Fasadspecial – De mest populära stilarna just nu

Fasaden fungerar som husets yttersta skydd och dess huvuduppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för huset att stå emot väder och vind. Fasaden sätter dessutom stilen för hela ditt nya hus och hos oss får du möjlighet att välja alla detaljer själv!

Sverige har en lång tradition av att bygga vackra och hållbara trähus. Det är tack vare kombinationen av hantverkstradition och den nyaste tekniken som vi har möjlighet att bygga helt unika lösvirkeshus som många har råd med.

Hos oss på Alingsås Huspaket kan du få ditt drömhus levererat precis som du vill och i den omfattning som passar dig! Vi specialanpassar alla hus och leveranser oavsett om du vill göra mycket själv eller om du vill flytta in i ett helt nyckelfärdigt hus. När det gäller fasader finns det oändligt med valmöjligheter och här har vi valt att kika närmare på de två stilarna som är mest populära hos oss just nu!

Sekelskiftesstilen är en klassiker

Det går trender i allt, så även i stilar på nybyggda hus. Under de senaste åren har trähus i sekelskiftesstil varit väldigt populära bland våra kunder. Många söker fördelarna som kommer med ett nybyggt hus men vill samtidigt skapa en gammaldags och personlig känsla som man får i ett gammalt sekelskifteshus. Vi är väldigt glada över att kunna hjälpa till och bygga precis det som efterfrågas.

Även om sekelskiftesstilen och den klassiska stilen är lätta att identifiera så finns det väldigt många sätt man kan ändra uttrycket på bara genom val av fasad. Tar man dimensioner på virket som ett exempel så finns det en uppsjö av olika varianter och kombinationer att välja på som alla skapar olika slutresultat i kombination med varandra.

För stående fasader med lock finns det möjlighet att välja smalare eller bredare underbrädor. Locken går också att variera men ett klassiskt kupollock är det allra vanligaste.

Här är tre exempel på fönsteromfattningar som vi valt att kalla Standard, Allmoge Light och Allmoge.

Foder runt fönster och dörrar är ytterligare ett exempel på när val av dimensioner på virket gör stor skillnad för helheten. En smalare bräda runt ett fönster ger ett nättare intryck medan en bred skapar en mer robust känsla. Eftersom vi hyvlar allt virke i egen regi och har all produktion inhouse har vi också möjlighet att ta fram helt unika lösningar beroende på vad våra kunder är ute efter.

Frästa detaljer på knutar, dörr- och fönsteromfattningar ger ett helt annat uttryck jämfört med helt släta foder. Allt beror på vilken känsla du vill att huset ska få och det bästa är att du kan välja alla detaljer precis som du vill!

Det som gör sekelskiftesstilen lite extra kul att jobba med är just det faktum att det finns så många dekorativa attribut och variationer. Ett enkelt men effektfullt sätt att skapa en intressant fasad på kan t.ex. vara att kombinera liggande och stående panel ihop med en dekorativ midjebräda i trä.

Man kan även jobba med snickarglädje för att göra sitt nya hus extra personligt. När det kommer till detaljerna är det bara att testa sig fram till vad man själv tycker är fint!

Ladhusen ökar i popularitet

Som kontrast till den klassiska sekelskiftesstilen har ladhusen bubblat upp och blivit väldigt efterfrågade bland dem som ska bygga hus! Stilen är skandinaviskt avskalad och husen är ofta utformade som en rak rektangulär byggnad där vissa väljer att lägga till en vinkel på huset.

Många som är ute efter känslan av att huset ska smälta in i naturen väljer att behandla fasaden med järnvitriol. Behandlingen gör att träet grånar och får en vacker yta snabbare än om man låtit det åldras på naturlig väg. Delar av huset kommer reagera och gråna olika beroende på hur mycket sol och vatten det utsätts för. Det är dock en del av charmen man får genom att använda järnvitriol.

Ladhusen kännetecknas ofta av korta takutsprång och att de saknar knutar och foder runt fönster och dörrar. Det kräver mer precision och sätter lite mer press på hantverkarna eftersom hörn och skarvar inte går att dölja bakom några foder. De allra flesta väljer en stående hakfalspanel i varierande bredd men det finns många olika varianter att välja på.

Hemma hos familjen Karlsson/Widing har man valt att måla fasaden med järnvitriol. Det blir en vacker kontrast till det svarta taket, de spröjsade svarta fönstren och den röda dörren.

Istället för att använda spikpistol valde Maria och Fredrik att spika upp panelen för hand med rostfria spik med rundade huvuden. Det är ett fint exempel på att små detaljer som val av spik kan göra stor skillnad för helheten.

Här kan du läsa ett helt reportage hemifrån Maria och Fredriks ladhus.

Agneta och Thore valde olika bredd på sin panel eftersom det ofta såg ut så på husen förr i tiden. Fasaden är målad med slamfärg i en röd ton som även den var vanlig förr. Här kan du läsa ett inspirerande hemma-hos-reportage från deras nya hem!

Välkommen in till oss!

Om du vill bygga hus och är nyfiken på våra olika fasader och möjliga kombinationer så finns allt att kika på i vårt showroom i Bergstena! Välkommen att boka ett möte via knappen nedan!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ