Cissela tipsar: Så här färgsätter du ditt nybyggda hus

När man bygger nytt hus är det många beslut att ta. Ett moment som många tycker känns svårt är att färgsätta huset både utvändigt och invändigt. Cissela på Happy Homes i Alingsås har hjälpt många av våra husbyggare att hitta rätt, här tipsar hon om hur man skapar en helhet i huset och vilka fällor man bör undvika.

Att bygga hus är en stor investering och man ska trivas i sitt hus i många år framöver, därför vill man såklart att resultatet ska bli så bra som möjligt och att alla förväntningar ska uppfyllas. Cissela som har arbetat som färgsättare på Happy Homes i 14 år får ofta höra från sina kunder att det är värdefullt att få hjälp, och att det underlättar alla de val som ska göras.

Varför ska man ta hjälp med att färgsätta sitt hus?

“Vi som färgsättare ser till huset som helhet, inte bara de väggar som ska målas eller tapetseras. Vi tänker många steg framåt och ser hur olika beslut påverkar andra faktorer. En kund jag hjälpte nyligen skulle måla innertaket i samma kulör som väggarna, men de hade inte tänkt på att dörrar och lister då också behövde målas in. Efter konsultation kom vi fram till en lösning och kulörer som de gillade.” säger Cissela.

Cissela har också bra koll på hur olika kulörer passar ihop och hur de reagerar i olika ljus, både ljusinsläpp och väderstreck har stor påverkan på väggfärgen. Om ett rum till exempel är placerat med fönster mot norr upplevs kulören på väggarna kallare än i söderläge. Cissela vägleder och hjälper dig att komma fram till rätt nyanser för ditt nya hus.

När måste jag välja färg och tapeter till mitt nya hus?

Eftersom ett husbygge innebär många val är det vanligt att man skjuter upp de beslut som går till en period som är mindre intensiv. Du behöver inte ha bestämt väggfärgerna inomhus när du gör din slutgiltiga beställning hos oss på Alingsås Huspaket. Det är många som börjar tänka på färg och tapeter när husets innerväggar börjar komma på plats.

“Färg och tapeter kan vi få fram snabbt, att få hem tapeter går oftast på någon vecka. Därför kan man komma till oss ganska tätt inpå målningen. Däremot är det viktigt att man tar sig tid att fundera över de färger och tapeter man väljer, det är en så stor del av hemmet och man vill ju känna sig nöjd med resultatet. Jag rekommenderar alla att gå hem och fundera en extra gång, och inte bestämma sig under vårt första möte.” säger Cissela. 

Vad behöver en färgsättare ha för information av mig?

“Jag kan göra hembesök även om ett hus inte är färdigt för att få en känsla av huset och rummens placering, men oftast löser vi färgsättningen tillsammans med kunderna direkt i vår butik. Det jag behöver se är planlösningen och det är mycket värt om kunden har med alla materialval som prov på bänkskiva, kökslucka, kakel och klinker.” säger Cissela.

Det är tyvärr svårt att färgsätta hus utifrån bilder på materialvalen, detta för att färgåtergivningen på en skärm varierar och sällan återspeglar verkligheten. Bilden kan också vara taget i ett ljus som inte gör kulören rättvisa.

“Det blir en stor utmaning om kunden inte fått hjälp med nyanserna i valet av kök. Många väljer en kökslucka i en kall nyans och en bänkskiva eller ett golv i en varm nyans, då är det en utmaning att få ihop detta när väggarna sedan ska färgsättas. Det är framförallt vanligt att det blir en kall nyans när man väljer ett grått kök, samtidigt som många i slutändan vill ha en varm känsla i sitt hem.” säger Cissela.

Om du köpt möbler till nya huset som kommer ha en central roll är det bra att ta hänsyn till dessa. Det kan vara en soffa till vardagsrummet eller en kontinentalsäng till sovrummet. Ta gärna med ett tygprov eller till exempel fodralet till en soffdyna när du ska välja kulör till väggarna.

Om du vill använda dig av Happy Homes tjänst och ta hjälp av deras färgsättare bokar du en tid genom att ringa eller besöka butiken.

Hur får jag alla rum att kännas som en helhet?

“Jag brukar alltid sätta mig in i planlösningen och skapa mig en förståelse för vad som ska upplevas i de olika rummen. Vad ser jag när jag sitter vid köksbordet? Vilket golv ligger i rummet intill? Jag anser att det är nödvändigt för att få ett resultat som känns sammanhängande och enhetligt. Det går inte att titta på rum för rum, då blir det en spretig känsla.” säger Cissela.

Cissela har en metod där hon använder planlösningen för att lägga ut små lappar över varje rum med de kulör- och tapetprover som kunden är intresserad av. Det ger en bild av flödet i huset och det blir tydligt om kulörerna känns harmoniska. Då upptäcker man till exempel om någon del av huset har mycket mörkare färger än de resterande rummen, eller om något annat sticker ut.

Ska jag ha färg eller tapet på väggarna?

“Utbudet med tapeter har verkligen exploderat de senaste åren, idag har vi över 130 tapetböcker i vår tapetavdelning så jag förstår att det är svårt att välja. Många som väljer en tapet istället för väggfärg tycker att en målad yta känns lite naket. Det handlar bara om tycke och smak när det kommer till att välja mellan väggfärg eller tapet.” säger Cissela.

För att komma ifrån den nakna känslan kan man välja en enfärgad tapet med lite liv i. Det finns många olika ytor att välja mellan, allt från textila strukturer till imitationer av sten. Just nu är tapeter som efterliknar kalksten en trend, det händer något med ytan och skapar en känsla av naturen som många vill åt.

Kan jag även få hjälp med att välja färg på fasaden?

“Om man tycker att inomhusfärg är lurigt så är det tusen gånger värre utomhus! Jag upplever att det är fler som tar hjälp med vilken färg fasaden ska ha än vad det är som tar hjälp med att färgsätta hus inomhus. Solen och våra väderlekar påverkar otroligt mycket, utomhus blir kulörerna framförallt mer intensiva men också ljusare. Här gäller det att inte stå inomhus i ljuset av en glödlampa när man tittar på färgproverna.” säger Cissela.

Fasaden är en så stor och viktig yta om flera hundra kvadratmeter. Aspekter man bör titta på när man ska välja en kulör till fasaden är arkitekturen, omgivningen, naturen och grannarnas hus. Cissela och hennes kollegorna på Happy Homes gör hembesök även när det kommer till att färgsätta husets fasad, men när det är dags för våra kunder på Alingsås Huspaket att bestämma vilken färg fasaden ska ha finns inget hus att titta på. Fasadfärgen bestäms innan huset tillverkas eftersom att fasadbrädorna grundmålas och mellanstryks i vår fabrik. Just det kan du läsa mer om här.

Cisselas bästa tips!

 • Tänk på helheten och inte rumsvis
  När alla rum i huset färgmässigt uppfattas som sammanhängande skapas en harmoni i hemmet. Du kommer att se och känna det positiva resultatet som kommer av att arbeta med huset som en helhet, du kommer inte att ångra dig!
 • Sakta ner om du behöver
  Det går inte att bestämma allt på en gång, det är ofta besluten som går fort som kan bli lite tokiga. Ibland är det bra att stanna upp och känna in. Du kan till exempel välja att ha vita väggar till en början, och sedan ta beslut om väggkulör när du bott in dig i huset.
 • När det gäller färg och tapeter kan man faktiskt ändra sig
  Man kan ändra sig i efterhand, har man valt en kulör eller ett mönster som efter ett tag inte känns helt rätt, då är det en relativt liten kostnad för att måla eller tapetsera om.
 • Större beslut bör du välja med omsorg
  Däremot är det bra att tänka över vissa beslut extra noga, att byta kakel eller lägga nytt golv i efterhand är mycket mer kostsamt än att måla om. Där rekommenderar jag att inte titta så mycket på trender utan välja det som man känner att man kan leva med i många år framöver.
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ