Tips till dig som ska bygga pool

I dessa tider är det extra många som drömmer om att bygga egen pool! Att semestra i sina hemtrakter har blivit en stor trend och många satsar därför på att skapa ett hem och en trädgård som erbjuder allt man behöver för en härlig sommar hemma. Vår mission på Alingsås Huspaket är att hjälpa våra kunder att förverkliga sina husdrömmar och här kommer våra bästa tips när du ska bygga pool!

Begreppet “hemester” har kommit för att stanna och vi spenderar allt mer tid på hemmaplan. Att bygga en pool står högt på mångas önskelista just nu! Det finns många olika modeller och prisklasser på marknaden och det är inte alltid så lätt att veta vilken man ska välja. Här kommer några tips som hjälper dig på traven när du ska välja pool!

Vilken modell ska man välja?

Det finns många typer av pooler att välja mellan hos olika leverantörer. Först kan det vara bra att kika på vilken typ av pool du behöver. Olika pooler kräver dessutom olika förutsättningar och utrymme på din tomt. Användningsområdet och utrymmet styr vilken modell man bör välja.

När det kommer till form och storlek på din pool finns det flera varianter som alla passar för olika användningsområden. Poolens form bör anpassas efter behoven – är man en barnfamilj kan rektangulära större pooler vara ett bra alternativ för lek och vattenaktiviteter. De är även perfekta om man vill kunna simträna hemma!

Är du istället ute efter avkopplande stunder kan en mindre rund pool vara ett trevligt alternativ för mer sociala sammanhang.


Foto: Folkpool

Markpool eller pool ovanför marken?

Många väljer att gräva ner poolstommen och bygga ett trädäck runt poolen men det finns även modeller som monteras ovan mark som är enkla att ställa direkt på gräsmattan eller uteplatsen. En pool som monteras ovan mark kräver minimalt med markarbete i jämförelse med en pool som ska grävas ner och påverkar på så sätt slutpriset.

Att ha en stabil bottenplatta är viktigt vilken modell du än väljer. Vissa modeller klarar sig med en enklare lösning medan de mer avancerade kräver en gjuten bottenplatta.

Bygga pool själv

Är man händig är det för det mesta inga problem att bygga poolen själv! De flesta leverantörer erbjuder idag guidning genom videoklipp och tydliga instruktioner. Väljer man en glasfiberpool kommer stommen färdigmonterad och kräver väldigt lite arbete.

De flesta pooler som byggs i Sverige idag består antingen av en stomme i stål, betong, tryckimpregnerat trä eller glasfiber. Olika material har olika egenskaper och håller olika länge vilket såklart påverkar slutpriset.

Utgå från din budget när du väljer leverantör och poolmodell. Att bygga pool på egen hand blir billigare och gör att du säkerligen kommer njuta mer av slutresultatet med känslan av att du gjort det själv!


Foto: Folkpool

Placering

Ett tips är att placera poolen i nära anslutning till huset. Då får ni bra uppsikt över barn som leker och ni kan lättare njuta av er nya pool när den finns nära till hands. Försök att se en helhet för poolområdet från första början. Det krävs ofta större utrymme än man tror för att få plats med eventuella solstolar och en härlig matgrupp i anslutning till poolen.

Tänk på att inte placera poolen för nära buskar eller träd då löv och annat lätt blåser ner i vattnet. Det är lättare att hålla rent poolen om det är minimalt med växtlighet precis intill poolområdet.

Belysning kan vara en god idé både i och kring din pool. Förutom att det är bra att kunna se var man sätter fötterna så blir det en trevligare upplevelse att bada i en upplyst pool. På kvällarna blir poolen även som en vacker ljuskälla i din trädgård eller på din uteplats.

Uppvärmning

Även om man gillar att bada svalt kan det vara en god idé att installera ett värmesystem till sin nya pool. Se till att det finns utrymme för både värmesystem och filter i anslutning till poolen samt att allt är lätt att komma åt om något skulle gå sönder eller behöva service. Tänk på att pump och filter kan låta när de är igång. Ett pumphus eller liknande är att rekommendera både för att isolera ljud samt skydda mot väder och vind.

Det vanligaste och mest effektiva sättet att värma upp sin pool idag är genom en värmepump. Det kan även vara bra att enkelt kunna justera badtemperaturen beroende på väder och beroende på hur du använder poolen. För dig som vill motionssimma eller kommer ha barn som leker i poolen kan en badtemperatur på 28-29 grader vara att rekommendera.

Om du inte använder din pool för den typen av fysiska aktiviteter och bara vill kunna svalka dig under varma sommardagar kan 30-32 grader vara behaglig temperatur. För varma pooler och spabad rekommenderas minst 34 grader.

Att placera poolen på en solig plats i söderläge kan till viss del bidra till att bevara temperaturen i din pool. Det räcker dock inte med endast solen som uppvärmningskälla till så stora mängder vatten.

Kolla upp vilka typer av uppvärmning din poolleverantör erbjuder och räkna på vad kostnaden för uppvärmningen blir i längden. Ett billigt uppvärmningssystem kan bli dyrt i längden om man inte kollar upp detaljerna innan.


Foto: Folkpool

Säkerhet och skydd

En av de viktigaste punkterna du bör tänka på när du ska bygga pool är säkerheten. Många tänker att ett poolskydd är till för att skydda poolen men det är snarare en viktig säkerhetsåtgärd för att förhindra att olyckor sker. Extra viktigt är det ifall du har barn eller djur i din närhet som kommer vistas i närheten av poolen och riskerar att ramla i när ingen ser.

Det finns olika typer av poolskydd på marknaden och alla ligger i olika prisklasser. Det finns genomtrampsäkra pooltäcken som knäpps fast, andra som rullas upp för hand och andra som är helt automatiserade. Ett pooltak är energismart samtidigt som det skyddar och gör det möjligt att använda poolen även vid dåligt väder. Taket är enkelt att dra av och på, antingen för hand eller automatiserat.

Ett pooltak eller pooltäcke bidrar även till att hålla kvar värmen i vattnet och uppvärmningen av poolen blir på så sätt mer effektiv.

Underhåll

En pool kommer aldrig helt underhållsfri och det finns en del saker du som poolägare behöver ha koll på. Din pump och ditt poolfilter ser till att kontinuerligt rengöra vattnet från både stora och små partiklar. Helst ska allt vatten i poolen passera genom filtret 3 gånger per dygn för att hålla en hög kvalitet på badvattnet. Dessutom behöver du varje vecka fylla på poolen med nytt färskvatten motsvarande ca 3% av poolens totala vattenvolym.

Den kemiska rengöringen består av 4 steg där pH-värde, desinfektion, flockningsmedel och förebyggande av algtillväxt är viktiga delar att ha koll på. Historiskt sett har klor varit den vanligaste desinfektionen för pooler och spabad. Idag finns det dock fler alternativ att välja bland, t.ex. aktivt syre eller brom. Båda alternativen är skonsammare mot hud och hår. De har heller inte samma stickande doft som klor.

Beroende på hur mycket tid du vill lägga på att städa din pool så finns det olika hjälpmedel att köpa till. Med en poolrobot behöver du bara lägga ca 10 minuter i veckan på städning. Utan en sådan behöver du räkna med att behöva lägga ungefär 30 minuter i veckan på städning och underhåll av din pool.

Läs mer och få fler tips för din trädgård här!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ