Ett underhållsfritt trähus mitt i skogen

Hemma hos familjen Ceder

Hus i skogen. underhållsfritt

Att bo i ett trähus är fantastiskt och behöver faktiskt inte innebära så mycket underhåll som man kanske tror. Kristina och Bo-Derry längtade efter att slippa renovera och underhålla sitt gamla hus och byggde därför ett nytt hus som istället låter dem njuta av livet på landet!

Efter att ha bott i ett gammalt hus i nästan trettio år var Kristina och Bo-Derry trötta på att renovera. De ville ha ett nytt och gärna så underhållsfritt som möjligt! Av vänner köpte de en tomt som passade perfekt, med fågelkvitter, skog och ängsmark runt omkring. Ändå ligger stadsliv och affärer på bekvämt avstånd, bara tio minuters bilfärd bort. ”Vi trivs så bra med både huset och läget att vi helst inte vill åka hemifrån.”

Paret framför trähuset

Kristina och Bo-Derry har skapat en oas där de njuter av livet nära naturen.

När valet av husleverantör tillslut föll på Alingsås Huspaket gick paret därefter igenom ett antal olika planlösningar. De förädlade dem och kom fram till att ett modernt enplanshus, med öppen planlösning och stora sällskapsytor, fungerade bäst för dem. Upplägget förenklar familjesammankomsterna med de fyra vuxna barnen och ett barnbarn.

Tillbyggt uterum

Det tillbyggda uterummet hjälper till att skapa en vindstilla uteplats ihop med husets ursprungliga vinkel.

Alingsås Huspaket fick förtroendet att tillverka huset och gav även tips om husets placering på tomten. Uppförandet överläts sedan på lokala byggentreprenörer. Under större delen av byggprocessen bodde Kristina och Bo-Derry i en husvagn, mitt emot byggplatsen, och kunde därmed följa bygget på nära håll.

Fasaden är behandlad med järnvitriol

Fasaden är behandlad med järnvitriol som inte behöver något underhåll.

Huset ger naturupplevelser både ute och inne. Bredvid den välkomnande entrén löper en amerikainspirerad veranda med klassisk hänggunga. Mot söder finns ett väl tilltaget och delvis vindskyddat altandäck som dessutom är förberett för ett utespa. De stora fönsterpartierna ger ett generöst ljusinsläpp och en känsla av att vara nära naturen.

Vardagsrum med braskamin

Vardagsrum med högt i tak och plats att samlas och umgås hela familjen.

Detsamma gäller givetvis även uterummet som bjuder på ett ljusflöde från tre håll. Här är det lätt att känna sig ute fastän man är inne. Uterummet nås från det stora och luftiga vardagsrummet med högt i tak. Här finns plats för hela familjen att samlas när både barn och barnbarn kommer på besök.

kök

Rymligt och vackert kök med lådor i trä, praktisk rostfri diskbänk kombinerat med bänkskiva i sten.

I köket har man härlig utsikt genom det runda fönstret när man diskar och den stora köksön bjuder in många till matlagning. Köket och vardagsrummet hänger samman vilket gör det naturligt att umgås och mysa tillsammans både här och i sofforna framför kaminen.

sovrum har även utgång till altanen

Parets mysiga sovrum har även utgång till altanen.

Det stora sovrummet har en klädkammare och badrummet är utrustat med dubbeldusch. De övriga tre mindre rummen används nu mest som gästrum och förråd. Tanken är att de kan bli barnrum om huset skulle säljas i framtiden.

Underhållfritt hus

Huset är anpassat efter att vara så underhållsfritt som möjligt vilket skapar mer tid till annat i livet.

Kristina och Bo-Derry valde lättskötta aluminiumfönster och den underhållsfria fasaden är struken med järnvitriol som smälter in fint i naturen. På så vis blir det mer tid över till att läsa, odla, promenera och gosa med katten Zingo. Uterummet har byggts till i efterhand.

Gårdsplanen framför huset är rejäl och på tomten finns även ett dubbelgarage med förrådsyta samt dubbelcarport. Förberedelser är också gjorda för ett kommande gästhus som även kan användas för uthyrning.

Solstolar på altan

Våra bästa tips!

 1. Titta på många olika planlösningar och fundera på hur dessa påverkar vardagslivet.
 2. Gå på visningar av färdigbyggda nya hus för att få idéer. Känn in vad som fungerar för dig.
 3. Hitta rätt läge där du kan trivas under lång tid. Läget är det enda du inte kan ändra på.
 4. Sätt träskivor bakom gipset på väggarna för att enkelt kunna sätta upp tavlor, hyllor eller annan inredning.
 5. Tänk långsiktigt så du får ett hus som du kan njuta av och bo i länge.

Fasad, järnvitriol

Korta fakta:

 • Hustyp: 1-plans
 • Storlek: 150 kvm
 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Plats: Alingsås
 • Byggtid: April – Oktober 2019
 • Inflyttning: Oktober 2019
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ