Allt du behöver veta om värme och ventilation – Del 1

Värmepump från Nibe i tvättstuga

Bergvärme-,Frånluftsvärme- eller Luft/vattenvärmepump? Frånluftsventilation eller FTX-system? Snurrar det i huvudet eller har du redan börjat nörda ner dig i detaljer? Man behöver inte veta allt, om man inte vill. För oss på Alingsås Huspaket är det dock viktigt att presentera olika alternativ, så valen du gör till ditt nybyggda hus känns rätt för dig både idag och i framtiden.

Att välja värme och ventilation är så klart ingenting våra kunder behöver sitta hemma och klura ut helt själva. Om man inte vill så klart. Vi finns här för att hjälpa er och guida er till rätt lösning för just ert hus och er familjs behov. För det är just så – alla våra hus är unika och alla familjer har olika behov. Två likadana hus kan landa i två helt olika system beroende på vilken familj som ska bo där. Det finns många olika lösningar på marknaden och i denna artikel har vi valt att presentera de mest populära och hållbara systemen som våra kunder oftast väljer och som vi varmt kan rekommendera.

Även om varje enskilt hus bör behandlas unikt så finns det några olika parametrar att utgå ifrån när man ska välja värme- och ventilationssystem. Vi har pratat med Richard Carlholmer på NIBE som är expert på värme och ventilationssystem för privata bostadshus på den svenska marknaden. Tillsammans reder vi ut hur man kan tänka när man står inför vissa val till sitt nya hus.

Några frågor man kan ställa sig är:

  • Hur stort blir huset?
  • Är det ett 1-plans, 1,5-plans eller 2-planshus?
  • Var i landet ska huset byggas?
  • Vill man kunna värma upp garage eller annan sidobyggnad?
  • Vilket varmvattenbehov finns?

Modell över hustyper

På bilden ovan syns en enkel modell över olika hustyper och vilket system som skulle kunna passa för de olika alternativen. Det finns många undantag, men genom denna modell kan vi få fram en indikation på vad som skulle kunna bli ett bra alternativ för just ditt hem.

Garage med värmepump

Värmepumpen installeras oftast i en tvättstuga eller ett garage.

Steg 1: Att välja värmepump

Några av de första frågorna vi behöver ställa oss när vi ska välja värmepump är “Hur stort är huset?” och “Hur ser behoven ut?”. Man kan se värmepumpen som husets motor där ett större hus kräver en starkare motor. Två av de vanligaste systemen för nybyggda hus är frånluftsvärmepump eller bergvärmepump.

Frånluftsvärmepump

Väljer du att bygga ett hus som är mindre än 200 kvm och värmeanläggningen inte behöver värma upp något annat än bostadshuset så är detta en effektiv och lönsam helhetslösning för din villa. En frånluftsvärmepump hämtar sin energi från den utgående ventilationsluften i ditt hus och är en smidig lösning som innefattar värme, varmvatten och ventilation. Pumpen kan styras manuellt eller ställas in automatiskt om man hellre vill det.

Sveriges absolut vanligaste värmepump är NIBE F730 och är även den modell som många av våra kunder på Alingsås Huspaket landar i. Det är en mycket prisvärd lösning som inkluderar ventilation, värme, varmvatten och återvinning i en och samma produkt. En frånluftsvärmepump går, till skillnad från en bergvärmepump, att installera oberoende av tomtens förutsättningar. Lägger du däremot till ett uppvärmt garage eller en uppvärmd pool i beräkningarna så har frånluftsvärmepumpen inte längre tillräckligt med kapacitet även om huset skulle vara mindre än 200 kvm. Då är det en bergvärmepump som gäller.

Bergvärme

Är ditt planerade hus större än 200 kvm krävs kapaciteten från en bergvärmepump. En bergvärmepump går att få i olika styrka beroende på husets storlek och förutsättningar och är dessutom lämplig för dem som utöver bostadshuset vill ha ett uppvärmt garage eller uppvärmd pool.

Bergvärme är, enkelt förklarat, solenergi som lagrats i marken under en längre tid. Bergvärmepumpar tar tillvara på den lagrade energin genom att transportera en blandning av vatten och en miljövänlig frysskyddsvätska upp och ner genom ett slutet system. Oftast genom ett djupt borrhål. Värmeenergin kan sedan överföras till värmepumpen och på så sätt värma upp både huset och varmvattnet.

Det är inte alltid det finns förutsättningar för bergvärme på tomten. Detta är viktigt att kolla upp innan man bestämmer sig för vilket hus och vilket system man ska välja. En bergvärmepump är en betydligt större investering jämfört med en frånluftsvärmepump, men om förutsättningarna kräver en större kapacitet så har man inget val. Man behöver alltid anpassa husets motor efter storleken på huset.

 

Det fungerar såklart att installera en bergvärmepump även i ett mindre hus, men det är inte en kostnadseffektiv lösning. De tusenlappar som kan sparas in på elräkningen varje år kan inte mäta sig mot den stora investeringen runt 60.000-80.000kr extra som en bergvärmepump kostar i jämförelse med en frånluftsvärmepump. “Value for money” är en viktig del i kalkylen och vi vill alltid hjälpa till att landa i det som känns bäst samt blir mest prisrationellt för dig som kund.

Luft/Vatten

En luft/vattenvärmepump kan användas i de fall där huset kräver en starkare motor men där man kanske inte vill, kan eller får använda bergvärme på tomten. Luft/vattenpumpen extraherar värmeenergi från utomhusluften och omvandlar den till värme och varmvatten till huset. Detta system går även att koppla ihop med andra enheter som t.ex. ventilation och pooluppvärmning.

Badrum med toalett, handfat och badkar

Hos familjen Wallberg/Sjögren är de fyra personer som behöver tillräckligt med varmvatten för avkopplande bad.

Önskemål och krav på varmvattenkapacitet

En detalj som kan vara lätt att glömma men som blir högst aktuell i vardagen när man bor i villa är behovet av varmvatten. Hur många är ni i familjen och hur länge vill ni kunna duscha? Är ni flera som vill bada badkar varje dag? För oss är det viktigt att den förväntade varmvattenkapaciteten också ska upplevas i vardagen.

Räknar man med att alla i en familj på fyra personer vill kunna duscha 6 minuter var på morgonen så krävs en varmvattenkapacitet på minst 240 liter om man utgår från en standard dusch som spolar ca 10 liter/minut. Varmvattenkapaciteten i den vanligaste modellen NIBE F730 ligger på ca 180-220 liter vilket brukar räcka till ca 20 minuters duschtid. För att fylla ett standardbadkar krävs ca 100 liter vatten. En varmvattenkapacitet på 220 liter räcker alltså ungefär till ett kvällsbad och ett par duschar innan varmvattnet tar slut under en stund.

Det finns en inbyggd vattentank i både frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar men det går att anpassa i alla varianter och för alla behov. Bergvärmepumpar som t.ex. NIBE S1255 går även att få utan vattentank (S1155) om behovet är större än standardutförandet. Då placerar man istället en extern varmvattenberedare bredvid pumpen som motsvarar behoven (tex VPB S300). Till en frånluftsvärmepump som NIBE F730 går det att addera en extra varmvattenberedare på ca 180 liter utöver de ca 180 liter som är standard.

När du väl valt värmepump och varmvattenkapacitet är det dags att se över vilken typ av ventilation som kan passa att koppla på systemet. I Del 2 går vi igenom allt du behöver veta om olika ventilationslösningar som kan passa just ditt hus. Del 2 kan du läsa här.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ