Så skapar du vinterstämning när julen är över

Upplever du också att det känns tomt och mörkt i januari när ljusslingorna, julstjärnorna och adventsljusstakarna plockats ner efter julen? Du är inte ensam! Januari, februari och mars kan för många kännas som oändligt mörka och långa månader. Därför har vi tagit fram våra 10 bästa tips på hur du kan göra hemmet och dagarna lite ljusare och härligare i vintermörkret!

1.   Utomhusbelysning som inte känns julig

Plocka inte ner ljusslingorna i trädgården efter julen! Behåll dem, men flytta dem till ett nytt ställe för att skapa variation. Ljussätt träd och buskar med punktbelysning eller ljusslingor. Sätt ett fång med trollhassel eller andra grenar med belysning vid entrén. Komplettera med planteringar i krukor med vintergröna växter. Tycker du att ljusslingor med små dioder känns för juligt kan du ersätta dem med grövre ljusslingor med riktiga glödlampor. På så sätt behåller du mysstämningen i trädgården utan att det känns för juligt. Passar perfekt att hänga upp över altanen, sätta på ett räcke eller att hänga upp mellan två hus på tomten.

Tips på var du hittar ljusslingor med glödlampor:

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Ljusslinga glödlampor, Konstsmide

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Ljusslinga glödlampor, Granit

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Ljusslinga glödlampor med lampskärm, Cello Garden

2.   Belysning i fönstret istället för adventsstjärna

Inga tomma fönster i januari! Ersätt adventsstjärnan med en hängande fönsterlampa! Ett smart tips är att hitta en hängande fönsterlampa med avtagbar skärm eller kupa. På så sätt kan sladden hänga uppe hela året, men enkelt göras om till en adventsstjärna i december!

Byt ut adventsljusstaken med en krukväxt eller en lampa på fönsterbrädan. Testa att flytta runt de lampor du redan har hemma för att skapa en helt ny känsla utan att behöva köpa nytt. Justera ljuskällans styrka med en dimmer för att få rätt stämning. En glödlampa med varmare ton skapar ett mysigare ljus.

Tre tips på hängande fönsterlampor:

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Fönsterlampa “Kate”, Ellos

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Fönsterlampa “Picasso”, Belid

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Fönsterlampa “Fall”, Jotex

3.   Fräscha och vintriga dofter

Vi människor påverkas otroligt mycket av dofter. Inte minst i våra egna hem! Unna dig ett härligt doftljus eller doftpinnar som skapar vinterstämning hemma så fort du kliver innanför dörren. Precis som vi associerar julen till en viss typ av dofter så kan vi själva skapa egna doftassociationer för andra delar av året. Exempel på vintriga dofter att leta efter är nytvättat linne, fräsch bomull, citrongräs, verbena, lilja och jasmin. När du hittat en vinterdoft du gillar, låt den gärna återkomma varje år när du städat ut julen som en trygg start på det nya året.

Tips på vintriga dofter till hemmet:

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Doftpinnar L:a Bruket “Coreander”

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Doftljus Olsson & Jensen “White tea and ginger”

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Doftpinnar Rusta Kaia “Jasmine & Oud”

4.   Unna dig färska blommor

Finns det något man är mer sugen på i januari än krispiga tulpaner? Alla blir glada av färska blommor! Det sprider en härlig doft i hemmet samtidigt som det blir ett fräscht tillskott till inredningen. Ett knippe tulpaner från mataffären kan enkelt förvandlas till en lyxig januaribukett tillsammans med lite kvistar eller grenar från trädgården.

5.   Brasor och tända ljus

Inget vintermys utan tända ljus! Levande ljus tillför alltid en mysig stämning hemma under de mörkaste månaderna. Är man orolig för brandrisken finns det många batteridrivna varianter att välja mellan. De flesta har dessutom inbyggd timer så mysstämningen är igång redan när du kommer hem från jobbet.

Har du en braskamin hemma? Vilken lyx! Gör eldning till en rutin i vinter. Skippa skärmtiden och drick en kopp kaffe, te eller varm choklad framför värmen från en sprakande eld. Njut av egentid eller tillsammans med någon du tycker om.

Tips på verklighetstrogna batteridrivna ljus:

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Halvt nedbrunna verklighetstrogna batteridrivna ljus, Star Trading

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

6-kantigt blockljus, Skånska stearinljusfabriken

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Naturliga bivaxljus 2-pack, Dipam

6.   Mjuka textilier i vardagsrum och sovrum

Fyll hemmet med mjuka textilier! Vi vill att vardagsrummet ska bjuda in till fortsatt soffmys trots att julen är över. Kryp upp bland mjuka kuddar med en inspirerande bok eller framför en riktigt bra film. Byt till nya kuddfodral och filtar i både soffa och fåtöljer för att öka myskänslan. Även här kan det räcka med att byta kuddar mellan olika rum för att rummet helt plötsligt ska kännas nytt och inspirerande.

Kanske är det dags att investera i nya påslakanset? Vädra sovrummet, byt till nytvättade och krispiga sängkläder. Fluffa upp täckena och bädda i flera lager för en extra hotellig känsla i sovrummet.

7.   Vintriga dekorationer och girlanger

Ett tips för att med små medel skapa vackra små hörn i hemmet är att hänga upp girlanger, dekorationer och skapa vintriga stilleben. En låg blomvas tillsammans med några ljusstakar blir fint på ett köksbord och en girlang i fönstret blir något fint att vila ögat på. Girlanger passar dessutom perfekt att göra själv av papper, garn eller sånt man kan hitta i naturen. Kottar och tallkvistar håller sig fina hela vintern!

Tips på vintriga girlanger om du inte orkar pyssla själv:

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Pappersgirlang Duva, Afroart

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Konstgjord girlang “Lärk med kottar”, Faux Botanicals

Så skapar du vinterstämning när julen är över - Bild

Pappersgirlang Löv, Afroart

8.   Skapa ett “nytt” hem genom att möblera om

Ett enkelt sätt för att få en nytändning mitt i vintern är att möblera om hemma. Byt plats på vardagsrum och matsal, flytta in sängen till kontoret eller byt sovrum med barnen? Ibland kan även små förändringar göra att hemmet känns nytt och inspirerande. Blir det inte bra är det bara att ändra tillbaka!

9.   Skapa nya rutiner

Skapa nya små rutiner i vinter som är anpassade efter vad du/ni tycker är härligt. Oavsett om du har mycket eller lite fritid så kan en ny rutin bli något att se extra mycket fram emot under årets mörka månader. Det kan vara något så enkelt som att köpa en extra god juice till söndagsfrukosten eller att börja prenumerera på en ny tidning du tror du kommer gilla. Låt lördagar bli till en utflyktsdag! Hitta små guldkorn i er närhet, ta en långpromenad, fika eller åk på loppis! Att gå till gymmet och simma blir kanske din nya tisdagsrutin innan frukost? Eller varför inte införa rutinen att testa en ny pulkabacke med barnen varje torsdag efter skolan?

10.   Planera in saker att se fram emot

Vi behöver alla något att se fram emot när vädret i Sverige är som tråkigast! Januari, februari och mars är perfekta månader att börja planera inför en vår och sommar i trädgården! Är det i år du börjar odla tomater, gräver en rabatt för fantastiska sommarblommor eller är detta året då du bara vill njuta av livet under ditt parasoll? Smid planer som inspirerar dig och som får dig att njuta i stunden innan vi går mot ljusare tider!

Här kan du läsa våra bästa tips om hur du anlägger en trädgård från grunden:

https://www.alingsashuspaket.se/artikel/tradgardstips-anlagg-en-tradgard-fran-grunden/

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ