Sommarstugan blev ett drömhus i lösvirke

Hemma hos familjen Jansson

När Tommy och Marina Janson skulle bygga hus var det viktigaste att anpassa huset helt efter deras vardag, intressen och behov. Resultatet blev ett hus med garage, hall och gästrum på bottenplan samt en övervåning med två rum och kök. Övervåningen är 65 kvadratmeter och här finns allt som Tommy och Marina behöver i sin vardag. I denna husdröm kombineras mottot ‘lagom’ tillsammans med den amerikanska stilen.

Par sitter i en amerikansk bil
Här bor Marina och Tommy Janson.

Vi befinner oss i Torpadal i Lerum där Tommy är uppväxt. Detta villaområde var en gång i tiden ett sommarstugeområde där Tommy köpte sig en sommarstuga. Han bodde själv i sommarstugan fram tills dess att han träffade Marina som då flyttade in på de 50 kvadratmetrarna. Under några år bodde de tillsammans i stugan och började sedan fundera på att bygga ett nytt hus.

En gammal röd sommarstuga
Den nya plattan gjöts intill sommarstugan som sedan kapades på mitten och byggdes in i det nya huset.

Det syns inte utifrån, men innanför ytterpanelen på den amerikanska husdrömmen gömmer sig en del av den gamla sommarstugan. Stugan klövs på mitten och den del som bevarades utgör idag en del av det nya husets stomme. Eftersom att familjen sparade en del av sommarstugan räknades husbygget som en tillbyggnad. Det gjorde att reglerna kring utformningen inte var lika stränga samt att familjen kunde använda sig av ROT-avdraget och därigenom spara pengar. Någon utmätning av huset krävdes inte heller vilket gjorde att de sparade ytterligare lite pengar.

Det nya huset mes den gamla sommarstugan till höger
Vet man inte om det hade man aldrig kunnat gissa att den högra delen av nedervåningen är en gammal sommarstuga.

Tommy och Marina hade pratat mycket om vad de önskade av sitt framtida hus, hur deras behov ser ut och vilka funktioner de vill ha i sin vardag. De tog varsitt blankt papper, gick åt olika håll i stugan, och stängde dörren emellan. När de sedan ritat upp varsin skiss över hur de ville utforma huset var resultatet slående, de hade redan samma vision och önskemål kring det kommande byggprojektet.

Två fåtöljer i vardagsrummet
Övervåningen på 65 kvm har en öppen planlösning mellan kök, matplats och vardagsrum.

Med kapaskivor, kniv och limpistol satte Tommy igång att bygga upp en modell av huset. Att skära ut formen av en stående person som är skalenlig och placera inuti modellen är viktigt berättar Tommy. Gör man dessutom personen två meter lång har man goda marginaler när pappersgubben slår i huvudet i det sluttande taket. Paret tog med sin modell till säljaren Mattias på Alingsås Huspaket, som bekräftade att Tommy och Marina var de första någonsin som tagit med sig en modell av sitt hus.

En gammal propeller bredvid teven
Genom att snedställa väggen med badrumsdörren skapades ett rymligare badrum.

“Även på kommunen blev de förvånade när vi kom dit med vår modell. De sa att har man gjort en sådan här fin modell så ska det mycket till att man inte får bygglov,” säger Tommy och skrattar. Att det var en vän till familjen, snickaren David, som skulle bygga huset var en självklarhet. David hade tidigare byggt ett par hus från Alingsås Huspaket och det var på hans rekommendation som Tommy och Marina tog kontakt med Alingsås Huspaket.

Garage med golvvärme
Inne i garaget håller både Tommy och Marina till om kvällarna.

“När vi satt ner tillsammans med Mattias på Alingsås Huspaket kom det upp många bra idéer som vi själva inte hade tänkt på. Det var Simon som hjälpte oss att rita upp huset och även han kom med bra förslag. Att vi skulle sätta väggen med dörren in till badrummet diagonalt var till exempel deras idé, och tack vare det blev badrummet större och rymligare,” säger Tommy nöjt.

Stor amerikansk bil i garaget
Just nu fylls garaget med en Chrysler 300F av årsmodell 1960, samma som Tommy.

Garaget på 50 kvadratmeter är inget vanligt garage. Här står dörren in till hallen alltid öppen och golvvärmen känns skön i strumplästen. Här inne är det en Chrysler 300F som står i fokus så just nu går det endast in en bil i garaget. Som mest har garaget varit hem till tre bilar och en motorcykel samtidigt, men när man har en riktigt stor amerikanare är det bara plats över till arbetsbänken, skinnsoffan och barmöblerna.

Två fåtöljer i hallen
Hallen och de två fåtöljerna är en av parets många favoritplatser i huset.

Förutom barstolarna i garaget där Tommy och Marina sitter med vännerna då och då har paret många favoritplatser i huset. Fåtöljerna i hallen under trappan passar bra till rödvin, i växthuset har de installerat en kamin för att kunna sitta där året om, och ute på altanen har Tommy byggt en väggfast stol inspirerad av vakttorn längst Floridas kust. För att komma upp i stolen får man klättra lite, men när man har satt sig ner kan man fånga de sista strålarna från kvällssolen som går ner bakom skogen.

 Shingel på taket för en amerikansk känsla
Att lägga shingel på taket är både ett snyggt och prisvärt alternativ. Det bidrar dessutom till den amerikanska känslan som de båda gillar.

Altanen var en av tre viktiga punkter när huset började planeras. De andra två var stora fönster med spröjs och ett påkostat badrum. Paret älskar att vara utomhus så altanen fungerar som deras andra vardagsrum. Altanen som går ett helt varv runt det kvadratiska huset är en karakteristisk del av utformningen. För att ytan ska kännas mer privat har de valt att inte göra någon trappa utomhus från markplan upp på altanen.

Blommor på trägolvet
De stora spröjsade fönstren och trägolvet som liknar ett nåtat båtdäck för tankarna till Amerika.

Det är många detaljer på familjen Jansons hus som påminner om Amerika. Fasaden på undervåningen är klädd med Cembrit, på taket ligger shingel, fasaden består av en bred liggande panel i vitt och runt huset går en rejäl altan. Det var viktigt för paret att även fönstren utformades på ett visst sätt för att uppnå den rätta stilen. Fönstren skulle vara stora och spröjsade. Tommy och Marina tog hjälp av Alingsås Huspakets showroom för att välja husets detaljer, och även för att känna på olika fönster och dess kvalitét. Efter det beställdes fönstren utifrån de mått och placering av spröjs som paret önskade.

Kök i gästrum
I den del som tidigare var en sommarstuga är idag ett gästrum, en tvättstuga och ett badrum.

För ungefär fem år sedan flyttade Tommy och Marina in i det färdiga huset. Det var i maj 2017 som husbygget påbörjades genom att man kapade sommarstugan på mitten och rev av taket. Sedan gjorde man ett flackt tak på sommarstugan och byggde en stor del av altanen ovanpå. I denna del av huset som bevarades finns ett gästrum, ett badrum och en tvättstuga.

 Fina tapeter i sovrummet
Bakom väggen i sovrummet lyckades Marina skapa en walk-in-closet på en mycket begränsad yta.

Att Tommy och Marina bodde i en halv sommarstuga under husbygget hade sina för- och nackdelar. De hade nära till byggarbetsplatsen för att städa efter snickarna, men det kunde också bli väldigt kallt med bara tre riktiga väggar i väntan på att resten av stommen skulle resar och väggarna skulle tätas och isoleras.

Fint lantligt kök
Både i kök, sovrum och vardagsrum finns altandörrar ut till den härliga altanen som går runt hela huset.

“Under de fem åren som vi har bott här har vi inte gjort om någonting inuti huset, vi har inte ens möblerat om. Utomhus har vi byggt ett växthus, fixat till gräsmattorna och håller nu på att bygga ett staket. När vi väl bestämt oss för något är det snabba ryck, men vi vilar mycket, njuter av huset, och funderar på vad nästa projekt ska bli,” säger Marina.

Badrum med en gammaldags toalettstol
Det var nära att paret tog ett säkert kort och valde en ljusare kulör på kaklet, men fem år senare är de fortfarande otroligt nöjda med valet av det mörka kaklet.

Tommy och Marina har hittat många personliga inredningsdetaljer som skapar ett ombonat hem. Kakelplattorna ovanför spisen i köket hittade de på en marknad i Amerika så de fick följa med hem i handbagaget. De försökte även att köpa ett trägolv i Amerika men där satte logistiken stopp. Istället blev det ett liknande trägolv inspirerat av nåtat båtdäck som köptes på hemmaplan. Toalettstolen vad en detalj som var viktig för Tommy, medan Marina var noga med att kommod, handfat och blandare skulle vara något unikt och personligt.

“Processen tillsammans med Alingsås Huspaket gick väldigt bra och smidigt, och det var enkelt att göra alla valen med hjälp av deras showroom där man kan känna på detaljerna. Det var också smidigt att vi kunde välja bort delar som vi hade hittat på annat håll, och det var enkelt att dra ner på vissa saker för att kunna lägga mer pengar på andra, som fönster och badrum till exempel,” säger Tommy.

Våra bästa tips!

 • Planera väl! Vi hade bra koll på hur vi ville ha vårt hus redan när vi drog igång, och därför gick processen väldigt smidigt.
 • Stanna upp och fundera på vad du vill ha i livet och vad som är viktigt för dig. Det är du som ska leva i huset, så ta inga beslut baserat på att andra brukar göra så.
 • Åk runt och titta på andra hus. Det är till exempel enkelt att åka runt i bostadsområden och få inspiration till exteriören.
 • Försök hålla en bra dialog med kommunen, det underlättar väldigt mycket.

Kortfakta:

 • Hustyp: 2-planshus
 • Storlek: Bottenplan 100 kvm och övervåning 65 kvm.
 • Antal rum: 3 rum + kök
 • Plats: Lerum
 • Byggtid: 11 månader
 • Snickare: Bosikt Bygg AB
 • Inflyttning: December 2017
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ