Smarta system: Styr hemmet från mobilen

Glömde vi stänga av kaffekokaren i morse? Hoppas vi inte får någon vattenläcka hemma nu när vi är på semester. Stängde jag av spisen? Jag tror jag glömde låsa ytterdörren…” Det finns många saker att oroa sig för när man är husägare och vi har nog alla tänkt någon av de där tankarna en och annan gång. Tack vare ny teknik är svaren och lösningarna på dina farhågor nu endast en knapptryckning bort. Med smarta system direkt i mobilen kan du slappna av, ta det lugnt och slippa oroa dig i onödan.

Sakernas internet

“Internet of things” (IoT) eller “Sakernas internet” som det kallas på svenska är ett samlingsnamn för olika tekniker som möjliggör styrning av produkter inom hem, industri och samhälle. Produkterna kopplas samman via någon form av nätverk som i sin tur kopplas till internet. IoT innefattar allt från att din smart watch väcker dig när du är i rätt sömnfas, att tv’n stängs av när du inte är i närheten eller till att din bil varnar andra bilar i närheten om det t.ex. sprungit ut ett djur på vägen.

I takt med att tekniken går framåt utvecklas hela tiden nya lösningar för det smarta hemmet. Det finns idag en uppsjö av olika system, standarder och tjänster som går att implementera i ditt nybyggda hus. Vissa behöver planeras i förväg medan andra är enkla att installera i efterhand. I denna artikel presenterar vi några av alla lösningar som finns inom belysningsstyrning och hemautomation.

Belysningsstyrning

Det finns många företag som utvecklar smarta och trådlösa system för smart belysning och hemautomation, men ett som verkligen lyckats ta stora marknadsandelar i Sverige de senaste åren är Plejd. En av anledningarna till att de blivit så framgångsrika är att deras produkt är enkel att installera, enkel att använda och gillas både av elektriker och slutkonsumenter.

Många av våra kunder på Alingsås Huspaket väljer att installera Plejd för att enkelt kunna styra belysningen och tända och släcka lampor direkt från mobilen. Med hjälp av appen ställer du in om du t.ex. vill att lamporna i fönstret ska tändas och släckas efter solens upp och nedgång eller om det t.ex. ska ske vid ett visst klockslag.

En av de funktioner som är mest uppskattad är möjligheten att skapa helt personliga scenarion. Du kan t.ex. skapa ett scenario för “Godnatt” som släcker all belysning i huset när du ska sova. Starta ditt scenario “Myskväll” för att dimra belysningen i hela huset när det är dags att krypa upp i soffan och kolla på film.

Denna typ av system passar dig som vill ha en enkel och användarvänlig lösning för belysningen i ditt nya hus. Systemet styrs genom ett lokalt nätverk men genom att köpa till en Plejd gateway kan man nu även styra belysningen på distans.

Styr allt i hemmet med KNX

Den som grävt lite djupare inom ämnet hemautomation har säkert stött på “KNX” både en och annan gång. KNX är en världsomfattande ISO-standard som funnits i över 20 år där förkortningen kommer från det latinska namnet “connexio” som betyder förbindelse. Vill man kunna styra alla typer av enheter i sitt nya hus utan att vara låst till en specifik hårdvara kan KNX vara en lösning.

Systemet gör det möjligt att låta alla typer av komponenter i hemmet kommunicera med samma språk så att de på så sätt kan styras från en och samma enhet. Detta innebär t.ex. att du kan styra och övervaka allt från belysning till hushållsmaskiner, markiser, uppvärmning, bevattningssystem, brandvarnare, villalarm mm från ett och samma ställe t.ex. mobilen.

Även här går det skapa scenarion men på en mer avancerad nivå. Förutom att iscensätta belysningen kan man t.ex. även skapa ett scenario för “Hejdå Huset” där vatten till diskmaskin och tvättmaskin stängs av, strömmen till hushållsapparater kopplas från och utvald belysning ändras.

Förenklat så bygger KNX-systemet på en speciell typ av “busskabel” med fyra ledare som dras samtidigt som övrig el i huset. Dina utvalda komponenter kopplas sedan till denna “buss” och elektrikern slipper dra massa trådar kors och tvärs över hela huset. Det kan med andra ord vara smidigt att installera när man bygger nytt hus och elen ändå ska dras.

KNX är ett relativt dyrt alternativ och passar dig som är teknikintresserad och som är villig att lägga lite extra pengar för att få det precis som du vill. System anpassade för KNX bör installeras av en behörig installatör som har licens och är utbildad KNX Partner.

Även om KNX är störst och har flest leverantörer så finns det såklart andra lösningar på marknaden som bygger på samma grundprinciper. Ett exempel är system från Carlo Gavazzi som bygger på protokollen Dali och Dupline.

Zigbee och Z-Wave

Till skillnad från ett kabelburet system så är Zigbee och Z-wave exempel på moderna standarder för trådlös styrning av hemmet. De båda protokollen är egentligen konkurrenter till varandra men fungerar på lite olika sätt.

Båda standarderna är lokala lågenerginätverk (WLAN) och är byggda för att fungera som “mesh”. Det innebär att alla enheter som är inkopplade kan skicka information mellan varandra samt skicka vidare information till andra enheter. Nätverket byggs upp som ett spindelnät istället för en rak kommunikationsväg. Med andra ord förbättras nätverket ju fler enheter du lägger till. Det är dock viktigt hur man väljer att placera enheterna i huset så de får bra kontakt med varandra.

Både Zigbee och Z-wave går att installera i vilket hem som helst och man behöver inte dra några nya kablar. Båda systemen har stöd för att bekräfta dina kommandon vilket gör att de blir väldigt tillförlitliga och säkra. Tekniken drar extremt lite ström vilket förlänger batteritiden avsevärt för de olika komponenterna.

Det finns dock skillnader som gör att det ena eller andra alternativet kan vara att föredra för just ditt hem. Zigbee har längre räckvidd och högre kapacitet (ca 20 meter inomhus) medan Z-wave som går på en lägre frekvens endast räcker ca 10 meter. Zigbee är mycket snabbare och har i stort sett ingen begränsning för hur många enheter man kan koppla in, medan Z-wave endast klarar strax över 230 enheter.

Eftersom Z-wave är en enklare standard finns det fler tillverkare och produkterna blir på så sätt billigare. Zigbee har ett mer komplicerat protokoll vilket har gjort att det inte alltid är kompatibelt med produkter från olika tillverkare. Här går dock utvecklingen snabbt framåt. IKEA Trådfri och Philips Hue är exempel på system som bygger på Zigbees protokoll. Det finns idag många produkter på marknaden som är kompatibla med både Zigbee och Z-wave.

Ett problem man kan stöta på med Zigbee är att systemet ligger på samma frekvens som t.ex. WiFi (2,4 GHz) och det finns risk att de båda konkurrerar ut varandra. Är man medveten om detta kan man dock kringgå problemet när man installerar sitt system.

Produkterna är lättillgängliga och enkla att installera själv. Ställen som säljer kompatibla produkter i Sverige är t.ex. IKEA, Clas Ohlsson, Kjell & Company m.fl.

Vad ska man då välja?

Utgå ifrån ert eget intresse och se över vilket behov just er familj har. Räcker det att bara kunna styra hemmets belysning från mobilen så är Plejd ett smidigt alternativ. Vill du däremot övervaka och styra mer än bara lampor kanske du ska kika mer på t.ex. Zigbee-kompatibla lösningar. Har du intresset och lite extra pengar på fickan kan KNX kanske vara något för dig.

Det finns en uppsjö av olika system och lösningar på marknaden som vi inte tagit upp i denna artikel och utvecklingen går hela tiden framåt. Prata med din elinstallatör för att få fler tips och råd kring vilken typ av hemautomation de rekommenderar för just er.

Källor:

https://knxsweden.se/knx%20sweden/

https://www.plejd.com/sv-se

https://homey.app/sv-se/wiki/vad-ar-z-wave/

http://homeautomateit.com/standarder/zigbee-vs-z-wave-teknikerna-inom-hemautomatisering-som-du-bor-ha-koll-pa/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sakernas_internet

https://www.soluno.se/ordlista/internet-of-things/

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ