Pampigt enplanshus med gammaldags detaljer

Hemma hos familjen Ehrnberg

Klassiskt hus på drömtomt

När drömtomten dök upp sålde de sitt nybyggda hus och byggde ett nytt

Många som byggt hus med oss på Alingsås Huspaket är inte rädda för att bygga fler hus i framtiden. Familjen Ehrnberg har precis byggt klart sitt andra hus, bara några år efter att ha flyttat in i sitt första. Anledningen? Drömtomten blev till salu och Anders och Danijela tvekade inte en sekund på att börja bygga hus igen.

En bit ifrån familjens första nybyggda hus låg ett litet torp och en lada vid en liten skogsglänta. För Anders och Danijela var det den ultimata drömtomten och efter att drömskt ha spanat upp mot kullen varje dag när de åkte till jobbet så står idag deras andra Alingsås Huspaket-hus där uppe på kullen.

Vitt hus med beige dörr

Välkomnande entré med dubbeldörren “Elvira Glas”. Den höga takhöjden gör entrén extra pampig.

“Eftersom att vi precis byggt ett hus med Alingsås Huspaket och var otroligt nöjda med dem fanns inget annat alternativ i våra tankar. Det var aldrig tal om att titta på någon annan husleverantör utan vi vände oss direkt till Alingsås Huspaket när denna tomten blivit vår.” säger Anders.

Röd lada med bergvärmepump och teknikrum

Anders har renoverat taket på den gamla ladan där de bland annat placerat husets bergvärmepump och teknikrum.

Här utanför Alingsås bor familjen Ehrnberg som består av Danijela, Anders och sonen Filip som är 8 år, och så katterna Sune och Wille såklart. Gården är en riktigt idyll och förutom den nybyggda villan ligger här en stor röd lada och ett vackert torp. Innan huset började byggas renoverade Anders torpet så att hela familjen kunde flytta in och bo där under byggtiden.

Katt som vilar.

Livsnjutaren Sune älskar att vara ute i trädgården.

“Det blev en budgivning på denna tomten, men det var nog också många som blev skrämda av att till exempel taket på ladan höll på att rasa in, och att det var fuktgenomsläpp i torpet. Men allt går att lösa om man är beredd på att jobba! Torpet och ladan är k-märkta vilket gjorde att vi hade en nära dialog med kommunen innan vi skickade in bygglovet.” berättar Anders.

Veranda med tak. Låg altan mot marken utan räcke.

Den lilla verandan med tak blir en skuggig och sval oas under varma sommardagar.

För Anders och Danijela var det viktigt att bygga ett hus som passade väl in på tomten och omgivningen runt omkring. För att få igenom sitt bygglov var de också tvungna att ta hänsyn till vissa andra faktorer. Familjen ville ha ett enplanshus men för att få en maffigare känsla höjde de taket, och under processen utvecklades huset till ett 1,5 planshus då ett arbetsrum gjordes på övre plan. De fyllde även upp och höjde marknivån så att huset skulle komma högre upp, och därigenom inge en pampig känsla.

Hus nära rött torp.

Det gamla torpet ligger precis intill huset och tillsammans med huset och ladan skapar det en mysig gårdskänsla i trädgården bakom huset.

“Vi tog hjälp av en otroligt duktig kille som formade hela tomten. 130 lass med fylle har körts hit för att fylla ut den sluttningen som var. Jag ville inte har en helt plan tomt så han fixade dessa böljande former som finns nu, vi ville att det skulle se naturligt ut och det lyckades han verkligen att få till.” säger Danijela som är intresserad av trädgård och som nu har 8000 kvm att skapa på i framtiden.

Höt i tak, synliga takbjälkar.

När man kommer in i hallen möts man av en härlig takhöjd och blicken dras gärna ut till trädgården på andra sidan rummet.

Anders ville ha ett flöde och kunna se igenom huset när man kliver in genom entrédörren. Familjen har ritat huset själva, de har tyckt lika och varit överens under hela processen. De började med att leta bilder på nätet, alla typer av inspirationsbilder som de sedan kunde sortera ut det allra bästa från. Funktion har stått i fokus och de ville skapa ett praktiskt hem som är anpassat efter familjens vardag. Eftersom de nyss byggt hus tog de med sig vissa detaljer därifrån, och de har noga tänkt igenom sin vardag för att komma fram till vilka funktioner som egentligen behövs.

Bröstpanel i hall och kök.

Panelen i köket och hallen är gjord i efterhand för att skapa en mer lantlig känsla i huset. Ovanför badrumsdörren och skafferidörren har de även satt in gamla fina fönster.

Några praktiska saker som varit viktiga för familjen

 • En rymlig hall med plats för alla matkassar och katterna som hänger med in när man kommer hem.
 • Närhet mellan hallen och köket för att slippa bära matkassarna så långt.
 • En groventré till tvättstugan där man kan gå in lerig. Hela familjen kör MTB så efter en regnig runda är det smidigt att gå in genom tvättstugan. Närhet till duschen är ett plus i kanten.
 • Familjen har en altandörr i sovrummet, men för att kunna vädra på natten valde de att lägga till ett litet öppningsbart fönster.

Hall med korridor till badrum, tvättstuga och sovrum. Röd ytterdörr.

Från hallen ligger en liten korridor till Filips rum, tvättstugan och ett stort härligt badrum.

Anders och Danijela tog med sig sina färdiga skisser till Alingsås Huspaket. När de skulle bygga sitt första hus ville de bygga i lösvirke, och efter att ha tittat runt hos några olika husleverantörer föll valet på Alingsås Huspaket eftersom de erbjöd störst flexibilitet. När det var dags igen tyckte familjen att det var skönt att veta precis vad som väntade och vilka beslut de skulle behöva ta under byggprocessen.

Stor tvättstuga. Schackrutigt svartvitt golv.

För familjen var det viktigt med en stor och praktisk tvättstuga.

“Alingsås Huspaket har varit ett fantastiskt bra bollplank under processen, dom är väldigt inkännande och flexibla. Dom har lyft viktiga frågor och kunnat ifrågasätta våra val på ett väldigt bra sätt, för att se så att vi har tänkt till. Vi kunde också få deras synpunkter på saker vilket varit värdefullt. Vi hade Mattias Björkdahl som säljare och han har gjort denna resan väldigt trevlig för oss. Han är så serviceminded och lyhörd!” säger Anders.

Stor lantligt kök med gröna luckor.

Stort och rymligt kök med utsikt över dalen. Den rostfria bänkskivan vid diskhon är otroligt tålig och kommer från Furhoffs.

Det var vissa saker som Anders själv ville stå för under bygget, som till exempel ventilationen. Det var en av anledningarna till att familjen behövde ett flexibelt koncept. Varje projekt har en ansvarig byggprojektledare på Alingsås Huspaket, som har nära kontakt med snickarna på bygget. Eftersom att även Anders var med under bygget hade han också en bra dialog med projektledaren vilket han uppskattade.

Fjäråskupan Blender. Lantligt kök.

Spisfläkten kommer från Fjäråskupan och heter “Blender”. Lampan är ett loppisfynd som de lackat om.

“Anders har nördat ner sig i vår ventilation, så nu har vi bland annat en häftig forceringsknapp här på köksfläkten. Den är perfekt när Anders steker bacon.” säger Danijela. När man startar igång fläkten skickas en signal till FTX-systemet som då ökar tilluften. Köksfläkten får då mer luft att suga ut ur huset och effekten blir bättre.

Inbyggd hylla med glashyllplan.

Efter att ha flyttat en vägg mitt under bygget uppstod ett hörn där Anders passade på att bygga en snygg hylla.

“Jag tycker att det är roligt med ventilation och viktigt med bra inomhusluft. Här i huset har vi ett FTX-system där allt är kondensisolerat, och både tak och väggar i huset är isolerat med cellulosaisolering. Det är en tätare isolering som sprutas in i väggarna så att isoleringen kommer in i varenda vrå. Jämfört med vanlig isolering ger cellulosaisolering ett lägre lambdavärde, det skapar ett hus som är mycket tystare och mer energieffektivt.” säger Anders.

Matsal och matplats med bord och stolar. Stora fönster med utsikt över gården.

Matsalen har stora fönsterpartier och utgångar till båda uteplatserna.

Under byggtiden bodde Anders, Danijela och Filip i det lilla torpet. Att bo på byggarbetsplatsen upplevde familjen som positivt och alla kände sig delaktiga i projektet. När de byggde sitt första hus valde de Malmbergs Byggservice som snickare. Anders och Danijela tyckte att snickarna var så duktiga att det i princip var ett krav att få jobba med Malmbergs Byggservice igen. Eftersom att familjen bodde på byggarbetsplatsen spenderade de mycket tid och många fikastunder tillsammans med snickarna.

Gröna luckor i köket. Ett lantligt kök.

Köket har en nyans som kan uppfattas som både grön, beige och grå. Ofta speglar köksluckorna den gröna naturen utanför, och nyansen drar då åt det gröna hållet.

“Eftersom att jag inte var på plats så mycket under vårt första husbygge var det faktiskt en konstig känsla att flytta in det i huset, det kändes lite som att vi bara lånade det. Här i detta huset kändes det faktiskt bättre eftersom att jag hade varit mer delaktig och sett huset växa fram.” säger Danijela.

Stort badrum med kommod, dusch och toalett. Kakel ock klinker i milerat grått.

Det stora badrummet är Danijelas favoritrum i huset.

183 kvm var ytan i familjens första hus, uppdelat på två våningar. De hade en känsla av att alla ytor inte riktigt nyttjades, och bestämde sig för att bygga ett mindre hus denna gången. De skissade på planlösningen och bottenvåningen landade på 146 kvm, men efter ett tag ville de komplettera med ett arbetsrum. Det var då som övervåningen inreddes och gjordes till ett kontor, och den totala boytan landade på ca 180 kvm igen.

Gröna väggar i sovrum och Walk-in-closet.

Sovrummet är målat i en behaglig grön färg och är kombinerat med en walk-in-closet.

När Anders och Danijela utformade huset tog de stor hänsyn till väderstrecken. De placerade sovrummen mot skuggsidan så att rummen skulle hålla sig svalare. De skapade också två olika uteplatser, en som fångar solen under både dagen och kvällen, samt den amerikanska verandan i skuggigt läge där man kan söka skydd från solen under sommarens varma dagar. Båda uteplatserna har utgång från matplatsen intill köket.

Äkta tegel, tvåkupigt.

Familjen har valt ett tak i äkta tvåkupigt tegel eftersom det smälter fint in med övriga byggnader på tomten som är K-märkta.

Snickarglädjen på taknocken har de byggt själva och när de letade hemma i ladan efter ett fint avslut så fick fyra krocketklot i olika färger tillslut bli pricken över i. “Det passar in på min personlighet med något knasigt med lite färg. Vi är lite cirkus ibland!” ler Danijela.

Vackra lantliga detaljer på husets fasad.

Vackra detaljer på huset bidrar till den lantliga stilen som gör att huset smälter in så bra på gården. 

Våra bästa tips!

 1. Att höja takhöjden är ett enkelt sätt att få ett rum att kännas större än vad det är, 10 cm gör att rummet känns mycket rymligare. På bottenplan är takhöjden 260 cm.
 2. Tänk på att svarta ytor slukar mycket ljus, som en svart bänkskiva i köket. Familjen hade med detta i beräkningarna och lade till extra belysning i köket.
 3. Välj fläktkåpa i köket med omsorg, det är lätt att den kommer i sista hand och att man inte har energi kvar till just det valet. En fläktkåpa är som kökets smycke.
 4. Ett tips är att planera in vart man ska ha tv:n, och då bygga in ett litet rör i väggen där man sedan kan dra alla kablar. Man döljer sedan rören med tv-bänken och tv-skärmen, och man slipper att se en enda sladd.

Lantligt hus framifrån.

Korta fakta:

Hustyp: 1,5-planshus

Storlek: Ca 180 kvm

Antal rum: 4 rum och kök

Plats: Alingsås

Byggtid: Ca 6 månader

Inflyttning: November 2020

Snickare: Malmbergs Byggservice

 

 

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ