Planlösningar – Designa ditt drömhus precis som du vill!

Planritningar och planlösningar

Det är en fantastisk känsla att flytta in i ett helt nybyggt lösvirkeshus när man har ritat och bestämt alla detaljer helt själv! ”Vissa av våra kunder kommer med avancerade arkitektritningar medan andra har skissat ner sin husdröm på en servett.” Oavsett hur din husidé ser ut när du först kommer in till oss så hjälper vi dig att förverkliga husdrömmen. Precis som du vill ha det!

“MÖTET”
– Simon ritar drömhus hela dagarna!

Det är en varm dag och i skuggan under några lövträd står tre hästar och svalkar sig i sin hage. På andra sidan vägen med skogen runt knuten ligger ett av Sveriges finaste showroom för lösvirkeshus. Vi har precis svängt in på parkeringen och går in genom dubbeldörrarna för att få veta mer om hur det funkar att bygga lösvirkeshus med Alingsås Huspaket!

Planlösningar Simon

I ett av rummen på första våningen sitter Simon Qvint vid sitt skrivbord framför dubbla skärmar. Bakom honom skymtar man handritade husskisser prydligt uppsatta på väggen och man märker direkt att det är en kreativ person som jobbar här!

Simon skiner upp när vi kommer in genom dörren. “Hej och välkomna in till mig!” säger han glatt. Vi slår oss ner vid skrivbordet där skisser och ritningar på olika hus ligger framme och väntar på att få visualiseras digitalt. Det är många hus som ligger i pipelinen just nu.

“Hos oss ritas alla hus från ett blankt papper. På så sätt blir alla hus helt unika.” säger Simon när vi ber honom berätta lite om vad det är för projekt vi ser framför oss. “Varje unik kund har en egen stil och det är väldigt roligt att alla hus blir så olika.” fortsätter han.

Simon Qvint har jobbat som ritare på Alingsås huspaket sedan 2016 och har varit med när företaget vuxit snabbt under de senaste åren. En av orsakerna till att många fått upp ögonen för Alingsås Huspaket är just flexibiliteten.

Ett hus blir till

“Det första som händer när man bokat in ett möte med oss är att man får träffa någon av våra kunniga säljare. På första mötet får man en rundvandring i vår fina utställning vilket gör att man får en överblick över alla valmöjligheter och hur vi bygger våra hus.” berättar Simon.

“Det är säljarna som tillsammans med kunden går igenom skisser, behov och drömmar innan vi som ritar kommer in i bilden. Mina kollegor som träffar kunderna i första stadiet är väldigt duktiga på att snappa upp vad det är kunden är ute efter både stilmässigt och utifrån deras behov. Hur ska man prioritera och vad ska man tänka på? I vissa fall är även vi ritare med på dessa möten med kunden. Det är kul att få möta och se vilka som kommer bo i husen vi ritar!”

När vi nyfiket frågar hur lång tid det tar från idé till färdig husritning ler Simon. “Det var en väldigt bra fråga! Det beror såklart på väldigt många faktorer men efter att alla detaljer kring huset är bestämda så lägger jag ungefär en arbetsdag på att ta fram en första skiss av huset i vårt ritprogram.” berättar han.

För de kunder som redan från början vet vad de vill ha så går ritprocessen relativt snabbt. För dem som inte riktigt vet vad de vill ha tar det lite längre tid. “Hos oss brukar det ta mellan en vecka till två månader innan vi skickar in bygglovshandlingarna till kommunen. Men det beror såklart både på oss och på hur mycket ändringar kunden vill göra.” säger han.

Efter att första skissen av huset är färdig får kunden komma med ändringar och tillägg. Vissa kunder blir nöjda direkt men oftast blir det några vändor fram och tillbaka med ändringar. Det är först när bygglovshandlingarna skrivs som allt måste vara helt färdigt och bestämt.

“De roligaste projekten är nog de där kunden inte riktigt vet vad de vill ha och där jag som ritare får lyssna på behoven och ta fram en design utifrån det. Jag tycker om att få vara kreativ och gillar de lite mer friare projekten. Extra roligt är det såklart när kunden vågar ta ut svängarna!” säger Simon med ett leende.

Husen ritas alltid efter svensk standard och följer Boverkets krav för bostäder. Det är även viktigt att utgå från de riktlinjer som finns för tillgänglighet i bostäder. “Vi ser till att allt stämmer innan vi skickar in bygglovshandlingarna. Att allt stämmer från början gör processen snabbare och det underlättar både för oss, handläggarna och för kunden att allt går smidigt.”

Handläggningsprocessen för bygglovsärenden skiljer sig från olika kommuner i Sverige och det kan på så sätt ta väldigt olika lång tid att få sitt bygglov godkänt beroende på var i landet man bor.

Simons bästa tips:

1. Utgå från läget och platsen

Tänk på var huset ska ligga någonstans. Utgå ifrån tomten och läget när ni ska bestämma modell och planlösning på huset. Om du har koll på väderstrecken är det lättare att planera var du bör lägga de olika rummen. Vid husets bästa utsikt vill du kanske placera köket eller en matplats så alla kan njuta extra mycket av den.

2. Behov

Utgå ifrån hur familjen ser ut och vilka behov ni har idag och vilka som kommer finnas framöver. Hur många sovrum behövs? Vill ni ha en stor matplats eller ett stort vardagrum? Kanske drömmer ni om en bastu eller stort garage? En öppen planlösning eller eget badrum och klädkammare? Vi hjälper gärna till att skapa smarta planlösningar som är anpassade efter både byggkrav och er som familj.

Det är nu ni har chans att få med allt det där man drömmer om och se över om det går in i budgeten. Det är även lättare att välja bort de mindre viktiga sakerna ifall man har skrivit ner alla behov!

3. Standarder och krav

Det kan vara svårt att som privatperson ha koll på alla standarder som finns. Generellt sett brukar rummen i våra kunders första skisser vara lite för små jämfört med vad som blir bra i verkligheten. Tänk på att göra rummen lite större. En korridor behöver oftast breddas och en toalett behöver oftast utökas lite för att följa de tillgänglighetskrav som finns.

För öppna ytor på en bottenvåning bör det t.ex. finnas minst 120 cm i diameter att röra sig på överallt. Ett exempel på det kan vara avståndet mellan en köksö och en köksbänk eller för utrymmet inne på en gästtoalett. När ni kommer in till oss hjälper vi er med allt det tekniska så ni kan fokusera på det som känns viktigt för er! Hos oss är allt möjligt!


 

Vi vill göra det möjligt för fler människor att bygga sitt drömhus och ett av sätten för att kunna uppnå detta är att ge våra kunder möjlighet att välja själva. Självklart med hjälp, råd och guidning från oss genom hela processen.

Tidigare generationers hantverkskunskaper i kombination med ny teknik gör det möjligt för oss att bygga energieffektiva hus med låga driftskostnader. Det finns många fördelar med  nybyggda hus och framförallt är det skönt att få många underhållsfria år på köpet.

Oavsett hur din husdröm ser ut så är du varmt välkommen in till oss så hjälper vi dig! Allt är möjligt!

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ