Del 2: Såhär blev resultatet hos Liza och Rasmus

Hemma hos familjen Wahlström/Hansson

I mars 2020 besökte vi Rasmus och Liza i Borås som höll på att förverkliga sin husdröm. Rasmus är snickare och Liza är butikschef, och tillsammans bestämde dom sig för att bygga sitt eget hus. Det är nu två år sedan de flyttade in, och för dig som undrar hur resultatet blev öppnar paret upp sitt hem och hälsar oss välkomna ännu en gång.

Här kan du läsa del 1, artikeln från vårt första besök då gipsskivorna precis hade spacklats och slipats. Då var marken täckt av snö men idag är gräset grönt, vallmon vajar i vinden och trädgården är så gott som klar. Projekten har avlöst varandra men från att ha lagt all sin lediga tid på huset har paret nu kunnat hålla ett lugnare tempo. Idag är det största projektet att ta hand om sin nyfödda son som bara är några veckor gammal.

Liza och Rasmus har nu hunnit bo in sig i huset under de senaste två åren.

Det var 2018 som Rasmus och Liza köpte tomten här utanför Borås, de ritade och planerade under ett år och drog sedan igång bygget 2019. Rasmus uppskattade att ett år skulle behövas för att bygga färdigt huset, och de första tre månaderna tog han tjänstledigt för att resa stommen och få huset tätt. Utöver sina vanliga arbeten som snickare och butikschef lade Rasmus och Liza all sin vakna tid på bygget, förutom när de var i lägenheten och gjorde matlådor för kommande vecka. Endast en vecka senare än beräknat stod huset helt färdigt och paret fick flytta in.

Konsolerna på entrétaket har Rasmus figursågat och fräst själv för att få rätt känsla.

“Det var verkligen en fantastisk känsla när vi sov här första natten – Äntligen! Vi har skapat vårt drömhus, här har vi samlat många gäster och bjudit in till middagar precis så som jag drömde om. Vi hade kunnat bygga lite större bara”, säger Liza och skrattar, men Rasmus tycker att ytan är perfekt. Efter bara några dagar i nya huset hade de vant sig vid att bo på 163 kvm, efter att ha flyttat från en lägenhet på 47 kvadrat.

Matplatsen har plats för många och det är enkelt att sätta ihop flera bord om man blir många.

Paret har planerat och byggt sitt hus så att det ska vara praktiskt oavsett hur familjens behov förändras. På nedervåningen finns kök, matplats, vardagsrum, tvättstuga, hall samt ett gästrum. En trappa upp finns ett allrum, badrum och tre sovrum. Det är väl tilltaget med förrådsutrymmen i huset, och i Rasmus och Lizas sovrum finns dessutom en rymlig walk-in-closet.

Utöver allrummet och badrummet på övervåningen finns det ett förråd, ett stort sovrum, ett kontor och ett barnrum.

För bara några veckor sedan skedde en stor förändring i familjen då Rasmus och Liza fick sitt första barn. Liza har redan målat om i det ena sovrummet på övervåningen för att välkomna bebisen med ett eget rum och en väggmålning. Än så länge har paret inte upptäckt något som de borde gjort annorlunda i huset utifrån de behov som kommer med att skaffa barn. Kanske kommer förråden nu att fyllas snabbare, och hade kunnat vara ännu lite större.

I vardagsrummet och matplatsen har väggarna en mycket behaglig nyans av grönt som heter Opal.

Rasmus hade själv inte arbetat med hus från Alingsås Huspaket tidigare, utan fick en rekommendation av en vän. En av många saker som Rasmus uppskattade med Alingsås Huspaket som leverantör var att schemat med leveranser till byggarbetsplatsen gick att anpassa. Eftersom att Rasmus och Liza byggde själva, endast på kvällar och helger, tog projektet längre tid än andra hus. Därför behövde leveranserna komma mer sällan för att materialet skulle hinna användas innan nästa materialleverans kom.

Skafferidörren är likadan som husets övriga innerdörrar fast extra smal. Modellen heter Massiv 4 och är från Diplomat.

När Rasmus och Liza trodde att det var slut på leveranser fick de ytterligare en avisering. Till sin överraskning upptäcker de att det är en innerdörr som passar perfekt till deras skafferi som fortfarande inte har någon dörr. “Jag trodde inte att det fanns så smala innerdörrar så jag hade helt glömt av att vi hade beställt den dörren av Alingsås Huspaket ett år tidigare. Det var en positiv överraskning”, säger Rasmus.

Liza älskar att baka och laga mat och köket och matplatsen är hennes favoritställen i huset.

Under bygget hade Rasmus och Liza en liten skylt vid vägen med Alingsås Huspakets logotyp. Den gjorde att andra familjer som skulle bygga hus letade sig fram till paret för att ställa frågor om husbygget. Rasmus och Liza visade runt flera familjer i sitt hus och berättade om hur det var att bygga med Alingsås Huspaket. “Sedan byggstarten har vi tipsat flera familjer om Alingsås Huspaket”, säger Rasmus.

Badrummet är Rasmus favoritrum i huset. Här har de lagt extra krut på detaljerna.

“Vi trivs jättebra med att bo i hus, det är skönt att inte ha några grannar tätt inpå och att kunna spela musik utan att någon störs. Varmvattnet får man ju tänka lite på däremot. Rasmus säger alltid åt mig att inte ta slut på varmvattnet när jag ska duscha, men det händer varje gång ändå. En lång dusch i vårt stora badrum är det bästa jag vet! Jag trodde att det skulle vara jobbigare att städa ett stort hus men det tycker jag faktiskt inte att det är. Och gräsklippning är ju roligt men Rasmus tycker att det är ännu roligare, så det har jag aldrig fått göra”, säger Liza.

För att få ett räcke helt enligt sina önskemål gjorde Rasmus ett eget av planhyvlade reglar som han kapade och fräste.

Rasmus och Liza har lagt mycket tid och eftertanke på sina färgval och tapeter i huset. I hallen sitter nu en vacker tapet från Boråstapeter som Liza fastnade direkt för. Den passade bra med kulören på köksluckorna och fick bli utgångspunkten till resten av färgvalen. Från denna tapet valde de en beige nyans till hallen och trappan, och kulören fortsätter sedan upp på väggarna i allrummet på övervåningen för att på ett snyggt sätt knyta ihop de två våningarna.

Det har lagts mycket tid på detaljerna både invändigt och utvändigt i detta huset.

De kände sig så pass säkra på färgvalen att de hoppade över provmålningen. Att välja golv var däremot svårare, de visste att de ville ha en enstavig parkett men inte mer än så. Då började letandet och många provbitar bars hem för att kunna testa på plats. Även beslut som blandare, badkar och dusch var sådant som Rasmus och Liza inte beställt via Alingsås Huspaket för att kunna känna efter i rummen när huset började växa fram. Det gav dem även lite mer tid att ta beslut.

Rasmus och Lizas sovrum går i lugna blå toner och heltäckningsmattan hjälper till att skapa hotellkänsla.

Varje detalj i huset är noga genomtänkt både stilmässigt och i utförandet. Takhöjden på 260 cm var något som var viktigt för paret redan från start. En vanlig takhöjd är 240 cm medan det hos Alingsås Huspaket är 250 cm som är standard. Med en högre takhöjd ville Rasmus och Liza även höja fönstren, så alla fönster är 20 cm högre än standard. Den förhöjda golvsockeln är en vacker detalj i interiören, och listen under fönsterbrädorna är en annan favorit. För att ta stilen hela vägen har paret dessutom valt att inte ha några spotlights i taket.

Gästrummet har en härlig karaktär med inspiration hämtad från lyxiga hotellrum.

“Mycket inspiration får vi från Pinterest, där har jag hittat många olika idéer. Inspirationen till gästrummet kommer från hotell som Pigalle och Dorsia. Vi har inrett rummet med loppisfynd och saker från våra mor- och farföräldrar för att skapa en viss stil. Jag fick välja en tapet som jag fastnade för, det kändes kul att våga ta något udda som vi inte skulle ha valt i något annat rum. Liza är dock inte helt nöjd med resultatet. Hon säger att hon kanske tapetserar om någon dag när jag inte är hemma”, säger Rasmus och skrattar.

I hallen har de platsbyggt förvaring av restvirke och i badrummet har de gjort om en byrå till kommod.

Det är inte bara interiören som är noga utvald, varje steg i processen är genomförd med precision och för Rasmus och Liza är förarbete A och O. För ett perfekt resultat i alla väggskarvar har de till exempel använt en vinkelprofil i hörnen bakom gipsen. Sedan tapetlim för att montera en spackelremsa i hörnen istället för mjukfog. Rasmus avslöjar att hörnen på dörrfodren gick isär något, men eftersom att han redan varit där med ny färg är det ett minne blott.

Rasmus och Liza har lagt ner mycket tid på att bygga upp sin fina trädgård från grunden.

“Det är mycket värt att materialet från Alingsås Huspaket kommer uppkapat, man sparar otroligt mycket tid på att slippa mäta och kapa varenda regel. Eftersom att de har beräknat åtgången och levererar rätt mängder blir det inte heller mycket spill. För oss blev det precis lagom mycket spill. Det räckte för att bygga den platsbyggda klädförvaringen i hallen, och så blev det lite takpanel över som vi kunde klä in skafferiet i köket med”, säger Rasmus.

Här ute spenderar de gärna dagarna i solen när de inte fixar i trädgården.

Sitt drömhus har de byggt för att bo i länge, minst 15 år enligt Rasmus. Enda anledningen att flytta är om de skulle hitta ett ännu bättre läge som inte går att motstå, men här håller inte Liza med. “Jag kan inte se att vi skulle lämna detta hus som vi lagt ner så mycket tid på, det skulle verkligen skära i hjärtat om vi skulle flytta. Det känns som att jag skulle göra vad som helst för att bo kvar här för alltid”, säger Liza.

Idén till den härliga solstolen de byggt i kanten av altanen fick de från Pinterest.

Våra bästa tips!

 1. De rum som man inte vill göra om så ofta har vi prioriterat lite extra i budgeten. Badrum vill man ju till exempel inte byta ut så ofta, då har vi lagt till lite extra där.
 2. Ha en tydligt plan om du bygger själv. Ha koll på när el och vvs med mera ska in, och arbeta utifrån det så att allt som krävs är klart när det är dags.
 3. Det är också viktigt att göra en sak i taget. Börja inte på flera olika ställen samtidigt och riskera att något aldrig blir färdigt.
 4. Passa på att måla fasaden när byggställningen är uppe. Det är dyrt att hyra ställning eller skylift i efterhand.

Fina detaljer kring både fönster och dörrar ger husets fasad det där lilla extra.

Kort fakta:

 • Hustyp: 2-planshus
 • Storlek: 163 kvm
 • Antal rum: 6 rum och kök
 • Plats: Borås
 • Byggtid: 1 år
 • Inflyttning: Juni 2020
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ