Vi har nordens modernaste måleri

Nordens modernaste måleri – Vi målar ditt hus på 15 minuter!

För många husägare är målning av huset ett av årets allra största och mest tidskrävande projekt. Tack vare vårt effektiva måleri kan vi måla ett helt hus på en kvart!

Många lägger hela sin semester på att bygga upp ställning, tvätta fasad och sedan måla det nybyggda huset med minst två strykningar. Färgen är fasadens yttersta skydd och en otroligt viktig komponent som jobbar för att hålla huset skyddat från sol, vatten och vind. Genom ett bra grundarbete och rätt färg skapar du de bästa möjliga förutsättningarna för ditt hus!

Toppmodern teknik och kunskap från generationer

Vår verksamhet har funnits i Bergstena sedan 1933. Vårt toppmoderna måleri stod färdigbyggt 2018 och är ett av de senaste tillskotten i maskinparken. Det har varit ett fantastiskt komplement till vår övriga maskinpark bestående av såg, hyvleri, takstolstillverkning och lager.

Tack vare att vi bevarat vårt gamla måleri har vi dessutom möjlighet att ta oss an en större bredd av uppdrag. Vi kan fortsätta producera mindre serier och använda färgtyper som inte är effektiva i den nya anläggningen. Det kan till exempel handla om virke som ska behandlas med järnvitriol.

Här kontrolleras virket noga för att säkerställa kvalitén innan målningen.

Måleriprocessen hos Alingsås Huspaket

Vårt måleri är uppbyggt i linjer som är specialanpassade och effektiviserade efter just vår verksamhet. Det torra virket levereras direkt från vårt moderna hyvleri på andra sidan gården. Brädorna läggs i sektioner på valsar och rullas in genom de stora portarna till måleriet. Första steget i processen är en vakuumsug som förflyttar ett lager brädor åt gången och placerar dem på bandet.

Alla brädor körs därefter genom en kvalitetskontroll för att säkerställa att de inte har några skador eller defekter. Efter det skickas brädorna direkt in i måleriet där det passerar en bräda varannan sekund!

Här får virket torka innan det fortsätter tillbaka till starten av linjen för att antingen packas eller målas en gång till.

De nymålade brädorna fortsätter in i nästa hall för att färgen ska få torka. Hallen fungerar som ett extremt stort torkskåp med en temperatur på ca 45 grader. Här genom passerar virket långsamt med en konstant hastighet för att färgen ska torka jämnt. På 15 minuter är virket till ett helt hus målat, torrt och redo för ett till lager färg!

Som standard levereras ett hus från Alingsås Huspaket med Norrlandsfasad från Perssons Träteknik. Virket till fasaden kommer från utvalda skogar i Norrland där träden får växa långsamt för att uppnå högsta kvalité. Fasaden grund- och mellanstryks i vårt måleri i den kulör som kunden själv valt ut.

Vi målar som standard våra hus med en vattenbaserad akrylatfärg och för din slutstrykning av huset kan du själv välja leverantör och kulör så länge den är kompatibel med grundfärgen.

Den slutliga strykningen görs på plats när huset är rest. Det sätter den sista finishen på huset och täcker spikhuvuden. Du kan alltid rådfråga oss om hur du ska göra när det är dags att måla!

Bästa tiden att måla huset

Den bästa tiden att måla huset på är under senvåren och på sommaren när den största risken för regn är över och det är torrt i luften. Morgondagg kan tränga in i fasaden och fukten kan i sin tur påverka färgen. Börja hellre måla lite senare på förmiddagen så virket hinner torka till sig efter nattens fukt. Undvik att måla i direkt solljus om det är en riktigt varm dag.

Kyla kan också påverka färgen negativt. Rådfråga din färgleverantör vad som är rekommenderat för just deras produkt. Satsa på bra penslar när du målar! En bra pensel håller mer färg och det blir smidigare och går snabbare att måla.

Tips och råd för dig som ska måla om huset:

Långsiktigt underhåll

Hur ofta man behöver måla om sitt hus beror på många olika omständigheter: Vilken färgtyp huset är målat med, i vilken utsträckning fasaden utsätts för väder och vind samt hur noga huset målades senast. Behovet av underhåll är ofta olika beroende på väderstreck. Norrsidan löper större risk för mögelpåväxt och alger medan sidan som vetter åt söder i större utsträckning påverkas av solen.

Hus som likt våra är målade med akrylatfärg behöver underhållas och målas om först efter 12-15 år beroende på omständigheterna. Vi rekommenderar dock att man ser över sin fasad en gång varje år för att säkerställa så det inte uppstått några skador som behöver åtgärdas. Tvätta även bort mögelpåväxt och alger regelbundet för att hålla huset friskt.

Innan du ska måla om

Innan du sätter igång och målar ditt hus måste du först se över hela fasaden, få bort smuts och skrapa bort eventuellt löst sittande färg. Tvätta huset med målartvätt eller mögeltvätt. Använd gärna en mjuk svamp och skölj sedan med vatten.

Innan du målar och väljer färg bör du ta reda på vilken typ av färg ditt hus målades med sist. Alla färger är inte kompatibla med varandra och väljer man fel finns det risk att färgen flagnar av och att målningen behöver göras om.

Med ett bra grundarbete kommer färgen hålla i många år och det är värt att lägga lite extra tid på detta när du väl ska måla. Måla fasaden med minst två strykningar för bästa resultat. Knutar och foder bör med fördel målas sist.

På våra sociala medier kan du läsa mer och se filmer från hela linjen i vårt måleri! Ange gärna din e-post här nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ