Byggde nytt sommarhus på sitt smultronställe

Hemma hos familjen Agné

Vitt sommarställe. Byggt nytt sommarhus.

I sjön Viken i Töreboda kommun ligger den högst belägna punkten längs Göta Kanal. En mil från sjön ligger familjen Agnés gård där parets tre barn är uppvuxna. När familjen sätter sig på sina cyklar kan de välja den 2 mil långa och mycket vackra cykelvägen längs Göta kanal till sitt sommarställe. Denna plats, som varit i familjens ägo i 13 år, ligger precis intill sjön Viken och har egen brygga med båtplats.

“Många tycker att vi är tokiga som har vårt sommarställe så nära hemmet, istället för i Spanien eller på Västkusten. Men vi älskar att vi kan komma hit så ofta. Det är inte bara på helger och semestern vi är här, vi åker hit och njuter av lugnet även på kvällar efter jobbet. Vi bor ju på landet men vi tycker ändå att det är otroligt lugnt och skönt att komma ut hit”, säger Anna.

Familjen i sommarhuset

Hans och Anna Agné njuter av att ha så nära till sitt sommarställe.

Det var på alla sina båtturer i sjön Viken som familjen Agné upptäckte den idylliska platsen Halna där kvällssolen nådde sommarstugorna. Under 2009 köpte familjen en liten röd stuga med blå knutar just här, men det var den tillhörande bryggan med en perfekt båtplats som var mest åtråvärd då. Under många år var detta familjens smultronställe, en plats för sol och bad men där man sällan sov över.

Bryggan vid sommarstället. Landstället har egen brygga.

Det var den idylliska bryggan med egen båtplats som de föll för när de köpte tomten för 13 år sedan.

Den röda stugan med blå knutar hade inga moderna bekvämligheter, och paret började fundera på att rusta upp stugan för att kunna tillbringa mer tid här. En arkitekt tog fram ett förslag på hur stugan skulle kunna byggas om för att ge familjen mer plats, men det var något som inte kändes helt rätt. Anna och Hans tog kontakt med snickaren Peter som bodde i området och som tittade på stugan för att göra en bedömning.

Sommarställe med utsikt över sjö.

Det nya huset ligger upphöjt på tomten för att få bästa möjliga utsikt över sjön.

“Peter använde nog ordet brädskjul för att beskriva stugan. Vi förstod att det inte var mycket som gick att behålla och att det inte var värt att genomföra en renovering. Utifrån snickarens råd tog vi beslutet att bygga ett helt nytt hus. Vi hörde med olika husleverantörer, och det var Peter som rekommenderade oss att ta kontakt med Alingsås Huspaket som han arbetat med tidigare”, säger Hans.

Sommarställets utsikt över sjön

Här spenderar familjen många kvällar med familj och vänner med utsikten över sjön Viken.

Det var år 2018 som Anna och Hans påbörjade processen mot ett nytt hus, efter att ha spenderat nio somrar på platsen. Anna ritade upp huset, bygglovet blev godkänt och bygget flöt på så bra att huset stod färdigt sommaren 2019. Det var självklart Peter som fick bygga det 113 kvadratmeter stora huset som nu står på tomtens högsta punkt. Hans försökte hitta sätt att placera huset ännu högre upp men områdesbestämmelserna satte stopp. Ändå blir utsikten över sjön i sydväst magisk.

Trädgården vid sommarhuset

Genom att ha fått buskar och perenner från en vän har de lyckats skapa en vacker trädgård som inte har kostat dem många kronor.

Höjdskillnaderna på tomten gjorde att trädgården skapades i flera nivåer, som omger huset på ett vackert sätt. Anna och Hans har utvecklat trädgården så att byggarbetsplatsen nu är ett minne blott. Det är mycket arbete som ligger bakom stentrappan, gräsmattorna, stenmuren mot grusvägen, och den prunkande rabatten med perenner. Själva tycker Anna och Hans inte att de är duktiga på trädgårdsarbete, men efter att ha fått i princip alla sina växter från en trädgårdsintresserad vän tar de uppgiften att hålla växterna vid liv på största allvar.

Hallen i huset. Ljus och praktisk.

En ljus och praktisk hall välkomnar en när man kommer in genom ytterdörren.

Utöver att hålla liv i blommorna vill paret ha ett sommarställe som inte kräver något underhåll och som möjliggör en bekväm semester. Hemma på gården är bostadshuset i 1,5 plan, på 300 kvadratmeter med flera kakelugnar och mycket annat som behöver tas om hand. Att sommarhuset med dess planlösning skulle vara praktiskt och funktionellt var av största vikt. Det är Anna som ritat planlösningen och planerat ytorna i huset.

Tre sovrum som nås från storstugan.

I huset finns totalt tre sovrum som nås från en passage mellan hallen och storstugan.

“En av anledningarna till att vi valde Alingsås Huspaket var att man kan få sitt hus precis som man vill. Det var roligt att få rita sitt eget hus, nu är det ju ingen annan som har ett exakt likadant. Vi ville ha tre sovrum så att våra barn som nu är vuxna kan sova över, och gäster kan övernatta. Dessa skulle ligga åt norr för att hålla sig svalare, och umgängesytorna åt söder för att få utsikt. För Hans var det viktigt med ett uterum så det fick vi också till”, säger Anna.

Storstuga och vardagsrum med högt i tak.

I storstugan är det högt i tak med flera sociala ytor för umgänge och matlagning.

När du kliver in genom husets entré ligger badrummet rakt fram. Längre in i huset passerar du de tre sovrummen och kommer sedan in det stora rummet där kök och vardagsrum kombineras. Med öppet upp till nock blir rymden fantastisk, takhöjden och den öppna planlösningen gör att paret upplever husets 113 kvm större än vad de är. Utanför kök och vardagsrum ligger uterummet som är parets favoritplats och som används flitigt året om. Uterummet och den stora altanen är strategiskt placerad för att fånga den vackra utsikten och solens strålar under hela dagen.

Uppvärmt uterum i sommartugan.

Paret är väldigt nöjda med det uppvärmda uterummet som gör att de gärna spenderar även höst, vinter och vår i stugan.

“Det var många som avrådde oss från att bygga ett uterum mot söder, som sa att det skulle blir för varmt för att överhuvudtaget kunna användas när solen ligger på. Men vi har inte alls upplevt det så. Eftersom att vi kan öppna upp glaspartierna i olika väderstreck är det enkelt att vädra ur och få ett behagligt klimat. När det sedan blir lite svalare kan man bara skjuta igen dörrarna så blir det snabbt en bra temperatur igen. Vi har lagt golvvärme även här så att vi kan värma upp uterummet när vi önskar”, säger Hans.

Uterummet i sommarhuset.

Uterummet blir en naturlig och praktisk förbindelse mellan ute och inne.

“En sak som vi har upptäckt i och med detta nya huset är hur mycket vi faktiskt uppskattar hösten här. Sveriges årstider är så vackra, även vintern och våren. Nu kan vi njuta av naturen här även när det inte är sommar och varmt. Vi kan sitta inne i soffan och tända en brasa, eller värma upp uterummet och sitta där och titta ut över sjön. Det gjorde vi aldrig i den gamla stugan.” konstaterar Hans.

Landstället ligger nära sjön med fin utsikt.

Placeringen av huset var väldigt viktigt för att maximera kontakten med sjön från både altanen, uterummet och inifrån huset.

“Innan vi hade bestämt oss för Alingsås Huspaket åkte vi ner till Alingsås för att göra ett besök. Vi fick så trevligt bemötande av vår kontaktperson och en rundvandring i produktionen, de gjorde ett väldigt gott intryck. Alingsås Huspaket har ett bra system att man blir tilldelad en kontaktperson som är med under hela processen, det uppskattade vi. Sedan var vi på besök ytterligare en eller två gånger till för att ta beslut kring alla detaljer”, säger Anna.

Praktiskt och välplanerat kök i sommarstugan.

Både Hans och Anna tycker om att laga mat, men det var extra viktigt för Hans att köket skulle vara praktiskt.

Under ett möte på Alingsås Huspaket gick Anna och Hans igenom alla val i huset tillsammans med sin säljare Mattias. Att ta beslut för ett hus som inte finns i verkligheten var en utmaning för paret, men det underlättade att använda sig av den materialutställning som Alingsås Huspaket har. Där finns en mängd alternativ på allt från fasadpanel och takpannor till trappor och lister. Anna och Hans har samma smak och kom oftast överens om detaljerna, deras stil beskriver de som praktisk.

liggande panel på väggarna

I storstugan blev det liggande panel på väggarna och alla foder är laserade istället för vita.

“Jag och Anna tycker att vi är ganska bra på att planera, men hur mycket man än planerar så hade det ändå gått att göra lite mer. Det dyker alltid upp saker som ska tas beslut om med kort varsel. Ska limträbalken i taket vara målad eller omålad, vilken riktning ska golvet ligga åt, ska panelen i taket vara liggande eller stående, vilken färg ska fogen ha, hur många spotlights ska vi ha, vart ska lamporna sitta och så vidare. Ett tips till nybyggare är att planera mer än vad man tror behövs” säger Hans.

Blå koppar från den gamla sommarstugan.

De blå kopparna är några av detaljerna som fått följa med från den gamla sommarstugan innan den revs.

Anna och Hans påpekar samtidigt att det är många val som man inte tänker på i efterhand, där det faktiskt inte hade spelat någon roll om man gjorde si eller så, det blir bra ändå. Ett beslut som de är nöjda med är att det bytte ut ett fönster mellan kök och uterum till ytterligare en altandörr. Det släpper in mer ljus och gör att man får sjöutsikt från soffan. Det är också mycket som man kan ändra i efterhand, som väggen i uterummet som fick ny beige kulör innan den vita färgen knappt torkat.

Stora ytor i det rymliga köket.

Här i köket lagas det ofta middagar tillsammans med Hans och Annas barn som också älskar att komma hit.

“Man märker att Alingsås Huspaket tycker att det är viktigt med kvalitet och att de ställer krav på sina leverantörer, det utbud som är standard håller en riktigt hög nivå. Sedan gillar vi också konceptet att Alingsås Huspaket levererar exakt rätt mängd material. Då och då var vi här för att städa och köra iväg skräp, men det blev ju nästan inget spill. Det var fantastiskt bra”, säger Hans.

Gammal stentrappa vid lanställets entré

Den gamla stentrappan fick Hans köpa billigt från ett ställe i närheten och körde hit stenarna med sin traktor från gården.

Våra bästa tips!

  1. Ett tips är att göra så mycket som budgeten tillåter direkt. Det där som man tänker ska bli färdigt efter att man har flyttat in blir sällan gjort.
  2. Att undvika att gjuta plattan på vintern är ett tips. Vi kom inte ifrån det så vi fick ha fläktar som värmde betongen under härdning i februarikylan. Det fungerade men det kostade lite extra.
  3. Om man planerar väl och tänker igenom saker noggrant innan bygget drar igång går processen snabbare och smidigare. Tänk till exempel att du är i huset under en dag och fundera på vilka funktioner du behöver i din vardag.
  4. Men hur mycket du än planerar bör du vara beredd på att det kommer tillfällen då du ändå måste ta snabba beslut.

Sommarhus med stenmur och stora fönster.

Kort fakta:

  • Hustyp: 1-planshus
  • Storlek: 91 kvm + isolerat uterum på 22 kvm.
  • Antal rum: 3 rum och kök
  • Plats: Töreboda
  • Byggtid: 4 månader
  • Inflyttning: Juni 2019
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ