Trygga ditt hem från inbrott och brand

För att du ska kunna känna dig så trygg som möjligt i ditt nya hus finns det åtgärder som är bra att ta. Det handlar om att förebygga inbrott och motverka brand, speciellt eftersom att vi närmar oss juletider då vi tänder mycket ljus. Du kan också välja ett hemlarm med olika smarta funktioner. Här får du tips på hur du kan få en tryggare vardag.

Var varsam med levande ljus

Runt jul är risken för bränder i hemmen som störst, då är det många som vill skapa den där mysiga julstämningen och tänder extra många levande ljus. Självklart kan man tända ljus men det är viktigt att ha dem under uppsikt, och det finns flera åtgärder att ta för att minska riskerna att en olycka sker. För dig som vill läsa mer finns här en pdf där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättar mer om hur du skyddar dig mot brand hemma.

 • Ställ inte levande ljus nära något som kan fatta eld, till exempel en gardin som kan blåsa in i ljusets låga. Se till att det inte heller finns något ovanför ljuset, som ett hyllplan eller en taklampa.
 • Använd bara stabila ljusstakar och ställ de på stadiga underlag så att de inte riskerar att välta.
 • Använd inte ljusmanschetter av brännbara material och var noga med vad du dekorerar din adventsljusstake med.
 • Placera ljusen utom räckhåll för små barn, tänk också på att förvara tändare och tändstickor så att barn inte kommer åt de.
 • Ha alltid uppsikt över levande ljus, och glöm inte att släcka dem innan du går hemifrån eller går och lägger dig.

Bra att ha hemma

 • Brandvarnare – En brandvarnare ska sitta i taket, den ska inte sitta på väggen eller ligga på en hylla. Det bör finnas en brandvarnare centralt på husets alla våningsplan samt en i varje rum där någon i familjen sover.
 • Brandsläckare – Den typ av brandsläckare som släcker med pulver rekommenderas att ha hemma, till exempel en brandsläckare på 6 kg eller två som väger 3 kilo.
 • Brandfilt – En brandfilt är bra för att till exempel släcka bränder på spisen, i en soffa eller i en fåtölj.

Minska risken för inbrott

Det finns två faktorer som påverkar vilket hus en inbrottstjuv väljer att ta sig in i. Det ena är hur lätt det är att ta sig in i huset, och det andra är om de som bor i huset ser ut att vara bortresta. Även här finns det saker du själv kan göra för att minska risken för att något skulle hända dig.

När du ska resa bort är det bra att tänka över hur du lämnar huset och förbereda så att det ser bebott ut även de dagar du inte är hemma. Det bästa är att prata med dina grannar och be dem om hjälp att ha koll på ditt hem medans du är borta.

 • Be en granne att skotta snö på vintern när du är bortrest, eller klippa gräset om det är sommar.
 • Be någon granne att ta hand om din post så att inte brevlådan blir full, och att lägga sina sopor i din soptunna.
 • Koppla din belysning inomhus till en timer så att några lampor tänds när det börjar mörkna.
 • Du bör också undvika att berätta i sociala medier om att du är bortrest.

För att göra det svårare för inbrottstjuven att ta sig in i huset, oavsett om du är hemma eller inte bör du se över fönster och dörrar, och tänka på belysningen utomhus. Använd punkterna nedan som en checklista för att trygga ditt hem.

 • Förvara inte trädgårdsredskap utomhus så att de kan användas för att ta sig in i huset.
 • Förvara även stegar i förråd eller garage, eller lås fast dem så att de inte kan användas för att ta sig in via öppna fönster.
 • Använd en rörelsesensor till din utomhusbelysning så att lamporna tänds vid rörelser.
 • Lås din ytterdörr även när du är hemma. Värdesaker som står i hallen kan annars bli ett lätt byte för inbrottstjuven.
 • Ha bra fönster och dörrar med kvalitetslås, vissa fönster och dörrar är lättare att ta sig in genom än andra.
 • Du kan också förstärka fönster samt altandörrar för att försvåra ett inbrott.

Välj ett passande hemlarm

Generellt finns det två typer av hemlarm, de som larmar i det tysta och på ett eller annat sätt har kontakt med en larmcentral, och de högljudda larmen som larmar på platsen. Idag är det uppkopplade larmet som har kontakt med en larmcentral de mest populära, ett tryggt val för dig som söker hög säkerhet dygnet runt och vill minska risken för både inbrott och brand.

När larmet går i en bostad med uppkopplat larm får larmcentralen direkt reda på det och börjar arbeta för att ta reda på vad som hänt. Det finns många olika typer av produkter och tjänster inom hemlarm på marknaden och de olika säkerhetsbolagen har olika sätt att arbeta på.

Till många av de uppkopplade hemlarmen finns kameradetektorer som kan aktiveras och skicka bilder när ett larm har utlöst, detta underlättar för larmcentralen i arbetet för att ta reda på vad som hänt i bostaden och sätta in rätt åtgärd. Larmcentralen kan i sin tur kontakta väktare eller polis beroende på vad som hänt.

En riktigt bra funktion som de uppkopplade larmlösningarna ofta erbjuder är att man kan koppla en rökdetektor till hemlarmet, vilket gör att en larmcentral även kontaktas när en rökdetektor känner av värme eller rök. Detta är framförallt värdefullt när du är bortrest och kan förhindra att brand sprider sig och orsakar stora konsekvenser.

Det digitala låset från Yale Doorman.

Ha koll på huset och slipp nycklar

En annan smart grej som ökar säkerheten i hemmet är dörrhandtag med kodlås. En aktör på marknaden är företaget Yale, de har ett digitalt lås med namn Yale Doorman som blivit mycket populärt. Med ett digitalt lås kan du låsa upp dörren med en kod, en bricka eller genom en app i din mobil. Du får också full koll på vilka som går in och ut ur huset, till exempel när barnen kommer hem från skolan.

Nu behöver du aldrig mer leta efter borttappade hemnycklar eller vara rädd för att en nyckel ska tappas bort. Med lösningen från Yale Doorman kan du låsa och låsa upp ytterdörren direkt i mobilen var du än befinner dig, smidigt om du vill släppa in någon i huset eller om du glömt låsa dörren. Du kan dessutom aktivera automatisk låsning så att du vet att ytterdörren alltid är låst. Yale har dels egna hemlarm men du kan också koppla ihop din Yale Doorman med andra kända larmsystem på marknaden.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ