Nybyggt New Englandhus precis vid sjön

Hemma hos familjen Wallberg/Sjögren

New-englandhus hus från Alingsås huspaket - Husleverantör.

Ett vackert New Englandhus fick ersätta det gamla torpet på släktgården

Platsen där Theresia Wallberg och Stefan Sjögren bor med sina två barn kallas för Sjömaden. Gården omringas av en gärdsgård och i den lummiga trädgården är äpplena redo att skördas. Att detta var en byggarbetsplats för bara ett år sedan är svårt att tro, men i november 2020 stod familjens hus klart och det var äntligen dags att flytta in.

Som barn spenderade Stefan mycket tid här på gården, som då ägdes av hans farfar. När han för några år sedan fick möjlighet att ta över gården kändes det som en självklarhet. Paret visste att de ville bygga något nytt och större och under tiden de funderade på nya huset flyttade de ut till en stuga som stod på gården.

Familjen utanför huset

I Villa Sjömaden bor Stefan och Theresia med tvillingarna Olle och Hedda, 4 år.

Just här i den lummiga trädgården, där den nya villan på 183 kvadratmeter placerats, låg tidigare ett soldattorp. Torpet och villans planlösningar är inte helt olika, med entré mot öster och en groventré mot söder har paret tagit tillvara på tomtens egenskaper. Men att huset skulle se ut just så här var inte en självklarhet.

Hus i new-englandstil. Nybyggt.

Den gamla trädgården med gärdsgård och charmiga äppelträd är bevarad och skapar en lummig oas på baksidan av huset.

Under tiden som paret kände på hur det var att bo i Sjömaden började de att spåna på hur de ville ha sitt framtida hus. Innan Theresia och Stefan tog kontakt med Alingsås Huspaket hade de egentligen skickat in och fått bygglov för ett helt annat hus. “Vi insåg att det hus som vi först fått bygglov för inte skulle rymmas inom vår budget. Vi har vänner som byggt med Alingsås Huspaket så vi bestämde oss för att ta hjälp av dem istället. Vi tog fram en ny idé på hus och gick till Alingsås Huspaket, men väl där så såg vi en bild på ett annat hus som vi gillade ännu mer.” berättar Stefan.

Panel, nybyggt hus

Liggande panel med svarta detaljer. Det svarta har varit genomgående när de gjort alla val till huset.

När man rullar in på gården och möts av det vackra huset är det första man lägger märke till den karaktäristiska kombinationen av vit och svart. Den liggande träpanelen är vit och som en snygg kontrast är fönstren, hängrännorna och taket svart. De svarta detaljerna är även genomgående invändigt i huset. Lägg märke till detaljer som duschväggar, blandare och eluttag som också är svarta.

Ytterdörr i nybyggt hus

Husets fina groventré med tak där gungstolen bidrar till känslan av en amerikansk veranda.

“Vi hade egentligen två önskemål med huset, förutom att det skulle smälta in bra här på gården. Det var viktigt med en stor tvättstuga med groventré, och det var viktigt att huset och framförallt köket hade gott om plats för hela familjen. Vi utgick från det huset som vi såg hos Alingsås Huspaket men vi ville har en mer pampig känsla så därför lade vi till vinkeln på huset. Vinkeln gjorde att vi uppfyllde de kriterier vi hade.” säger Theresia.

Matbord. stora fönster

Utbyggnaden gör att de får plats med ett stort matsalsbord för många gäster.

“Vi tog in offerter från flera olika snickare för att kunna jämföra och få koll på priser. Priserna var snarlika och vi ville gärna arbeta med BJ Bygg så vi gick på det spåret. BJ Bygg lämnar ju in sina arbetsbilar hos mig i verkstaden, så då vill jag gärna anlita dem när jag har möjlighet.” säger Stefan som driver en bilverkstad.

För Theresia och Stefan är den personliga relationen mycket viktigt, och det var en av anledningarna till att de valde att anlita Alingsås Huspaket. Snickaren Mathias dyker upp lagom till kaffet och deltar i intervjun inför detta reportage, och vi förstår att en personlig relation har byggts upp även här. Mathias Karelund driver BJ Bygg i Fåglum tillsammans med sin pappa Börje Johansson.

Öppen planlösning från köket

Vardagsrummet på nedervåningen med kamin som bidrar till mysig stämning under mörka kvällar.

“Detta är vårt första Alingsås Huspaket-hus som vi bygger och det har varit en positiv upplevelse. De har ett mycket bra upplägg som började med att vi snickare fick ett uppstartsmöte på deras anläggning i Bergstena. Vi fick en rundtur och sedan en genomgång över hur allting fungerar. Att bygga ett hus från Alingsås Huspaket är lite som att bygga en Ikeamöbel, man får en detaljerad ritning och om man följer den steg för steg så kommer man tillslut att ha byggt ihop en hel stomme.” säger Mathias.

Kök, svart fläkt, gröna underskår. Lantligt.

Det gröna köket passar fint ihop med de svarta detaljerna och den pampiga spisen från SMEG.

“Under hela processen har Stefan och jag haft inställningen att ta hjälp av experter, och låta alla inblandade göra det man är bäst på.” säger Theresia och fortsätter. “Vi har litat till 100% på snickarna och när de frågat mig över hur jag vill ha en specifik lösning har jag svarat – ‘Gör som du skulle gjort om detta var ditt hus.’ Snickarna har ju bäst koll på vad som blir snyggt. Vår köksdesigner tog till exempel fram förslag på kakel och belysning, och det blev så snyggt så vi gick helt efter hennes förslag.” säger Theresia.

Underskåp i köket

Ett rymligt kök var ett av kraven i nya huset efter att ha bott med ett väldigt litet kök i två år.

“Tack vare att Theresia och Stefan pratat så gott om oss har vi faktiskt fått möjlighet att vara med och offerera på två andra hus från Alingsås Huspaket. Vi skulle gärna bygga fler Alingsås Huspaket-hus.” säger Mathias. Han tipsar även om vad man kan göra för att snickarnas arbete ska gå fortare. “Dels kan man sköta städningen på arbetsplatsen själv så att snickarna slipper lägga tid på det, och dels är det alltid trevligt att bjuda på fika någon gång ibland. Det håller alltid oss hantverkare på lite extra gott humör!”

Kök, gröna luckor

Från köket finns en ingång till husets groventré och tvättstuga som familjen redan fått mycket användning för.

I entréplan finns det rymliga köket, en matplats i burspråket och ett vardagsrum med två soffor. Även hall, ett badrum, ett förråd under trappan, ett gästrum och groventrén som kombineras med den stora tvättstugan får plats på entréplan. På övervåningen finns ett allrum, ett stort sovrum, barnens två rum och ett stort badrum.

Modernt badrum

Badrummet på husets nedervåning går i en industriell stil med vitt och svarta detaljer.

I deras tidigare boende fanns endast en innerdörr i hela huset och det var dörren till toaletten. Nu uppskattar familjen att ha gott om utrymme och att barnen har egna rum. På frågan vad det absolut bästa med huset är svarar Stefan att köket är så rymligt, och Theresia svarar tveklöst den stora tvättstugan. Där finns gott om plats för barnen att komma in med smutsiga kläder, och den rena tvätten hålls avskild i en annan del av tvättstugan.

Badrum, glasparti och kommod

Stort och rymligt badrum på övervåningen med badkar och utsikt över trädgården.

“Jag och Stefan har tyckt lika under hela processen, vi har tyckt att samma saker är snygga och vi har varit överens om hur det ska se ut. Det var bara badkaret som Stefan tyckte var onödigt, ett tag höll det på att stryka med men jag slogs för det, så nu har vi äntligen ett badkar. Och när man måste jobba just den tiden som vi har möte i färgaffären så missar man sin chans att tycka till, så jag fick ju välja alla väggfärgerna själv.” säger Theresia skämtsamt.

Vardagsrum med tre fönster. Hus från Alingsås huspaket - Husleverantör

Rymligt allrum på övervåningen. Här uppe älskar barnen att mysa i soffan och leka.

Något av det som familjen uppskattar allra mest med Alingsås Huspaket är flexibiliteten. Förutom att de var helt fria i utformningen av sitt hus har de kunnat lyfta på luren och göra ändringar som de kommit på efterhand. Efter att ha pratat med andra som byggt hus ändrade de sig till exempel från radiatorer till golvvärme på övervåningen.

Övervåning där barn leker

Från allrummet på övervåningen kan man njuta av den vackra sjöutsikten.

“Från början gjorde vi många val ur Alingsås Huspakets standardsortiment, det gjorde att vi hade möjlighet att ändra några beslut längst vägen. Vi hittade till exempel nya duschväggar på nätet som vi fastnade för. Då köpte jag dem direkt och kunde sedan ringa till Alingsås Huspaket och avbeställa de vi hade bokat. Flexibiliteten hos dem är verkligen otroligt bra, och även om vi gjort en del ändringar så har vi alltid blivit så trevligt bemötta.” säger Stefan.

Barnens egenvalda väggfärg. Barnrum.

Olle och Hedda har fått varsitt stort rum där de själva fått välja väggfärg och tapet.

“Även vi som snickare blir flexibla när man arbetar med en stomme på detta sätt. Vi har de bärande väggarna att förhålla oss till, sedan kan man alltid justera lite under processen. Om vi har en bra dialog med kunden kan vi alltid ändra någon vägg här eller där i efterhand. Här drog vi till exempel in en vägg i hallen som vi tyckte gick ut lite för mycket i rummet. Sådant är svårt att se på en liten ritning i A3-format, man märker det först när stommen är uppe.” säger snickaren Mathias.

Barnrum

Båda barnen är så glada över att äntligen ha fått varsitt eget rum.

Under byggtiden hade familjen flera besök av personer som gick i tankarna att bygga hus. Theresia och Stefan delar gärna med sig av sina erfarenheter och tycker det är roligt att visa upp sitt drömhus. Häromdagen var det en person som är intresserad av samma kök, som tittade in och sa hej. Att åka runt och titta på hur andra har byggt, och fråga om tips och råd är något som paret rekommenderar. De rekommenderar också att välja Alingsås Huspaket som husleverantör, och säger att det är extra roligt att ha ett hus som faktiskt är närproducerat.

Lantligt sorvum i new-englandhus

Från sitt stora sovrum har Stefan och Theresia utsikt över sjön och hästarna som betar i hagen.

Våra bästa tips!

 1. Grubbla inte! Man ska så klart tänka igenom sina beslut, men inte fastna. Gå vidare när ett beslut är taget, annars blir man aldrig färdig.
 2. Samtidigt är ett tips att inte stressa fram, försök att ha god tid på dig. Om det blir stressigt blir det inte lika roligt.
 3. Ta den hjälpen som finns att få, de som arbetar i färgaffären vet vilka kulörer som går ihop, och de som ritar kök vet vad som är snyggt i ett kök.
 4. Snåla inte med eluttag. Standard är bra men vi tog i lite extra, till exempel extra i tvättstugan, ett vid varje fönster och bakom Tv:n.

 

Korta fakta:

Hustyp: 2-planshus

Storlek: 183 kvm

Antal rum: 6 rum och kök

Plats: Sjömaden, Vårgårda

Byggtid: Februari 2020 – november 2020.

Inflyttning: November 2020

Snickare: BJ Bygg i Fåglum

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ