Din guide till rätt braskamin

När man bygger nytt hus är det många som väljer att sätta in en braskamin. Det finns flera fördelar med en braskamin och för många är det en dröm som står högt upp på prioriteringslistan för det nya huset. I dessa tider när elpriserna stiger är det ännu fler som ser över möjligheterna med en braskamin. Det är ett alternativ som kan göra att du sänker dina kostnader för uppvärmning med flera tusenlappar. Här är några faktorer som kan vara bra att tänka på när du ska välja braskamin.

Det finns flera anledningar att satsa på en braskamin när man bygger nytt hus. Förutom att det kan sänka dina värmekostnader ger det hemmet en hög mysfaktor och en ombonad känsla. När man tänder en eld i braskaminen blir det ofta en naturlig punkt för familjen att samlas runt. Den tredje anledningen till att skaffa en braskamin är att det kan höja värdet på ditt hus.

På marknaden finns ett stort utbud med braskaminer från flera olika varumärken, i en mängd modeller och utförande. Först behöver du fundera på vilka dina egna behov och önskemål är, hur stor yta du har för en braskamin och hur ytan är utformat. Sedan ska du självklart även utgå från din personliga smak och vad du tycker är snyggt. När det kommer till själva braskaminen är det tre saker som påverkar ditt val av modell.

 • Storleken på själva kaminen, alltså höljet.
 • Storleken på brännkammaren som styr hur mycket ved som får plats.
 • Uppvärmningskapaciteten, som styrs av punkterna ovan.

Vardagsrum i grönt med kamin

Familjen Karlsson/Widing har skapat ett riktigt ombonat vardagsrum med hjälp av en braskamin.

Favoriten Contura 556 Style

Den absolut vanligaste braskaminen som våra kunder på Alingsås Huspaket väljer är Contura 556 Style. Detta är en nätt braskamin från företaget Contura som är 1066 mm hög, 495 mm bred och 440 mm djup. Denna modell är utformad med ett stort glas framtill på kaminen, och ett sidoglas på varje sida för att kunna se mycket av elden. Contura 556 Style har en stilren design och många praktiska funktioner.

Braskaminen har en effekt på 5 kW och en uppvärmningsförmåga på 120 kvadratmeter. Luckan av formbeständigt gjutjärn står emot de påfrestningar som uppstår i samband med stora temperatursvängningar. Alla braskaminer från Contura är utrustade med reglage för exakt effektreglering som gör att förbränningen kan styras med stor precision. Lucka, roster och asklåda sitter lättåtkomligt på alla Conturas braskaminer. Eftersom moderna hus har en annan primär värmekälla är tanken inte att en braskamin ska kunna värma upp hela ditt hus. De flesta som väljer Contura 556 Style har ett större hus än de 120 kvm som kaminen har förmåga att värma upp.

Vit inumrad kamin.

På första våning har familjen Flodén murat in en braskamin mellan köket och matplatsen. Se bild på ovanvåningen nedan.

Contura med tillverkning i Sverige

Vi på Alingsås Huspaket arbetar med braskaminer från Contura för att vi vill erbjuda våra kunder hög kvalitet och leverera hus med en genomgående hög standard. Med Contura kan vi känna oss trygga med att du får en braskamin som kommer tjäna dig väl under många år framöver. Contura ingår i Nibe-koncernen och är marknadsledande inom sitt område. Kaminerna tillverkas i Markaryd i Småland, i en av världens mest moderna kaminfabriker där fokus ligger på minskad miljöpåverkan.

Svensk design och hög kvalitet kännetecknar kaminer från Contura, som alla har effektiv förbränning så att du kan elda på ett sätt som är bra både för miljön och din plånbok. Många kaminer från Contura har glas på tre sidor så att du ska kunna se elden från flera håll. Det gör att det är enkelt att njuta av brasan även i ett mindre rum där du sitter närmare kaminen.

Braskamin på övervåningen.

Till skorstenen som kommer upp på övervåningen har familjen Flodén anslutit ytterligare en braskamin, för att öka mysfaktorn även på ovanvåningen.

Energisnåla hus från Alingsås Huspaket

För oss har det alltid varit viktigt att leverera gedigna och energisnåla hus. I våra ytterväggar ingår lösningar som är bland de bästa i branschen, vilket gör att våra hus får ett mycket lågt och bra energivärde i den energiberäkning som görs på alla nya hus. Eftersom våra hus redan är mycket energisnåla kommer insättning av en braskamin inte innebära en lika stor förändring som om du installerar en braskamin i ett äldre hus. Du kan ändå få ner dina värmekostnader genom att elda med ved istället för att värma upp huset på annat sätt. Hur mycket du sparar beror till stor del på det aktuella elpriset.

Smarta och säkra funktioner

Conturas braskaminer har många smarta funktioner. En av dem heter Automatic Start Function (ASF) och finns bland annat på Contura 556 Style. Funktionen reglerar automatiskt upptändningsluften genom rostret vilket gör att du kan stänga luckan samtidigt som upptändningsbrasan tänds. Kaminen är alltså inte beroende av rumsluften och du behöver inte lämna luckan öppen under upptändning.

Kamin med stort glas.

Familjen Kalm lät en murare mura in en braskamin med stort frontglas. Det blev en vacker rumsavdelare mellan kök och vardagsrum.

Välj rätt braskamin från Contura

Ett smart verktyg för att se hela utbudet och hitta den braskamin som passar dig bäst är Conturas kaminväljare Bygg din kamin. Detta verktyg är ett bra sätt för att få förståelse kring vilka möjligheter som finns med de olika modellerna, och du ser även specifikationer som mått, värmeförmåga och effekt. Om du använder funktionen via din mobil eller surfplatta med Android eller iOS 12 (eller senare) når du Conturas AR-funktion där du med hjälp av AR kan placera braskaminen i ditt hem.

 • I verktyget väljer du först vilken serie från Contura du vill utforska.
 • Beroende på möjligheterna och utbudet kring varje modell kan du till exempel välja höjd på kaminen, enbart frontglas eller även sidoglas, om du vill ha kaminen på en pelare och om du vill ha värmelagring i form av täljsten.
 • Sedan gör du designvalen och väljer vilken kulör du vill ha på din braskamin, och om du vill komplettera med några tillbehör.

Placera en braskamin i nytt hus

Att ta beslut om en braskamin redan vid planeringen av sitt nya hus är smidigt av flera anledningar. När du väljer oss på Alingsås Huspaket som husleverantör hjälper vi dig att planera placeringen av kaminen så att alla regler kring avstånd till brännbara material uppfylls. Vi hjälper även till att planera eventuell förstärkning av platta eller bjälklag för att klara kaminens vikt, samt om braskaminen ska ha topp- eller bakutgång till skorstenen.

Extra vardagslyx med braskamin

De allra flesta av våra kunder väljer att sätta in en braskamin i sitt nya hus på grund av den höga mysfaktor det ger. Att omges av värmen från en eld och samtidigt kunna sitta och titta på lågorna är vardagslyx som är avslappnande och rogivande. En annan fördel med en braskamin kommer vid strömavbrott. Så länge du har tillgång till ved kan du värma upp flera rum i huset med hjälp av kaminen.

Några saker att tänka på när du använder din braskamin är att alltid se till så att veden är tillräckligt torr när du eldar. När sur ved eldas bildas onödigt mycket rök som är ohälsosamt för både människor och huset. Elda inte heller för många vedklabbar åt gången för att undvika att rökkanaler eller rökrör överhettas.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ