Ett klassiskt hus på landet med amerikansk veranda

Hemma hos familjen Eriksson/Bertilsson

Hus från alingsås huspaket

Längs den idylliska landsbygdsvägen i Kvarnabo ligger ett vackert grått hus med amerikansk veranda. För inte så länge sedan var det bara en tom åker på denna platsen. Numera ser förbipasserande hur barnen cyklar framför huset medan Erik och Frida njuter av en kopp kaffe i solen på verandan.

I det nybyggda huset i Kvarnabo bor Frida Eriksson och Erik Bertilsson ihop med sina två barn Lucas och Kevin. Erik är uppvuxen i Sollebrunn men har spenderat mycket tid på gården mitt emot där deras nybyggda hus nu ligger. “Denna platsen betyder mycket för mig. Detta var ursprungligen vår gamla släktgård och jag har spenderat mycket tid i skog och mark här med min pappa genom åren.” säger Erik.

Sitter utanför huset

Erik och Frida sitter gärna ute på sin veranda och njuter i solen.

Hösten 2017 valde familjen att köpa loss släktgården. “Vi började med att renovera upp det gamla torpet som varken hade rinnande vatten, el, dusch eller vanlig toalett. Det blev väldigt uppskattat av äldre släktingar som tyckte det var roligt att någon tog hand om stället. Idag hyr vi ut torpet.” berättar Erik.

Veranda

Verandan blev verkligen pricken över i på framsidan. Den är både vacker och skyddar mot regn och snö.

Det var först när renoveringen av torpet var färdig som familjen på allvar började kolla på vad de ville bygga för hus och styckade av en tomt på åkern mitt emot gården. “Från början funderade vi på att bygga ett sommarhus och inte inreda övervåningen. Vi tänkte att det hade blivit en möjlighet att känna på hur det kändes att bo på landet och sedan flytta ut hit på sikt. Så blev det ju inte riktigt.” ler Frida. “Vi bestämde oss ganska snabbt för att om vi ska göra detta så gör vi det på riktigt!”

Hall

Stor och rymlig hall med öppning till köket och en korridor med dörr till badrum och groventré med tvättstuga.

Frida är uppvuxen inne i Alingsås och det var också där familjen bodde medan de byggde huset. Barnen gick i förskolan inne i Alingsås och för att omställningen inte skulle bli för stor för dem med både ny förskola och en flytt på samma gång så bestämde de att barnen skulle få börja på den nya förskolan redan i januari 2020. “Det gick faktiskt över förväntan. Även om det blev en bit att köra under några månader för att lämna och hämta så var det ett väldigt bra beslut. Barnen hann rota sig och hitta nya kompisar i vårt nya område innan flytten och vi kunde passa på att svänga förbi bygget på vägen tillbaka mot Alingsås för att stämma av läget med snickarna.” säger Frida.

Placering av trappa

Placeringen av trappan var en viktig detalj för Erik och Frida när de bestämde husets planlösning.

I familjens förra hus störde de sig på att trappan låg precis bredvid ytterdörren. Placeringen gjorde att de på hösten och vintern ofta blev blöta om strumporna på grund av snö och slask varje gång de skulle upp till övervåningen. Den erfarenheten gjorde att de nu valde att placera trappan i mitten av huset, vilket de är väldigt nöjda med.

“Den största omställningen med att flytta från stan till landet är nog planeringen.” säger Frida. “Nu behöver man planera lite mer så man gör alla ärenden när man ändå är inne i stan. Men så länge man har lite framförhållning så är det inga problem. Fördelarna med det nya huset och denna platsen väger upp allt sånt!” säger hon.

Badrum

Badrummet på nedervåningen är ljust och fräscht och Frida är extra nöjd med att ha gjort en inbyggd hylla i duschen.

Erik och Frida kikade hos flera olika husleverantörer innan de bestämde sig. Några av kraven familjen hade var att det skulle finnas plats för en bra tvättstuga med groventré och ett rymligt kontor eftersom de båda jobbar hemifrån vissa delar av veckan. “Vi var i kontakt med flera leverantörer för att hitta ett hus som var precis så som vi ville ha det.” säger Frida och fortsätter. “Vi båda gillar enplanshus eftersom det är lätt att få rymd i rummen genom att ha öppet upp till nock men det är praktiskt med ett tvåplanshus för att det är skönt att ha sovrummen på övervåningen. I denna planlösningen fick vi till båda lösningarna genom att lägga vardagsrummet i en egen del med högt i tak.” säger Erik nöjt.

Vardagsrum med högt i tak

Här i vardagsrummet spenderar familjen gärna sin tid tillsammans.

Vardagsrummet ligger i en utbyggnad utan övervåning vilket gör att de själva kunde bestämma vilken takhöjd de ville ha. Här i vardagsrummet är väggarna 330 cm höga och det är hela 420 cm upp till nock. “Vi älskar rymden och spenderar gärna vår tid här inne!” säger Erik och fortsätter. “Vi ville ha stora sällskapsytor i huset eftersom vi gillar att umgås med släkt och vänner och vill kunna bjuda hem många på samma gång. Jag gillar att man får kontakt med köket och att man kan titta ut på markerna tack vare fönstren och dörren ut till altanen.”

Tavelvägg

Tavelväggen har naturen som tema, vilket går hand i hand med deras egen utsikt med mycket vilt på åkrarna.

En av anledningarna till att familjen till slut valde Alingsås Huspaket var flexibiliteten. “Vi ville göra en hel del ändringar i planlösningarna hos andra husleverantörer och eftersom de säljer modulhus så blev det en ganska stor kostnad för att “låsa upp” modulen innan vi kunde göra några ändringar. Hos Alingsås Huspaket ritar de ju allt från grunden så man slipper onödiga upplåsningskostnader. Då kunde vi istället investera de pengarna i huset.” säger Erik.

Matplats

En rymlig matplats och praktiskt kök med plats för många gäster var något de båda drömt om.

“Vi fick de första ritningarna från Alingsås Huspaket i november 2018 och bygglovet blev beviljat i maj 2019. Under denna perioden var det lång väntetid hos kommunen för bygglov så vi var lite otåliga och ville köra igång så fort vi fick startbeskedet. Det var egentligen bara det kommunala som dragit ut på tiden. Allt annat har gått väldigt smidigt.” berättar Erik. Den största delen av markarbetet har Erik gjort själv, med lite hjälp av en bekant som är i branschen. “Jag är inget proffs, men löste det ganska bra till slut med lite rådgivning.” säger han ödmjukt.

Förvaring

Inbyggda spottar under hyllplanen ger en extra mysig belysning i köket om kvällarna.

Familjen har hittat mycket inspirationsbilder på Pinterest som de sedan tagit med till Alingsås Huspaket. Där hittade de bland annat bilder på verandor som de gillade. “Vi tog bara med våra inspirationsbilder så ritade Simon upp ett förslag som vi blev jättenöjda med. Det var väldigt smidigt.” säger Frida.

Lantligt kök

Rymligt och lantligt kök med två diskhoar och sittplatser vid köksön.

“Vi ville ha ett rymligt kök där vi kunde få plats med ugn och micro i ett högskåp. Det resulterade i att vi valde att bredda köket genom att göra en liten utbyggnad på framsidan av huset. Folk brukar inte tänka på det förrän vi nämner det. Man ser det tydligast på att vi inte har något hörn på köksbänken och att den delen av köket där vi har kaffekokare och diskho ligger i den lilla utbyggnaden. Därför vill vi tipsa om att rita upp köket i ett tidigt stadie när man fortfarande har möjlighet att flytta väggarna i huset. Kök har ju fasta mått så det är lättare att utgå ifrån köket och sedan flytta väggarna i huset.” säger Frida.

Trappa

Ekgolvet är ett enstavigt parkettgolv som heter Alba och kommer från Kährs.

På nedervåningen ligger ett vackert enstavigt parkettgolv i ek. Det var en av sakerna som var viktiga för Erik och som han har valt. “Vi har faktiskt kommit väldigt bra överens i alla val vi gjort. Vissa saker är viktigare för mig och andra saker var viktigare för Erik så vi har bestämt lite var. Då valde jag tapeten till trappan och övervåningen istället.” säger Frida. Trappan är något som familjen är väldigt nöjda med. Den kommer från Drömtrappor och stegen är i ek, precis som i övriga huset för att allt ska harmonisera fint tillsammans. Under trappan har de bra förvaring och husets elcentral mm.

Badrum

Badrum med fantastiskt fint ljusinsläpp genom ett takfönster.

På övervåningen har familjen ett rymligt badrum med mörkare kakel på väggar och golv. Frida och Erik är egentligen inte några som badar speciellt mycket, men barnen älskar det. “Vi hade ett takfönster i badrummet i vårt gamla radhus i stan som vi gillade väldigt mycket. Det blev ett fint ljusinsläpp som vi gärna ville ta med oss till det nya huset. Nu kan man faktiskt ligga i badet och kolla på stjärnorna. Det är lite häftigt!” säger Erik.

Barnrum

Rymliga och mysiga barnrum på övervåningen med inbyggda garderober.

Utöver badrummet består övervåningen av ett litet allrum och tre rymliga sovrum. I båda barnens rum valde man att bygga in en dubbelgarderob från IKEA. “Vi monterade ihop garderoberna själva och så löste snickarna resten åt oss. Det går ändå ventilation och lite annat genom väggen mellan barnens sovrum så det blev en snygg lösning att ha inbyggda garderober vid sidan av det utrymmet.” berättar Erik.

Förvring med garderober

Bra förvaring har varit A och O för Erik och Frida när de gjorde planritningen för huset.

Erik och Frida valde ett förhöjt väggliv på övervåningen vilket gör att rummen känns rymligare och att man kan stå raklång i större del av rummen. De har, precis som i barnens rum, valt att bygga in garderoberna för att få en mer platsbyggd känsla. Bakom skjutdörren har Frida även sin walk-in-closet. “Vi har valt att lägga mycket krut på förvaring i huset. Man kan nog aldrig få för mycket förvaring.” säger Frida.

Hylla barnrum

Barnen är extra nöjda över att ha fått varsitt rum, då de tidigare delade på ett rum i radhuset i stan.

Huset är byggt av Malmbergs Bygg som både Frida och Erik varit väldigt nöjda med. “Det har känts tryggt med dem redan från start. Allt har varit tydligt och rimligt specificerat i offerterna och när vi t.ex. kommit med extra önskemål om att bygga in garderober eller att platsbygga en bänk i hallen så har det inte varit några konstigheter för dem att lösa.

Våra snickare Sören och Felix har dessutom varit väldigt bra på att ställa relevanta frågor under byggets gång som gjort att vi behövt ta ställning till olika detaljer som nu i efterhand gjort huset ännu bättre. Det är ju guld att de byggt så många hus tidigare och har erfarenheter som vi inte haft. Vi är supernöjda med dem och kan varmt rekommendera dem till andra.” säger Frida.

Lantligt hus i grått

Utbyggnaden för vardagsrummet skapade en vinkel på huset som blev ett perfekt ställe för altanen.

Familjen är även väldigt nöjda med den liggande fasaden på huset. Tillsammans med säljaren Mattias Björkdahl landade de till slut i en kraftig panel där strukturen i träet kommer fram på ett fint sätt. “Vi fick jättebra hjälp av Mattias med det externa på huset. Han hade mycket bra input och idéer tyckte vi.” säger Erik.

Förutom att vi fick vänta ganska länge på bygglovet så har hela bygget gått väldigt smidigt. Det blir ju några möten och en del maildialoger men allt har varit väldigt uppstyrt och strukturerat med en tydlig tidsplan från Alingsås Huspakets sida. Det samma gäller för Malmbergs och det märks att de byggt många hus från Alingsås Huspaket tidigare eftersom de varit väldigt insatta i hela processen.” berättar Frida.

Hus framifrån

Fin helhet med alla byggnader på den nya gårdsplanen.

Hösten 2020 drog bygget av en verkstad igång med tillhörande garage och carport efter att de ansökt om ett separat bygglov för det. Erik driver egen firma inom skogsbruk och jobbar mycket i trakterna kring Kvarnabo. Sedan verkstaden byggdes har Eriks jobb gått mycket smidigare när han haft tillgång till verksamheten i anslutning till hemmet.

Grått hus vita knutar

Många som byggt ett hus håller nog med om att det är en intensiv men också väldigt rolig period i livet. “Jag tyckte att husbygget var jätteroligt och att det var en lyx att få välja allting själv. Dessutom var det kul att få göra det ihop. Vi tyckte det blev som en stor tomhet när vi hade flyttat in. Vad ska vi nu göra på kvällarna?” skrattar Frida. Erik håller med. “Man kan säga att det var en ‘rolig jobbighet’. Det är ju inte alltid lätt att avsätta den tid man kanske hade velat, för livet pågår ju där emellan. Men nu kan vi njuta till fullo av huset här i solen på vår veranda.” säger Erik och ler.

Våra bästa tips!

 1. Välj spotlights i fönstren! Det ger en väldigt mysig belysning och praktiskt att ha tänt på natten. Smidigt att tidsinställa med Plejd också.
 2. Planera köket i så tidigt stadie som möjligt. Då kan man lättare flytta väggar för att få det precis som man vill.
 3. Glöm inte att ha kul och gräm er inte över småsaker! Det kommer alltid vara små grejer som inte blir som man tänkt sig och det kan kännas stort just då, men man kommer inte tänka på det när man flyttat in sen.

Går framför huset

Korta fakta:

Hustyp: 2-plans

Storlek: 220 kvm

Antal rum: 7 rum och kök

Plats: Kvarnabo, Alingsås

Byggtid: 6 månader

Inflyttning: Mars 2020

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ