H-hus i suterräng på egen udde

Hemma hos familjen Fagersson Olander

H-hus och suterränghus vid Mjörn.

2015 köpte Anders och Dagny en alldeles egen udde. På tomten stod då ett hus i två våningar där paret gjorde en lättare renovering innan de flyttade in i väntan på strandskyddsdispens och bygglov för sitt nya hus. En process som skulle visa sig ta hela fem år. Idag är det drygt två år sedan huset stod klart på den magiska platsen på en udde vid sjön Mjörn.

Det var efter att Dagny och Anders fått reda på att deras hus skulle bli inlöst av kommunen som de började se sig om efter en ny plats att slå sig till ro på. Efter flera år av diskussion fick de tillslut inlösningen bekräftad och de vågade ta steget att köpa huset på udden som då låg ute till försäljning. Här lever de nu sitt bästa liv som pensionärer med utrymme för sina intressen och plats för både barn och barnbarn när de kommer på besök.

Hus i form av ett H. Uppe på en kulle vid sjön Mjörn.

“En varm sommardag när solen skiner och båtar åker förbi utanför udden, när människor badar på badplatsen intill och man hör barn som är ute och leker, då finns det inget som slår denna platsen”, säger Dagny. Eftersom paret bodde på platsen i flera år innan de byggde sitt nya hus kände de väl till hur solen och vinden rörde sig på tomten. Därför kunde de anpassa det nya huset precis efter tomtens förutsättningar och skapa flera uteplatser med olika lägen.

Huset sett ovanifrån. Nära till vattnet.

Det vackra huset växer sömlöst upp ur den lilla kullen. När du kör fram med bilen till parkeringen, precis bredvid båtplatsen, anar du att det är ett suterränghus. Huset är byggt som ett H, med två kortare sadeltak som binds samman med ett längre. Mot söder ligger husets huvudentré och en stor altan i lä mot västanvinden, som är perfekt för att njuta av den första vårsolen. Mot norr finns den magnifika utsikten över sjön Mjörn och en stor altan där familjen Fagersson Olander kan njuta av kvällssolen om somrarna.

Garage som är inbyggt i huset

Åt öster finns den entré som paret oftast använder, och ett garage som är inbyggt i huset. Från balkongen ovanför ser man solen gå upp i öst. “Vi har placerat vårt sovrum mot öster och därifrån har vi en utgång till balkongen. Tänk vad härligt att kunna ta en kaffe i morgonsolen på balkongen sa vi. Nu har vi bott här i två år och vi har fortfarande inte druckit kaffe i morgonsolen”, skrattar Anders och fortsätter. “Men garaget har vi använt desto mer. Har man väl smakat på att ha ett uppvärmt garage i anslutning till huset vill man inte vara utan det, så det var ett måste när vi byggde nytt.”

Trappa och hunden Sally

Hunden Sally och katten Svea gosar och är sams när de är inomhus, men så fort de kommer ut jagar Sally upp Svea i träden.

“Eftersom att vi bodde på platsen och kände till de olika väderstrecken väl så visste vi hur vi ville placera rummen i huset. Det dåvarande sovrummet låg åt väster och det blev alldeles för varmt under dagen. Nu placerade vi istället sovrummet mot öster, och det blir inte alls lika varmt. Köket la vi istället på motsatt sida, åt väst. Vissa vill kanske komma upp till ett soligt kök på morgonen men det här passade oss bättre.” säger Dagny.

Vardagsrummet med soffor och högt i tak

För att utforma sitt drömhus tog Dagny och Anders hjälp av en arkitekt. När han hade tagit fram en vision, och paret till arkitektens förtvivlan flera gånger ändrat i planritningen, skickades en bygglovsansökan in till kommunen. Efter en lång resa av motgångar och avslag ända uppe hos mark- och miljödomstolen kunde arkitekten inte ändra mer i sin vision för att möta kommunens krav, och han valde att lämna projektet. Dagny och Anders hittade en ny arkitekt och satte in honom i vilka regler som gällde. Huset fick inte vara ett tvåvåningshus och varken ha svart tak, stora fönster, solpaneler, balkong mot norr eller putsad fasad. För att nämna några exempel.

Kök med köksö

“Vi tog hit den nya arkitekten och berättade vilka premisser som gällde. Han fick en idé på plats men berättade inget förens skisserna var klara. När vi fick se ritningarna blev vi positivt överraskade över resultatet med tanke på att kravlistan varit så lång. Med den utformningen fick vi äntligen vårt bygglov, efter fem år. I stället för ett tvåvåningshus som vi först sökte för blev det ett förlängt enplanshus som känns väldigt rymligt och har en takhöjd på upp till 5,5 meter. Detta våningsplanet är 160 kvadratmeter, och även källarplanet är cirka 160 kvadrat”, säger Anders.

Detaljbilder i köket

Dagny och Anders hade hört mycket positivt om Alingsås Huspaket från andra husbyggare. Eftersom att kommunen hade styrt paret till att bygga hus i trä kändes det självklart att bygga i lösvirke och att välja Alingsås Huspaket som husleverantör. De tog tidigt kontakt med säljaren Svante och när de väl fått ett godkänt bygglov drog de igång processen kring att göra ritningen till husdröm, och då gick allt snabbt. Alingsås Huspaket tog arkitektens ritningar och började arbeta med.

En induktionshäll med inbyggd fläkt

För att slippa fläktkåpa över köksön valde familjen en induktionshäll med inbyggd fläkt.

“Alingsås Huspaket ritade upp planlösningen med rätt mått på alla innerväggar till exempel och de gjorde konstruktionsritningar över hur huset skulle byggas rent praktiskt. Vi kom ju med våra arkitektritningar och där var det inte många raka vinklar, så det var nog lite klurigt. Men allting fungerade jättebra! Vi är jättenöjda!” säger Anders. Han berättar också att de hade stor nytta av att besöka Alingsås Huspakets showroom i Bergstena där de kunde ta beslut om allt från golv till tak.

Vardagsrum med matbord

Svarta golv och svart kök var något som paret haft tidigare och bestämt sig för att välja bort denna gången. Med både hund och katt i huset ville de ha något där päls och smuts inte syns lika tydligt. De valde ett golv i ek som finns att känna på i Alingsås Huspakets showroom. Även listverk, innerdörrar, fönster, fönsterbrädor, smygar och alla exteriöra detaljer har paret valt från showroomet. “Vi är så nöjda med Alingsås Huspaket. De har varit väldigt hjälpsamma, och om det uppstår några utmaningar så är deras inställning att problem är till för att lösas.” säger Anders.

Dekormålning i fönsternisch

Den speciella målningstekniken som huset har på utvalda platser kallas för dekormålning.

“Fönster var också en sådan grej som vi diskuterade mycket med kommunen. Först fick vi inte ha aluminium på utsidan eftersom att det inte ansågs passa in i den unika gårdsmiljön. Då var vi även tvungna att ha utvändig spröjs. Tillslut fick vi genom att ha aluminiumfönster mot sjösidan där fönstren är som mest utsatta, och vi fick ha spröjs mellan fönsterglasen som vi ville, så att det blir enklare att putsa fönstren”, säger Dagny.

Sovrum med dubbelsäng

Parets sovrum är placerat i öst för att solens värmande strålar inte ska nå in under dagen.

Förutom de vackra takkuporna med mindre halvmånefönster har huset smyckats med matchande halvmånar i större format. Ett sitter över det stora glaspartiet i köket och ett över motsvarande fönster i parets sovrum. Dessa fönster vetter mot norr och den magiska sjöutsikten. De små ovala fönstren på sidan om entrédörren är handgjorda av en snickare. På husets långsida mot norr finns också ett litet burspråk som paret lade till i slutskedet. Denna detalj blir som ett smycke och ger huset extra karaktär.

Stort badrum med skjutdörrar

Från sovrummet når man parets stora badrum genom en skjutdörr.

När huset var utformat och nästan alla val var gjorda påbörjades byggprocessen. Det befintliga huset revs och paret flyttade till ett närliggande fritidshus som de fått hyra. På så sätt hade de nära till byggarbetsplatsen och kunde se sitt nya hus växa fram, och de behövde varken adressändra eller justera sophämtningen. Från att det gamla huset revs och det nya stod klart tog det exakt ett år, och på trettondagen 2022 kunde Anders och Dagny flytta in.

Stort badrum med bakgrundsbelysta speglar

“Innan bygget drog igång hade vi varit väldigt fokuserade på det exteriöra så vi planerade inte insidan så mycket. Man tror att man har så lång tid på sig för det, jag vet att jag tänkte att det är långt kvar till dess att vi behöver ta de besluten. Men helt plötsligt behöver man fixa de där kommoderna i badrummet. Det har också hänt att vi kört in oss på något, och så visar det sig inte finnas i rätt mått till exempel. Det äpplet har vi fått bita i många gånger, att det inte blir som man först tänkt sig”, säger Anders.

Detaljbilder på badrummet

Rymlig walk-in-closet

I badrummet har paret också en rymlig walk-in-closet.

“Jag och Anders har tyckt ganska lika under processen, och ibland har vi fått jämka. Han fick till exempel bestämma över badrummet på källarplan medan jag fick bestämma över de två badrummet här uppe”, säger Dagny glatt. “Vi har faktiskt inte rykt ihop om något. Vi visste att vi ville ha lite färg i hemmet och inte för mycket vitt. Vi gillar ek så det har vi valt på ganska många detaljer.”

Kakelugn från 1800-talet

Kakelugnen är ursprungligen från 1800-talet men är kompletterad med nytillverkade delar.

“Många tror att mönstret i taket och på väggarna är tapet, men det är målat. Det är gjort med en typ av spackel för att bygga upp en struktur. Målaren vi tog hjälp av är från Kosovo och han tipsade om denna teknik för att ge lite mer liv till rummet och skapa något unikt. Han visade många bilder i regnbågens alla färger, men vi bestämde oss för att testa dessa ljusa nyanserna på en bit av väggen. Sedan gillade vi det så mycket att han fick göra även i taket. Vi tycker att det blev väldigt häftigt”, säger Anders.

Husets panel och sjön Mjörn i bakgrunden

Våra bästa tips:

  1. Ju mer man planerar desto bättre går bygget! Det är så många beslut som ska tas och man vill slippa stressa fram något i sista sekunden.
  2. Tänk färdigt innan ni börjar bygga! Det är dyrare att ändra när bygget är igång. Då rullar pengarna snabbt iväg och bygget kan bli stillastående.
  3. Använd visualisering så mycket det går. I vår dialog med kommunen var det nödvändigt, och det var även bra för vår egen del. Vi åkte till exempel ut med båten för att ta ett foto på platsen från avstånd, som arkitekten sedan skissade vårt hus på.
  4. Dokumentera, dokumentera, dokumentera! Ta bilder på allt, rör, el, ventilation med mera. Vi tyckte att vi tog många bilder men sedan har vi ändå saknat bilder på hur det ser ut innanför väggarna.

Takteglet Nortegl Engob Anti

Takteglet heter Nortegl Engob Anti.

Kortfakta:

  • Hustyp: Suterränghus
  • Storlek: 160 kvm + 160 kvm källare
  • Antal rum: 5 rum och kök
  • Plats: Alingsås
  • Byggtid: Knappt ett år
  • Snickare: Lasse K Bygg / Målare: AZ Måleri
  • Inflyttning: Januari 2022

Äldre röd stuga nära huset.

 

 

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ