Nybyggd sekelskiftesvilla med orangeri på sjötomt

Hemma hos familjen Fogelberg/Sjödahl

Gul sekelskiftesvilla med orangeri

Andreas är uppvuxen i en funkisvilla och parets tidigare lägenhet var inredd i retro 50-tal. Andreas och Kaisa har testat en mängd olika stilar och när de hittade den perfekta platsen att bygga hus på föll valet på sekelskifte och klassisk allmoge. Platsen kallade på dem och läget fick helt avgöra utformningen av deras husdröm. En sjötomt med helt unikt läge i Björboholm utanför Göteborg är nu parets hem.

till Andreas och Kaisas nybyggda sekelskifteshus

Välkomna till Andreas och Kaisas nybyggda sekelskiftesdröm vid sjön Mjörn.

Familjen Fogelberg/Sjödahl bodde tidigare i Stockholm. Barnen är utspridda i landet och vännerna finns både i Stockholm och i Göteborg, därför letade paret hus på flera olika platser. Andreas som är uppvuxen i Lerum har en förkärlek till Björboholm och tog med sig Kaisa på flera husvisningar i området. De fastnade tillslut för den enda obebyggda tomten på Björboholms södra udde och flyttade 46 mil från Liljeholmen i storstaden till lilla Björboholm.

Det gula huset med vita knutar pryds av en ytterdörr i en grön kulör. På taket ligger tvåkupigt lertegel.

Det gula huset med vita knutar pryds av en ytterdörr i en grön kulör. På taket ligger tvåkupigt lertegel.

“Vi kände ganska direkt vilken stil vi ville bygga i när vi kom till platsen. Husen runt omkring är byggda i klassisk stil i början av 1900-talet och vi ville ha något som passade in i miljön. Kaisa gillar att gå på loppisar och att hitta gamla grejer, så detta passade oss väldigt bra. När vi sökte efter rätt husleverantör var det en mäklare som sa att eftersom vi hittat en så speciell tomt och ett så fint läge borde vi höra av oss till Alingsås Huspaket. Så det gjorde vi”, berättar Andreas.

Grön dörr och mönstrade tapeter i hallen.

När man kommer innanför de gröna pardörrarna möts man av en harmonisk mönstermix i den rymliga hallen.

Den otroligt vackra villan som målats i en gul nyans med vita knutar stod klar i mars 2023. Det var under våren 2021 som paret köpte tomten och att ha gått igenom ansökan om strandskyddsdispens, bygglovsansökan, materialval och utformning av huset samt byggnation på bara två år är kort tid.

Kök med stora fönster.Dörr till skafferi och detaljbild på köket.

Köket ligger i en av husets utbyggnader och fönstren i bänkhöjd förstärker utsikten över sjön. Här finns också ett rymligt skafferi.

“Det är Simon på Alingsås Huspaket som har ritat vårt hus. Han utgick från ett hus som de kallar för Villa Klinten, men när vi hade kommit med alla våra önskemål och ändringar så slutade det med att Simon hade ritat om alltihop”, säger Kaisa glatt och fortsätter. “Det viktigaste för mig var att ha ett orangeri och ett skafferi, och att få plats med den här kakelugnen som är bevarad från slutet av 1800-talet. Vi har verkligen fått in allt vi önskade här.”

Vardagsrum i sekelskifteshuset.

Från vardagsrummet leder en trappa ner i det ljusa orangeriet som har 4 meter i takhöjd.

“Alingsås Huspaket lovar ju att man kan göra vad man vill, och jag måste säga att de har hållit det löftet. De har haft bra flexibilitet hela vägen och alla som vi varit i kontakt med har kommit med bra tips och lösningar längs vägen. Många saker i huset har vi beställt genom Alingsås Huspaket, och vissa saker har vi valt bort för att istället köpa själva”, berättar Andreas.

Stort orangeri

Orangeriet är Kaisas favoritplats i huset och katten Lilly håller med.

Entréplan i den stora villan är på 112 kvadratmeter. Innanför den rymliga hallen kommer kök, matplats och ett vardagsrum med utgång och en trappa ner till orangeriet som är placerat närmare vattnet. På denna våningen finns också en relaxavdelning med badkar och bastu, samt förråd. Självklart också ett skafferi som är placerat i vinkeln mellan hallen och köket, och som med sitt lilla fönster skapar en vacker utformning på husets fasad.

Odlingar inne i orangeriet.

Här odlar Kaisa bland annat tomater, chili, fikon och gurkor. Från orangeriet kommer man direkt ut till trädgården.

När du kliver in i Villa Fiskartorpet, som paret döpt sin husdröm till, slås du av den genuina känsla som finns i huset. Det är en känsla av patina och historia som finns trots att huset är helt nytt. Kaisas intresse för att gå på loppisar och leta efter guldkorn på Blocket och Tradera har lönat sig i jakten på att ge hemmet en själ som kan vara svår att fånga i nybyggda hus.

Äldre kakelugn.

Kakelugnen är köpt på Gothia kakelugnar och är bevarad från en av de lägenheter som revs när Nordstan i Göteborg byggdes.

En del av charmen kommer från alla de gamla innerdörrarna som paret köpt på olika ställen under byggtiden. De har själva påbörjat det tidsödande arbetet att renovera dörrarna. Några återstår, samtidigt som patinan faktiskt tillför en vacker charm till huset. “Vi hade väldigt bra och flexibla snickare från Marab som löste att sätta in de gamla dörrarna. Alla dörrar har olika mått så det blev lite extra jobb för snickarna, men resultatet gjorde det helt klart värt det”, säger Kaisa.

Vedspisen i köket är en nyproducerad version.

Gamla vedspisar är inte längre godkända att installera, därför är vedspisen i köket en nyproducerad version.

Kaisa och Andreas har också tagit andra beslut som bidrar till att skapa den där charmiga atmosfären av att gammalt möter nytt. Det gedigna plankgolvet som ligger på entréplan är i gran. Ett golv som är otroligt vackert men som kräver både muskler och kärlek när det ska skuras, helst varannan månad. Även pärlsponten i taket ger den rätta känslan. Paret valde att tillåta kvistar i panelen vilket ger en härlig struktur och liv till ytan.

Utsikt genom stora fönster i matsalen.

Från matplatsen i mitten av huset har man direkt tillgång till trädgården genom dubbeldörrarna.

“Det känns helt fantastiskt att vi bor här nu! Sådär soliga och fina dagar är det som att vara i paradiset. Det absolut bästa är nog när man vaknar på morgonen och ser utsikten, men min favoritplats i huset är ändå orangeriet. Att hitta en sjötomt stod högt på vår önskelista så detta är verkligen en dröm. Den enda baksidan med att bo vid en sjö är väl att det blåser ibland”, säger Kaisa och ler.

Dusch, toalett, tvättställ, badkar och bastu. Dusch, toalett, tvättställ, badkar och bastu.

I relaxavdelningen på nedre plan finns dusch, toalett, tvättställ, badkar och bastu. Rummet delas in i mindre avdelningar av kaklade väggar.

“Min favoritplats är nog köket. När man har vänner över är det härligt att stå där och laga mat, och vännerna kan hänga runt omkring. Då brukar vi också sitta och äta i orangeriet, i alla fall mellan vår och höst. Under vinterhalvåret håller vi cirka 10 grader i orangeriet. Vi valde att inte ha någon golvvärme där inne. Relaxen med bastu är också en av mina favoritplatser i huset”, säger Andreas.

parets sovrum

Även parets sovrum har utsikt mot sjön, takhöjd upp i nock och en dörr ut till balkongen.

Den totala boytan i den gula villan är 195 kvadratmeter. En trappa upp finns fyra sovrum och en tvättstuga och ett badrum. Husets utformning är gjord så att både kontoret mot norr och parets stora sovrum mot söder har två parallella taknockar som skapar stor rymd i rummen. Sadeltaken skapar också en naturlig och vacker placering för de många fönster som vetter mot sjön och parets alldeles egna klippor som inbjuder till bad.

Altandörrar och fönster ifrån Elitfönsters serie Retro

Altandörrar och fönster kommer från Elitfönsters serie Retro.

Fönstren är från Elitfönster och har en utsida i aluminium och insida i trä. Andreas berättar att Alingsås Huspaket var tydliga kring sin rekommendation om aluminiumfönster, med tanke på husets utsatta placering precis vid vattnet. Detta sparar man mycket underhåll på och paret är nöjda med beslutet att välja aluminium. De fick också stor hjälp av Alingsås Huspaket gällande hur huset på ett naturligt sätt kunde placeras på tomten.

På sidan som vetter mot den lilla vägen finns en dörr till groventrén och en grusgång till det gamla fiskartorpet (vänster i bild)

På sidan som vetter mot den lilla vägen finns en dörr till groventrén och en grusgång till det gamla fiskartorpet (vänster i bild) som låg här när de köpte tomten. Torpet har renoverats då det var i dåligt skick.

“Vi har tagit ner ungefär 30 träd på tomten för att göra plats för huset. Vi fick ansöka om utökad strandskyddsdispens från Länsstyrelsen och det fanns en del krav på bygget från kommunen. Bland annat att vi behövde bygga en mur i en specifik längd längst med vägen som går bakom huset, eftersom vägen ligger högre upp än tomten. Jag tyckte ändå att det var otroligt mycket papper att fylla i för att ansöka om bygglov. Här fick vi också hjälp av Alingsås Huspaket”, berättar Andreas.

Gatsten Bohusgranit

När bygglovet var godkänt flyttade Kaisa och Andreas ner från Stockholm för att bo hos Andreas mamma, för att senare hyra ett torp i närheten av husbygget för att kunna vara på plats ofta. I september 2022 restes stommen och efter att Andreas och Kaisa flyttade in i huset i mars 2023 har arbetet fortsatt. De har byggt en vedbod, gjort en grusplan, asfalterat, renoverat det gamla fiskartorpet som redan fanns på tomten och anlagt en trädgård med allt vad det innebär. “Det är egentligen först nu vi börjar känna oss klara”, säger Andreas.

Nytt hus i gammal stil.

Utformningen, de vackra detaljerna och de gedigna materialvalen bidrar till att det är många som tror att Villa Fiskartorpet är ett gammalt hus som legat på platsen länge.

Villa Klinten, det hus som ritaren Simon utgick ifrån, har ett burspråk som var tänkt att placeras mot vattnet. Burspråket ritades om till ett indrag i huset som gjorde plats för en veranda. Det skapade istället känslan av två burspråk runt om kring verandan och gav huset en personlig karaktär. Ovanför verandan byggdes även den balkong som kan nås från både allrummet och sovrummet på ovanvåningen.

Redskapsbod och vedbod.

Bakom huset finns ett litet uthus för trädgårdsredskap och ved.

Kaisa som alltid har gillat gula hus fick välja kulör på fasaden, men att hitta den rätta gula nyansen var inte lätt. Paret åkte runt i villaområden för att titta på andra gula hus, och ibland knackade de på för att fråga om färgkoden. De tog också hjälp av en färgaffär som hade satt upp bilder på befintliga hus tillsammans med färgkod och gatuadress, så att kulören kunde beskådas på ett verkligt hus. Just kulören här på Villa Fiskartorpet delar de nu med en villa i Bromma.

Paret i en entré till huset.

“Det var en dröm att ha ett året-runt-boende som känns som ett sommarställe. Vi var här första gången i snöblandat regn, och när det kändes så bra trots det dåliga vädret så vet man att det är rätt. Jag har varit tillbaka i Stockholm några gånger sedan vi flyttade, men jag känner att jag inte hade velat bo där längre. Det är precis här vi vill bo”, säger Andreas.

Planskiss entréplan Planskiss övervåning

Våra bästa tips:

  1. Var närvarade på bygget ofta. Det är otroligt viktigt för att det ska bli som man hade tänkt sig. Även om man inte kan vara på plats på dagen så kan man alltid åka dit på kvällen för att kunna ta de beslut som behövs.
  2. Välj entreprenörer som faktiskt bryr sig om att det ska bli bra. Ofta är mindre och lokala företag mer benägna om att göra ett bra jobb, jämfört med större företag som har många anställda, och som kanske inte alltid tänker på företagets rykte.
  3. Våga följa din magkänsla och ta ut svängarna lite. Att välja gamla innerdörrar var en sådan sak där många sa att det skulle vara svårt och inte bli bra. Men vi är jättenöjda att vi gick på vår magkänsla.

 

Kortfakta:

  • Hustyp: Sekelskiftesvilla
  • Storlek: 195 kvm
  • Antal rum: 6 rum och kök
  • Plats: Björboholm
  • Byggtid: 6 månader
  • Snickare: Marab
  • Inflyttning: Mars 2023
  • Insta: @villa_fiskartorpet
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ