Modernt ladhus med platsbyggt orangeri

Hemma hos familjen Kalm/Hansen

Modernt ladhus med sjöutsikt

När man tagit sig upp på höjden där Maria och Torbjörn byggt sitt nya moderna ladhus möts man av solen som strålar in i ett fantastiskt orangeri. I anslutning till orangeriet ligger den moderna svarta enplansvillan där sjöutsikten blev en oväntad men väldigt välkommen överraskning.

“Vi visste faktiskt inte om vi skulle få någon sjöutsikt, det var bara skog här när vi köpte tomten. Kanske kunde vi ha tur och få se en glimt av sjön när vi tagit ner träden tänkte vi, men att det skulle bli så här bra trodde vi inte. Det var framförallt på grund av läget precis intill den vackra skogen som gjorde att vi fastnade för tomten.” säger Maria.

morgonsolen lyser in på matplatsen

Maria och Torbjörn visste att morgonsolen skulle lysa in på matplatsen, men hur ljuset sedan skulle falla in under dagen var svårt att visualisera under byggtiden.

När man kliver in i hallen hemma hos Torbjörn Kalm och Maria Hansen möts man av rymden som löper genom hela huset. Till och med från hallen har man vacker utsikt genom de stora fönstren som ramar in trädtopparna i skogen utanför. Det är som att mötas av en vacker böljande tavla. Fönstren i söderläge ger ett otroligt ljusinsläpp och solkatterna leker på de putsade väggarna här inne på eftermiddagarna.

Orangeri integrerat och ihop med ladhuset

Orangeriet stod högt upp på önskelistan och ritades med redan i husritningen.

Trots att tomten som Maria och Torbjörn hittat är ett guldkorn så låg den ändå ute länge på Hemnet. Kanske var det svårt att se potentialen för alla träd. Huset som stod klart i november 2020 uppfyller alla Maria och Torbjörns husdrömmar. Redan från början var de tydliga med vad som var viktigast. Ett hus i vinkel, stor rymd i kök och vardagsrum, en bastu och ett orangeri stod överst på prioriteringslistan. Det har också varit viktigt att göra huset så underhållsfritt som möjligt.

Torbjörn är IT-konsult och Maria jobbar som renhållningschef

Torbjörn är IT-konsult och Maria jobbar som renhållningschef i Lerums kommun.

“Vi kommer från ett hus på 230 kvm byggt på 40-talet som vi renoverade i 20-talsstil. Det var alltid något som behövde göras på det huset, och det var ofta någon del som behövde målas om. När barnen flyttade hemifrån kändes huset alldeles för stort så vi började se oss om efter en tomt att bygga ett nytt lättskött hus på. Vi sålde vårt gamla hus när vi hade köpt denna tomten och bodde i en hyresrätt medan huset byggdes.” säger Torbjörn.

Samma panel på väggar och tak i hallen

I hallen ville de ha en tålig panel på väggarna och fick tipset om att välja samma panel som används i taket.

Paret hittade en planritning över ett befintligt hus som de fastnade för. Det var ett vinkelhus med en altan placerad i vinkeln, precis så som de ville ha. Att utgå från den ritningen var till stor hjälp för Maria och Torbjörn, men utöver vinkeln på huset ändrades allt efter vägen. De beskriver processen som att det varit roligt nästan hela tiden. “Även om vi ibland varit oense om någon detalj längs vägen så har vi varit överens i det stora hela.” säger Maria.

Solceller på taket av ladhuset

På taket sitter solceller som beställts från Nibe genom Alingsås Huspaket. Nu i efterhand hade Torbjörn gärna satt upp ännu fler solceller.

“Vi vred och vände och drog och ändrade i den där planritningen. Vi anpassade huset en del efter de möbler vi hade. Köket och matplatsen blev till exempel längre under processen för att två stora skåp skulle få plats. Vi flyttade även isär två fönster i vardagsrummet för att kunna hänga en specifik tavla däremellan. Huset blev på 158 kvadratmeter vilket var lite större än vi tänkt, samtidigt har vi nog det minsta huset här i området så det får vara okej.” säger Torbjörn och skrattar.

Ladus målat med slamfärg. Fönster av aluminium.

Huset är målat med slamfärg och fönstren är av aluminium, beslut som är tagna för att få ett så underhållsfritt hus som möjligt.

“Vi var på resa i Thailand precis efter att vi köpt tomten och hade mycket tankar och funderingar kring huset under semestern. När vi gick förbi en byggarbetsplats hittade vi en bräda som vi fick lov att ta med oss. Sedan fick vi även hjälp att såga till den så den blev exakt en meter lång. Med den som tumstock ritade vi upp hela planritningen i sanden på en bred sandstrand. Det gav oss en liten uppfattning över hur det skulle bli, även om ytan alltid uppfattas mindre när man gör så jämfört med hur det faktiskt blir i verkligheten.” säger Maria.

Matplats med matbord och östgötastolar.

Stolarna vid matplatsen är gamla östgötastolar som paret fick när de gifte sig.

Maria och Torbjörn har lagt vikt vid att bygga huset med sina befintliga möbler som utgångspunkt. För dem var det viktigt att ta tillvara på sina favoriter istället för att behöva köpa nya möbler anpassade efter huset bara för att de flyttade. Paret har många vackra möbler som skapar en ombonad och personlig atmosfär i huset, som två soffor från Norrgavel som ritades in i vardagsrummet. Trots att sofforna köptes för 25 år sedan är de fortfarande som nya.

Kamin och vedföråd.

Kaminen är murad på plats och det smarta vedförrådet intill är både praktiskt och vackert.

Möblerna skapar en genomtänkt känsla av att det gamla möter det nya. Detta är inte bara ett modernt hus, utan en harmonisk kombination av detaljer och inredning som speglar familjen. För att skapa en levande känsla valde paret att måla de flesta väggar med kalkfärg, både i kök, vardagsrum, sovrum och tvättstuga. De har också låtit en murare bygga in den öppna spisen som är placerad centralt mellan kök och matplats, och putsa ytskiktet till en levande yta.

Kök, matplats och vardagsrum i öppen planlösning

Kök, matplats och vardagsrum har en öppen planlösning där den murade spisen blir en fin rumsavdelare.

Maria och Torbjörn hade sett en bild på ett takfönster som de gillade. Deras arkitekt ritade in ett fönster ovanför diskbänken i köket med ett takfönster precis ovanför. Under processen valde paret att dra ihop dessa till ett enda stort fönster, vilket gav en maffigare känsla och ett härligt ljus i hela köket. Eftersom alla hus på Alingsås Huspaket ritas från grunden är det oftast inga problem att göra denna typen av speciallösningar. Det kan ofta vara personliga önskemål likt detta som sätter pricken över i för hela huset.

Köket är specialbeställt från ett finsnickeri.

Köket är specialbeställt från ett finsnickeri. “Det är det som är den fina med Alingsås Huspaket, att vi kunnat anpassa allt precis som vi vill.” säger Torbjörn.

“Vi var nyfikna på Alingsås Huspaket som leverantör och hade bokat ett första möte med Svante kl 06.45 en morgon. Det första Svante säger är att vi kan ta en tur i fabriken och se hur tillverkningen går till. Då visste jag direkt hur detta skulle sluta. Det räcker att det luktar nysågat trä så har man Torbjörn Kalm på fall!” skrattar Maria och tillägger. “Skämt åsido. Vi gillar lokalproducerat båda två och bara efter att ha hälsat på i fabriken gick det ju inte välja någon annan leverantör.” ler hon.

sovrummet är målat med kalkfärg.

Även sovrummet är målat med kalkfärg vilket ger en mjuk och lugn känsla.

Till Alingsås Huspaket hade Maria och Torbjörn med sig en ritning som en arkitekt hade hjälpt till med. De fick hjälp av ritaren Simon att finslipa på detaljerna, och när alla val var gjorda hjälpte Alingsås Huspaket till att ta fram alla bygglovshandlingar. I december 2019 gick bygglovsansökan igenom, markarbete och gjutning av platta skedde under våren, och i juni 2020 restes stommen. Under november 2020 stod huset klart för inflyttning. “Vi anlitade Malmbergs Byggservice för att bygga huset, och vi har varit supernöjda med dem på alla plan. Rekommenderas varmt.” säger Torbjörn.

Sovrum med bäddsoffa. Sjöutsikt genom det runda fönstret.

Sjöutsikt genom det runda fönstret.

Från ett av de två gästrummen har man sjöutsikt genom det runda fönstret.

“Vi gillar flexibiliteten som Alingsås Huspaket har. Vi ville inte ha något kataloghus, då det skulle innebära alldeles för många ändringar. Därför passade Alingsås Huspaket oss perfekt. Jag tycker också att det var väldigt bra att de delar upp leveranserna, här får man inte bara en eller två stora leveranser med allt material utan det är uppdelat så att man får just det material man behöver. Vi hade inte alls funderat på vilken snickare vi ville ha, men fick hjälp med rekommendationer från Alingsås Huspaket.” säger Torbjörn.

Badrum med bastu och utsikt över trädtopparna.

Ett av husets två badrum har en inbjudande bastu med utsikt över trädtopparna.

Detta enplanshus består av fem rum och kök. I kök och vardagsrum är planlösningen öppen, och det är öppet upp till nock vilket ger rummet en fantastisk rymd. I den andra vinkeln på huset finns parets sovrum, en tvättstuga med ingång till ett förråd, och ett badrum med en bastu som bjuder in till vardagslyx. Följer man korridoren bort ligger här ett tv-rum, en liten toalett och två gästrum som är perfekta när barnen är hemma på besök. I tv-rummet finns en utgång till orangeriet.

Inne i orangeriet.

Här i orangeriet spenderar Maria och Torbjörn mycket av sin tid tillsammans.

När Maria och Torbjörn flyttat in i huset var det dags för nästa projekt: Orangeriet. Att det skulle bli någon form av växthus var bestämt redan från början, det var en av drömmarna som nu skulle uppfyllas. Orangeriet som byggts ihop med husets ena gavel ritades in tidigt i processen, vilket gjorde att man kunde gjuta bottenplattan hit samtidigt som man gjöt husets bottenplatta. Alingsås Huspaket gjorde konstruktionsritningen och levererade även allt trä till orangeriet. Fönster och dörrar fixade paret på egen hand.

Alingsås Huspaket har ritat stommen till orangeriet.

Alingsås Huspaket har ritat stommen till orangeriet medan Torbjörn själv beställt fönster, pardörrar och glasrutor till taket.

Här inne har Torbjörn lagt ett otroligt vackert golv av återvunnet lertegel. Golvet ger hela rummet en gedigen atmosfär som tillsammans med det stora citronträdet och fikonträdet skapar känslan av att vara vid medelhavet. Med golvvärme ska temperaturen försöka hållas över 8 grader under hela vintern. När solen är framme en novemberdag som denna kan temperaturen komma upp i 17 grader. Då tar man bara på sig en extra tröja och intar sitt kaffe i en av fåtöljerna framför brasan.

 

Ladhus med orangeri.

Våra bästa tips:

 1. Känn in tomten så mycket ni bara kan tidigt i processen. Skulle Torbjörn göra om processen skulle han sätta upp en byggställning i den höjd huset kommer, för att kunna gå upp och få en känsla av placering och utsikt.
 2. Glöm inte förråd! För att slippa ha så många innerdörrar i hallen tipsade Simon på Alingsås Huspaket om att ha ingången till förrådet genom tvättstugan.
 3. Prioritera vad ni vill lägga pengar på. Vi har till exempel valt att ha papptak istället för plåttak för att spara pengar till annat vi prioriterat högre.
 4. Ett annorlunda tips från Torbjörn är att göra som honom och sätta upp en jaktkamera i ett träd på tomten. Under hela byggtiden togs en bild per timme. Släktingar runt om i landet fick en länk där de kunde gå in och se hur arbetet växte fram i realtid.

Stilren och vacker tvättstuga med ett rymligt förråd.

En stilren och vacker tvättstuga med ett rymligt förråd i anslutning.

Korta fakta:

 • Hustyp: 1-planshus i vinkel
 • Storlek: 158 kvm
 • Antal rum: 5 rum och kök
 • Plats: Skår, Alingsås
 • Byggtid: 6 månader
 • Inflyttning: November 2020
 • Snickare: Malmbergs Byggservice
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ