Ingrids verksamhet har flyttat in i nya honungshuset

Familjen Evaldsson på jobbet

Ingrids syster anmälde både sig själv och Ingrid till en kurs i biodling, och efter det skaffade sig Ingrid tre bikupor. Idag har hon 80 stycken bikupor runt om Alingsås, Lerum och Sävedalen, och har tagit gesällbrev i biodlaryrket. Man brukar säga att verksamhetslokalerna behöver vara en kvadratmeter per bikupa, så det är lätt att förstå att Ingrid snabbt växte ur den lilla boden på 13 kvadratmeter.

Ingrid Evaldsson driver företaget Gyllene Biet och hennes man Joachim är ett stort stöd.

När vi ska göra reportage hos människor som har byggt hus med oss på Alingsås Huspaket hör det inte till vanligheterna att vi får besöka dem på jobbet. Men idag tar Ingrid och hennes man Joachim emot oss på Ingrids jobb. Denna gången är det inget bostadshus vi fått vara med och bygga, utan ett otroligt fint hus för Ingrids verksamhet där hon arbetar på heltid som yrkesbiodlare. Ett honungshus!

Den gamla eken fick styra placeringen av huset. Det var viktigt för paret att trädet fick stå kvar.

“Kom så går vi in i huset via den här porten, så tar vi honungens väg”, säger Ingrid. På 16 olika platser runt om Alingsås, Lerum och Sävedalen har Ingrid ställt ut sina bikupor, och när det är dags för skörd hämtar hon hem honungen i sin bil och backar upp mot porten. Joachim kom med idén att gjuta en separat platta runt huset för att underlätta av- och pålastning av både honung och annat material som behövs för produktionen. En detalj som underlättar det tunga arbetet som honungsproducent. Ungefär 3 ton honung rullar ut från honungshuset varje år.

Plattan runt huset hänger inte ihop med husgrunden men gjöts samtidigt

Varje rum i lokalen är noga genomtänkt och placerat utifrån de steg som honungen ska genomgå. Flödet i huset var den viktigaste faktorn när honungshuset utformades, samt att alla krav kring livsmedelssäkerhet uppfylls för att få hantera livsmedel. Detta var något som Ingrid fick stor kunskap om under den tvååriga yrkesutbildning till biodlare som hon gick 2016-2018.

Den gula och rosa färgen som Ingrid har i sin logotyp används på flera ställen i huset, som på väggarna här i slungrummet.

Den gula porten på husets gavel öppnas upp, och innanför finns plats att förvara de 9000 glasburkar som ska fyllas med färdig honung denna säsongen. Till vänster ligger slungrummet där ramarna från bikuporna placeras och honungen slungas. Efter slungrummet kommer diskrummet, men också en entré där man kommer in om man inte gör som vi och tar honungens väg in i huset. Innerdörrarna som leder oss mellan rummen är extra breda och har karmar i aluminium för att klara kraven för livsmedelshantering.

“Har du tänkt på att man ser bina genom fönstret härifrån Joachim?”, säger Ingrid när hon går in i tapprummet.

I honungshuset finns ett tapprum där honungen tappas upp i burkar, och ibland också smaksätts med till exempel mintchoklad, citron eller chili. Sist i husets flöde ligger lagret där färdiga produkter förvaras tills de är dags att rulla ut via porten igen, och köra till olika butiker för försäljning. Här på lagret ska temperaturen hållas mellan 14-15 grader, och oftast räcker det med att ha golvvärmen avstängd. För att hålla nere temperaturen är detta rummet placerat mot norr.

På golvet i hallen och i badrummet ligger en mosaik med samma form som honungsceller.

Ingrid, Joachim och deras tre barn Otto, Esther och Tore bor på en gård i Hemsjö med utsikt över en vacker sjö. De flyttade hit 2006 och känner att det är här de ska bo resten av livet. När Ingrid var färdigutbildad 2018 hade hon sin verksamhet i den lilla boden på gården, och till Joachims förtret började verksamheten även krypa in i garaget. Ingrid började snart att planera för något större och tittade på lokaler runt om i trakten, men närheten till jobbet är något som hon värderar högt. Tack vare ett beviljat jordbruksstöd för nyproduktion kunde familjen börja planera för ett nytt hus på gården.

Ingrid gillar de två stående fönstren i tapprummet eftersom att de ger huset en härlig ladugårdskänsla.

“För att få detta jordbruksstöd beviljat var vi tvungna att redovisa två motsvarande offerter på honungshuset. Vi ville arbeta med en lokal aktör och tog kontakt med Alingsås Huspaket. När vi kom dit visade säljaren Svante runt oss i produktionsanläggningen, och redan där visste i alla fall Joachim att han ville ha Alingsås Huspaket som leverantör. Vi jämförde med ett företag som bygger färdiga moduler, och eftersom att det är så mycket som ingår hos Alingsås Huspaket fick vi göra en del egen research för att göra det andra alternativet till en jämförbar offert”, säger Ingrid.

Ingrid har bikupor på 16 bigårdar runt om Alingsås, Lerum och Sävedalen, var av en plats är hemma. Här håller hon i kurser och arrangerar bisafari samt honungsprovning.

“Jag gillar att Alingsås Huspaket arbetar med lösvirke, det känns gediget och gör att man är mer flexibel under byggprocessen. Vi tänkte också på att huset kanske inte kommer vara ett honungshus för alltid, utan vi vill ha möjlighet att göra om det i framtiden. Då behövde vi tänka till kring de bärande väggarna och här var Alingsås Huspaket till stor hjälp. Skulle vi istället byggt med färdiga moduler hade vi inte haft den flexibiliteten”, säger Joachim.

I husets norra ände ligger ett oisolerat förråd för förvaring av skattlådor.

Bakom honungshuset, mot norr, finns ett annat genomtänkt utrymme. Här lagras alla så kallade skattlådor som utgör den del av bikuporna där bina förvarar honungen under sommaren. Dessa ska förvaras kallt och får gärna frysa någon gång under vintern. Därför gjordes detta utrymme som en helt oisolerad påbyggnad, med en terrass på taket och ingång till övervåningen. Lokalen på övervåningen kommer Ingrid att använda när hon håller kurser, anordnar bisafari eller har honungsprovning.

Fönstren åt söder är både vackra att titta på och ger bra med ljusinsläpp till övervåningen.

Innan Ingrid skolade om sig och startade sitt företag Gyllene Biet arbetade hon som lärare i ämnena musik och spanska. Joachim arbetar som områdespolis och har lärt sig mycket om biodling tack vare Ingrid. Paret kollar till bikuporna som står på hemmaplan, några meter från Honungshuset. “Här på denna ramen som jag håller i är det bara honor nu”, säger Joachim. Ingrid kollar till ramen och utbrister: “Ja det stämmer, vad duktigt du är!”

Om det inte vore för att familjen bor på platsen där de vill bo för alltid hade Joachim kunnat tänka sig att bygga ett till hus. “En andra gång skulle det i alla fall vara betydligt enklare” säger han glatt.

Familjen fick sitt bygglov beviljat sommaren 2020 och under den hösten påbörjades markarbetet. Sommaren 2021 stod första våningen klar och verksamheten kunde flytta in, medan övervåningen blev färdig under vintern. Snickarna, som får hyllningar av Ingrid och Joachim, gjorde färdigt huset fram till gipsad vägg. Sedan tog paret över och målade, kaklade samt gjorde färdigt de sista detaljerna själva.

Järnvitriol och gula dörrar låg högt upp på Ingrid och Joachims prioriteringslista.

“När vi tog kontakt med Alingsås Huspaket hade vi en skiss över hur planlösningen skulle se ut. Vissa detaljer var väldigt noga för oss, medan vi knappt hade tänkt på utsidan av huset. Vi visste bara att vi ville ha järnvitriol och att ytterdörrarna skulle vara gula, jag lade mycket tid på att hitta den rätta gula färgen för att specialbeställa dörrarna. Vi hade ett möte på Alingsås Huspaket där vi gjorde alla exteriöra val, Svante blev nog lite nervös eftersom att vi inte hade tänkt så mycket på utsidan. Nu efteråt undrar vi hur huset kunde bli så här snyggt med tanke på det röriga mötet”, säger Ingrid och skrattar.

Honungsprovningen bjuder på hallonhonung, lindhonung, bladhonung, ljunghonung och bipollen.

Våra bästa tips!

  • Välj snickare och partners som ni känner er trygga med. Vår snickare Åke samt säljaren Svante och projektledaren Patrik på Alingsås Huspaket gjorde så att vi kunde slappna av ganska mycket.
  • Planera noggrant, men var också medveten om att oförutsedda saker kommer att hända. Det är viktigt att man inte går och tänker på problem som inte finns, det kommer att dyka upp problem ändå.
  • Vi var inte så insatta i rör och VVS, vilket vi i efterhand önskar att vi varit. Då hade vi kunnat guida rörmokarna så att det blivit mer som vi tänkt oss. Så ett tips är att sätta sig in i alla delar för att själv ha en bättre förståelse.
  • Ha en buffert för oförutsedda kostnader. Om byggställningen står kvar ett par dagar längre än beräknat kostar det en extra slant till exempel.

Kortfakta

  • Hustyp: 2-planshus för verksamhet
  • Storlek: Bottenplan 88 + 20 kvm samt ca 60 kvm på övervåningen.
  • Antal rum: 7 rum
  • Plats: Hemsjö
  • Byggtid: 5 månader för snickarna, sedan gjorde paret klart ytskikten på väggarna.
  • Inflyttning: Sommaren 2021
  • Snickare: Västra Bodarna Bygg
  • Instagram: @gyllenebiet
Boka möte

Boka möte

Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill träffa oss i Bergstena så återkommer vi med en bokningsbekräftelse.

    Namn*

    Telefonnummer*

    Mail*

    Var ska du/ni bygga?*

    Önskad dag

    Önskad tid

    MorgonFörmiddagEftermiddag

    Meddelande

    Vi värnar om era personuppgifter. Läs vår personuppgiftpolicy här.

    Beställ gärna våra kataloger

    Beställ