Inredningsstylistens bästa tips när du ska inreda ditt nya hus!

Efter flera månader av byggdamm, isolering och sågspån i kläderna är det många som längtar efter att äntligen få flytta in och inreda sitt nya drömhus! Men var börjar man när man ska inreda ett helt hus? Vi har träffat inredningsstylisten @josefineshem för att få hennes bästa tips på hur man kan tänka när man ska inreda det nya drömhuset!

Många av dem som bygger hus med oss på Alingsås Huspaket vet precis vad de är ute efter medan andra gärna vill ha guidning i sina val. Oavsett om du har bilden helt klar för dig eller gärna tar emot inspiration så vill vi hjälpa dig att skapa huset och hemmet som du drömmer om.

När det kommer till att bygga fina lösvirkeshus är vi riktiga proffs! När det gäller inredningen finns det många experter att få hjälp och tips av. Vi har träffat inredningsproffset på Josefine’s Hem för att få hennes bästa tips och råd när man ska inreda det nya huset!

Josefine Svensson är 26 år och driver inredningsföretaget Josefine’s Hem. Som inredningsstylist hjälper hon både företag och privatpersoner att inreda allt från restauranger och kontor till privata lägenheter och villor. Hennes eget hem är en fristad där hon vill kunna slappna av och hämta ny energi. Färgerna går därför i en dämpad skala och ton i ton för att skapa ett lugn när hon kommer innanför dörren.

Inredning – Bara ytligt och inte så viktigt?

Intresset för hem och inredning varierar mycket från person till person och det är inte alla som tycker det är viktigt eller någonting man ens vill prioritera eller lägga fokus på. Enligt Josefine är det tvärt om! Inredning är någonting som påverkar oss alla. Ibland utan att vi ens är medvetna om det.

“Med rätt inredning och rätt miljö kan vi skapa trivsel och trygghet hemma, vilket ger oss bättre förutsättningar till en balanserad vardag. Våra omgivningar påverkar vårt mående oerhört mycket och generellt sett så mår vi människor bra av att vistas i vackra miljöer. Ett välplanerat hem gör att man kan prestera på topp i övriga delar av livet.” berättar Josefine.

Inredning har alltid varit en stor och viktig del i Josefines liv, men det var först när hon studerade till inredare och stylist som hon börjat jobba med det på heltid. “Att få hjälpa människor förverkliga sina hem är ett drömjobb för en kreativ person som mig!”

Att hitta en röd tråd

Många tycker det är svårt att få till en genomgående helhet när de ska inreda ett helt hus. Speciellt om man är flera i familjen som vill vara med och bestämma. En av de vanligaste frågorna Josefine får handlar om just detta – att hitta den röda tråden.

“Många har en tydlig och klar bild av vad de gillar och inte gillar. Problemet brukar snarare ligga i att man tycker om för mycket olika saker och att det blir svårt att begränsa sig. Det är oftast då det blir klurigt att knyta ihop säcken och få slutresultatet att kännas genomtänkt och enhetligt.”

För att skapa en röd tråd kan man börja med att utgå ifrån en återkommande färgskala och försöka hålla sig till den. Det behöver dock inte betyda att inredningen blir tråkig! Gillar man färg och form kan man skapa en röd tråd med genomgående kulörta färger och mönstrade tapeter. Så länge det fungerar och harmonierar tillsammans.

Processen i att skapa ett ombonat hem och att hitta en röd tråd ser olika ut för alla. Anpassa färgskalan och inredningen efter hur du och din familj lever och vilka behov ni har. Är du en person som behöver lugn och ro på hemmaplan? Då kanske en mer dämpad och försiktig färgskala är något för dig. Se över familjens behov och vad ni gillar och försök tänka långsiktigt.

Ett tips är att hämta färg- och tapetprover från er närmaste färgbutik. Är det någon speciell färgskala ni alltid återkommer till? Plocka ut de färgprover ni gillar bäst och ha dem som guidning. Personalen i färgbutiken kan hjälpa er att hitta exakta färgkoder som harmonierar bra tillsammans. Välj ut några få färger och håll er sedan till dem.

Satsa på långsiktighet och bra förvaring

Inredning förknippas ofta med något visuellt och mer sällan med funktion. Många lägenheter och hus som byggs idag saknar tyvärr bra förvaringsmöjligheter. Det gör det svårare att hålla ordning och reda i hemmet. Tänk därför på förvaring tidigt i husbyggar-processen! Planera in smarta ytor för klädkammare, förråd och garderober. Det går i princip inte att få för mycket förvaring!

Förutom att tänka rena förvaringslösningar kan man även fundera över öppna ytor för möbler. Det kan t.ex. betyda att se till att det finns tillräckligt med väggyta i köket för att få plats med vitrinskåpet man drömmer om eller att hallen är tillräckligt bred för att ett avlastningsbord ska få plats.

När var sak har sin plats kan man snabbt städa i ordning hemma och enkelt hitta det man söker. En skänk i hallen med plats för nycklar, hörlurar och post underlättar mycket i vardagen och skapar mer harmoni i ditt hem.

Att ändra kuddar och mindre detaljer är ett lätt och billigt alternativ till förändring, medan tapetsering och målning kräver lite mer tid och engagemang. Därför kan det vara ett mer hållbart alternativ att gå på ett mer långsiktigt alternativ för väggar och fast inredning och sedan satsa på lite mer vågade färger och mönster på detaljerna i inredningen. Det är trots allt detaljerna som skapar helheten.

7 enkla tips när du ska inreda nya huset!

 1. Våga välja en annan färg än vitt på väggarna! Det behöver inte vara en mörk eller färgstark kulör, men att färgsätta väggarna med något annat än vitt mjukar upp känslan i ett nybyggt hus.
 2. Glöm inte att använda textilier. Vill man inte inreda med gardiner så kommer man långt med kuddar, mattor och filtar! Kanske vågar du sätta upp en matta på väggen? Lampor är ytterligare ett tips. Just nu finns det mycket snygga lampor i textil!
 3. Naturmaterial är en klassiker som alltid funkar! Plocka in trämaterial och växter i din inredning för att få till den där varma och ombonade känslan i hemmet.
 4. Satsa på en stor matta! Det är väldigt vanligt att vi väljer en för liten matta till våra möbleringar. Det kan t.ex. vara under en säng, vid soffgruppen eller under matbordet. Om mattan känns för liten i jämförelse med möblemanget, känns hela rummet obalanserat. Välj hellre en stor matta som rymmer hela möbleringen och på så vis bildar en egen gruppering i rummet. Om du inte vill ha hela möblemanget på mattan, kan en bra grundtanke vara att frambenen på alla möbler, t.ex. på soffa och fåtöljer, ska få plats på mattan.
 5. Flytta ut möbleringen från väggen! Vi i Norden har en tendens att placera alla möbler längs med rummens väggar, men vi borde inte vara så rädda för att placera möblerna lite längre in mot mitten av rummet. Det gör stor skillnad för rummets rymd att bara flytta ut soffan så att soffryggen hamnar med ett mellanrum på cirka 10-15 cm från väggen. Testa!
 6. Skapa harmoni bland kuddarna! Har du svårt att binda ihop färgerna på kuddarna i soffan? Kanske tycker du om flera färger och gillar att blanda? Ett knep kan då vara att plocka upp ett par färger från de mönstrade kuddarna som du gillar och komplettera upp med några enfärgade kuddar. De enfärgade kuddarna väger upp och samspelar med de mönstrade vilket gör att helheten känns mer genomtänkt.
 7. Skapa stilleben av dina favoritsaker! Har du många dekorationer och inredningsdetaljer som du tycker om, men upplever att det känns rörigt när du placerar ut dem på olika ställen? Då kan ett trick vara att samla dem i en grupp istället.

 

Josefines bästa tips för skapande av stilleben/grupperingar:

 1. Samla dina dekorationer på en bricka, en bok eller något annat som skapar en grund för ditt stilleben.
 2. Tänk kontraster. Högt mot lågt, kantigt mot runt, svart mot vitt, hårt mot mjukt, högt mot lågt.
 3. Använd gärna udda antal dekorationer, t.ex. tre eller fem.

Vill du få fler tips och mer inspiration hittar du det på Josefines instagram @josefineshem.

Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

  Namn*

  Telefonnummer*

  Mail*

  Var ska du/ni bygga?*

  Önskad dag

  Önskad tid

  MorgonFörmiddagEftermiddag

  Meddelande

  Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

  Beställ gärna våra kataloger

  Beställ