Enplanshus med utbyggnad som skapar rymd

Hemma hos Henrik och Johanna

Snickaren Henrik och Johanna bygger nytt intill föräldrahemmet

År 1994, två år innan Henrik föddes flyttade hans föräldrar till ett bostadsområde i Lödöse där de fortfarande bor kvar, ett område som Henrik trivdes att växa upp i. Bland husen på andra sidan gatan fanns en sluttande gräsmatta som inte användes till något särskilt, där passerade Henrik förbi varje dag på väg till skolan. År 2018 vann Henrik och hans sambo Johanna budgivningen om just denna tomt, och nu står deras nya hus färdigt.

“Johanna såg ett hus på Alingsås Huspakets hemsida som hon visade mig, vi båda fastnade direkt för det unika och häftiga utseendet. Vid entrén fanns ett burspråk i en speciell vinkel som mötte spetsen på nocken, det var framförallt den detaljen som vi gillade. Vi utgick från det huset som Alingsås Huspaket tidigare hade byggt och ändrade planlösningen så som vi själva ville ha det.” berättar Henrik.

Henrik, Johanna och deras katt Siv.

Henrik arbetar som snickare på ett byggföretag i Lödöse som har ett nära samarbete med Alingsås Huspaket. Förutom mer traditionella uppdrag arbetar de med att bygga hus på spekulation och väljer då alltid hus från Alingsås Huspaket. För Henrik och Johanna var det självklart att välja samma husleverantör till sitt eget hus.

“Jag säger till alla våra vänner att de ska bygga hus med Alingsås Huspaket, men de är inte mottagliga än eftersom att de inte funderat på att bygga hus. När det är dags för vännerna att bygga hus så ska jag påminna dem igen.” säger Henrik.

I det unika burspråket på framsidan av huset har Johanna och Henrik placerat sitt köksbord. Där är det öppet till nock vilket ger en rymd i köket och ett härligt ljusinsläpp. Det är en öppen planlösning mot vardagsrummet där både en soffa för stort umgänge och ett långt matbord ryms. Även här är det öppet till nock men eftersom att denna del av huset har en annan riktning skapar takets vinklar en spännande kontrast.

Vardagsrummet avslutas med stora fönster ut mot altanen, och utanför har de en vacker vy över hus, skog, ängar och älven som rinner genom Lödöse. Placeringen av huset har påverkats av detaljplanen och möjligheterna på tomten. Bygglovet var en lång process och de gick igenom ett överklagande till nämnden.

“Detta är ett detaljplanerat område med en 100 år gammal detaljplan. Det är mycket prickat i planen och vi var tvungna att förhålla oss till ett visst antal kvadratmeter. Vi ville egentligen vrida huset så att de stora fönstren skulle placeras mer mot den vackra utsikten, men då hade vi varit tvungna att helt ta bort burspråket i vardagsrummet.” säger Henrik.

De berättar att det var många kvällar som de sprang runt på tomten med armeringsjärn och mätte ut vart huset skulle hamna, och tittade på olika möjligheter. Tomten sluttade mycket och att visualisera på vilken höjd huset skulle hamna var svårt. Lantmäteriet var på plats och tog fram en karta över tomten som Johanna och Henrik sedan tog med sig till Alingsås Huspaket.

En ritare på Alingsås Huspaket använde kartan för att bygga upp miljön i datorn och placera ut huset på tomten. Johanna och Henrik berättar att det var enkelt för ritaren att vrida och vända på huset, och placera det på olika sätt för att visa vilka alternativ som fanns. Det var till stor hjälp för att ta reda på hur de ville lägga huset.

Till vänster ligger två sovrum samt ett badrum och i den högra delen finns hall, tvättstuga och stort sovrum.

Det var sommaren 2018 som Johanna och Henrik köpte tomten. Efter det sålde de sin lägenhet och flyttade in hos Johannas föräldrar som bor några minuter bort. I slutet av maj 2019 hade tomten jämnats ut och stommen började resas med hjälp av ett par kollegor till Henrik. Under en månad hade lastbilar åkt fram och tillbaka för att fylla upp med sprängsten, på grund av höjdskillnaderna på tomten gick det åt otroligt mycket material.

I tre månader tog Henrik tjänstledigt och varje dag från morgon till kväll byggde han i huset. Johanna arbetar som undersköterska och även hon lade all sin lediga tid på att snickra i huset. Efter tre månader åkte paret på semester utomlands tillsammans för att ta igen lite tid med varandra. När semestern tog slut var de återigen på plats i huset, och i oktober var huset färdigt för att flytta in.

Walk in closet i husets större sovrum.

Paret tycker att alla beslut som var tvungna att göras i början av processen var det svåraste, det var så mycket att ta ställning till. Som tur var tyckte de lika om det mesta, och de lät varandra ta beslut om olika saker. Som snickare hade Henrik vissa frågor han tyckte var viktiga medan Johanna fick ta många beslut angående inredningen. De båda gillar stilren inredning och en färgskala i vitt, grått och svart. Det har varit utgångspunkten både invändigt och utvändigt.

Vitt stilrent kök med bänkskiva i svart kompositsten.

“Vi besökte Husknuten i Göteborg där flera husleverantörer byggt upp visningshus, där kan man få mycket inspiration. När vi skulle välja kök kollade vi hos köksleverantörerna Alingsås Huspaket samarbetar med och det gick smidigt att ta beslut när man såg allt framför sig. I och med att de samarbetar med lite olika leverantörer blir det extra enkelt när man ska åka och kika i showroom och sedan beställa.” säger Johanna.

De upplevde att Alingsås Huspaket underlättade alla val och beslut eftersom att säljarna hade bra koll på detaljer, tillval och sina samarbetspartners erbjudande. Den egna utställningen som Alingsås Huspaket har i Bergstena utanför Alingsås var också till stor hjälp.

“Vi har verkligen anpassat detta huset efter vår vardag och vad vi gillar att göra. Till exempel har vi valt att ha en stor soffa i mitten av vardagsrummet och istället placerat matbordet lite åt sidan. I soffan spelar vi mycket tv-spel tillsammans och tittar på film och serier, det är bådas favoritplats och här kan vi verkligen koppla av.” säger Johanna.

Ett av husets stora badrum med dubbla handfat, toalett och dusch.

Tvättstugan som har kombinerats med ett stort badrum är en av anpassningarna till Johanna och Henriks vardag. På planritningen som de utgick från fanns en grovingång med tvättstuga samt en mindre gästtoalett. De valde istället att slå ihop dessa och ända om planlösningen så att deras hus nu har två rejäla badrum med toalett och dusch. Det större badrummet har också tvättmaskin, torktumlare och en rymlig arbetsyta att sortera tvätt på.

Samma material som fönsterbrädorna har fällts in som hyllor i väggen, och ramats in med lister i ek.

“När vi hade börjat bygga huset tittade vi efter en passande TV-bänk, men vi hittade ingen som vi gillade eller som var tillräckligt stor för att passa den stora väggen. Därför gjorde vi en platsbyggd bänk med bra förvaring längs hela väggen. Det är en bänkskiva från Ikea och den har redan kommit till användning som bland annat buffébord.” berättar Johanna.

“Detta bygget har verkligen gått smidigt och det är så värdefullt med all hjälp man får av Alingsås Huspaket. De har koll på kartor, dokument, bygglov och allt man behöver gå igenom under processen, de är proffs! Finessen är också att byggsatsen kommer som ett stort lego, det är någon som redan har måttat allt virke, och allt är klart. Det har bara varit fördelar.” avslutar Henrik.

Våra bästa tips!

 1. Var ute i god tid, rätt som det är ska huset beställas. Vi gick igenom allt i god tid innan, vi har skyndat oss men inte stressat utan låtit vissa saker få ta extra tid.
 2. Man behöver kompromissa, allt är inte lika viktigt och man måste veta vad som är viktigast.
 3. Ett tips är också att ta i lite, när man vet vad man tycker är viktigast kan det vara värt att lägga lite extra pengar det. Vi har fokuserat på sådant som är svårare att ändra i efterhand, som spotlights i taket, eluttag och bänkskiva.
 4. Glöm inte att hitta tid för varandra under byggtiden. Eftersom vi sågs så sällan var det viktigt för oss att ta någon dag i månaden och gå ut och äta tillsammans.

Korta fakta:

 • Hustyp: Enplanshus
 • Storlek: Boyta 135 kvadratmeter
 • Antal rum: 4 rum och kök
 • Plats: Lödöse
 • Byggtid: Maj 2019 – oktober 2019
 • Inflyttning: Oktober 2019
 • Snickare: Henrik och Johanna har gjort allt själva

Vidare läsning

Läs mer om att bygga hus i Kungälv.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ