3 inspirerande shakerkök till ditt lösvirkeshus

Köket kallas ofta för husets hjärta så det är kanske inte så konstigt att det är ett av rummen vi gärna lägger lite extra krut på. När du bygger lösvirkeshus med Alingsås Huspaket kan du själv välja om du vill bygga köket själv, beställa genom någon av våra samarbetspartners eller välja kök fritt från någon annan leverantör! Köket är hjärtat i ditt hus och för oss är det viktigt att du som kund ska kunna välja helt fritt!

Att köket benämns som husets mittpunkt är kanske inte så konstigt med tanke på att det är här vi svenskar spenderar mest tid när vi är hemma. Det är många val som ska göras när man bygger nytt hus och köket är en stor del i processen. Valfrihet ligger i vårt DNA och vi vill att våra kunder ska kunna anpassa sitt drömhus precis som de vill.

Att det går trender i kök är ingen nyhet. Under de senaste åren har shakerstilen blommat upp som en av de trendigaste stilarna i svenska influencers hem. I denna artikel kikar vi närmare på 3 hem som nyss renoverat sina kök i shakerstil!

Vad är ett shakerkök?

Shakerstilen är en gammal stil som under de senaste åren blommat upp som en stor trend inte bara i svenska hem. Har du inte stött på den tidigare så reder vi ut några av frågetecknen här.

Inredningsstilen “shaker” har från början fått sitt namn från en religiös rörelse som grundades i England på 1700-talet. Shakerrörelsen flyttade senare till USA med drömmen om att bygga upp ett utopiskt samhälle för medlemmarna. Även om shakerrörelsen trodde att undergången var nära så var det viktigt att ha det fint runt omkring sig. De är bland annat kända för att ha varit väldigt duktiga på möbeldesign och möbelsnickerier.

Funktion och kvalité i fokus

Några ledord inom shakerrörelsen var enkelhet, ärlighet och funktion. Det är också detta som definierar stilen idag. Platsbyggda skåp utan sirliga detaljer var funktionellt men samtidigt vackert. Man använde sig ofta av gedigna material som massivt trä och sten både för funktionen, hållbarheten och det visuella uttrycket.

Infällda skåpsluckor med speglar i kombination med en karaktäristisk knopplist i brösthöjd är vanligt förekommande detaljer i ett shakerkök. Bröstlisten med svarvade knoppar i trä får gärna sitta i brösthöjd och skulle från början löpa längs med rummets alla väggar. Det var en praktisk detalj där man kunde hänga upp allt från kläder, köksredskap och stolar.

Färgskala och materialval

En shaker möbel skulle enligt shakerrörelsen vara tillverkad av massivt närproducerat trä och träslagen varierar på så sätt beroende på var i världen tillverkningen sker.

Kärleken till naturen är ett tydligt inslag i shakerrörelsen och shakerstilen vi ser idag. Förr tillverkade man färgerna av olika leror. Färgskalan vi inspireras av i dagens shakerkök går därför åt det jordiga hållet med dova kulörer i grått, grönt och brunt.

Hem: Ellen Dixdotter och Jacob Holsts sommarhus på Österlen.
Foto: Andrea Papini
Kök: Nordiska Kök

Rustikt kök på Österlen med fransk lantkänsla

Mitt i den österlenska sommaridyllen ligger Ellen Dixdotters och Jacob Holsts putsade drömhus. Det nyrenoverade köket har en takhöjd på 6 meter upp till nock med synliga takbjälkar. Den rustika köksön kommer från en loppis i Frankrike och köket är från Nordiska kök. De kombinerar rustikt gammalt trä med induktionsspis från Smeg och en bred diskho i porslin.

Se mer från Ellen och Jakobs kök här!

Hem & styling: Mari Strenghielm
Kök: Ikea
Foto: Lina Östling

Litet kök med hög mysfaktor

Hemma hos stylisten och fotografen Mari Strenghielm är köket litet och charmigt. Stommar och luckor från IKEA är målade på plats och knopplisterna pryds av gamla ting som verkligen går i linje med den klassiska shakerstilen. Färgen på luckorna är murrigt gröngrå och diskhon är av porslin. Ett praktexempel på hur man kan skapa ett vackert och praktiskt kök med enkla medel!

Se mer från Maris kök här!

Hem: Sandra Guerrero
Kök: Nordiska Kök
Foto: Alvhem

Nytt kök med praktiska och stilrena detaljer

Mäklaren Sandra Guerrero kombinerar modernt med lantligt i sitt shakerinspirerade kök från Nordiska Kök. Den karakteristiska knopplisten löper från vägg till vägg med plats för både vackra och praktiska redskap och detaljer! Praktiskt högskåp kombinerat med induktionshäll och infälld diskho gör att köket känns både modernt och lantligt på samma gång!

Här kan du hitta mer inspiration från härliga shakerkök:

https://johannabradford.elle.se/vart-kok-fran-cupboards-goods/
https://elsa.elle.se/vart-kok-slutresultatet/

Övriga källor:
http://vadarettshakerkok.se/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Shakerstil

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ