New Englandhus inspirerat av amerikansk elegans

Hemma hos Julia och Johannes

Villa Rosenö är inspirerad av amerikansk elegans

I Villa Rosenö bor Julia och Johannes Rosenö. I november 2019, 8 månader efter att plattan gjutits stod huset klart och paret flyttade in. De har bara positiva erfarenheter av bygget och ser med glädje tillbaka på projektet. De har i princip alltid varit överens om allt, förutom vilket efternamn de skulle ta när de gifte sig 2016.

“Jag vet att inredning är Julias stora passion i livet och hon har redan från början haft en vision som hon har fått följa. Jag har litat på henne till 100% och jag tycker verkligen att resultatet blev bra, det blev en fin och genomtänkt stil. Själv har jag ingen stil så det har bara varit skönt att Julia har tagit så många beslut.” säger Johannes.

När Julia och Johannes fick reda på att de hade möjlighet att köpa en tomt i Östadkulle där Julia är uppväxt bestämde de sig för att bygga hus. De bodde då i en lägenhet i Alingsås och längtade båda tillbaka till landet. Även Johannes är uppväxt på landet, 10 minuter väster om det nya huset.

Julias stora inspirationskälla är USA, det är det eleganta och lyxiga som lockar. Med mottot att alla detaljer i huset ska få henne att känna sig som om hon är i USA har hon inrett hemmet med en tydlig och personlig röd tråd. Julia hämtar mycket inspiration från TV-programmet Fixer Upper och många timmar har spenderats på Pinterest.

“Jag har faktiskt aldrig varit i USA, men jag älskar stilen! Den amerikanska inredningen är ganska ovanlig i Sverige så jag tycker det är roligt att det känns unikt. Jag gillar utmaningen att försöka skapa en lyxig känsla med små medel och en liten budget. Då gäller det att vara kreativ, och med olika Ikea-hacks kommer man långt.” säger Julia.

Hallen på nedervåningen.

Det var i januari 2018 som Julia och Johannes började leta efter rätt husleverantör. Till en början tittade de på många olika leverantörer och under flera månader tänkte de välja ett utländskt företag som hade planer på att etablera sig i Sverige. I sista sekunden ändrade de sig och valde att använda sig av Alingsås Huspaket, ett beslut de inte ångrar!

Vardagsrum på övervåningen.

Det kändes tryggare med en lokal leverantör och de berättar att allt har flutit på otroligt smidigt med Alingsås Huspaket. Det har också varit en trygghet att de när som helst kan ringa om de har funderingar, eller svänga inom kontoret som ligger 10 minuter bort.

Tidigt i processen hittade Julia och Johannes en planlösning som de gillade, men hos den första husleverantören betydde den typen av ändringar en stor extra kostnad. Hos Alingsås Huspaket kunde de få huset och planlösningen precis som de önskade, och samtidigt hålla sig inom sin budget.

Stort härligt sovrum med walk-in-closet och utgång till balkong.

I mars 2019 göts grunden och i november var det inflyttning. Julias pappa Niklas har varit byggherre. Hans erfarenhet har varit otroligt värdefull i detta husbygge som han drivit vid sidan om sitt heltidsarbete. Niklas har hjälpt till med budgetering, löst det administrativa, haft kontakt med alla hantverkare och skött planeringen av bygget.

Julia har nyss startat upp ett företag inom sömnad där hon syr upp bal- och brudklänningar på beställning.

Projektet flöt på mycket bra, de hade bra snickare, bra husleverantör, en klippa till pappa, och dessutom en känsla av att turen var på deras sida under hela projektet. Det kom inte en droppe regn på stommen innan huset var tätt, hantverkarna kunde komma precis när de behövdes och de har avlöst varandra väldigt effektivt.

“Snickarna var fantastiska, de var väldigt involverade i bygget och kom med mycket tips och idéer. Tillsammans spånade vi fram många smarta lösningar, jag tror faktiskt att även snickarna tyckte detta huset var ett roligt projekt. Jag kunde lämna en halvdålig skiss på morgonen innan jag åkte till jobbet, på till exempel balkongräcket eller valvet ovanför fläkten, och när jag kom hem såg det ut precis så som jag önskade.” säger Julia.

Stor och rymlig hall med 7,5 meter i takhöjd.

Alingsås Huspaket levererade stommen och allt utvändigt på huset. Mycket av det invändiga såsom kök, badrum och lister valde Julia och Johannes att ordna själva i samråd med hantverkarna. Allt kring hur inredningen skulle se ut lät de växa fram efterhand. Flera timmar varje kväll från mars till november var Julia och Johannes i huset efter jobbet för att städa och stämma av med snickarna inför morgondagen. Det var ofta någon av alla speciallösningar i interiören som skulle planeras.

Den inbyggda bokhyllan är ett IKEA-hack.

Många detaljer är specialgjorda, till exempel taklisterna som inte är några vanliga taklister utan tre lister som satts samman. Julia ville ha inbyggda bokhyllor i vardagsrummet så fyra bokhyllor av modell Billy byggdes in med hjälp av täcksidor och lister.

Stort och rymligt badrum på övervåningen.

“Det var bara de sista två månaderna som vi började bli lite trötta på bygget, då ville vi bara att allt skulle bli klart så att vi kunde flytta in. Annars har varje dag varit rolig! Jag tror man behöver påminna sig själv om att njuta under tiden, och stanna upp för att se att man faktiskt håller på att skapa sitt framtida hem. Vi skapade vårt drömhus där vi själva kommer bo under många år framöver, det är häftigt.” säger Johannes.

Från övervåningen har man bra uppsikt över vem som kommer och går i den stora hallen.

Det första man slås av när man kliver innanför dörren är den stora och otroligt vackra hallen med en takhöjd på 7,5 meter. Golvet känns oerhört lyxigt och det mörka träslaget på trappräcket är en fin kontrast till de vita ytorna. Om Johannes måste välja ett rum är hallen hans favorit, men han spenderar helst tid i vardagsrummet på ovanvåningen.

Vardagsrum på nedervåningen.

Julia väljer vardagsrummet på nedre våningen som favoritrum, och då sitter hon helst i den soffan som gör att hon också har utsikt in i matsalen och kan njuta av både vardagsrum och dining room.

Elegant och praktisk tvättstuga.

Huset är på ca 245 kvadratmeter och på nedre plan ligger köket, matsal, vardagsrum, tvättstuga, ett mindre badrum, hall och förråd under trappan. Övre plan är något mindre än undervåningen men rymmer ändå ett vardagsrum i öppen planlösning, atelje, sovrum, walk-in-closet, förråd, gästrum, stort badrum och ytterligare ett rum som inte inretts än. Bra förvaring har varit viktigt att få in i planlösningen och i huset finns tre förråd.

Även utomhus ser vi detaljer som gör att huset andas amerikansk elegans. Förutom de klassiska stolparna runt verandan och samma stil på balkongräcket finns en gungande soffa i vitt trä och svarta fönsterluckor som matchar den svarta entrédörren. Fönsterluckorna lyckades de efter mycket letande hitta och beställa genom ett norskt företag som skickade luckorna från Norge.

“När vi ser tillbaka på bygget så är det bara positiva känslor, vi hade verkligen så kul! Det var mycket tack vare våra vänner. Det var många fredagskvällar som slutade med att flera av våra vänner kom förbi med familjepizza och målade väggar hela natten lång till hög musik. Att Julias pappa har hjälpt oss så otroligt mycket gör också att vi bara har positiva minnen, vi har sluppit mycket av det som känts svårt och komplicerat.” säger Johannes.

“Nu när vi är tillbaka på landet så känner vi oss som hemma igen. I vårt hem får verkligen alla våra vänner plats och det är så skönt! Förut fick vi låna våra föräldrars hus när vi blev många, men nu ser vi fram emot att fira midsommar och andra högtider här hemma.” säger Julia.

Våra bästa tips!

 1. Ha koll på budgeten under byggets gång. Julia och Johannes hade en Excelfil med en budget för varje del av bygget, efterhand la de in alla fakturor och kvitton för att kunna se hur mycket pengar de hade kvar.
 2. Anlita snickare du litar på, det är A och O.
 3. Välj en stil du gillar och följ den som en röd tråd genom hela bygget, då blir det ett enhetligt resultat. Här har Julia alltid ställt sig frågan “Får denna detalj mig att känna som att jag är i USA?”. Är svaret nej är det inte rätt beslut.
 4. Googla på Ikea-hacks, då hittar du massor med inspiration och tips som kan spara dig pengar när det kommer till inredning.

Korta fakta:

 • Hustyp: Tvåplanshus
 • Storlek: Boyta bottenplan 145 kvm, övre plan 100 kvm.
 • Antal rum: 6 rum och kök
 • Plats: Östadkulle, Vårgårda
 • Byggtid: Mars 2019 – November 2019
 • Inflyttning: November 2019
 • Snickare: Östadkulles Entreprenad
 • Instagram: @villaroseno
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ