singel är tidstypiskt.
  • Tips på växter är fläder, kaprifol, hägg, akleja, trädgårdsstormhatt, kronlilja, rosor, löjtnantshjärta, lupiner, ringblomma, såpnejlika och pion.

Tips för lummigare trädgård är att köpa växter och plantor som redan är uppdrivna.

Tips för lummigare trädgård är att köpa växter och plantor som redan är uppdrivna. Bild från familjen Ekström.

Trädgård för ladhus

Vi har de senare åren sett ladhusen bli otroligt populära, med sina enkla linjer och avskalade design. Många väljer denna husmodell för att komma åt den lugna och harmoniska känslan, och det är samma intryck som vi vill behålla i trädgården. Ett ladhus definieras av sadeltak utan takutsprång och har ofta stora moderna fönster. Något som vi ser på både ladhus och andra moderna trähus är fasader målade i svart eller behandlade med järnvitriol eller tjärvitriol. Det ger ett dovt och naturligt intryck som vi utgår ifrån när vi planerar trädgården.

Till ditt ladhus hus finns det två spår att gå på, det naturliga och yviga som inte känns konstlat eller tillrättalagt. Denna stil passar fint på en tomt med lite berg eller intill en skog. Alternativt kan du hålla det lite stramare för att möta husets enkla linjer, tänk geometri och formklippt buxbom. För att behålla ladhusets lugna och harmoniska känsla är det viktigt att tänka igenom färgskalan i trädgården. Du kan uteslutande arbeta med gröna växter, och istället välja olika höjder och strukturer för att ge liv till rabatterna. Du kan också satsa på en utvald kulör, till exempel blått som inger ett lugn i trädgården.

  • Jobba med lager på lager och olika höjder istället för flera kulörer.
  • Gröna växter med olika strukturer går ton i ton och ger liv till rabatterna.
  • Både betong, sten och trä funkar perfekt till ladhus.
  • Stäppsalvia, Kantnepeta, Malört, Näva och Lavendel är fem blommor som passar om du väljer blålila toner.
  • Silverpäron är ett vackert träd som kallas “Nordens olivträd”.
  • Alla typer av prydnadsgräs passar i moderna trädgårdar, som bambu, tuvrör och glansmiskantus.
  • Kolla in havtorn, rosmarinvide och, lammöron och hikul som skapar en grågrön palett med olika strukturer.

Behållt trädgården vid New Englandhus.

Familjen Wallberg/Sjögren rev ett befintligt hus för att bygga nytt, och hade lyxen att kunna behålla trädgården.

Trädgård för New Englandhus

New England-stilen härstammar från den Amerikanska östkusten, och husen är ofta eleganta och pompösa. Detaljer som du hittar på ett New Englandhus är vit liggande träpanel, fönsterspröjs, takkupor, amerikansk veranda och svarta detaljer som till exempel fönsterluckor. Stilen är avskalad samtidigt som den uttrycker extravagans, och detta blir ledorden även när du ska anlägga en trädgård i New England-stil. Tänk stort och tänk amerikanskt.

  • Till New Englandhus passar det inte med små växter eller små planteringar.
  • Tänk större växter och större ytor med planteringar.
  • En välklippt häck som behåller sin gröna färg på vintern.
  • Buxbom är en tacksam växt som är lätt att formklippa.
  • En rondell med växter framför huset förstärker det pampiga intrycket.
  • Natursten passar stilen, till exempel i form av en mur som ramar in.
  • En uppfart med smågatsten i ett vackert bågmönster lägger en exklusiv grund.
  • Blommorna i trädgården får gärna gå i vitt.
  • Blå hortensior är ett vanligt val till New Englandshusen.

Växtzoner och väderstreck

Precis som när du bygger hus ska du ta hänsyn till väderstrecken när du planerar din trädgård, för att ge dina växter de bästa förutsättningarna för att må bra och frodas. Vissa växter fungerar i det skuggiga norrläget där solen inte riktigt kommer åt, medan andra växter älskar att stå mot söder och gassa i solen. Du behöver också ta hänsyn till vart i landet du bor. Sverige är uppdelat i 9 olika odlingszoner, så tänk på att plantera växter som trivs i den odlingszon där du bor. Ett tips är att kolla vilka växter du har i din närmiljö, en blomma som trivs i grannens trädgård trivs förmodligen även i din.

Trädgård med sommarblommor

Våga blanda flera olika färger i trädgården till din klassiska villa. Bild till höger från familjen Ehrnberg.

Trädgård för klassiska trävillor

De klassiska trävillorna finns i många olika utförande. Element som ofta återkommer är den faluröda färgen, farstukvisten och snickarglädjen som pryder räcken och tak. Den klassiska trävillan återfinns i alla landskap i Sverige, och den tillhörande trädgården är förlåtande. Det mesta passar stilen och alla kombinationer av växter är förmodligen redan testade. Här gäller det att utgå från färgen på din fasad och leka med kontraster, oavsett om du har ett rött, grått eller herrgårdsgult hus.

Mormorsväxter, även kallat för torparväxter är perenna växter som under lång tid har anpassat sig till vårt nordiska klimat. De är tåliga och förökar sig lätt, och har varit vanliga i svenska trädgårdar under hela 1900-talet. Några exempel som passar perfekt till din klassiska trävilla är krollilja, riddarsporre, pion, fingerborgsblomma och stormhatt. I denna trädgården behöver du inte jobba med symmetriska rabatter och raka linjer.

  • Anlägg små kullar till dina perenner och jobba med olika höjder.
  • Forma slingriga stigar med platta naturstenar att trampa på.
  • Nyttja den klassiska färgläran om att komplementfärger fungerar fantastiskt bra tillsammans. Orange mot blått, lila mot gult och grönt mot rött.
  • Kombinera gärna flera olika färger i din trädgård.
  • Testa blått, grönt och turkost mot en röd fasad – som blågull, blå riddarsporrar och akleja.
  • Testa kalla rosalila nyanser mot en grågrön fasad – som akantus, perovsika och rosa iris.
  • Testa lila mot en gul fasad – som fingerborgsblomma, anisisop och kashmirnepeta.
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ