Bygg hus själv: Spara 1 miljon genom eget arbete

Vi på Alingsås Huspaket vill göra det möjligt för fler människor att bygga sitt alldeles egna drömhus. Därför levererar vi hus i lösvirke, helt efter kundens önskemål. En av anledningarna till att vårt koncept blivit så omtyckt är den stora flexibiliteten. Vi skräddarsyr hus i alla stilar för både den händige och den som vill flytta in i ett nyckelfärdigt hus.

Hos oss får alla kunder sitt hus precis som de vill ha det, men det är inte bara utformningen som är flexibel. Vårt koncept i lösvirke gör det också möjligt att bygga delar av huset eller hela huset själv, beroende på kunskap och tid. Ju mer arbete du genomför själv, desto mer pengar kan du spara!

Flexibilitet och valfrihet

När du väljer att beställa ditt drömhus av oss på Alingsås Huspaket kan du antingen komma till oss med en färdig ritning, eller så hjälper våra ritare dig att utforma huset. Du gör dina val hos oss och i vårt showroom i Bergstena kan du uppleva detaljer som lister, fönster, dörrar, trappor, golv, ytterpanel och mycket mer. Om du saknar någon detalj i vårt showroom hjälper vi dig att hitta ett alternativ som känns rätt, och har du själv kontakt med leverantörer får du gärna använda dig av dem. Flexibilitet och valfrihet är något av det viktigaste hos oss.

Leveranser direkt till arbetsplatsen

Ditt hus levereras sedan i omgångar utifrån ett schema som vi tillsammans kommit överens om. Under byggtiden har du eller din snickare kontakt med en projektledare hos oss på Alingsås Huspaket, som hela tiden står till ert förfogande vid frågor och funderingar. Första leveransen består till exempel av kantelement, cellplast, armering och golvvärme. På överenskommen tid levereras sedan stomme och takstolar, och sedan ytterligare fyra leveranser fördelat över byggtiden.

Detta arbetssätt är mycket uppskattat både av de som bygger sitt hus själva och de som tar hjälp av en snickarfirma. Du får allt levererat till arbetsplatsen, du behöver aldrig förvara onödigt mycket material som riskerar att vara i vägen eller att förstöras, och du kan lita på att allt material finns när du behöver det.

Bygg ditt ladhus själv

Maria och Fredrik

Maria och Fredrik ritade sitt hus själva och bollade idéer med oss på Alingsås Huspaket. De är händiga och byggde stora delar av sitt hus själva. För att inte ta sig vatten över huvudet tog de hjälp av en lokal snickarfirma för att resa stommen och lägga taket. Därefter satte Maria och Fredrik upp fasaden och gjorde det mesta invändigt i huset.

Paret avvaktade med att färdigställa övervåningen, något som flera av våra kunder gjort. Se till att alla tillgänglighetsanpassade funktioner som kök och badrum finns på bottenplan, för att få godkänt på slutsamrådet och tillåtelse av kommunen att flytta in. Då kan du bo in dig i huset och färdigställa övervåningen när orken finns.

De byggde sitt ladhus precis intill skogen

Välj entreprenör eller gör det själv

Våra kunder väljer själva vilka snickare de vill anlita. Vissa har kontakter sedan tidigare, till andra tipsar vi om våra samarbetspartners, och några väljer att bygga sitt hus helt själva. De kunder som byggt själva nämner ofta vår exaktkapade stomme som något som underlättade processen väldigt mycket. Stommen är redan kapad och uppmärkt, och utifrån medföljande ritning ser du exakt vart varje regel ska sitta. Vattenpass och spikpistol är allt du behöver för att montera stommen, glöm såg och tumstock.

Vad kan du göra själv?

Du måste inte bygga ditt hus helt själv för att spara pengar. För varje moment du utför själv sparar du snickarnas tid och dina pengar. Något som många av våra kunder gör själva är att städa efter snickarna. Att besöka byggarbetsplatsen på eftermiddagarna för att se hur arbetet fortskrider är givande på många sätt, bland annat för att du kan passa på att städa undan efter dagens arbete. Det gör att snickarna kan lägga sin tid på att bygga istället för att städa, och när du spar på deras tid sparar du även på dina pengar.

Något annat som många gör själva för att få ner kostnaderna är att måla fasaden. När du bygger hus med oss på Alingsås Huspaket är Norrlandsfasad standard, och den kommer grund- och mellanstruken i valfri kulör. Sedan återstår bara ett lager med färg för att täcka spikhuvud och ge virket det slutgiltiga skyddet. Det allra mest effektiva är att passa på att måla ytterpanelens tredje lager när byggställningen fortfarande är på plats.

Bygga eget hus

Rasmus och Liza

Rasmus och Liza är två husbyggare som vi fått äran att besöka två gånger. Här i del 1 kan du läsa om deras byggprocess, och i del 2 kan du se det färdiga resultatet. Rasmus som är snickare hade bestämt sig för att ta tjänstledigt från det att stommen restes tills dess att huset var tätt. Han räknade med 5 månader men det krävdes endast 3 månader.

Att resa stomme och sätta panel innebär en del tunga lyft och mycket som ska bäras, och med det fick Rasmus uppskattad hjälp från en kollega. Rasmus beskriver processen som att bygga ett stort lego, och säger att eftersom virket levereras uppsågat och uppmärkt gick allt väldigt snabbt och smidigt.

Del 1: De bygger sitt sekelskifteshus helt själva
Del 2: Såhär blev resultatet hos Liza och Rasmus

Ha en dialog med snickarna

Hur mycket du vill bygga själv beror självklart på hur mycket tid du har och vilka uppgifter du känner att du behärskar. Om du inte har någon tidigare erfarenhet ska du inte vara rädd för att våga, men prata ihop dig med andra inblandade i bygget och lägg upp en plan över vilka delar du vill hjälpa till med. Att bygga nytt hus kan vara en fantastisk möjlighet till att lära sig mer. Se till att du har människor runt omkring dig som kan stötta dig, och ta hjälp av personer med mer erfarenhet.

Om du tar hjälp av en snickare och vill göra vissa delar av bygget själv är det viktigt att du har en dialog med entreprenören redan från början. Det finns vissa snickare som endast tar på sig uppdraget om de kan utföra allt arbete själva, och i vissa fall har du som kund inte möjlighet att vara själv på byggarbetsplatsen utan snickarnas närvaro. Välj en firma som du känner dig trygg med och har en bra dialog med, då kommer ni tillsammans hitta ett arbetssätt som fungerar för alla parter.

Hur mycket tid kan du lägga?

De flesta som vill bygga sitt eget hus väljer att ta tjänstledigt under delar eller hela byggtiden. Att endast kunna bygga på sitt hus under kvällar och helger gör att processen blir mer utdragen, och det blir ont om tid för återhämtning och vila. Fundera över vad du har i ditt liv som du vill hinna med samtidigt som husbygget, och prioritera din hälsa i första hand. Ha med din uteblivna inkomst i beräkningen om du väljer att ta tjänstledigt, även detta kan räknas som en kostnad.

Bygga lösvirkeshus själv

Ellen och Robin

Robin är snickare och hade länge drömt om att bygga sitt eget hus. Drömhuset blev ett sekelskifteshus inspirerad av en herrgård från 1800-talet. Robin som byggde i princip allting själv tyckte att varje nytt moment var roligt, men om något tog väldigt lång tid hann han tröttna och då var det bara att bita i.

Även Robin tog tjänstledigt från sitt arbete för att bygga på huset. Ellen och Robin som har sonen Melvin 5 år bestämde sig för att försöka vara lediga från husbygget en dag i veckan, för att spendera tid tillsammans. Söndagarna blev heliga och var en värdefull tid för återhämtning.

Nytt hus med inspiration från 1800-talet

Gör en tidplan

Att lägga upp en tidplan kan vara svårt, men prata med de som har erfarenhet och gör en grov uppskattning för att ha något att arbeta efter. Vi på Alingsås Huspaket kan enkelt anpassa våra leveranser utifrån hur lång tid du tror att varje moment kommer att ta. Det kan också vara skönt att ha en deadline så att saker blir gjorda. Tänk på att det mesta tar längre tid än man tror!

Om du vill utföra vissa moment själv men ändå ha en entreprenör som gör stora delar av jobbet är det viktigt att kommunicera kring tidplanen. Alla moment i ett husbygge hänger ihop och om något inte blir gjort på utsatt tid riskerar man att snickarna blir stillastående och kostnaderna blir högre än väntat. Det vanligaste är att snickarfirman har all kontakt med de underentreprenörer som krävs i projektet, som elektriker, rörläggare och målare. Om du hellre vill anlita någon av dina kontakter brukar entreprenören vara flexibel. Ha en tydlig dialog även kring detta och kom överens om vad som ska gälla under projektet.

Spara en miljon genom eget arbete!

Precis så svårt som det är att svara på frågan “Vad kostar ett hus?” är det att svara på frågan “Hur mycket pengar sparar man om man bygger sitt hus själv?”. Det vi vet är däremot att ju mer du gör själv, desto mer sparar du. Kombinationen av våra hus i lösvirke tillsammans med en snickarfirma du trivs med gör att allt blir möjligt. Är du bara lite händig finns det massor du kan göra själv. Om du dessutom bygger hela huset och endast tar hjälp med till exempel el, vatten och avlopp kan du på en normalstor villa spara minst en miljon kronor!

 

  • Tips från Maria och Fredrik: Man kan göra mycket mer på egen hand än man tror. Läs på, fråga hantverkare och var inte rädd för att testa.
  • Tips från Rasmus och Liza: Städa och håll ordning på byggplatsen, då blir arbetet mycket mer strukturerat och effektivt. Gör inget på tom mage, och hitta en bra balans mellan arbete och vila.
  • Tips från Ellen och Robin: För att hålla en bra relation med familj och vänner är det viktigt att vara tydliga med att man inte måste hjälpa till i husbygget. Det är man själv som valt att bygga hus, och ingen ska känna sig tvungen att hjälpa till.
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ