Lantligt New Englandhus med klipporna och havet inpå knuten

Hemma hos familjen Ström

Vitt New Englandhus med liggande panel.

Grusvägarna slingrar sig fram genom ett lantligt Stora Höga i Stenungsunds kommun. Där vägen tar slut ligger familjen Ströms pampiga villa, omgiven av klippor och öppna fält. Det man inte ser är att området är ett mycket gammalt jordbruksområde och är skyddat med Natura 2000, och med mindre än 200 meter till havet gäller dessutom strandskyddet här. Det var ingen självklarhet att familjens drömhus skulle bli verklighet.

Familjen i huset

Välkomna hem till Patrick, Carolina, Nileon och Frank-Louie.

I detta vackra New England-inspirerade hus bor Patrick och Carolina tillsammans med sina barn Nileon som är 3,5 år, och Frank-Louie som är 6 månader gammal. Patrick jobbar som polis och Carolina är laboratorieanalytiker men driver också eget företag som fotograf där hon specialiserat sig på gravidfotograferingar.

Dubbeldörr heter Elvira och kommer från Diplomat

Dubbeldörren heter Elvira och kommer från Diplomat. Familjen valde att sätta ett överljusfönster ovanför dörren.

En pampig dubbeldörr i svart med rejäla fönsterpartier på båda sidor är det som välkomnar familjen Ström när de kommer hem varje dag. Just denna entré var en av de första detaljerna som Carolina bestämde sig för. Hon samlade inspiration ute på sina promenader, och det var där hon hittade idéen till denna entré.

Hall med spegel

Hall och ytterdörr i svart

Takhöjden på nedervåningen är hela 270 cm och i hallen har garderober med mycket förvaring prioriterats.

Ett högblankt golv i grått, en lång vägg med garderober med spegeldörrar, och en elegant trappa i två riktningar fångar ens uppmärksamhet i hallen. På första våningen finns tvättstuga, allrum med TV, gästrum, lekrum och Carolinas arbetsrum som fått namnet Salongen.

Allrrum för barn och sovrum

På nedervåningen ligger ett allrum med två sovrum i anslutning som är tänkta att bli barnens tillhåll i framtiden.

Från början var det tänkt att huset skulle byggas i suterräng, för mot havet i väster möter huset en bergvägg. Tillslut kom paret, tillsammans med Alingsås Huspaket, fram till att det blir både billigare och smidigare att spränga bort lagom mycket av berget och istället bygga ett tvåplanshus på platsen. Av den anledningen finns det inga fönster i västlig riktning på bottenvåningen eftersom berget ligger bara en liten bit från husväggen. Det gör dock att överraskningen blir ännu större när man kommer upp på övervåningen och möts av den fantastiska utsikten.

Stort fönsterparti mot Hakefjorden

Utsikt genom fönster Hakefjorden

Både kök och vardagsrum har stora fönsterpartier som bjuder på magisk utsikt över Hakefjorden.

Den mest magiska havsutsikten över Hakefjorden i Stenungsund sträcker ut sig längs med horisonten och att stora fönster var en viktig detalj för Carolina och Patrick är lätt att förstå. Här på övervåningen finns kök, matplats och vardagsrum med gott om plats för umgänge. Här finns också ett litet WC, ett barnrum samt Carolina och Patricks sovrum där en walk in closet med ett stort badrum innanför skapar en lyxig hotellkänsla.

Sovrum med utsikt

Stor walk in closet

Patricks och Carolinas stora walk in closet leder in till deras privata badrum.

“För några år sedan var jag och Patrick på ett bankmöte där Patrick tydligt svarade nej på frågan om vi funderade på att byta boende. Vår bankman sa att om man är inne på Hemnet 1-2 gånger per vecka räknas det som ett aktivt letande, och eftersom att jag tittade där 1-2 gånger per dag så fick jag svara ja på frågan. Efter det så började vi faktiskt att prata om att flytta. En av anledningarna var att vi bara hade plats med ett matbord för 4 personer, vi älskar att ha gäster men vi hade ingen plats för det i vårt dåvarande parhus”, säger Carolina.

Tomten med berg och stort fönsterpari

Marken på tomten höjdes för att övervåningen skulle hamna över klipporna och maximera havsutsikten.

Tomten kom ut till försäljning under 2019 men den låg ute länge utan att bli såld. Carolina hade haft koll på den på Hemnet men eftersom utgångspriset var över deras budget var det inte aktuellt. Tillslut chansade de och la ett bud som var långt under utgångspriset och till deras förtjusning accepterade säljarna budet.

New englandhus med stora fönster

På sommaren går granngårdens kor här och betar i hagen vilket är uppskattat av hela familjen.

Då låg det en liten sommarstuga på 40 kvm på tomten som var omgiven av ett kulturlandskap med fornlämningar. Det var tack vare att Patrick gjorde ett gediget researcharbete och noggrant undersökte tomtens möjligheter och begränsningar som gjorde att de vågade lägga ett bud. Det enda de visste när de köpt tomten var att de skulle få bygga något. Men vad?

Både sovrummet, vardagsrummet och köket har dörrar ut till den stora altanen

Både sovrummet, vardagsrummet och köket har dörrar ut till den stora altanen.

“Under denna byggprocess har Carolina hållit i det estetiska och utformningen av huset, och jag har haft olika dialoger med bland annat länsstyrelsen och kommunen. Vi trodde och hoppades att vi skulle få tillåtelse att bygga vårt drömhus här, men när vi köpte tomten var det lite av en chansning. Vi tänkte att antingen går det vägen eller så har vi köpt Stenungsunds dyraste sommarstuga”, skrattar Patrick. Kommunen hade några synpunkter på husets estetiska utformning men i det stora hela fick de igenom sina önskemål så som de ville.

I köket går färgerna i svart och vitt med en stilren inbyggnadsfläkt i taket som går att styra via Google Home.

I köket går färgerna i svart och vitt med en stilren inbyggnadsfläkt i taket som går att styra via Google Home.

Efter att ha samlat inspiration och gått igenom vad familjen hade för behov i vardagen hade Carolina en tydlig bild av hur hon ville att huset skulle se ut. Att valet av husleverantör sedan föll på Alingsås Huspaket berodde på att här kunde hon få just detta, ett hus som såg ut precis som hon ville.

spishällen med en mindre diskho bredvid i köksön

I köksön har de valt att placera spishällen med en mindre diskho bredvid.

“Allt kring själva huset har gått hur bra som helst, och det har varit enkelt att arbeta med Alingsås Huspaket. Dels fick vi vägledning i vad vi kunde göra själva för att komma ner i pris, och vi kunde alltid få svar på våra frågor över telefon eller mail. Innan vi gjorde beställningen hade vi ett kompletteringsmöte hos Alingsås Huspaket där vi gick runt i deras showroom för att välja spröjs, lister, trappa och mycket mer. Jag tyckte att det var mycket val men jag tröttnade faktiskt aldrig”, säger Carolina.

Kök i svart och vitt

Köksö med smart förvaring

Bakom barstolarna i köksön har de valt att sätta skåp med extra förvaring.

Köket och dörrhandtagen är det enda som familjen inte köpt via Alingsås Huspaket. Paret har själva byggt ihop köket med hjälp av färdiga stommar, och med en täckskiva mellan varje stomme har de skapat känslan av ett platsbyggt kök. Tillsammans med unika knoppar och handtag samt en bänkskiva i kompositsten är det ingen som kan ana att köket kommer från IKEA. Notera den smarta förvaringen som gömmer sig innanför barstolarna, gjord av två överskåp.

Badrum med bänkskiva i betong. Stora kakelplattor som är 120 x 120

Barnrum och närbild på bänkskiva gjuten i betong

Bänkskivan i det stora badrummet har Patrick gjutit själv i betong.

Det stora badrummet på övervåningen är det som Carolina ritat om flest gånger. Nu har både toalett, kommod, dusch och badkar fått en given plats. Pricken över i är den vackra bänkskiva som Patrick gjutit själv. Trappan var en annan sak som Carolina brottades med, tills hon upptäckte att flera hus har trappan placerad längre in i huset, och inte precis vid entrén som hon först tänkte. Något som hon valde att själv inte ta beslut om är fönstrens placering. Paret litade till fullo på Alingsås Huspakets konstruktörer och är glada över den hjälpen de fick.

Kakelplattorna på väggar och golv i båda badrummen är 120 x 120 cm

Kakelplattorna på väggar och golv i båda badrummen är 120 x 120 cm och sattes av Kakelbröderna AB.

Stor tvättatuga med mycket bänkyta.

En stor tvättstuga med mycket bänkyta stod högt på familjens priolista.

Under byggtiden bodde familjen hos Carolinas föräldrar som inte bor långt därifrån. Det gjorde det enkelt att åka till byggarbetsplatsen varje kväll och städa efter snickarna. Carolina tyckte det var intressant att följa snickarnas arbete och ställde gärna frågor under processen. “Efter några veckor så förstod nog snickarna att jag bara frågade av nyfikenhet, inte för att ifrågasätta deras arbete. När dom undrade över hur jag ville ha detaljerna sa jag oftast att de fick göra som de själva tyckte blev bäst. Dom är ju experterna”, säger Carolina.

Stora fönster på övervåningen

Familjen har ingen TV på övervåningen utan njuter istället av utsikten.

En annan effekt av att bo hos Carolinas föräldrar var att familjen slutade att kolla på TV, och de återupptog inte den vanan när de flyttade in i huset. Favoritplatsen blev istället i sofforna på övervåningen med utsikt över havet. Här sitter de och följer oväder som drar in över havet innan de träffar land. Patrick har också börjat intressera sig för fartygen som passerar i fjorden. Han öppnar ofta appen MarineTraffic där alla världens fartyg i trafik syns på kartan, och läser om vilka som är på väg in till Stenungsund.

På nedervåningen ligger “Salongen” där Carolina förvarar fotoutrustning och gravidklänningar till olika fotograferingar.

På nedervåningen ligger “Salongen” där Carolina förvarar fotoutrustning och gravidklänningar till olika fotograferingar.

Våra bästa tips!

 1. Välj kvalitet där du inte kan ändra dig i efterhand. Ett kök är mycket lättare att byta ut än ett badrum, och ett golv river du inte upp i första hand. Det behöver klara 20 års slitage.
 2. Investera i Plejd. Familjen har ett läge i appen som heter läggdags. När de klickar där vet de att alla lampor i huset är släckta.
 3. Våga sticka ut och gör inte alltid som alla andra. Det är enklare sagt än gjort, men det lönar sig om man vågar göra något unikt.
 4. Familjen valde att måla alla rum i vitt utom toaletten på ovanvåningen. Då kan de bo in sig i huset och känna efter om det vill att vissa rum ska vara i en annan kulör, och i så fall vilken.

New Englandhus, svart ytterdörr och vit liggande panel. Spröjs på fönster.

Korta fakta:

 • Hustyp: 2-planshus
 • Storlek: 200 kvm
 • Antal rum: 7 rum och kök
 • Plats: Stora Höga, Stenungsund
 • Byggtid: 3 månader
 • Inflyttning: Juni 2021
 • Snickare: Saltskar Bygg och Fastighetsservice AB
 • Instagram: @villaanras

Vidare läsning

Läs mer om att bygga hus i Kungälv.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ