Trädgårdstips! Anlägg en trädgård från grunden

Vid ett husbygge är det lätt att fokus hamnar på allt innanför husets fyra väggar. Efter många månader av arbete från tunga maskiner och lastbilar så finns kanske bara grus och lera kvar utanför dörren. Men deppa inte ihop för det! I denna artikel tipsar vi om hur du bygger upp din drömträdgård från grunden!

Konsten att planera en trädgård

Att bygga upp en trädgård från grunden är inte alltid det lättaste. Utan bra planering kan det bli både tidskrävande och dyrt. När man är mitt uppe i ett husbygge kan det kännas avlägset att börja planera för en trädgård, men det är faktiskt inte alls dumt att försöka få en översikt redan i ett tidigt skede redan innan huset ska byggas.

På samma sätt gäller det att budgetera för en trädgård som motsvarar dina förväntningar. Vi rekommenderar att en del av budgeten avsätts för trädgård och markarbete. Även om man vill satsa största delen av sin budget på huset kan det vara skönt att ändå kunna anlägga en lite enklare trädgård så man slipper bo med lera och grus utanför ytterdörren.

Att placera huset i rätt vinkel på tomten betyder otroligt mycket för hur ljuset faller både inomhus och i den blivande trädgården. Hur ligger solen på de olika delarna av tomten? Ta med ljusets gång i beräkningarna när ni bestämmer husets placering.

Vet man redan i ett tidigt skede var man vill ha el i trädgården är det ett perfekt tillfälle att gräva ner den redan i samband med markarbetet och att husets bottenplatta gjuts. Det kan t ex vara belysning till ett garage, uthus, en uppfart eller ett trefasuttag till snickarboden. På så sätt sparar ni både tid och pengar på att slippa ta hem en grävmaskin flera gånger.

Planera trädgården efter era behov

Börja med att se över era behov och utgå ifrån hur mycket tid ni har möjlighet att lägga på att rensa rabatter, beskära fruktträd och klippa häckar. Vill man helst sitta på altanen och njuta av semestern kan en enklare gräsmatta och en robotgräsklippare vara ett smidigt alternativ för minimal trädgårdsskötsel.

Vill man istället ha en lummig och prunkande trädgård så får man räkna med att det tar mycket tid och energi att bygga upp och sedan underhålla trädgården. Belöningen är dock svårslagen när hela trädgården är full av fjärilar, fåglar, blommor, bin, bär och frukter mitt i sommaren.

Är ni en barnfamilj är kanske en större gräsyta önskvärd för studsmatta, gungställning, kommande fotbollsmatcher eller krocketspel. Se till att hitta rätt nivå och ta hänsyn till hela familjens behov. När man gjort en lista över alla behov och önskemål är det dags att planera trädgårdens utformning

Var inte rädd att ta hjälp

Tycker du det är svårt att få ihop en helhet? Var inte rädd för att ta hjälp av någon som kan. Är det svårt för dig så kommer det antagligen inte bli roligt heller. Då kan en trädgårdsarkitekt vara väl investerade pengar för att få det riktigt bra från början. Med hjälp av ett proffs kan du få hjälp med allt från planering till färdigställande och råd om hur du sedan sköter din nya trädgård.

Planera din trädgård själv

Ett tips om ni vill göra planeringen själva är att skissa upp trädgården på en tomtkarta. Den är dessutom skalenlig vilket gör det enklare att få en översikt över hela trädgården. Utgå ifrån listan med dina behov och skissa upp på kartan för att testa vilka delar av trädgården som skulle vara bäst lämpade för de olika önskemålen.

Utgå från husets stil och leta inspiration från andra trädgårdar du gillar. Gör research för vilka växter som trivs i ditt område och vilka växter som trivs tillsammans. Vilka växter brukade finnas på tomten innan ni började bygga huset?

Ett annat bra tips är att se hur grannarna har det i sina trädgårdar. Vilka träd, buskar och blommor trivs där? Oftast gäller det samma även för din trädgård.

Att planera och anlägga en trädgård går inte över en natt! Testa de olika platserna i din trädgård innan du bestämmer dig. Ställ ut en stol och känn efter ifall platsen skulle passa för ditt ändamål. Hur rör man sig naturligt i trädgården idag? Där blir det kanske mest naturligt att anlägga t ex en grusgång.

Ett hörn av trädgården kanske skulle vara perfekt för en möbelgrupp om det fanns ett äppleträd som skuggade lite under de varmaste sommardagarna? Entrén kanske skulle lyfta och bli vackert välkomnande med två perennrabatter vid sidan av grusgången.

Det tar lång tid för träd och buskar att växa till sig. Det kan därför vara en god idé att börja plantera buskar och träd så snabbt som möjligt.

Olika klimatzoner

Utgå ifrån klimatzonen där ni bor när ni väljer växter. Det är enkelt att ta reda på vilken klimatzon man tillhör genom en enkel googling. Att försöka få växter att trivas i en klimatzon som inte är anpassad för dem är inte att rekommendera för en ovan odlare.

En trädgård kan oftast delas in i micro klimatzoner. Det innebär t ex att klimatet mot en solig husvägg i en del av din trädgård kan vara varmare och ska då kunna klara andra typer av växter. Anpassa de olika zonerna efter vilka växter som trivs där.

Ettåriga blommor, så kallade annueller, är vackra men kräver ofta mycket tid av dig. Satsa först på att skapa en bas av perenner som kommer tillbaka år efter år och komplettera upp med lite härliga sommarblommor!

En trädgård ur flera perspektiv

En trädgård kan vara vacker och trevlig att vistas i året om! Planera din trädgård så du kan njuta av den såväl i juli som i januari. Det kan påverka var man väljer att göra stenläggningar, placera vintergröna växter eller bygga platser att sitta på oavsett årstid.

Försök se trädgården från olika perspektiv och utgå mycket från de förutsättningar som finns på just din tomt. Är det en väldigt bergig tomt kan man t ex odla i pallkragar och krukor istället!

Tänk på din trädgård som du tänker på ditt hus. Det blir en trivsammare trädgård om du skapar flera rum jämfört med att bara ha ett enda stort. Golv, väggar och tak skapar en helhet tillsammans. Golvet kan t ex vara gräs, grus eller liknande och väggarna är buskar och rabatter. Taket består av trädens kronor som ger svalkande skugga.

Trädgården ska gå att njuta av även om du befinner dig inomhus. Vad ser du genom fönstret när du tittar ut åt olika väderstreck eller våningar? Lägg lite extra omtanke på de platser i trädgården som du ser från din favoritplats vid köksbordet!

Trädgårdsarbete ska vara roligt

En frodig trädgård skapas inte av sig självt. Det krävs både tid och kärlek för att få till en prunkande och levande trädgård när man börjar från början. Som med allt annat så är även trädgårdsarbete mer eller mindre kul i olika perioder. Ha med det i beräkningarna så det inte känns övermäktigt de dagar du inte riktigt mäktar med.

Bra redskap gör det roligare och enklare att arbeta i trädgården. Satsa på bra kvalité. Oftast finns det även bra redskap att köpa begagnat!

Hur stor drömmen än är så får man aldrig glömma att lägga det på en nivå som man klarar av. Gör det enkelt för dig själv! Då blir trädgårdsarbetet roligare och du kan helt enkelt njuta mer av din trädgård!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ